Capoeira (kapuera)

• Začetnik teme Začetnik teme Kapoerista
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jeasus:
Sanha:
Majke mi si lud !!!! Objasnicu ti ja to uzivo!!! :twisted: Ali dolazim ja kod vas.. :wink:

javicu se posle..(e gde je Guardian???) :?:

Axe !!!

Pa trebao je da se zaposli u call centru 063....valjda ga tamo previse maltretiraju pa nema decko vremena za net....
Mozda je i nesto drugo...hhhmmmmmmm
Baci mu neki private mada ni meni ne odgovara na pm! :evil: :evil: :evil:
Guardiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan.............................................

Tu sam!!! Ziv sam! Istina da je da sam bio u haosu poslednjih nedelju dve oko posla ali sad se malo smirila situacija (by the way - primljen sam!!! :D ) Idem sad malo da prozujim po netu da vidim sta sam propustio ovih dana...vidimo se :wink:

Tu sam!!! Ziv sam! Istina da je da sam bio u haosu poslednjih nedelju dve oko posla ali sad se malo smirila situacija (by the way - primljen sam!!! :D ) Idem sad malo da prozujim po netu da vidim sta sam propustio ovih dana...vidimo se :wink:[/quote]

Cestitamo :D

Sve više ljudi u različitim delovima sveta impresionirano njenim ritmom i čarima upoznaje se sa svetom kapoere - borilačke veštine nastale na ulicama u vreme kolonijalnog Brazila. Osamdesetih godina prošlog veka počela je da se širi van granica Brazila i danas je popularna na svim kontinentima.
Kapoera se igra u krugu - hodi. Krug formiraju kapoeristi i orkestar. U početku je praktikovana bez muzike, ali su kasnije uvedeni određeni instrumenti, koji su danas njen nerazdvojni deo.
Na znak glavnog instruktora par kapoerista stane u središte kruga i tu počinje igra u kojoj važe veoma jednostavna pravila. Uz drveni bubanj, daire i birimbao, kapoeristi pevaju pesme na portugalskom jeziku, koje veličaju slavne majstore ili govore o borbi koja se vodi u krugu. Birimbao diktira ritam i poziva na igru punu trikova i varki. Pravila su jednostavna. Nema okretanja leđa osobi sa kojom se igra, a tlo se ne dodiruje ničim osim dlanovima stopalima i glavom. Igra nikad nije unapred dogovorena i igrači se maksimalno trude kako bi nadmudrili protivnika i nametnuli mu svoj stil.
Kapoera je deo kulture i tradicije Brazila. Ne zna se tačno kad je nastala, jer nema sačuvanih pisanih dokumanata koji bi mogli da o tome svedoče. U vreme robovlasničkog sistema u Brazilu, usled nedostatka radne snage za plantaže duvana i šećerne trske robovlasnici su bili prinuđeni da dovode robove iz svojih kolonija u Africi.

Rigorozne kazne

Kada je 1888. ropstvo ukinuto, na stotine hiljada crnih stanovnika Brazila našlo se bez posla i krova nad glavom, bez ikakve perspektive. Za većinu je kapoera bila način da prežive i izbore se za svoja prava. Dve godine kasnije, donet je zakon kojim se praktikovanje kapoere smatra kažnjivim. Kazne su bile toliko rigorozne da je kapoera skoro iščezla sa ulica Brazila.

Život u robovskim kvartovima, senzalama nije bio prijatan ni bezbedan. Da bi naučili kako da prežive u takvom okruženju robovi su razvili taj specifičan oblik borilačke veštine, nama danas poznat kao kaopera. Pošto je bila zabranjena, kapoera je dugo je bila praktikovana daleko od radoznalih očiju, a robovlasnicima je predstavljana kao igra sa dosta gestikulacija i akrobatike kako bi bila prekrivena njena velika i moćna snaga. Trenirajući kapoeru robovi su bar na trenutak mogli da osete toliko sanjanu slobodu.
Za njenu popularizaciju i najzaslužniji je Manuel dos reis Machado poznatiji kao meštre Bimba, koji je 1932. osnovao prvu školu. U želji da popravi lošu reputaciju koja je pratila ovu borilačku veštinu, on je postavio nove standarde i pravila, uvodeći dosta novih pokreta. NJegovi učenici su morali da nose bele pantalone i belu majicu kao i rang i oznaku škole kojoj pripadaju. Takođe, morali su da imaju i lepe manire. Zbog novog imidža kapoeru počinju da treniraju svi slojevi stanovništva. NJegov stil postao je poznat kao “Regional”, dok se način na koji se kapoera do tada vežbala zvao “Angola”.
Danas u svetu ima više velikih poznatih kapoera grupa kao što su Centro cultural senzala de capoeira, Grupo Brazil i Abada. U našoj zemlji kapoeira ima mladu istoriju. Postoje dva kluba u Novom Sadu i Beogradu, koji pripadaju poznatoj grupi Centro cultural senzala de capoeira.
Jednom godišnje organizuje se svežčana ceremonija - Batisada, na kojoj dotadašnji članovi kluba, dobijaju beli pojas i postaju kapoeristi

Evo meeee!!!!!Nisam bila u mogucnosti da pishem,bila sam bolesna i to opaaasno bash za nashu(Angola)i vashu(Regional) rodu i izvinjavam se shto nisam doshla!!Posle toga,tachnije 9,10,11 januara smo bili u NS-u,imali smo seminar sa Prof. Marquinhom i doshli su Senzalci iz NS-a...!!Igrali su sa Marquinhom i bilo je mnoooogo dobro(ne znam kako je njima bilo :twisted: ,ali nama je energija bila na zavidnom nivou i predobro je odigrano sve :lol: )!!Mozda ce se malo senzalci zaliti na Profesorovu igru sa njima,ali takav je sa Regionalistima,jer pokazuje nama situacije na koje cemo naletati i shta da radimo kad igramo sa Regionalistima!Izvinjavam se ako se neko nashao uvredjenim,povredjenim,...
Jeasus,Guardian,...ozdravila sam,..ali pishem iz internet caffe-a,necu moci bash svaki dan(ali mozda svaki drugi :wink: )i vracam se na scenu.... :P
Ljudi iz inostranstva ce se javiti kad im ja budem rekla i bice dosta textova i konverzacije!!!
Ochekujem vas u aprilu na seminaru(nemoj sluchajno da ne dodjete-to ce biti pravi spektakl :lol: ) kad ce doci Mestre Joao Grande,dosta ljudi iz NY-a,Italije(sa Prof. Marquinhom),Slovachke,Hrvatske,Nemachke,Rusije,Shvetske,Novog Sada(a ochekuju se i ljudi iz novosadskog regional kluba)!!!

Shaljem vam slike na mail-ove,samo mi Jeasus i Guardian ponovite,haos mi je u adresaru i dajte slike da vidim kako izgledate!!!Moj mail valjda znate... :?

Pozdravljam vas sve i od sutra pochinjem sa slanjem informacija i slika :wink: !!!

Axe e muito beijos por todos !!!!

Poz Sanha, drago mi je da si se vratila...i da si ziva i zdrava...moj info cu ti baciti na mail tako da ces videti moju adresu...

Alexandro, jel si nabavio one drajvere tj ASPI za tvoj windows??? Sa njima ce ti raditi oni filmici sa treninga... Jel mi dobijamo cordao sa pantalonama iz Brazila???

AXE

Ko vas trpa u Regional??Ako ste vec ovde na forumu,a ljudi brkaju Regional,Senzalu i Angolu,..onda pojasnite shta je senzala..Ja to prijateljski i nema prozivanja(ma koliko vi nas Angolerose ne gotivite)...A i ok je da se novi predstave ostaloj ekipi sa foruma!!
Jeasus,ima li te igde?Shta ima na poslu,jeste nashli nekoga?
Chujemo se,..

Axe !!!

E pa ti si izmedju ostalog u prethodnom svom postu nas navela kao "regionalce", ja sam samo rekao da mi to nismo. Ako poznajesh kapoeru kao shto izgleda onda valjda treba da znash da je Regional shkolu osnovao meshtre Bibma i ona se odlikuje agresivnim stilom igre i ima puno novih poteza iz istochnjachkih borilachkih veshtina. Dok je Angola kakva je danas uglavnom to duzhna meshtreu Pashtinji koji je povratio "iz mrtvih". Skola Senzala je nastala kao neshto shto je uzelo najbolje iz Bimbine i Pashtinjine shkole. Zato mi igramo i regional i angolu podjednako i zato se bunim kad nas neko trpa u regional... :x
E toliko o shkolama a sad malo o igrama, da ljudi ne meshaju ta dva; u kapoeri postoje razlichite vrste igara: sao bento regional, sao bento pequeno, juna, cavaleria, sao bento angola... Glavna karakteristika koja ih razlikuje je brzina igranja kao i ritam koji svira baterija. Takodje svaka od navedenih igara ima svoju tradiciju. Angoli niko ne spori da je najstarija i majka svih ostalih stilova. Kasnije razvojem gradova i ulichnih charki kapoera je korishcena sve vishe u kriminalne svrhe, pa je chak i dugo bila zabranjena za igranje u Brazilu. Tad su i nastale ludachke igre tipa kavalerije gde se skache po dva metra uvis i samo sevaju udarci... Znachi ima 'iljadu stilova igre i svi su podjednako zanimljivi i dobri na svoj nachin.
I nije istina da mi ne podnosimo Angolerose, i ko josh jednom tako neshto izvali ima da dobije izvlachenje ushiju... :twisted:

Hehe,...nisam mislila da se prepucavamo i medjusobno razjashnjavamao,vec da se ta iskustva,znanja,kao i prijateljstva i druzenja izmedju nashih klubova proshire i poboljshaju!!Volela bi kad ne bi tako nashe shkole izbegavale jedna drugu kao da smo neprijatelji,a Capoeira bi trebalo da nas spoji,...!!Mislim da svi vi ovako razmishljate i zelela bi kad bi malo vishe posecivali jedni druge,pozivali na zajednichka druzenja i Rode,a ne da se prepucavamo ko je jachi i bolji,stariji i kvalitetniji!!!
Angola jeste majka Capoeire i mnogo mi je drago da je neko i to napisao,a ja vas sve pozivam da dodjete na seminar u aprilu sa Mestre Joao Grande-om,da svi zajedno igramo,da se upoznamo,sputimo lopte i prekinemo sa zaziranjem i beskonachnim prichama ubedjivanja!!

Dobrodoshli svi,...

Axe !!!

A bre ljudi dokle cete da polemisete da li neko regionalac,angoleros.....Mi smo svi ovde zbog jedne stvari koju mnogo volimo a to je CAPOEIRA i da li je vama bitno ko je iz koje skole.hhhmmmm Ja na to gledam skroz drugacije,svako ima pravo da izabere koji mu stil vise odgovara ali svi smo kapoeristi. :D

Sanha,nikako nisam mogao da stignem da odvojim malo vremena za neki mail jer sam imao vrku na poslu(trenutno sam na suspenziji) ali sve mi mirise na jedan dobar otkaz.Trenutno trazim drugi posao npr. u struci(kuvar),isplativije je.Tako da od sada cu malo vise da se posvetim vama na forumu i naravno capoeiri.
Sta bi sa tobom i deckom??? Jel to sto pises iz internet kafea znaci da ste se razisli ili je on komp zavezao lancima i pustio struju oko njega :D
Veceras cu da ti bacim na mail sve ono sto sam ti obecao i najzad da se dogovorimo za neki ness caffe.Sada bar imam vremena :D Videcu da ove nedelje svratim do vas na trening da vidim kako to rade angolerosi.wicked
AXE

Tako je!!!Ajde da se svi posvetimo tome,a ne raspravljanju!!

E jeasus,znachi tako na poslu??A shto otkaz?Shta si radio?Javicu ti ako naletim na neshto!
A shto se drugog tiche,..da iz caffe-a pishem i preselila sam se,pa ovde nemam komp...Sad cu morati ovako jedno vreme,a valjda cu iskukumavchiti neki komp :? Objasnicu...
A za treninge,stvarno bi mogao da dodjesh,...sad imamo treninge dva puta nedeljno,jedna sala nam je otkazana,ali ce ubrzo nova pa cemo nastaviti sa chetiri!
Za sad su treninzi samo u Filoloshkoj gimnaziji na Zelenom,Kamenichka:
- torkom 17:00 - 19:00
- nedeljom 16:00 - 17:30

Ajd' pa dodji...red je za taj nes shto obecavash!!

Axe !!!

Sanha:
Tako je!!!Ajde da se svi posvetimo tome,a ne raspravljanju!!

E jeasus,znachi tako na poslu??A shto otkaz?Shta si radio?Javicu ti ako naletim na neshto!
A shto se drugog tiche,..da iz caffe-a pishem i preselila sam se,pa ovde nemam komp...Sad cu morati ovako jedno vreme,a valjda cu iskukumavchiti neki komp :? Objasnicu...
A za treninge,stvarno bi mogao da dodjesh,...sad imamo treninge dva puta nedeljno,jedna sala nam je otkazana,ali ce ubrzo nova pa cemo nastaviti sa chetiri!
Za sad su treninzi samo u Filoloshkoj gimnaziji na Zelenom,Kamenichka:
- torkom 17:00 - 19:00
- nedeljom 16:00 - 17:30

Ajd' pa dodji...red je za taj nes shto obecavash!!

Axe !!!

Ako naletis na nesto javljaj obavezno.Pa nista "malo" sam se sporeckao sa seficom oko plate,hteo sam da mi povecaju platu ali ona nije bila suvise srecna zbog toga pa sam joj ja onda rekao par stvari koje bi cenzurisali na forumu...ja i moja luda glava... :D
Nego,gde si sada...mislim po lokaciji?

Evo javno ti obecavam da dolazim u nedelju na tvoj trening posto me sutra devojcica vodi na palacinke :D :D :D
Do tada...
AXE

jeasus:
Poz Sanha, drago mi je da si se vratila...i da si ziva i zdrava...moj info cu ti baciti na mail tako da ces videti moju adresu...

Alexandro, jel si nabavio one drajvere tj ASPI za tvoj windows??? Sa njima ce ti raditi oni filmici sa treninga... Jel mi dobijamo cordao sa pantalonama iz Brazila???

AXE
pozdrav svima
e nisam imas li ti?
mislim da ces cordao dobiti tek na batizadu

alehandro:
jeasus:

AXE
pozdrav svima
e nisam imas li ti?
mislim da ces cordao dobiti tek na batizadu

Pokusacu da pronadjem cd sa ASPI-ima pa cu ti doneti veceras na hodi...
I sta do batizada ce mi spadati pantalone??? :D
****...

AXE

Srecko :D krajnje je vreme da nesto napises u forumu a ne samo da ga gledas,pomislicu da si voajer :D

Jel neko nabavio onaj crack za capoeira fighter 2...nesto sam nacuo na treningu da ga neko ima ali nisam cuo ko je ta osoba... skinuh sa neta novi capoeira fighter sa svim borcima i mapama ali igrica moze da se igra samo sat vremena(probni period)...znaci pretrazujte ruske sajtove za neki crack...ludi rusi imaju sve

AXE

HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA
PEIXADOR!!!