18
Frenk je voleo avione. Davao mi da čitam masu žurnala o prvom svetskom ratu. Najbolji je bio Asovi neba. Borbe lovaca bile su glavna stvar, s upadima „spedsova“ i „fokera“. Pročitao sam sve epizode. Nije mi se dopalo što Nemci uvek gube, ali je sve drugo bilo baš uzbudljivo.
Voleo sam da idem kod Frenka kuči, da vratim žurnale i uzmem nove. Frenkova majka je nosila cipele s visokom štiklom i imala neviđene noge. Sedela je u fotelji prekrštenih nogu, visoko zadignute suknje. Frenkov otac je sedeo u drugoj fotelji. Frenkovi roditelji su uvek pili. Otac mu je bio pilot u prvom svetskom ratu i jednom se srušio. Imao je žicu provučenu kroz ruku umesto kosti. Dobijao je penziju. Ali bio je dobričina. Kad god bismo ušli u kuću, razgovarao je s nama.
„Kako ste, dečaci? Šta mi radite?“
Onda smo saznali za aeromiting. Spremao se veliki miting. Frenk je proučio plan grada i rešili smo da odemo autostopom. Mislio sam da verovatno nikada nećemo stići do aeromitinga, ali je Frenk rekao da hoćemo. Njegov otac nam je dao pare.
Izašli smo na bulevar s našim planom grada i odmah su nam stala jedna kola. Unutra je bio jedan matori veoma vlažnih usana, stalno je lizao jezikom usne, a na sebi imao neku ofucanu kariranu košulju zakopčanu do guše. Nije nosio kravatu. Imao je čudne obrve koje su se kovrdžale pravo u oči.
„Ja sam Danijel“, reče on.
Frenk reče: „Ovo je Henri. A ja sam Frenk.“
Danijel je vozio dalje. Onda je izvadio paklo „laki strajka“ i zapalio cigaretu.
„Vi momci živite s roditeljima?“
„Da“, reče Frenk.
„Da“, rekoh ja.
Danijelova cigareta je bila već sva mokra od njegovih usta. Zaustavio je kola na semaforu.
„Bio sam juče na plaži kad su ćapili dva momka ispod keja. Panduri ih ukebali i strpali u zatvor. Jedan momak je sisao onom drugom. Kakve veze imaju panduri s tim? Popizdeo sam zbog toga.“
Signal se promenio i Danijel krenu dalje.
„Zar ne mislite da je to kretenizam, a, momci? Da panduri ometaju te momke u sisanju?“
Ćutali smo.
„I...“, reče Danijel, „zar ne mislite da dva momka imaju prava na jedno solidno pušenje?“
„Valjda“, reče Frenk.
„Aha“, rekoh ja.
„Gde ste vi momci pošli?“ upita Danijel.
„Na aeromiting“, reče Frenk.
„A, aeromiting! Volim aeromitinge! Znate šta, vi me lepo povedite s vama a ja ću vas voziti sve donde.“
Ćutali smo.
„I, šta mislite o tome?“
„U redu“, reče Frenk.
Frenkov otac nam je dao pare za prevoz i ulaznice, ali smo mi rešili da pare za prevoz sačuvamo stopiranjem.
„Možda bi vi momci radije išli na kupanje“, reče Danijel.
„Ne“, reče Frenk, „hoćemo da gledamo miting.“
„Kupanje je veća uživancija. Možemo da igramo šugice u vodi. Znam jedno mesto gde možemo da budemo sami. Nikad ne bih išao ispod kejova.“
„Mi hoćemo na aeromiting“, reče Frenk. „U redu“, reče Danijel, „idemo na miting.“
Kad smo stigli na parking ispred aeromitinga, izašli smo iz kola i, dok ih je Danijel zaključavao, Frenk reče: „BEGAJ!“
Potrčali smo ka ulaznoj kapiji i Danijel vide kako bežimo.
„EJ, FUNJARE! VRAĆAJTE SE! VRAĆAJTE SE OVAMO!“
Trčali smo dalje.
„Isuse“, reče Frenk, „taj čilac je lud!“
Bili smo skoro na kapiji.
„ULOVIĆU JA VAS!“
Platili smo i uleteli unutra. Miting još nije počeo, ali se već skupila velika masa sveta.
„Aj’ se skembamo ispod tribina da ne može da nas nađe“, reče Frenk.
Tribine su bile privremeno podignute od dasaka da ljudi imaju gde da sede. Zašli smo ispod njih. Ugledali smo dva dečaka kako stoje duboko ispod tribina i gledaju uvis. Imali su oko 13 –14 godina, dve-tri godine stariji od nas.
„Šta gledaju?“ upitah.
„Aj’ da vidimo“, reče Frenk.
Pošli smo ka njima. Jedan vide kako dolazimo.
„Šta je, glodari, brišite odavde!“
„Šta gledate?“ upita Frenk.
„Pacove, reko sam ‘briši’!“
„*******, Marti, pusti ih da vide!“
Prišli smo do mesta gde su stajali. Pogledali smo uvis.
„Šta je to?“ upitah.
„******, zar je ne vidiš?“ upita jedan veliki.
„Koga?“
„*****.“
„*****? Gde?“
„Gledaj, pravo tamo! Vidiš?“
Pokazao je prstom.
Tamo je sedela žena, skroz zadignute suknje ispod sebe. Nije imala nikakve gaćice i, gledajući uvis kroz praznine između dasaka, mogla se videti njena *****.
„Vidiš?“
„Joj, vidim je. To je *****“, reče Frenk.
„Dobro, klinci, kidajte sad i nikom ni reči.“
„Al’ mi bi da gledamo malo“, reče Frenk. „Pustite nas da gledamo još malo.“
„Dobro, al’ nemojte dugo.“
Stajali smo tako gledajući uvis.
„Vidim je“, rekoh.
„To je *****“, reče Frenk.
„To je stvarno *****“, rekoh ja.
„Aha“, reče jedan veliki, „takva je ona.“
„Uvek ću ovo pamtiti“, rekoh.
„Dobro, klinci, vreme je isteklo.“
„Što?“ upita Frenk. „Što ne bi gledali još malo?“
„Zato“, reče jedan veliki, „što ću sad da radim nešto. Briši kad kažem!“
Otišli smo.
„Pitam se šta li će taj da radi?“ rekoh.
„Nemam pojma“, reče Frenk, „možda će da baca kamen u nju.“
Izašli smo ispod tribina i gledali naokolo da nema Danijela. Nigde ga nismo videli.
„Možda je otišao“, rekoh.
„Takvi tipovi ne vole avione“, reče Frenk.
Popeli smo se na tribinu i čekali da počne miting. Gledao sam u sve žene oko nas.
„Pitam se koja je od ovih?“ rekoh.
„Mislim da je teško pogoditi kad si gore“, reče Frenk.
Onda je počeo aeromiting. Neki tip u „fokeru“ izvodio je akrobacije. Dobar je bio, pravio je lupinge, krugove, padao, leteo iznad tla, dizao se u visinu, a prikazao je i pad oborenog aviona. Najbolji štos izvodio je s kukama na svakom krilu. Dve crvene maramice bile su zakačene za motke čovečjeg rasta pobodene u zemlju. „Foker“ je sleteo naniže, iskrenuo krilom, i pokupio maramicu s motke onom kukom na krilu. Onda je napravio krug, vratio se, iskrenuo drugim krilom i pokupio drugu maramicu.
Zatim su došle na red igre sa slovima po nebu koje su bile dosadne i neke trke balona koje su bile glupave, a onda nešto pravo – trka oko četiri stuba, nisko iznad zemlje. Avioni su trebali da obiđu oko stubova dvanaest puta, i onaj koji bi to izveo prvi, osvajao je nagradu. Pilot koji zađe iznad stubova bio bi automatski diskvalifikovan. Avioni za trku stajali su na zemlji zagrevajući motore. Svi su bili različito konstruisani. Jedan je imao dugačak tanak trup gotovo bez krila. Drugi je bio debeo i napumpan, ličio je na ragbi loptu. Treći je bio sav u krilima a nigde trupa. Svaki je bio drukčiji i svi su bili svečano ofarbani. Nagrada za pobednika bila je sto dolara. Stajali su zagrevajući mašine, i svako je znao da će zaista videti nešto uzbudljivo. Mašine su zaurlale kao da će se otkinuti od aviona, starter mahnuo zastavicom i avioni se pokrenuše. Bilo ih je šest i nije bilo mesta za sve kad su pošli oko stubova. Jedni su krenuli nisko, drugi uvis, treći po sredini. Jedni su krenuli brže i napustili tle, kružeći oko stubova; drugi su išli sporije, uz oštrije zaokrete. Bilo je i divno i užasno. Onda je jedan izgubio krilo. Avion je tresnuo nekoliko puta o tle, iz motora je kuljao plamen i dim. Prevrnuo se na krov, a vatrogasci i hitna pomoć jurnuše ka njemu. Ostali su avioni nastavili da kruže. Onda je motor dragog aviona jednostavno eksplodirao, otkačio se od trupa, a ostatak aviona pao kao neki otpadak. Lupio je o tle i sav se rasturio. Ali desila se čudna stvar. Pilot je samo podigao poklopac nad sedištem, izvukao se napolje i čekao hitnu pomoć. Mahnuo je masi i svi su tapšali kao ludi. Veselo, nema šta.
Iznenada se desilo najgore. Dva aviona su ukrstila krila kružeći oko stubova. Zavrteli su se naniže, grunuli o zemlju i buknuli. Hitna pomoć i vatrogasci opet pojuriše. Videli smo kako vade ona dva pilota i meću ih na nosila. Bilo je tužno, dva hrabra čoveka, obojica verovatno osakaćeni za ceo život, ili mrtvi.
Tako su ostala samo dva aviona, broj pet i broj dva, u trci za veliku nagradu. Petica je bio onaj tanki avion gotovo bez krila i taj je bio mnogo brži od dvojke. Dvojka je bio ragbi lopta, nije imao neku brzinu, ali pravio je dosta krugova na samom tlu. To mu nije mnogo pomoglo. Petica mu je stalno bežala.
„Avion broj pet“, reče spiker, „ima sada dva kruga prednosti na dva kruga pre kraja.“
Izgledalo je da će petica osvojiti veliku nagradu. Onda je avion uleteo u stub. Umesto da ga obiđe, prosto je uleteo u stub i zakucao ga o tle. Nastavio je da leti, pravo ka zemlji, s motorom u punoj brzini, a onda se skršio. Lupio je točkovima i odbio se visoko u vazduh, prevrnuo se i suljao naopačke po tlu. Hitna pomoć i vatrogasci imali su dug put pred sobom.
Dvojka je samo nastavila da kruži oko tri preostala stuba i onog oborenog, zatim se spustila. Osvojila je veliku nagradu. Pilot se izvukao iz aparata. Debeo čovek, isti kao avion. Očekivao sam da se pojavi neki filmski glumac, šta li. Imao je sreće. Malo ko je tapšao.
Za kraj mitinga ostavih su takmičenje padobranaca. Na zemlji je bio nacrtan krug, velika meta, i pobeđivao je onaj koji se spusti najbliže. To mi je bilo dosadno. Nije bilo ni buke ni akcije. Padobranci su samo iskakali iz aviona i ljuljali se ka krugu.
„Ovo i nije nešto“, rekoh Frenku.
„Jok“, reče on.
I dalje su padali prema krugu. Novi padobranci iskočiše iz aviona. Onda masa poče sa oohanjem i aahanjem.
„Gledaj!“ reče Frenk.
Jedan padobran se samo delimično otvorio. Malo je bilo vazduha u njemu. Padao je brže od ostalih. Svi su mogli da vide čovečuljka kako se rita nogama i radi rukama pokušavajući da odreši padobran.
„Isusa ti boga“, reče Frenk.
Čovečuljak je nastavio da pada, sve niže i niže, mogao se videti sve bolje i bolje. I dalje je trzao konopce trudeći se da raspetlja padobran, ali uzalud. Udario je o tle, odskočio malo, a onda se složio i ostao da leži. Poluotvoreni padobran se spustio odozgo, prekrivši ga.
Iskakanje je obustavljeno.
Izašli smo zajedno s masom, i dalje gledajući da nema negde Danijela.
„Nećemo da stopiramo kući“, rekoh Frenku.
„Dobro“, reče on.
Izlazeći s ljudima, nisam znao šta je bilo uzbudljivije: trka aviona, neuspeli padobranski skok, ili *****.