caffe magic

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Само немој да претерујеш у тој блискости за твоје добро. Избегавај ипак ти псе у широком луку а да не говорим о лавовима и медеведима. Имала си велику срећу која те можда неће увек пратити ако дозвољаваш себи такве блиске сусрете са зверима.

Ne brini ,ona je slaba samo na pilice,pse izbegava danju u sirokom luku do mesare.Njihov ljubitelj je nocu,kad sita pocinje da pevusi o ljubavi.A od muzike slusa Budu :mrgreen:

Neznam kako vas ne mrzi raspravljati sa Ozijem, , uopšte diskutovati sa njim kada je njegov intelekt na nivou petogodišnjaka, kada on mora uvek u pravu da bude i da se qurči svojim igračkama...

Naravno, koristi priliku da novima uvaljuje svoj blog, koji je smoran do daske.
Mislim, zašto ja ne reklamiram svoj, gde su moji neobjavljeni radovi, objavljenog autora i pisca?

Zato što moj ego boli baš klinac, ja imam svoju publiku u Rl jer sam zanimljiv :) a Ozi je nema ni ovde, a kamoli u RL, jer je smor smorova :):)

Al' polako, upoznaćete vi njega...

Ajde ne budi ljubomoran, doće i tvoj red. Ne može uvek Đek, mora malo ukrug

Ozijevi postovi ponekad nateraju čoveka da se zamisli.

Smaraju i neki drugi pa ništa.

Smaram i ja , izuzetno retko........:mrgreen:

Niko ne mora da čita ono što ga smara.

Meni je uglavnom malko teže da iskontrolišem tu selekciju kad me neki korisnici zasmejavaju.:rotf:

Poslednja izmena:
Ово последње о "немању времена" је наравно одгвор типа "то ме уопште не занима". Па у реду. Онда ни ја немам нешто воље да ти објашњавам. Рећи ћу само да ниси у праву. Немамо никакв избор и потпуно зависимо од мотива. Робови смо свог карактера као марионете. Наравно, говорим о појавном свету а не о ткз. интелигибилном или о нашем правом бићу изван појаве које је сушта слобода али то није оно што ти и многи други зовете слободом мислећи да сте слободни а нисте..
Kad kažem nemam vremena, to i mislim.
Evo sad sam pročitala text na blogu. Vidim da je i tema postavljena. Ne nalazim se baš u tim filozorfskim raspravama. Mislim, mogu se snaći...ali si pogodio nije baš da me zanima ta tematika. Za ovog tipa koji ti se sviđa, filozofa, prvi put čujem. Izgooglala sam onako površno-pa o njemu i njegovom djelu neću niti suditi. (iako mi ono što sam izgooglala nije ni malo leglo) Ovdje ću se osvrnuti samo na text u tvom blogu.

Dakle....ono veze s vezom nema, a pogotovo s onim što ti ovdje tvrdiš. Krenimo ukratko, otpočetka.
Kažeš čovjek nema slobodnu volju i onda ju miješaš s nedostatkom motiva (a to nije ni slično) onda nadalje ti koji ovdje tvrdiš da su ljudi jedini bitni, a ne životinje....tamo kao u bajci... glavni primjer za čovjekom nedostatak volje je- tvoj kako biljarska kugla ne može odlučiti u koju će rupu, a od ovog filozofa kako voda ne može promijeniti tok ?!... Normalno da kugla i voda nemaju volju, ali oni nisu ljudi, nemaju razum. DA kugla ili voda ima ruke i razum pitala bih te ja hoće li upasti u rupu ili promijeniti tok da te vidim onda imaju li volju ili ne :p (joj, o kakvim ja glupostima pišem :D :D ) Nemoj mi sad govoriti da sam falila-nisam. Čovjek ima svoju volju, često puta vanjske okolnosti utječu na njega da odluči nešto što možda manje želi-ali to je život a ne nemogućnost odlučivanja.

.
Такве ситуације су давна прошлост. Данас се ратује не због нужне одбране себе и својих огњишта, већ због базена вип особа на власти. Ратује се да би богати били још богатији. И дефинтивно никаква институција државе и њеног "морала" не може уклонити страву савести.

Нарвно, али стравично је да већина ткз."добрих грађана" управо је таква.....довољно је само да имају разлог освете. Мисле да је то што је неко људско биће грешно оправдање за његово мучење.

Погледај рецимо овај коментар једне вести у новинама. Један од хиљаде сличних.

Ово је написао "добри" и поштени грађанин овог друштва.

ma ljudi pišu često puta ono što ne misle, a još češće ono što nikad ne bi bili u stanju uraditi. :)
Ima takvih ljudi, naravno...ali daleko manje nego se misli. I oni koji bi to radili obično o tom šute.

Немам ни ја илузија у вези људи. Само пендрек и претња силом закона многе људе држи у границама назови моралности а када се сила закона ослаби или укине као што се дешава у рату , многи покажу своју праву природу. Ти си имао прилике да то очито видиш из прве руке.

Али то не значи да требамо сада због тога своје афекције окренути према животињама јер оне то још мање заслужују.Поред све људске мизерије ипак међу људима можемо наћи и примере праве моралности. Додуше то је ређе од дијаманата ...али управо због таквих овај свет уопште и постоји.
Док, код животиња нема моралности уопште.Само има кровлочних очњака, храњења и размножавања.

Ок! Ти делујеш као добра особа и то твоје везивање за животиње може имати користи за тебе и твој духовни развој иако је заправо све то једнострано, Животиње су далеко од онога што пројектујеш на њих.

Ипак, била ти свесна тога или не те пројекције могу бити корисне јер задиру у оне области духа које су и створиле духовност код човека кроз тотемизам и анимизам који је и првобитна религија уопште.

Само немој да претерујеш у тој блискости за твоје добро. Избегавај ипак ти псе у широком луку а да не говорим о лавовима и медеведима. Имала си велику срећу која те можда неће увек пратити ако дозвољаваш себи такве блиске сусрете са зверима.

Naravno da ima među ljudima još uvek dobrih i moralnih, nažalost sve ih je manje. No što se tiče životinja, mislim da grešiš. Nema tu krvoločnosti - životinje ubijaju isključivo zbog ishrane, kada su uplašene i da bi odbranile mladunčad. Dok čovek... ja ne znam za suroviju vrstu živog bića od čoveka.
Imaš mnogo primera plemenitosti u životinjskom svetu, i ljubavi kojom uzvraćaju ljudima, što sam lično video.
Ne mislim ni ja sad da treba šetati među lavovima i tigrovima, nisam lud. Ali ti lavovi i tigrovi nisu ZLI, oni će napasti zbog hrane ili straha. Ne postoji ZLA životinja. Postoji gomila zlih ljudi, i sam si rekao, koji prosto jedva čekaju da počnu s ubijanjem- uživaju u njemu. Ljudska rasa ima svoju mračnu, tamnu stranu- neki imaju dovoljno racia i morala da je prikoče ; dosta njih nažalost, ne.
Tu je osnovna razlika između ljudi i životinja. Postoje opasne životinje, ali ne postoje životinje koje su zle.
A zlih ljudi imaš koliko hoćeš.

Kad kažem nemam vremena, to i mislim.
Evo sad sam pročitala text na blogu. Vidim da je i tema postavljena. Ne nalazim se baš u tim filozorfskim raspravama. Mislim, mogu se snaći...ali si pogodio nije baš da me zanima ta tematika. Za ovog tipa koji ti se sviđa, filozofa, prvi put čujem. Izgooglala sam onako površno-pa o njemu i njegovom djelu neću niti suditi. (iako mi ono što sam izgooglala nije ni malo leglo) Ovdje ću se osvrnuti samo na text u tvom blogu.

Dakle....ono veze s vezom nema, a pogotovo s onim što ti ovdje tvrdiš. Krenimo ukratko, otpočetka.

Препоричио сам ти тему о слободуи воље да би разбила своје илузије о слободи у смислу "могу да чиним шта хоћу" јер не можеш, а не да бих добио свеобухватну критику Шопенхауерове филозофије и конкретно његове филозофије о слободи воље и то од некога ко је први пут данас чуо за њега.

Ово о слободној вољи нису хипотезе да би давала свеобухватну критику већ чињенице. А то што их проглашаваш "везе нема" показује да везу са везом од њих ниси разумела. И да си још једна од милион оних који мисле да је филозофија малћење прзне сламе и да у томе нема чињеница већ само мишљења. Епа није тако и преко главе су ми такви ставови.

Kažeš čovjek nema slobodnu volju i onda ju miješaš s nedostatkom motiva (a to nije ni slično)

Ма какви "недостаци мотива".

:dash: :)

onda nadalje ti koji ovdje tvrdiš da su ljudi jedini bitni, a ne životinje....tamo kao u bajci... glavni primjer za čovjekom nedostatak volje je- tvoj kako biljarska kugla ne može odlučiti u koju će rupu, a od ovog filozofa kako voda ne može promijeniti tok ?!... Normalno da kugla i voda nemaju volju, ali oni nisu ljudi, nemaju razum. DA kugla ili voda ima ruke i razum pitala bih te ja hoće li upasti u rupu ili promijeniti tok da te vidim onda imaju li volju ili ne :p (joj, o kakvim ja glupostima pišem :D :D )

То се зове "метафора", а која би требало да појасни непостојање слободе воље код човека. међутим, у твом случају та метафора је поптуно унела хаос у поенту уместо да је разјасни. :)
Nemoj mi sad govoriti da sam falila-nisam. Čovjek ima svoju volju, često puta vanjske okolnosti utječu na njega da odluči nešto što možda manje želi-ali to je život a ne nemogućnost odlučivanja.

Могу да чиним шта хоћу ако хоћу. А да ли ћу хтети не одлучујем ја већ одлучују мотиви. Ако нешто хоћу, не могу следећег тренутка да нећу...немам ту слободу над својом вољом. А најачи мотив ће покренути човека као марионету потпуно нужно.

Јел ти то зовеш "слободна воља"?

the-dilemma.jpg

Naravno da ima među ljudima još uvek dobrih i moralnih, nažalost sve ih je manje. No što se tiče životinja, mislim da grešiš. Nema tu krvoločnosti - životinje ubijaju isključivo zbog ishrane, kada su uplašene i da bi odbranile mladunčad. Dok čovek... ja ne znam za suroviju vrstu živog bića od čoveka.
Imaš mnogo primera plemenitosti u životinjskom svetu, i ljubavi kojom uzvraćaju ljudima, što sam lično video Ne mislim ni ja sad da treba šetati među lavovima i tigrovima, nisam lud. Ali ti lavovi i tigrovi nisu ZLI, oni će napasti zbog hrane ili straha. Ne postoji ZLA životinja. Postoji gomila zlih ljudi, i sam si rekao, koji prosto jedva čekaju da počnu s ubijanjem- uživaju u njemu. Ljudska rasa ima svoju mračnu, tamnu stranu- neki imaju dovoljno racia i morala da je prikoče ; dosta njih nažalost, ne.
Tu je osnovna razlika između ljudi i životinja. Postoje opasne životinje, ali ne postoje životinje koje su zle.
A zlih ljudi imaš koliko hoćeš.

То да животиње нису зле..је проблематично као што је и сам појам добра и зла проблематичан. Животиња која само зато да би утолила глад жели да ме убије и нахрани се мојим месом за мене је итекако зла а не добра. Човек не жели моје месо...али жели нешто друго и то га не чини ништа више злим од животиње.

А оно што сам већ рекао, човеку даје предност јер човек јесте зао али има и моралну страну. У томе је разлика. А свака животиња је животиња. Ту нема моралности а то што спомињеш неке примере само су људске пројекције.

Препоричио сам ти тему о слободуи воље да би разбила своје илузије о слободи у смислу "могу да чиним шта хоћу" јер не можеш, а не да бих добио свеобухватну критику Шопенхауерове филозофије и конкретно његове филозофије о слободи воље и то од некога ко је први пут данас чуо за њега.

Ово о слободној вољи нису хипотезе да би давала свеобухватну критику већ чињенице. А то што их проглашаваш "везе нема" показује да везу са везом од њих ниси разумела. И да си још једна од милион оних који мисле да је филозофија малћење прзне сламе и да у томе нема чињеница већ само мишљења. Епа није тако и преко главе су ми такви ставови.
to ako sam za nekoga prvi put čula ne znači da nemam tri čiste u glavi ( ili da on ima tri čiste u glavi) i da neću moći zbrojati dva i dva.
To što ti proglašavaš da ja nisam skužila može jedino značiti da ti nisi skužio mene. Već na startu me trpaš u neku ladicu. Prvo si odlučio umjesto mene da neću ni pročitati taj blog, sad si odlučio da ja mislim da je filozofija mlaćenje prazne slame...što je iduće ? :p

Ма какви "недостаци мотива".
lijepi, evo sad ću ti ih i citirati :D

Ako hocu mogu evo sada da ostavim sve i odem u daleki svet ili da recimo izadjem na ulicu i dubim na glavi. Ako hocu sve to mogu, ali da bih nesto od toga hteo.. moram imati dovoljno jak motiv. Bez toga niti cu otici u daleki svet, niti cu dubiti na glavi.

То се зове "метафора", а која би требало да појасни непостојање слободе воље код човека. међутим, у твом случају та метафора је поптуно унела хаос у поенту уместо да је разјасни.
prije bih rekla alegorija :p
Ovdje je ono što se propituje u čovjeku (volja) povezano s razumom, a ono čim si pokušao porediti čovjeka nije živo (bar bilajrska kugla nije :p ) i nema niti razum niti volju. Znači porediš kruške i jabuke da dokažeš da je ananas banana i da nema šanse da su to voćke ! :p

Могу да чиним шта хоћу ако хоћу. А да ли ћу хтети не одлучујем ја већ одлучују мотиви. Ако нешто хоћу, не могу следећег тренутка да нећу...немам ту слободу над својом вољом. А најачи мотив ће покренути човека као марионету потпуно нужно.

Јел ти то зовеш "слободна воља"?

opet ti o motivima...
pa imam ja motiv da se sunčam gola na plaži (najme ne volim one crtice kad mi ostanu od tangica) ali eto SVOJEVOLJNO odlučujem da zanemarim taj motiv i ostanem u kostimu. Moja volja, nego čija :p
(ali razmislit ću idućeg ljeta, možda i tangice skinem :p )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back