Čakre

ezoterija i misticizam nije isto
Misticizam nije zabranjen
Okultizam sam po sebi ne znači ništa konkretno
Sama reče znači tajno, skriveno
sva tri termina nemaju tako drastičnu diferencijaciju
Nekad je moglo o mnogo više stvari da se piše
I forum je vio posećeniji
Sad je ovako neuko i besmisleno cenzurisan

Poslednja izmena od moderatora:
Misticizam nije zabranjen
Mada ne verujem da oni koji bi ovde brisali znaju razliku
Okultizam sam po sebi ne znači ništa konkretno
Sama reče znači tajno, skriveno
sva tri termina nemaju tako drastičnu diferencijaciju
Nekad je moglo o mnogo više stvari da se piše
I forum je vio posećeniji
Sad je ovako neuko i besmisleno cenzurisan
Ko neki priglupi inkvizitor da je lupetao ta pravila
ok , dobro, razjasnili smo neke stvari , a sad se vraćamo na čakre
@Agatha čekamo tvoj post i doprinos o ovde i ovome :ok:

ok , dobro, razjasnili smo neke stvari , a sad se vraćamo na čakre
@Agatha čekamo tvoj post i doprinos o ovde i ovome :ok:
Ja sam dovoljno pisala
Nek drugi pišu, meni je bitno da su ljudi opušteni i da ne moraju da se ustežu od kabale npr, jer je ona zvanična mistika hebrejske religije
Kao Sufizam ko Muslimana npr.
I meni je spontano nadošla asocijacija o određenoj sličnosti sefirota na Drvetu života sa čakrama

Ja sam dovoljno pisala
Nek drugi pišu, meni je bitno da su ljudi opušteni i da ne moraju da se ustežu od kabale npr, jer je ona zvanična mistika hebrejske religije
Kao Sufizam ko Muslimana npr.
I meni je spontano nadošla asocijacija o određenoj sličnosti sefirota na Drvetu života sa čakrama
nije u srži i karakteru da neko ko se razume u čakre i pretendira da bude znalac tehnike transcendentalne joge tako malo ljutito i ishitreno reagira :vzagrljaj:
kad se promene uslovi biće moguće za sada je tako, i zato produži ovde , ako ti je drugačija odluka opet je ok , izbor je tvoj

nije u srži i karakteru da neko ko se razume u čakre i pretendira da bude znalac tehnike transcendentalne joge tako malo ljutito i ishitreno reagira :vzagrljaj:
kad se promene uslovi biće moguće za sada je tako, i zato produži ovde , ako ti je drugačija odluka opet je ok , izbor je tvoj
Nisam ja znalac neki posebni
Nisam ni ljutita
Samo mi je stalo do istine, da ljudi saznaju šta je stvarno a šta predrasuda
Moja priroda je Vatrena,takva mi je ekspresija, nis ti video mene stvarno ljutitu a nadam se i da nećeš :zag:

Poslednja izmena:
Ово су једноставне физичке вежбе за отварање и пуњење чакри. Већину ових вежби сте већ практиковали у својим школским данима, као део загревања пред неку већу физичку активност.

Чакра 1:Вежба за активирање прве или коренске чакре састоји се из два дела.У стојећем ставу, размакните стопала у ширини рамена, а руке ставите на бокове. Прсти ногу и колена окренути су у страну и под углом који вашем телу одговара да се осећате опуштено. Сада савијте колена што дубље можете, тако да вам задњица буде подједнако ниско као и колена. Ако не можете да се пустите тако дубоко, идите до границе пријатности. Дижите се и спуштајте доле неколико пута. Док сте спуштени, додајте покрет савијања карлице (други део вежбе). Најпре је гурните напред што више можете, а затим је истурите позади. Изгледаће као да се љуљате напред, назад. Ставите акценат на предњи покрет. Најпре се заљуљајте три пута док савијате колена, затим останите савијених колена и поновите љуљање још три пута, и на крају, урадите вежбу три пута док се усправљате, тј. враћате у првобитан положај. Највише утицаја на чакру има љуљање када су ваша колена дубоко савијена. Поновите целу ствар најмање три пута.
Чакра вежбе 1

Чакра 2: Ова вежба је слична претходној и такође се састоји из два дела. Станите са раширеним стопалима у ширини рамена. Руке су на боковима. Зањишите своје тело напред – назад , благо савијајући колена. Поновите неколико пута. Други део вежбе састоји се у померању кукова у круг, као да сте у огромном цилиндру и треба да избришете свако место унутар њега. Крећите се најпре на једну, а затим на другу страну. Везбу изводите у лаганом ритму, трудећи се да правите што веће кругове куковима.

чакра вежбе2

Чакра 3: Ова вежба захтева партнера. Држите се, са партнером, чврсто за руке. Док једно од вас стоји у месту, друго скаче горе – доле. Особа која скаче труди се да, приликом скока, подигне колена што више ка грудима. Континуирано скачите колико можете, без заустављања. Било би добро да издржите пар минута. Одморите се. Немојте се савијати током одмора. Онда се замените, ако и ваш партнер хоће да вежба.

Чакра 4:Ослоните се коленима на подлогу. Руке и читав горњи део тела истегните колико можете напред, задњицу подигните формирајући прав угао са потколеницама. Останите ослоњени на колена и на шаке које представљају упориште полуге. Затим гурајте своје тело, односно кичму и последњем, најпре позади, док задњицом не додирнете колена, а затим благо напред, док се не вратите у првобитан положај. Приликом преузимања почетног положаја треба да осетите тачку између ваших лопатица на ледјима. То је тачка леђне срчане чакре или центар воље.Ову везу можете да радите из кукова и из десетак пута. За предњи део срчане чакре можете користити лопту за пилатес, или нађите нешто широко и округло, као што је ваљак или меки наслон кауча, како бисте се нагнули леђима преко њега. Стопала су чврсто на земљи.

ч4

Чакра 5: У овој вежби ангажовани су мишићи врата, док остатак тела мирује. Можете стајати или седети. Помераћете своју главу неколико пута у следећим правцима: горе- доле, лево-десно, према десном рамену, према левом рамену, горе на лево, доле на десно и обратно. Завршавате везу окрећући главу и врат у круг неколико пута, најпре на једну, а онда на другу страну. За отварање и пуњење пете чакре веома је важан глас, дакле, певајте „колико вас грло носи“ што чешће!

чакра вежбе6а

Чакра 6: Обавља се на исти начин као и претходна вежба, само, овога пута, померате очи.

Чакра 7: Трљајте врх или круну своје главе десном руком у правцу кретања казаљке на сату неколико минута.

Пријатно вежбање!

Joga predstavlja jedan od šest indijskih filosofskih sistema (Darshana). Za razliku od mnogih filozofskih sistema, koji se bave uglavnom misaonim istraživanjem čoveka, života i sveta, sistem joge stavlja naglasak na praktične telesne i psihičke vežbe, u cilju razvoja svih potencijala pojedinca. Zbog delotvornosti joge kao discipline nalazi je u upotrebi mnogih religijskih . Međutim, do danas joga kao disciplina samorazvoja uspeva da sačuva svoju autentičnost u značajnoj meri zahvaljujući Patanđalijevom trudu. Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.
Vežbe iz #109 i # 110 sam radila što na aerobiku, što u teretani.
Kao što napisah u prethodnim postovima, možda sam radila a nisam znala da je to to iz naslova teme.
isprepliću se , nije ni čudo , i plz. pridruži da prakticiraš jogu

ahm imam iskustva sa tobom i zalkoljice :hahaha1: :vzagrljaj:
majke mi nisam, ali sasvim ozbiljno :ok:
nešto više oko toga
Nisam baš najbolje razumela.
Najozbiljnije sam pitala.

Pre par godina u mom gradu je promovisana Joga smeha.
Bila sam zainteresovana, ali nije bio dovoljan broj polaznika te seminar nije ni održan.
Priložiću nešto sa Ju Tjuba

Nisam baš najbolje razumela.
Najozbiljnije sam pitala.

Pre par godina u mom gradu je promovisana Joga smeha.
Bila sam zainteresovana, ali nije bio dovoljan broj polaznika te seminar nije ni održan.
Priložiću nešto sa Ju Tjuba

i ja bio ozbiljan /za divno čudo)))/ , nego potražio sam i ja pa nešto i pročitao o tome , uistinu nisam znao za to sve do sada, ali čovek uči dok je živ , nego ipak msm da je prirodni smeh zdraviji u odnosu na ovaj isprovociran, nemam saznanja o ovome tako da ne ulazim u svrsishodnosti ovakvog načina smeha koji pomaže :vzagrljaj: :hahaha:

Hteo bih da napomenem par stvari.

Prvo, postoji nesto sto bih nazvao mreza ili sistem stavova. To je otprilike podsvest. Materijalizuje se ne samo kroz cakre nego i kroz celo energetsko telo. Celo nase energetsko telo je mislece i povezano je sa materijalnim telom kroz mozak.

Nacin da se poprave mnoge stvari u nama je kroz osluskivanje / samoanaliziranje / preispitivanje sta mislimo / osecamo o odredjenim temama / situacijama i zasto, i kad dodjemo do izvornog zasto, mi to mozemo da promenimo u zeljenom pravcu. I tako mozemo da update-ujemo deo po deo sebe. Tako preuzimamo kontrolu nad sobom i svojim zivotom (osluskujemo i vodimo). Kako to izgleda - neke stvari budu brze i jednostavne, a nekad naidjemo na nesto duboko ukorenjeno, ili na klupko koje se odmotava i moze da ide kroz razlicite delove tela. Celo telo nam je umrezeno i funkcionise kao jedna celina, zato rad na pojedinacnim cakrama ne treba da bude jedini vid rada na sebi.

Drugo, praktican nacin da se radi na pojedinacnim cakrama je definitivno uz pomoc frekvencija tj. tonova (sa ili bez muzike). Trik sa frekvencijama je da ne budemo negativni ili skepticni prema toj ideji i da dozvolimo da to radi svoje. Znaci ako mislimo da ce raditi ili ako bar budemo neutralni – radi ce, ako unapred ne mislimo da ce raditi, onda nece. Zbog ovoga neki smatraju kako je to pseudo i kako nije pravo. Da li je pravo ili nije, ja gledam kroz konkretne rezultate – ja ih imam i nisam jedini.

Muzika uz frekvencije je opcionalna – malo pomoci prilikom opustanja i malo inspiracije moze da bude dobro. Nekom ce to da bude bolje, a nekom cisti tonovi bez muzike.

Takodje, postoje po 2 ili vise frekvencija za svaku cakru – probajte, kombinujte i vidite sta i kako vama odgovara. Pretrazujte youtube da bi nasli sta vam odgovara.

Trece, kljucna stvar prilikom rada na sebi je iskrenost prema sebi. Ako lazete sami sebe, necete postici puno. Uz to ide i onaj pomenuti osecaj da li je nesto dobro / kako treba ili nije. Na to se nadovezuju unutrasnja mudrost i samosvest koji su razliciti kod svakog, ali se kroz rad daju razvijati.

Mislim da uz ove principe svako moze da radi na sebi bez pomoci bilo kakvog gurua ili ucitelja. Ali ako neko ipak oseti da mu pomoc treba, onda neka ide tim putem.

Kad smo kod pitanja sta je pseudo a sta pravo, ima nesto vrlo mocno sto napreze granicu izmedju ta 2 – pretrazite Law of Assumption, brzi je i prakticniji od Law of Attraction i funkcionise onima koji misle da to radi (zapravo funkcionise svima, samo je pitanje koliko su rezultati dobri i zeljeni).

Kad smo kod pitanja sta je pseudo a sta pravo, ima nesto vrlo mocno sto napreze granicu izmedju ta 2 – pretrazite Law of Assumption, brzi je i prakticniji od Law of Attraction i funkcionise onima koji misle da to radi (zapravo funkcionise svima, samo je pitanje koliko su rezultati dobri i zeljeni).
Hvala za odličan tekst. Možeš li molim te malo da pojasniš ovaj Law of Assumption.

Hvala za odličan tekst. Možeš li molim te malo da pojasniš ovaj Law of Assumption.
Law of Assumption kaze jednostavno da ono sta i kako mislimo i osecamo - to nam se i materijalizuje. Isto u razlicitim varijantama i sa razlicitim terminima kazu i Law of Attraction, Law of Vibration itd. Razlika je u tome da Law of Assumption akcentuje stavove, nema procesa u 3 koraka i sl. Jednostavno, mi u sebi nosimo odredjene stvari, a stvarnost se ponasa kao nase ogledalo (sa manjim ili vecim lagom).

Zvuci jednostavno, ali postoji jedan problem koji cini zeljeno materijalizovanje teskim ili nemogucim za mnoge, a to je da ogromnu vecinu naseg bica cini podsvest, a ne ono sta svesno mislimo. Tako da prvi korak u primeni ovog zakona je uredjivanje nasih stavova, da se u odredjenoj meri upozitivimo i objasnimo sebi sta je sve moguce (umesto kako je sve nemoguce) itd, a drugi je uticanje na podsvest kroz afirmacije i aformacije, tj. da koristimo izjave i pitanja iz pozicije kao da vec imamo ono sto zelimo da imamo. Ta dva koraka mogu da se rade i simultano. Da bi podsvest primila to sta joj se servira, potrebno je ponavljati te afirmacije / aformacije, a broj ponavljanja zavisi od toga o cemu se radi, kao i u kakvom je stanju onaj ko materijalizuje (postoje znacajne individualne razlike u brzini i kvalitetu materijalizovanja). Nekad se nesto materijalizuje za dan, a nekad, za nesto ozbiljno, nekom treba i vise godina.

Law of Assumption kaze jednostavno da ono sta i kako mislimo i osecamo - to nam se i materijalizuje. Isto u razlicitim varijantama i sa razlicitim terminima kazu i Law of Attraction, Law of Vibration itd. Razlika je u tome da Law of Assumption akcentuje stavove, nema procesa u 3 koraka i sl. Jednostavno, mi u sebi nosimo odredjene stvari, a stvarnost se ponasa kao nase ogledalo (sa manjim ili vecim lagom).

Zvuci jednostavno, ali postoji jedan problem koji cini zeljeno materijalizovanje teskim ili nemogucim za mnoge, a to je da ogromnu vecinu naseg bica cini podsvest, a ne ono sta svesno mislimo. Tako da prvi korak u primeni ovog zakona je uredjivanje nasih stavova, da se u odredjenoj meri upozitivimo i objasnimo sebi sta je sve moguce (umesto kako je sve nemoguce) itd, a drugi je uticanje na podsvest kroz afirmacije i aformacije, tj. da koristimo izjave i pitanja iz pozicije kao da vec imamo ono sto zelimo da imamo. Ta dva koraka mogu da se rade i simultano. Da bi podsvest primila to sta joj se servira, potrebno je ponavljati te afirmacije / aformacije, a broj ponavljanja zavisi od toga o cemu se radi, kao i u kakvom je stanju onaj ko materijalizuje (postoje znacajne individualne razlike u brzini i kvalitetu materijalizovanja). Nekad se nesto materijalizuje za dan, a nekad, za nesto ozbiljno, nekom treba i vise godina.
Mene ovo podosta podseća na Zakon privlačenja. Mehanizam,praksa.

Back