Četiri elementa

Dali verujete u cetri elementa?

• DA

• NE

• NISAM SIGURAN

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Znam,ali nije METAL,nego skup.
procitaj iznad...
Ili ipak jer si nova procitaj od pocetka kako je tekla "raspravka",svasta ces videti ima i suludutih teorija ima i normalnih. Zavisi kako kome...naravno....
pa reci mi onda sta mislis?
pozzz

peti element je skup ostalih elemenata da budem jasniji podskupi prva 4 elementa
eto primer vazduh podskup su razni gasovi
voda podskup led,para...
vatra dim...struja...
zemlja metali rude magnet...
dali sam bio dovoljno jasan
:lol:

dan555 neki su smatrali tako,a neki imaju druge teorije tj. da ce se ta cetri elementa pojaviti kada bude bio STRASAN "kraj sveta" i da ce oni spasiti svet od cuvene zveri takoreci "djavola 666" da su oni ustvari boziji andjeli koji su stvorili zemlju,tako neki misle?
@Element_Vazduha, bez uvrede, ne zelim da vredjam nista u sta ti ili bilo ko drugi veruje, ali ovo je zaista vrlo glupa teorija... Po meni.

Evo i skice...
Da razresimo misteriju. :D

mysteries_4elements1.gif

eLeMeNt_VaZdUhA
Dali verujete u ove prirodne sile i dali znate sta one oznacavaju?

Ja verujem. Takodje mislim da ti elementi imaju vise duhovan (simbolican) znacaj, al imaju i materijalan.
Ti elementi mogu biti nazvani i Bogovima, jer su superiorniji od coveka, odnosno sacinjavaju coveka i prirodu.
Ili se mogu nazvati i Andjelima, jer Andjeli su Nebeska bica, koja predstavljaju razlicite prirodne pojmove.

Cairne
Chekajte ljudi ... ja sam u nekim knjizhitzama prochito da su glavni elementi ...
VODA , VATRA , VAZDUH , ZEMLjA i STRUJA ( odnsno GROM ) !!!
Barem sam tako prochito u nekoj knjizhitzi ...

Ovo delimicno da, jer elektricitet je vladar ovih 4, u svakom od ovih je prisutan elektricitet, ili elektricne pojave.
Sagorevanje u vartri, jedinjenje H2O, O2 i gasovi, i zemlja ..

U mitologijama i drevnim spisima se ovaj element (struja, elekt., grom) nazivao gospodar nad Bogovima
a ime mu je bilo ..Vrhovni Bog- Gromovnik (Zevs, Jupiter, Thor, Perun, Indra ili Parjaina)

Cairne
..al sve jedno voleo bi da vladam GROMOM ..

Covek cak moze da dostigne tako visoko stanje da bude inkarniran kao Gromovnik, i vlada svetovima kao
elektricitet, milionima godina.. :)

Cetri elementa su:1) VAZDUH
2) VODA
3) VATRA
4) ZEMLJA, nikakav grom, struja,ljubav... :roll:
Kao sto sam objasnio gore sto se tice petog elementa on je skup moci svih prethodnih nabrojanih. Odnosno on je pentagram koji stvaraju ove 4 sile, tj. apsulutno najveca moc takozvani sveti duh,kako ga je nazvao Cairne...
Ali on je nemoguc bez ova 4. Tako reci beskoristan je.... :!:

Bog je stvorio cetiri elementa ,pentagram su stvorili sektasi i antihristi tako da to nema veze! :-)

nacitan covek, sta li.

Da su Stari Grci imali internet... ko zna gde bi dogurali.

Cak bi se dogovorili i tacnu definiciju dubine reci "element" a ovako ostaje nama da biramo da kazemo da su elementi torte "jaja", "orasi", "secer" i tako to...
zamisli da su npr elementi torte "ugljenik", "kiseonik", "vodonik".... a recept ide: sagoris 3000cm3 vodonika u ogromnom prisustvu kiseonika, u posebnom ekspres loncu u odsustvu kiseonika povezes vodonik i ugljaneik... pomesas sa prethodnim... mislis da bi neko kupio tortu od takvih "elemenata"?
:hmmmm...:

Da, peti element je "prana" ili ti akasa. To je izvor zivota koji je na pentagramu simbolizovan kao "covek" u znacenju. Pentagram nije isti ako se nacrta drugacije, tj. ako su mu kraci drugaciji...Elementi postojie, i komplikovano je u par recenica reci o njima sve. Naime, covekova prva stepenica u vladanju svemirom je obezbedjenje potpune kontrole nad samim sobom, svojim osobinama, ...i sl. Nakon toga je preuzimanje potpune kontrole nad elementima - vatrom, vodom, vazduhom i zemljom. Mozete li zamisliti sta bi bilo kada biste Vi napunili svoje telo "elementom vatre"? Vi biste dobili temperaturu bez razloga, a bili zdravi, vi biste palili vatru na daljinu, vi biste stvarali eksplozije na daljinu, vi biste mogli da zagrejete jednu citavu planetu za jos dodatnih sto miliona stepeni celzijusa....Ali, isto tako, prva ozbiljnija greska u ucenju kontrole elementom vatre bi vas kostala "vise od zivota"...Samo Onaj, ko u ime Gospoda nesto naredi "bicima elementa vatre" sme i moze da gospodari istim u odredjenom trenutku, ....a Gospod nije sebican ;-p ...tipa "..da komsiji zapalim onu slamu....ili da onu drzavu tamo zapalim i sejem pozare..he he.." toga nema, Gospod se licno pobrinuo :-)))))))))))))))))))))))))))))

O elementima:Svaka stvar koja je stvorena, makrokosmos kao i mikrokosmos, dakle veliki i mali svet, stvoreni su putem dejstva elemenata.
Prema indijskom učenju redosled TATVI(elemenata) je sledeći:
AKAŠA — princip etera
TEJAS — princip vatre
WAYU — princip vazduha
APAS — princip vode
PRITHIVI — princip zemlje
Prema indijskoj doktrini, to znači da su četiri nešto grublje tatve potekle od pete tatve, akaša-principa.
Zbog toga je akaša krajnji uzrok i treba ga shvatiti kao petu snagu.AKAŠA besprostorna i bezvremenska. Ona je nestvorena, neshvatljiva, neodrediva. Razne religije su je nazvale Bogom. To je peta sila, prvobitna moć. Ona je sve stvorila i sve održava u ravnoteži. Ona je praizvor i čistota svih misli i ideja, ona je svet uzroka u kom se održava čitavo stvaranje, od najviših pa do najnižih sfera. Ona je kvintesencija alhemičara, ona je SVE U SVEMU.

PRINCIP VATRE
Kao što je već rečeno, AKAŠA ili princip etera je uzrok nastanka elemenata. Istočnjački spisi smatraju da je prvi elemenat koji je nastao iz akaše TEJAS, princip vatre. Ovaj elemenat, kao i svi drugi, ne ostvaruje svoj uticaj samo u našem grubom materijalnom planu nego i u svemu što je stvoreno. Osnovne osobine vatrenog principa su toplota i širenje. Na početku svega stvorenog morali su, zbog toga, biti vatra i svetlost a u Bibliji se kaže: “FIAT LUX – Neka bude svetlost”. Poreklo svetlosti, naravno, treba tražiti u vatri. Svaki elemenat, pa takođe i elemenat vatre, ima dve polarnosti tj., aktivnu i pasivnu, odnosno pozitivnu (+) i negativnu (–) polarnost. Plus uvek označava graditeljske, stvaralačke, plodne izvore, dok minus predstavlja sve ono što je rušilačko ili razgrađujuće. U svakom elementu se uvek moraju jasno razlikovati ove dve osnovne osobine. Religije su uvek aktivnoj strani pripisivale dobro, a pasivnoj zlo. Međutim, suštinski rečeno, ne postoje takve stvari kao što su dobro i zlo, to su samo ljudske ideje. U Svemiru nema ni dobra ni zla, zato što je sve stvoreno prema nepromenljivim zakonitostima, u kojima se odražava Božanski princip, i jedino upoznavanjem tih zakonitosti mi ćemo biti u stanju da se približimo Božanstvu.
Kao što smo već pomenuli, vatreni princip poseduje širenje koje ću ja, radi boljeg razumevanja, nazvati električnim fluidom. Ova definicija ne ukazuje na grubi materijalni elektricitet, uprkos nekih njihovih sličnosti. Svako će odmah shvatiti da je osobina širenja identična sa rasprostiranjem. Činjenica je da je ovaj elementarni princip vatre skriven i delatan u svemu što je stvoreno u celom Svemiru, počev od najmanjeg zrnca peska pa do najuzvišenije supstance vidljive ili nevidljive.

PRINCIP VODE
U prethodnom poglavlju proučili smo poreklo i osobine pozitivnog elementa vatre. U ovom ću opisati suprotstavljeni princip vode. I on proizilazi iz AKAŠE, eteričnog principa. Međutim, u poređenju sa vatrom, on ima sasvim suprotne osobine. Njegove osnovne osobine su hladnoća i skupljanje. I ovde se govori o dva pola – aktivnom koji je graditeljski, životodavni, hranljiv i zaštitnički i negativnom koji, slično onom vatre, ruši, razgrađuje, previre i deli. Pošto ovaj elemenat poseduje osnovnu osobinu skupljanja i stezanja, on proizvodi magnetični fluid. Voda, poput vatre, takođe deluje u svim predelima. Prema zakonima stvaranja, vatreni princip ne bi ni sam mogao postojati da u sebi nije prikrio, kao suprotan pol, princip vode. Ova dva elementa, vatra i voda, su osnovni elementi pomoću kojih je sve stvoreno. Usled ovih činjenica, moraćemo svugde računati na ova dva glavna elementa, a takođe i na električni i magnetični fluid koji predstavljaju suprotstavljene polarnosti.
PRINCIP VAZDUHA
Sledeći elemenat koji je proistekao iz AKAŠE je elemenat vazduha. Posvećenici ovaj elemenat ne posmatraju kao pravi elemenat, nego mu daju ulogu posrednika između vatrenog i vodenog principa, tako da princip vazduha, na neki način, uspostavlja neutralnu ravnotežu, delujući kao posrednik između aktivnih i pasivnih delatnosti vode i vatre. Preko međudejstva aktivnog i pasivnog elementa vatre i vode, sav stvoreni život je postao kretanje.
U svom posredništvu princip vazduha je od vatre preuzeo osobinu toplote a od vode vlažnost. Bez te dve osobine nikakav se život ne bi mogao zamisliti. Ove dve osobine daju vazdušnom principu i dve polarnosti i to životodavnu u pozitivnom vidu i rušilačku polarnost u negativnom.
Trebalo bi još dodati da pomenute elemente ne treba posmatrati kao običnu vatru, vodu i vazduh, koji bi samo predstavljali aspekte grubo materijalnog plana, pošto se u ovom slučaju radi o univerzalnim osobinama svih tih elemenata.

PRINCIP ZEMLJE
Već smo rekli za princip vazduha da on ne predstavlja baš pravi elemenat a to važi i za princip zemlje. To ovde znači da se iz međudejstva tri pomenuta elementa rađa zemljani princip kao poslednji elemenat koji pomoću svoje osobine očvršćavanja uključuje sva ta tri elementa. To je baš ta osobina koja daje konkretan oblik prethodnim elementima. Ali istovremeno se i ograničava delatnost ta tri elementa što rezultira nastajanjem prostora, mere, težine i vremena. Uzajamno delovanje ta tri elementa zajedno sa elementom zemlje, postalo je četvoropolno tako da bismo sada mogli zemljani princip nazvati četvoropolnim magnetom. Fluid u polarnosti zemljanog elementa je elektromagnetičan. Sav stvoreni život bi se zbog toga mogao objasniti činjenicom da svi elementi deluju u četvrtom, tj. zemljanom elementu. Preko ostvarenja u ovom elementu objavljeno je FIAT – “neka bude”.
O detaljima specifičnih uticaja elemenata u raznim sferama i carstvima, poput carstava prirode, životinja i ljudskih bića, biće reči u sledećim poglavljima. Bitno je da čitalac stekne opšti utisak o radionici i delovanju elementarnih principa u čitavom svemiru.
SVETLOST
Svetlost se zasniva na principu vatre. Svetlost bez vatre je nezamisliva i zbog toga je ona jedan vid vatre. Svaki vatreni elemenat se može pretvoriti u svetlost i obrnuto. Stoga svetlost uključuje sve specifične osobine poput sijanja, prožimanja, širenja, itd.
Suprotnost svetlosti je tama koja proizilazi iz principa vode. Tama ima sasvim suprotne specifične osobine od osobina svetlosti . Bez tame, ne samo što se svetlost ne bi mogla raspoznati, nego je bez tame uopšte ne bi ni bilo. Očigledno je da su svetlost i tama nastali iz međuigre dva elementa, vatre i vode. Zbog toga dejstvo svetlosti ima pozitivnu a dejstvo tame negativnu osobinu. Ta međuigra očigledno deluje u svim područjima.

Moto:
Ono što je gore
isto je onome
što je dole.

Hermes Trismegistos
(odlomak iz knjige F.Bardona)

Dali verujete u ove prirodne sile i dali znate sta one oznacavaju?

Ja sam istrazivao po inernetu i svasta sam nasao...
cetri elementa,cetri sile,cetri velike sile VAZDUH,VATRA,VODA,ZEMLJA...su jako mocna bica...ako me razumete... :confused:

Ne,elementi nisu bića ti si verovatno čitao o "elementarima"-to jesu bića sa samo jednom ili više osobina,u skladu sa vladajućom vibracijom elemenata,koja naseljavaju astralni plan.

Back