Četiri elementa

Dali verujete u cetri elementa?

• DA

• NE

• NISAM SIGURAN

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Vratimo se malo temi.

Teorija o četiri osnovna elementa od kojih se sve sastoji i iz kojih se sve može dobiti je FILOZOFSKA ideja koja potiče iz stare Grčke. Prvu ju je javno u svojim radovima pomenuo Platon, ali ne kao svoju nego kao nešto za šta je on čuo, i porijeklo postavio u period prije Sokrata. Samo, on je dodao i peti element, ideju ili božansku silu. Tek pomoću tog elementa se od osnovna četiri može napraviti bilo šta, ali to već spada u domen religije a religija kaže da je samo taj element dovoljan da se napravi bilo šta, i da ona početna četiri nisu potrebna. Kako ono ide 'U početku bijaše praznina...'

Sad, ako neko misli da filozofi treba da objašnjavaju fiziku, i da najbolje objašnjenje materijalnog leži u duhovnoj sferi staroj 2500 godina, neka mu bude. Svijet je ipak za to vrijeme otišao nešto 'malo' dalje pa ni filozofi više ne vjeruju u te elemente.

Poslednja izmena:
Pa na neki nachi zhene i jesu savrshenije od mushkaratza ...
Ja mislim da je svima poznato 6-o ChULO koje zhene poseduju , a mushkarci ne !
A naravno i pored 6-og chula je i MAJChINSKI INSTIKT koje mushkartzi ne mogu imati !!!

dal al su zato muskarci krupniji, izdrzljiviji, misicaviji, imaju razvijenije srce, i sto je najvaznije cupavi smo :D ja mislim da su muskarci mozda fizicki napredniji, a zene imaju neki urodjen napredniji instinkt to jest 6 culo.

Ovo je verovatno moja omiljena tema XDDD

Evo obuhvatnog objasnjenja one teorije o Apokalipsi i spasavanju sveta............
U doba pre nego sto se Istorija pocela pisati, i pre nego sto su danasnji ljudi postojali, Zemlja je bila drugacija! Mir je vladao svetom, a jedini gospodari planete bili su predstavnici cetiri elementa: Lokus - krilato ljudsko bice, ili andjeo u hriscanstvu, gospodario je nebom, sirio mir i prosperitet nad zemljom, i najvaznije, starao se da ljudi zive. Najplemenitiji element od svih, beskrajno cist Vazduh bio je njegov domen. Artus - hrabri ratnik, vest macevaoc, a pre svega jedan od najdruzeljubivih ljudi koji su postojali. Zajedno sa svojim hrabrim srcem i velikim umecem, spretno je bio vatreno olicenje na ovom svetu. DnI - tajanstveni, povuceni i misteriozni carobnjak. Bio je vezan za jedan od najprevrtljivijih, ali opet, po meni, jedinstven element, vodu. I poslednji, ali ipak jedan od cetvorice bio je Tanin. Tanin je bio mocan saman koji je nasao nacin da razgovara sa zivotinjama, kao i da komunicira sa preminulim ljudima, tj. sa njhovim dusama. Bio je veza izmedju dva sveta. Cuvao je ono sto je dobio, cuvao je majku Zemlju, i pretstavljao njen element.

Posto su bili braca, skoro svi su imali isti cilj, da ocuvaju svoju planetu i koriste ono sto im je dato, da koriste svoje darove! I uspevali su u tome, pa dobro, do nekog vremena. Uskoro, tama se spustila na tlo i sasvim necujno, nenadano usadila seme sumnje, pohlepe i ostalih zlih zelja i aktivnosti u srca ovih hrabrih junaka. Sa prvom pojavom pohlepe, pojavio se i prvi rat medju elementima. Hrabrost je postala prkos, znanje je postalo ambicija, a dobrota zlo. Svi su pohrlili jedni na druge, svi su hteli zasebno vladati svetom. Ko je prvi napao, a ko pobedio, ne zna se. Samo se zna da se dogodila velika katastrofa! Katastrofa danas nazvana Big Beng, tj. Veliki prasak, kako naucnici nazivaju moment kada se, navodno, "rodila" Zemlja. Ali to nije bilo rodjenje, vec smrt!!! Cetiri velika elementa su se sudarila, njihova skrivena moc je jednostavno bila izbacena napolje pre vremena. I dogodila se kataklizma, ili Apokalipsa savrsenog sveta, kako je ja zovem! Priroda nam danas daje odredjene odgovore na stara pitanja.

Po obuhvatnosti elemenata vidimo ko se najbolje odupreo Tami! Vazduh, kao najjace svetlo, i najvece dobro u svetu elemenata uspeo se donekle odupreti tami i zato sada od njega vecim delom zavisi zivotinjski, biljni i ljudski svet! Voda pomalo iskvarena, uspela se izboriti za veliki deo planete Zemlje, kao i za veliko ucesce u zivom telu. Zemlja je prihvatila najvecu odgovornost, prihvatila je da cuva jedan od najjacih elemenata, ako ne i najjaci, Vatru od uticaja zla i tame. Vatra koja uvek gori, nije se mogla odupreti kada je Pandorina kutija otvorena, i zato sada njena vecina lezi zatocena duboko pod zastitom ostalih elemenata. Ne zato sto je izgubila, vec zato sto ih sve moze pobediti! Danas na nasoj zemlji postoje predstavnici ovih elemenata! I oni su tu, oko mene, kao i oko onoga ko ovo cita. Nisu niti od vatre, niti od vode, niti od kamena, kao ni andjeli, bar ne fizicki, ali u njima cuci duh jednog od elemenata! I oni su poslednja nada za ovaj svet. Jedino predstavnici hrabrih i mudrih, neiskvarenih elemenata mogu zaustaviti Apokalipsu ovog sveta! Oni nisu bogovi, kao sto nisu bili ni Lokus, niti DnI, ni Artus, ili Tanin............. verovanje u njih nije sekta.............. nije okultizam.................. jer oni nisu bogovi, niti duhovi, vec nasi spasioci!!!!!

Takodje, ja sam Ateista ( ne verujem u boga ), tako da je ono Peti Element Bozanstvo, i elementi boziji andjeli, glupost............
Jer ovo je igra dobra i zla, tzv. Bog i Djavo su samo sahovske figurice u toj borbi............ Ne postoji bog, niti djavo, vec Dobro i Zlo.............. Tako slicni, a opet razliciti!!!!!
Svejedno, ko ne veruje, njegov problem............ Kada na osnovu knjige ( Biblije ) koju su napisali neki matori retardi, ljudi veruju u Boga vekovima, zasto ne bi verovali u ovo koje je logicnije, i ima vise dokaza o tome, nego o tzv Bogu, Isusu, Alahu, Budi itd.........

Dobar ti je ovaj post, još kad bi znao šta je to 4 u jednom (tetragramaton). Slobodnim rečima za tebe je to BOG. Znači kad se sve četiri Velike sile ujedine u svom savršenstvu daju Boga. Znači to nije peti element nego ujedinjena četiri, a u bibliji to isto piše samo na mnogo komplikovan način.:whistling:

Ja peti Element zove jednostavno Dobro&Zlo............... Njegov ajde da nazovem "logo" jeste Jing&Jang, jer to pretstavlja dve razlicitosti............ Anyway, ne verujem u boga kao olicenje dobra, vec u neimenovanu energiju, mozda supstancu, koju ja zovem svevisnje dobro.............
Bog nema veze sa tim! Mislim, i da ima, ne moze, jer ne postoji!!!!!!

S jedne strane si u pravu............ Ali opet kada se ujedine, ne ujedine one samo dobru stranu, vec i zlu.............. Tako da on ne moze biti samo dobar ili samo zao............ Moja misljenja su uvek vrlo komplikovana XDDDD

Bilo kako bilo, ja verujem da je Zemlja nastala dejstvom ( tj. borbom ) cetiri elementa................

J
S jedne strane si u pravu............ Ali opet kada se ujedine, ne ujedine one samo dobru stranu, vec i zlu.............. Tako da on ne moze biti samo dobar ili samo zao............ Moja misljenja su uvek vrlo komplikovana XDDDD

Bilo kako bilo, ja verujem da je Zemlja nastala dejstvom ( tj. borbom ) cetiri elementa................

Niko i ne tvdi da je bog Dobar to su gluposti. To bi bilo isto kao da kažeš da novčić ima jednu stranu. To je nemoguće. Bog Otac ti daje život i zato je kao "dobar" a šta bude kad ti taj život oduzme je li i onda dobar? Dobro i zlo ne postoje kao odvojene kategorije jer su oni neraskidivo povezani Jin-Jang :ok:

Za svakog predstavljaju po neshto.

Recimo, chetiri najklasichnija primera agregatnih stanja. Techna voda, chvrsta zemlja, gasoviti vazduh i plazmichna vatra. E sad je tu problem shto, koliko je meni poznato, vatra nije plazma...

Pa se onda tu ubacuje pricha o tri pomenuta stanja materije plus sagorevajuca, da ne kazhem, unishtiteljska vatra.

Svako to shvata po svojoj volji i pridodaje im josh jedan ili dva elementa. Zavisi da li se radi o starim Grcima, srednjevekovnim intelektualcima, Indijcima, Kinezima, ili Japancima...

Uglavnom, postoji mali milion tumachenja.

kakve gluposti::rtfm:

Voda, Zemlja, Vatra, Vazduh su elementi od kojih se sve sastoji (i od duha) a tako neshto kao peti elemenat ne postiji a metal je samo jedan deo zemlje!
A za spajanje sva cetiri elemenata imamo dva izbora I je kroz pentagram koji oslobadya jaku crnu negativnu energiju loshu... II je kroz josh jedan verski okultni oblik (neznam josh koji) koji oslobadya totalno suprotnu energiju: dobro i svetlosti.

:roll::):D:p:lol::P

kakve gluposti::rtfm:

Voda, Zemlja, Vatra, Vazduh su elementi od kojih se sve sastoji (i od duha) a tako neshto kao peti elemenat ne postiji a metal je samo jedan deo zemlje!
A za spajanje sva cetiri elemenata imamo dva izbora I je kroz pentagram koji oslobadya jaku crnu negativnu energiju loshu... II je kroz josh jedan verski okultni oblik (neznam josh koji) koji oslobadya totalno suprotnu energiju: dobro i svetlosti.

:roll::):D:p:lol::P

Šta je pesnik ovim hteo da kaže:think:

jeste da posoje samo 4 elemenata i to u redosledu Voda, Zemlja, Vatra i Vazduh a Grom je deo vatre kao sto je metal deo zemlje....

pentagram je mocan simbol sjedinjenja i koriscenja dobijene enrgije samo za zla dela, a posoji jos jedan oblik koz koji se mogu spojiti 4 elemenata i pritom oslobadya svetlosnu (dobru) energiju

neznam jos koji je to oblika ali toga ima dosta po netu

Ova tema nije bas za diskusiju.
Jer, ako uzmemo sistem sa 4,5 ili 6 elementa, sta time dokazujemo? :)

Osim sto se neke stvari lepo simbolicno prikazuju elementima. Npr u astrologiji 12 zodijackih
znakova dobijaju razlicite kvalitete ovih elementa. Svaki element obuhvaca 3 znaka, i svaki znak
koji pripada odredjenom elementu, ima i nekih kvaliteta koji su slicni datom elementu. :)

Nemojte se zamlacivati. Smrtni, materijalni univerzum sastavljen je od 4 elementa nama poznata.

Univerzum kao apsolut sastavljen je od 5 elemenata [pet osnovnih grupa elemenata da budem precizan] a peti element koji trazite je Etar

Etar zovite kako hocete, a evo vam par naziva: Etar, Mana, Prana, Qi, Zivotna energija, Dusa bla bla... Od toga je sastavljen spiritualni svet, tu lezi osnova magije itd...

Ivane.. :) Sistem se moze podeliti na razliciti broj elementa, a da sistem ipak ostane funkcionalan.
Slazem se stobom.

Ali neka svako deli sistem na one elemente koje zapaza sam, i koje posmatra radi neke spoznaje. :)

Back