Cane corso

Hvala puno Mackic na savetima,
ja u glavnom trudim se da budem svaki weekend kuci. I kad sam kuci ja najvise provodim vremena snjim, vodim ga u setnju i igram se i vodim ga na kanalu gde se i kupa i tamo mogu da ga pustim slobodnog da trci i tako. On je jako vezan za mene, nece ni sa kim u setnju osim samnom ili ako vec smo u setnji po parku i ako drugar hoce da ga seta malo nece da mrdne sedi ukpopan pored mene jedino ako idem i ja snjim.
Al kad vidi kerove pobesni ne mogu da ga kontrolisem, mogu da ga davim davilicom i da mu lupam samare on ne reaguje jer od malene je bio razmazen i svi su bili oko njega i svi ga pustili da radi sta on hoce i sad nam se popne na glavu...
Probao sam nekoliko varijanta snjim da ga dovedem u red al ne ide, ipak je to cane corso i ima jak karakter.
Tako da sam odlucio da preuzmem ovo krajnje sa dresurom, da ga vodim tamo i da idem i ja svaki 2 weekend tamo i da budem snjim i valjda ce se dovesti u red. A posle te dresure imam svog prijatelja koji se bavi isto obukom pasa pa cu kod njega da vodim psa tako svaki 2-3 weekend da radi to sto je naucio na dresuri.
Stvarno ne znam kako drugacije, steta da ga ostavim samo za dvoriste i da ga ne vodim ni na jednu izlozbu jer dosta je lep...

munteanu lepo je to sto je lep, i jeste, ali gde da ostavis CC baki i deki na cuvanje? ccc
Sve sto su napisale vilus i mimi potvrdjujem, ne ostavljaj ga na dresuri bez tvog nadzora. Imas snaznog, nedresiranog i agresivnog psa, i ako ga poveris nekome za koga ne znas kojim metodama ce ga dresirati, mozes se naci u situaciji bez izlaza.. ili jos gore sa samo jednim izlazom. Tvoj plan B je mnogo bolji, da ga odvedes svaki li svaki drugi vikend kod druga na dresuru i da si prisutan. Nije uslov da se dresura odvija neprekidno, iako je idealno svaki dan raditi sa psom, nemoj da te to obeshrabri jer svakako je bolje produziti period dresure nego usiljeno i nasiljem dovesti psa u red. Tvoj drug nece niti bi trebao raditi sa njim duze od par sati, tako da bi imao i vremena za setnju u parku.

A bold mi je zapalo za oci.. valjda nije tako kao sto si napisao.

Prvo i osnovno pravilo je da moras da se postavis kao ALFA, a to nikako ne mozes ako te pas vidi jednom u dve nedelje... Sa psom mora da se radi svaki dan... Druga osnovna stvar je socijalizacija... Prvo pravilo je zbog tebe licno a ovo zbog okoline... Cane corso je jako nezgodan ako ga "ispustis" a vidim da ti to vec jesi. Mlad je on mozda jos ima nade ali ipak si ti daleko da bi se tu nesto promenilo... Ako si mislio da ce baka i deka da budu cvrsta ruka... Tesko...
Ne znam sta da ti kaze... Probaj sve... Zelim ti puno srece...
Moj pas sa 6 meseci nece prici drugom psu ako mu ja ne kazem IDI... A zamisli,nisam mu lupao samare...

kolko sam se raspitao o mom cane corso izgleda da je to u genima jer oba roditelja su agresivni prema drugim psima, al to ja nisam znao do sad...
Ja pre ovog cane corsa imao sam americkog bulldoga koji je isto odrastao sa matorima i imao sam i pitbula i am. staforda, srednjeg snaucera, rotta i nisam imao takve probleme sa njima. Baba i deda imaju mi oko 60 godina tako da nisu bas tolko stari da ne mislite da imaju oko 80 godina :)

Hvala puno i nadam se da cu uspeti nesto snjim....

Pozdrav svima ... :)

Poseban pozdrav za Munteanu ... ja sam Monty sa foruma forumcanecorso.com ... :)

Vidim da ste zapocheli interesantnu temu. I ja bih se slozio sa ostalima, ali ne u potpunosti. Nije tachno da su dreseri bash toliki bauk ... :)
Kazem dreseri, a ne vodichi pasa koji se izdaju za dresere, jer je vecina ovih drugih i zato su dreseri i doshli na takav glas. Pravi dreser nece uci u rad sa psom dok pas ne stekne povjerenje u njega. Tachno je da sa psom, zavisno od psa, treba koristiti razlichite metode, a medju njih spada i metod u kojem pas dobije po neku "pljusku". Medjutim, to nikako nijesu batine. Pa i djeca dobiju od roditelja batine, pa se niko ne zgrozi. Bitno je ne maltretirati psa, a ako on dobije "pljusku" u toku rada, on savrsheno dobro zna da to shto je uradio ne smije da ponovi i on to vishe nece uraditi, a onoga momenta kad uradi ono shto se od njega trazi, on dobije nagradu u vidu pohvale blagim tonom i tapshanja po grudima. Pas je izuzetno senzibilno stvorenje, tako da on osjeca mentalni sklop chovjeka. Zahvaljujuci tome, za onog ko zna psecu psihologiju, ni "pljuska" chak nije neophodna. Odsjechan, povishen ton i kratko "NE" ili "FUJ", odrade posao. Kad kazem "pljuska", da me ne bi neko pogreshno shvatio, mislim na kazneni udarac, intenziteta udarca koji zenka zada njushkom shtenetu kad pochne da joj shvrlja po chiniji sa hranom dok ona jede ili udarcu koji zenka upotrijebi da odgurne shtene koje bi da sisa, a zenka misli da mu josh nije vrijeme za obrok ... :)
Slazem se da je uvijek bolja varijanta da zajedno sa psom i vlasnik ide na obuku, ali postoje stvari koje pas treba da nauchi, a prisustvo vlasnika je samo remetilachki faktor.
Ni u kom sluchaju ne preporuchujem da neiskusan vlasnik psa uzme kakav priruchnik o dresuri i da sam krene da dresira psa. To moze bit pogubno za odnos izmedju njih, a takodje moze da se pas psihichki unishti, posebno ukoliko se radi napad i odbrana. U tom dijelu i mnogi iskusniji, nazovi dreseri, naprave greshku i ta greshka moze da ih skupo koshta. Kao shto je bio sluchaj sa jednim "nazovi dreserom" kojem je njegov lichni Njemachki ovchar, kojem je on uradio dresuru u njegovoj kuci napao i unakazio njegovog sina od 3-4 godine, chini mi se.
Najbolje je uchiti psa dok je josh shtene, kroz igru, vjezbama poslushnosti, iskljuchivo sa nadrazajem hranom i pohvalom. Moja shtenad od dvadeset i neshto dana na moju komandu dotrche do mene, svih 9 ... :)
Treba raditi sa psima i znati kako se shta radi. U vishe navrata sam se uvjerio da je dijete najbolji vaspitach psa, ne mogu reci dreser, jer dresirati psa, znachi obrazovati ga fakultetski. Dijete ima i volje i vremena, a i zivaca za psa i sve radi kroz igru, bez nervoze. To je za vaspitanje psa charobna formula ... :)

Raspisah se ja, ali ponijelo me ... ;)

Pozdrav svima ... :bye:

Monty i mi se znamo sa BK foruma (BoyanCC)...
Covek se uci dok je ziv tako da vredi cuti misljenje iskusnijeg odgajivaca kao sto si ti...
Potpisujem sve sto si rekao...
Pozdrav za tebe i sve ostale ljubitelje CC-a...

Hvala Vam puno Monty, :D
i hvala Vam na lepom savetu i objasnjenju.

Bio sam malo odsutan pa evo da se javim i da Vam kazem sta sam odlucio. Max vec nedelju dana je naobuku i bio sam da ga vidim, naviko je na dresera i vidim da se lepo ponasa. U za sad nisu nista radili samo su ga setali i tako snjim da se navikne na dresera, i pripitomili ga sa drugim kerovima koji su manji od njega tamo neke slicni kokerima ne znam tacno koja je rasa i sa tim se igra i nema nikakvih problema, jedino sto za sad jos je malo agresivan prema ovih malo vecih to jest sarplaninac, azijat, malinoa i tako al nije vise kao u pocetku kako je divljao kad je video druge pse. Rade i kondicioni trening snjim malo da ga dovedu u formu jer nije imao bas nesto kondicije. Vidim nije ni oslabio nije ni plasljiv i ne deluje mi da ga tamo nasilno vaspitaju.
Cini mi se da je teze nama kuci bez njega jer svi su nesto tuzni od kad ga nema. Narocito juce jer juce je napunio godinu dana a eto nije bio kuci da slavimo...:(
I jos nesto da dodajem, ja u kuci ne zivim samo sa babom i dedom, nego i sa mojim roditeljima al ja sam hteo da kazem da u glavnom baba ga rani i tako su ga razmazali jer kad nisam ja tu onda je on u mesto mene tu sa njima. Razumem ja sta svi vi kazete da nije cane corso za babu i dedu, al tu je i moj otac koji sto voli pse i vodi racuna o njemu. Ja ne mogu da ga vodim samnom u rumuniji jer nemam gde da ga drzim jer ne mogu snjim u stanu tako da on ostaje kuci sa mojima a ja sam u glavnom svaki weekend kuci sa njim. Znam ja da je to i moja greska sto nisam non stop snjim kuci al sta cu moram na studije a s druge strane jako mi se svidja ova rasa i odavno sam hteo da uzmem.
Sad izvini te sto sam malo oduzio

Pozdrav svima

Pozdrav Bojane i hvala ti na lijepim rijechima ... :)

Munteanu, razumijem te u potpunosti i nije to nikakav grijeh shto nijesi sa svojim psom onoliko koliko to pas zasluzuje i ti zelish. Ipak, zivot nam ne daje chesto shansu da spojimo i lijepo i korisno, pa se deshavaju ovakve situacije. Vazno je da ti zavrshish fax i da odatle ponesesh zavidno znanje koje ce ti sjutra pomoci da postanesh dobar struchnjak u svom poslu, a za Maximusa isto vazi ... da uspjeshno savlada svoj fax i da to njegovo znanje bude toliko dobro da i baba i djed mogu bez povodca da ga shetaju kroz chopor pasa i ljudi bez problema ... :D

Sve najbolje drushtvo ... :) :bye:

:super: Ovo obecanje znachi da kad se sretnemo sledeci put na nekoj izlozbi, necesh, kao na CACIB-u BG preskochiti da se javish. Javio bih se ja tebi, ali te nijesam prepoznao u svoj onoj guzvi ... :D

Sve najbolje druze ... ;)

Obecavam da vise necu!!!:ok:
Na CACIB-u u BG mozda ste me i videli jer bio sam tu pored Vas i bas sam krenuo da Vam se javim i u tom momentu prisli su Vam neki drugari pa mi je bilo neprijatno da Vas uznemiravam. Cak "gorankula" kad je slikao Viktora i Dock-a slikao je i mene u pozadini :D:D
(krem dzemper, crne pantalone i nosim naocare)
r0t36q.jpg

zo86cw.jpg

A ako Bog da i sve bude uredu sa Maximus-om onda najverovatnije cemo se videti na sledecim izlozbama jer bi da nadohnadimo sta smo sve propustili ove godeine... :)
Puno pozdrava!!

Emile, dogovor je pao ... :D

Nidzo, Cane Corso ne bi trebao da lichi na Njemachku dogu ...
Najvishe bi mogao, ovako po slikama da podsjeca na Dogo argentino, ako zanemarish boju.
S tom razlikom shto CC po standardu ne smije da bude bijele boje, mada ih u izvornim psima ima.
Mada, srijecu se i psi koji imaju suvishe kratku njushku i liche na Boxera, tzv. boxerski tip.
Po meni, Cane Corso treba da lichi na - samog sebe ... ;)
A to je graciozan pas, koji, bez obzira na sopstvenu tezinu, mora da se krece bez vidljivog opterecenja. Mora da ga odlikuje gipkost pantera, ne smije da bude limfatichan i tezak sam sebi (ne smije da lichi na Napuljskog mastifa). Pas u kojem postoji explozivnost izuzetnog intenziteta i ukoliko dodje do situacije u kojoj treba da je pokaze, posmatrachi ostaju bez daha .. :) U igri dva ili vishe CC, teshko ih je pratiti okom, jer tad pokazu svu svoju gipkost i explozivnost ... kad se zatrche, ukoliko na terenu ima kakvih prepreka, (stolovi, stolice, klupe, stabla ili sl.), imate utisak da ce da se zakucaju u neku prepreku, medjutim oni u zadnjem momentku je ili zaobidju ili preskoche, pokretima dostojnim jednog geparda ... :D
Mora da ima skladno tijelo i jake mishice. Ja lichno, ne volim nabijene pse, koji liche na ogromne buldoge. Vishe volim da vidim elegantnog psa koji plijeni svojim izgledom i gipkoshcu. Vrat bi trebao da formira onaj ponosni izgled, posebno kad je u stavu, kao Lipicaner kad paradira ... :cool:
Ne treba da ima niti dugu, niti prekratku njushku ... zubalo mora da bude kontramakazasto, tj. da donji zubi prelaze duzinu gornjih, shto manje - to bolje. Najidealnije je kad vrhovi gornjih zuba udaraju u dno donjih, mada se tolerishe do 0.5 cm.
Postavka zubala doprinosi i obliku njushke, koja treba da je ispunjena ispod ochiju i shiroka podjednako chitavom duzinom.

Eto, malo vas udavih ovim opisom, smatram da je ovo neka osnova za CC koju bi trebalo da znaju svi oni koji zele da nabave shtene ove rase.

Pozdrav svima ... :bye:

:hahaha: Kad je moj muž prvi put imao kupiranje ušiju CC, pošto je totalni dunster po pitanju kinologije i nisam uspevala da mu objasnim, na kraju sam mu izguglala fotke. (Treba li da napominjem da sam mu čak i za AST bila preko potrebna?!)

Ma super su svi molosi, samo ne može svako s njima da izađe na kraj.

Ma super su svi molosi, samo ne može svako s njima da izađe na kraj.

Da, molosi su svi super, to si dobro napisala, a u pravu si i za to da ne moze svako da izadje sa njima na kraj, mada, to u sushtini i nije problem. Samo im treba pruziti ljubav, da bi oni stekli u gazdu neogranicheno povjerenje, priznali ih za vodju chopora, druziti se sa njima shto vishe u periodu odrastanja i sve shto treba samo dodje ... :lol:

Pozdrav drushtvo ... :)

Evo u naletu da postavim par Kubinih slika ...

DSCN0129-1.jpg

DSCN0123-1.jpg

DSCN0133-1.jpg

Kuba, (u pedigreu - Kala), je iz kombinacije Enea (CH Cheno x Jenin Haredom) x Sforza Africa (Donar x Kratosz Opal), oshtenjena 09. 03. 2006.

:bye:

moje komšije imaju sigurno najbolju odgajivačnicu cc uzemlji pošto su i na prvenstvu u Budimpešti, na specijalki imali najlepšeg maldog pa i još 3 psa su im bila prva ili druga.
Imam proliku da ih svakodnevno gledam i da se družim.
Možda ću nekog ovim da uvredim, ali kad pročitam
Pas u kojem postoji explozivnost izuzetnog intenziteta i ukoliko dodje do situacije u kojoj treba da je pokaze, posmatrachi ostaju bez daha .. U igri dva ili vishe CC, teshko ih je pratiti okom, jer tad pokazu svu svoju gipkost i explozivnost ... kad se zatrche, ukoliko na terenu ima kakvih prepreka, (stolovi, stolice, klupe, stabla ili sl.), imate utisak da ce da se zakucaju u neku prepreku, medjutim oni u zadnjem momentku je ili zaobidju ili preskoche, pokretima dostojnim jednog geparda ...
samo pomislim na dva moj malinoa u igri i bude mi malo smešno.
Recimo da su za moj ukus (oprt nije mi namera nikoga da vređam, samo iznosim stav) malo previše tromi i nerazigrani.Nikada u trci nisu bili u stanju da prate ove moje ale a o kondiciji da ne pričam, iako je ponavljam reč o zaista vrhunskim primercima.
Sa druge strne zaista onako masivni, crni, sjajni i lepo čuvani ulivaju strahopoštovanje svojom pojavom, pa prosto i ne moraju da n adrugi način bbrane dvorište.
Sorry ako sam nekog uvredila, samo sam htela da dodam i moj stav:cao::cao:

Back