Caffe "Kod čika Švarcija"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve je to uredu sto si napisao,ali samo ima jedna caka,imas minimum 100 primera ljudi koji su bukvalno unesli tone AAS u sebe i to rade minimu 20 godina u nazad,a neki i po 40-50 godina i nista im zdravstveno i psihicki ne fali,imaju decu,porodice,sve je ok.Neki od njih su Arnold Svarcneger(najbolji i najtrofejniji Bodibilder u istoriji),Silvester Stalone,Cris Coleman(drugi najbolji bodibilder u istoriji),pored njih imas jos jedno 1000 profi bodibildera koji su koristili i koriste sve i svasta a potpuno su zdravi.Svako zna da je nemoguce takmiciti se u Bodibildingu bez AAS.Onda Atleticari,pa kosarkasi,dizaci tegova...u Americi je 90% sportista na AAS.Zakljucak,ko zna da ih koristi stete nema,a da recimo ako unosis Testosteron,tvoj organizam ga vremenom sve manje i manje proizvodi,ali nemas zdravstvene posledice...zbog toga.

Pa pazi slozicu se sa tobom za sve osim ''imas minimum 100 primera ljudi koji su bukvalno unesli tone AAS u sebe i to rade minimu 20 godina u nazad,a neki i po 40-50 godina i nista im zdravstveno i psihicki ne fali,imaju decu,porodice,sve je ok.''...Daleeko od toga da je ok:D ne znas ti kakve sve oni lekove pored toga piju i zastite...Veruj mi svi ce oni kad tad imati velikih zdravstvenih problema,ako ih vec nemaju(samo ih mzd vesto prikrivaju od ociju javnosti)...Ili ne smeju da ih obelodane jer bi onda survali celu industriju anabolika u propast...

Pa pazi slozicu se sa tobom za sve osim ''imas minimum 100 primera ljudi koji su bukvalno unesli tone AAS u sebe i to rade minimu 20 godina u nazad,a neki i po 40-50 godina i nista im zdravstveno i psihicki ne fali,imaju decu,porodice,sve je ok.''...Daleeko od toga da je ok:D ne znas ti kakve sve oni lekove pored toga piju i zastite...Veruj mi svi ce oni kad tad imati velikih zdravstvenih problema,ako ih vec nemaju(samo ih mzd vesto prikrivaju od ociju javnosti)...Ili ne smeju da ih obelodane jer bi onda survali celu industriju anabolika u propast...

Svi navedeni ljudi su roditelji,deca su im ziva i zdrava i sve je u najboljem redu.Samo je poenta znati kako sta raditi...Imam drugara koji koristi AAS vec 7-8 godina,a imao je pauzu kad godinu dana nije vezbao,smrio se i nije hteo vise da vezba,pa je poceo opet...Nikad nije niti ce imati problema sve dok bude koristio to sto koristi na pravi nacin.Ta propaganda koju prave ljudi i plase druge kako ce ti se desiti ovo ili ono je opravdana jer ce tako zastiti one koji nemaju dovoljno znanja pa da se ne bi igrali sa bilo cim od hemije,a oni koji znaju kako i sta ce ako zele to uzeti bez obzira na bilo kakvu propagandu.Srbija je iznedrila nekoliko vrhunskih(za evropske uslove) BB takmicara i ne znam da je iko ikag imao probleme,a svi su koristili AAS...Milos Sarcev,Petar Celik,Pedja Petrovic i mnogi,mnogi drugi...Ono sto moze da brine je da Klenbuterol kupis za 1500 din,sto je Galenikin Testosteron isto tako neke smesne cene i sto je dostupno decurliji koja ne zna nista ni o ishrani i treningu a kamoli o hemiji.

Gledao sam skoro jedan program u kome se veliki znacaj daje afterburn efektu. Medjutim sam termin nije bas najjasnije objasnjen. U tom video klipu prednost se daje afterburnu, cak se i ishrana i teretana ostavljaju po strani i govori se da je on najbitniji za skidanje sala i postepenu izgradnju misicne mase. Moze li neko da mi lepo 'po srpski' objasni sve o tom programu i da mi prosledi eventualno neki program?

Moze li neko da mi odgovori?

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem kakvo pitanje o suplementaciji postavljaš, a ovamo "širiš znanje" o mnogo kompleksnijoj temi - AAS-u. I, čemu uopšte po ko zna koji put potezanje priče o AAS-u, kada i vrapci na grani znaju da ih koristi ogroman broj profi sportista?!

Što se tiče tvog pitanja, ko ima mogućnosti, najbolje je koristiti aminokiseline u PWM-u. Međutim, pošto su većini nas finansije veliki problem, idemo sa drugim, a isto kvalitetnim rešenjem - whey proteinom.
Pošto već gledaš tečne AK, uzmi neke sa manje šećera, pa ih uzimaj i pre i/ili tokom treninga. Dymatize tečne su odlične, bez šećera.

Da li moze da mi odgovori neko ko koristi suplemente i ko je vec u tim vodama...Da li je bolje koristiti whey ili tecne amino kiseline(npr. Twinlab-ov amino fuel liquid)??Posto se svakako proteini u nasem organizmu razlazu na AK da bi se uopste i ugradile u misice...z:poz:

Nemoj da koristis nikakve gluposti , naviknes telo na veliku kolicinu proteina i cim prestanes sve nestane . Znaci jedi malo vise pasulj sir , kikiriki , badem, belo meso.

Nemoj da koristis nikakve gluposti , naviknes telo na veliku kolicinu proteina i cim prestanes sve nestane . Znaci jedi malo vise pasulj sir , kikiriki , badem, belo meso.

Dokle bre vise prepirka sa tobom? toliko postova od svakoga o suplementaciji i proteinima i ti po svome! sta uopste ti trazis ovde? ne slusas ne primas savete,,niti mozes da delis savete kad ne znas.

Pozdrav imam 2 pitanja.

Planiram da pijem proteine i dekstrozu posle treninga , kakav odnos treba da bude? Dekstroza kg=g a whey upola toliko?

Nakon treninga posle koliko je najoptimalnije da pojedem obrok (proteinski). Ja mogu ubrzo posle ali nekako kapiram da nema potrebe previse brzo zbog wheya...

Nemas pojma , prestani da pises gluposti...Nije samo da pises gluosti vec su ti i slika-avatar i korisnicko ime u skladu sa tvojim neznanjem!

Ovamo pises da se navikne telo na veliku kolicinu proteina i cim prestanes sve nestane?? "Znaci jedi vise pasulj sir , kikiriki , badem, belo meso" A sta je to nego suvi proteini? SVE NAMIRNICE KOJE SI NAPISAO SU PREBOGATE PROTEINIMA! Samo u pasulju ima 20gr proteina na 100gr... U belom mesu da ne pricam... I kako sad, kao ne treba da se unose "velike" kolicine proteina a ovamo napisa ipak da unosi velike kolicine proteina?

JEL VIDIS KAKO NEMAS POJMA! KONTRADIKCIJA DETE BRE! U jednoj merici whey-a koji mi sipamo i popijemo ima 20-25 gr proteina, a samo u tunjevini ima 25 gr proteina, u jednoj konzervi. Isto tako u 8 belanaca ima 24gr proteina... U 100gr pasulja.... PREMA TOME PRESTANI DA LUPETAS NEBULOZE, NISTA SE TELO NE NAVIKAVA ILI SLICNA KOVANICA KOJA JE PEZORATIVNA, KO TRENIRA JEDNOSTAVNO IMA POTREBU DA UNOSI "VISE" PROTEINA OD PROSECNOG COVEKA KOJI NEZDRAVO ZIVI, NE BAVI SE SPORTOM I LOSE SE HRANI.....

Zasto se plasite od proteina? Vecina tela vam je voda, kost i salo....A vi jos strahujete da "mnogo" unosite proteina.... Ja kad pogledam sta jede prosecan "normalan" (namerno pod navodnicima, ko ima IQ veci od sobne temperature zna zasto) covek, pa tu nema ni 30gr proteina dnevno...

Da li moze da mi odgovori neko ko koristi suplemente i ko je vec u tim vodama...Da li je bolje koristiti whey ili tecne amino kiseline(npr. Twinlab-ov amino fuel liquid)??Posto se svakako proteini u nasem organizmu razlazu na AK da bi se uopste i ugradile u misice...z:poz:

Aminokiseline i whey nisu isto....Amino kiseline su razgradjeni proteini koji maltene odmah ulaze u krvotok i idu do misica najbrze....Whey mora prvo da se vari.....

E sad amino k. su mikro elementi a whey je makro....Nije dovoljno popiti 5 tableta amino k. i mislis za ceo dan dosta je i od toga ces postati Svarceneger.

Treba koristiti i jedno i drugo. Whey preko celog dana, a aminok. neposredno pre treninga, u toku treninga i odmah posle treninga sa whey-em. Jos ako imas i dextrozu i kreatin pritom bolje.

znaci nema sta je bolje, treba i jedno i drugo za najoptimalnije rezultate!

Sve sto se bolje radi, sve covek bolje izgleda, onoliko koliko mu genetika i ritam zivota dozvoljavaju.

p.s. Ignorisi pivosok-a ovde.On je jos jedan debeli ili premrsavi hejter padobranac kome je binto da izleci sopstvenu isfrustriranost.

Ako imas novca da unese aminokiselina BCAA i Glutamina u gramazi koliko si tezak(80 kg=80 g amino) onda je to odlicna kombinacija.A Takodje Whey uz to,merica posle treninga i bice sve kako treba. :)

Ne mogu da verujem kakvo pitanje o suplementaciji postavljaš, a ovamo "širiš znanje" o mnogo kompleksnijoj temi - AAS-u. I, čemu uopšte po ko zna koji put potezanje priče o AAS-u, kada i vrapci na grani znaju da ih koristi ogroman broj profi sportista?!

Što se tiče tvog pitanja, ko ima mogućnosti, najbolje je koristiti aminokiseline u PWM-u. Međutim, pošto su većini nas finansije veliki problem, idemo sa drugim, a isto kvalitetnim rešenjem - whey proteinom.
Pošto već gledaš tečne AK, uzmi neke sa manje šećera, pa ih uzimaj i pre i/ili tokom treninga. Dymatize tečne su odlične, bez šećera.

ovo je jedan svojevrstan paradox. Posle jedne rasprave saznao sam da je on dipl.farmaceut. Otuda da zna puno o steroidima aka LEKOVIMA koji se koriste za lecenje bolesti (otud podudarnost sa sportom - sportisti ih iskoriscavaju za podizanje performansi) nego o suplementima.

ON NIJE KRIV, OVO JE SAMO POKAZATELJ KOLIKO SU NASI MEDICINSKI, FARMACEUTSKI , NUTRICIONISTICKI I SL FAKULTETI ZAPRAVO LOSI. NEKO IMA APSOLUTNO ZNANJE O JEDNOM MALOJ OBLASTI A ZATO O DRUGOJ VEOMA BLISKOJ, ZNA VEOMA MALO, NEKO OSNOVNOSKOLSKO ZNANJE.

I sad ispade da jedan neskolovani pa cak i malo gluplji bilder zna vise o suplementima od nekog doktora i farmaceuta iako ne zna npr hemijske struktire i slicne naucne "smaracine", ali zna poentu.Zna zasto sta sluzi i kako a ne filozofira i ne recituje definicije a da ne zna sustinu.

Sto je najgore i nije da ispada, nego STVARNO I BOLJE ZNA OD DOKTORA.

E to je zato sto to on proucava to JER TO VOLI, JER MU JE TO OD PRESUDNE VAZNOSTI DA USPE U ONOME STO VOLI, a student medicinskih fakulteta uci to DA BI DOBIO OCENU , OBICNO 6 I PROSAO DALJE, A KRAJNJI CILJ JE DA POSTANES CUVENI DR (HEJ MILORAD POSTAO DOKTOR - UUUUU NE ZEZAJ, NAS MILORAD...WOOOOOW, SAD CEMO PREKO VEZE DA IDEMO...E A MOJA MILUNKA BI MOGLA ZA NJEGA A ? PA KAD SE ONAKO UVATE RUKU POD RUKU, BAS CE BIDNU LEP PAR) DA SE UVALIS DA RADIS NEGDE, OZENIS SPONZORUSOM, YEBAVAS MED.SESTRE I PREBRINUO SI SVE PROBLEME U ZIVOTU....A TO STO NE UMES DA NABROJIS SVE AMINOKISELINE I NE ZNAS KOJA STA RADI KAO I TO STA JE KREATIN I ZA STA SLUZI, MA KOGA BRIGA TO....Secas se nesto u malom mozgu iz one skipte i puskica kada si ucio endokrinologiju da ne valja bese KREATININ U KRVI DA BUDE VISOM, I ONDA JE I KREATIN TO ISTO, I ONDA NE VALJA NI TO.....Hm, nesiguran sam u svoje znanje sa puskica, sta da kazem pacijentu/komsiji koji pita za savet - Ma reci cu mu da ja osiguram sebe i prikrijem neznanje - "A ne uzimaj kreatin, to ne valja, ne valja za bubrege! Sta ce ti to! KAkava teretana, idi igraj basket!

p.s. Ova dole generalizacija nema veze sa farmaceutom ovde na forumu nego je dat opsti vecinski primer.

ovo je jedan svojevrstan paradox. Posle jedne rasprave saznao sam da je on dipl.farmaceut. Otuda da zna puno o steroidima aka LEKOVIMA koji se koriste za lecenje bolesti (otud podudarnost sa sportom - sportisti ih iskoriscavaju za podizanje performansi) nego o suplementima.

ON NIJE KRIV, OVO JE SAMO POKAZATELJ KOLIKO SU NASI MEDICINSKI, FARMACEUTSKI , NUTRICIONISTICKI I SL FAKULTETI ZAPRAVO LOSI. NEKO IMA APSOLUTNO ZNANJE O JEDNOM MALOJ OBLASTI A ZATO O DRUGOJ VEOMA BLISKOJ, ZNA VEOMA MALO, NEKO OSNOVNOSKOLSKO ZNANJE.

I sad ispade da jedan neskolovani pa cak i malo gluplji bilder zna vise o suplementima od nekog doktora i farmaceuta iako ne zna npr hemijske struktire i slicne naucne "smaracine", ali zna poentu.Zna zasto sta sluzi i kako a ne filozofira i ne recituje definicije a da ne zna sustinu.

Sto je najgore i nije da ispada, nego STVARNO I BOLJE ZNA OD DOKTORA.

E to je zato sto to on proucava to JER TO VOLI, JER MU JE TO OD PRESUDNE VAZNOSTI DA USPE U ONOME STO VOLI, a student medicinskih fakulteta uci to DA BI DOBIO OCENU , OBICNO 6 I PROSAO DALJE, A KRAJNJI CILJ JE DA POSTANES CUVENI DR (HEJ MILORAD POSTAO DOKTOR - UUUUU NE ZEZAJ, NAS MILORAD...WOOOOOW, SAD CEMO PREKO VEZE DA IDEMO...E A MOJA MILUNKA BI MOGLA ZA NJEGA A ? PA KAD SE ONAKO UVATE RUKU POD RUKU, BAS CE BIDNU LEP PAR) DA SE UVALIS DA RADIS NEGDE, OZENIS SPONZORUSOM, YEBAVAS MED.SESTRE I PREBRINUO SI SVE PROBLEME U ZIVOTU....A TO STO NE UMES DA NABROJIS SVE AMINOKISELINE I NE ZNAS KOJA STA RADI KAO I TO STA JE KREATIN I ZA STA SLUZI, MA KOGA BRIGA TO....Secas se nesto u malom mozgu iz one skipte i puskica kada si ucio endokrinologiju da ne valja bese KREATININ U KRVI DA BUDE VISOM, I ONDA JE I KREATIN TO ISTO, I ONDA NE VALJA NI TO.....Hm, nesiguran sam u svoje znanje sa puskica, sta da kazem pacijentu/komsiji koji pita za savet - Ma reci cu mu da ja osiguram sebe i prikrijem neznanje - "A ne uzimaj kreatin, to ne valja, ne valja za bubrege! Sta ce ti to! KAkava teretana, idi igraj basket!

p.s. Ova dole generalizacija nema veze sa farmaceutom ovde na forumu nego je dat opsti vecinski primer.

Pa dobro mzd si u pravu ali sta je tu je...Mi nismo ucili o suplementima na faxu,vec o lekovitim supstancama....A za amino kiseline se zna vecina...Samo da ti kazem da ni doktori ne znaju sve,jednostavno neke teme se manje a neke vise obradjuju,al zato bodibilder ne zna nista o pericarditis corbilosum-u..***...Samo da podsetim da su nasi strucnjaci iz oblasti medicine jako cenjeni u svetu...Svajcarska puna srpskih doktora...z:)

Pa dobro mzd si u pravu ali sta je tu je...Mi nismo ucili o suplementima na faxu,vec o lekovitim supstancama....A za amino kiseline se zna vecina...Samo da ti kazem da ni doktori ne znaju sve,jednostavno neke teme se manje a neke vise obradjuju,al zato bodibilder ne zna nista o pericarditis corbilosum-u..***...Samo da podsetim da su nasi strucnjaci iz oblasti medicine jako cenjeni u svetu...Svajcarska puna srpskih doktora...z:)

Vrlo moguce...Ovi sto ostali kod nas su izgleda kukolji....Zato i imam lose misljenje o njima verovatno. Ili u prevodu, sve sto je vredelo je napustilo zemlju....

Moja drugarica Nemica ode kod nutricioniste da traži program ishrane i dobije takav plan koji uključuje i dve merice wheya dnevno. :) Znači, devojka uopšte i ne trenira. Eventualno trči ponekad. Pa sad vidite koliko Srbija zaostaje u vremenu. :S

Ovde ne možeš ubediti ni onog ko trenira da koristi whey, a kamoli ljude koji nemaju velikih fizičkih aktivnosti već samo žele da poboljšaju ishranu. :S Zaista mi je drago što se polako potpuno selim tamo.

Mnogno stvari je u pitanju u Srbiji što se tiče odlaska u teretanu i korišćenja sumplemenata. Samo malo realno sagledati situaciju. Kao ono najosnovnije ljudi ovde nemaju novaca da jedu normalno i onda je skoro svaka priča o nečemu daljem suvišna. Fitness i sam si verovatno svestan koliko su uslovi za život u (recimo) Nemačkoj bolji nego ovde i koliko se tamo daje na hranu a koliko ovde. Ja samo prepričavam priče drugih koji su bili negde "sa strane" i videli nešto i slična su im zapažanja: cene hrane u odnosu na standard su daleko prihvatljivije. Zbog toga tamo ima i po marketima da se kupe sumplementi, a ovde ni specijalizovane prodavnice za prodaju istih nemaju neki profit. Po mom mišljenju to je glavni krivac o neupućenosti vežbača početnika a možda i nekih starijih. Na jednom mestu je Bru pričao o tome da čovek sam sebe teši i odbacuje stvari za koje nema uslove da sebi priušti, to je tačno. Plus što mama i tata ne prihvataju da im dete tako nešto koristi jer nisu upućeni i tako dalje. Ovde ljudi koji hoće da koriste i sami se satraše da skupe novac svakog meseca za kutiju, a oni koji imaju novaca i ne vežbaju nego samo daj Denijelsa, kohibu i gole guzice oko stola. Takva nam muzika koja degradira mentalitet ali to je već neka druga tema. Onda sa druge strane imamo likove koji drže teretane. To su lovatori koji su tu da zarade. Retko koji da ne prodaje na stolu i ispod stola i gleda samo da zaradi. Teretane sa trenerima su skupe i tu sada nema kraja. Dečaci u pubertetu dobiju želju za mišićima, krenu u teretanu neupućeni koliko treba vremena za neki izgled i onda kupe 3kg gainera. Vide nema ništa pa im onda kao preporuče whey, pa kupe 2kg. Popiju to i ništa (naravno) ili malo nešto pa im se i to ne svidi. Pa onda hoće nešto još brže, pa slede aminokiseline u nekom obiku, da bi nakraju (kao najjefnitina opcija i najbrža što zvuči strava) kupili ispod stola nešto i uzimali više nego što treba. Posle nekog vremena, telo nespremno za tako nešto (vi to najbolje znate koliko vremena treba telu da se adaptira na ful treninge) i onda nastaju problemi, strije, akne, znoj i tako dalje. Eto po mom mišljenju a i par primera kako su whey i gainer na zlom glasu, iako nemaju veze sa tim jer ko šta pije ne priča se . Da ne spominjem da je "prodavac" posle svake prodaje novog proizvoda pričao da je predhonno sranje i da je to prava stvar. Nutricionisti nisu mnogo bolji od vlasnika teretana, samo što znaju ljudi više o ishrani i šalju te (u najgorem slučaju) kod komšije u zdravu hranu da kupiš šta ti treba.
A o trolovima po internetu ne želom da dam mišljenje, suvišno je, jer kontam da nije njih ne bi bio zanimljivo :)
Eto da i ja nešto kucnem, a ne da samo čitam već mesecima...

Jasno je da je standard u Nemačkoj bolji, ali nisam hteo to isticati ovde. I u Nemačkoj ima ljudi koji nemaju pojma o supsima, koji ih poistovećuju sa hemijom i sl. Ali šta je bitno? Bitno je to da onaj ko treba da zna o supsima to zaista zna. Lekari i nutricionisti ne lupaju gluposti o suplementima, već se zna njihova uloga i važnost. Često se preporučuju ljudima. U Srbiji, prijatelju, mali procenat stručnjaka(lekara i nutricionista) zna nešto o suplementima a da to ima veze sa istinom. E, to je nevolja. To sam hteo istaći prethodnim postom.

Što je najgore, ti stručnjaci neće da reći da nemaju znanja po tom pitanju, već šire neznanje i negativnu sliku. Dakle, prave još veći problem i već prave štetu i narednoj generaciji.

p.s. Gledam raznorazne američke serije i redovno se pominju proteinski šejkovi, bukvalno kao "dobar dan". Dakle, tamo je to postala normalna slika. Evo, pre neki dan odgledao epizodu "Dva i po muškarca" i iz te jedne epizode saznam da Alen Harper koristi Melatonin i proteinske čokoladice. :D

Hteo sam da pitam posto sam od skora poceo u teretanu da idem koji je najpodobniji program za rad grupa misica i da li smem posle teretane(obicno provedem 90min) da idem na trcanje tj nekih laganih 2-3km i mozda malo sprinteva jer se nekako lose osecam bez trcanja,nije mi to to :D

Slažem se u potpunosti da čak i oni koji bi trebali da znaju nešto o tome jako malo imaju da kažu, i pored toga još i netačno. Verujem da ako bi postojao neki smer (možda i postoji ali ja ne znam) u srednjoj nekoj, ili na faxu (DIF-u recimo) koji bi se bavio vežbama i sumplementima, pa takav čovek, iz ljubavi prema takvom načinu života, otvori teretanu u kojoj češ imati savete od njega (+ pomoćnici) uz klasičnu cenu teretane, verujem da bi stalno bila puna jer bi ljudi odatle izlazili sa rezultatima i to bi privlačilo masu. Eventualno 3 dana nedeljno odvojiti za ljude koji će raditi po njegovom i samo njegovom prismotrom a ostale dane ostaviti za one koji misle da im pomoć nije potrebna. Ali verujem da je to i ovde i na mnogo drugih mesta gotovo naučna fantastika jer i ovako su teretane pune a samo je lova bitna...I sam sam u drugom razredu srednje škole išao u teretanu 6 meseci zbog zdravstvenih problema (da bih napustio i krenuo na bv), nisam se stideo da pitam jer prvo nisam znao ni kako da radim na spravama, a ne ishrana i sl. Od malog broja ljudi sam dobijao savte koji su se kosili jendni sa drugima, a od većine odgovor samo ti radi i doći će rezultati... To je delovalo jako deprimirajuće... Sada kad sam posle toliko godina zagrizao malo tu priču nemam uslove i tako dalje...

Zbog tog domaćeg sistema obrazovanja, ja nisam hteo da i da plaćam sportski fakultet koji će me učiti glupostima, nego sam radio na sticanjima stranih sertifikata, koji se vrednuju svugde u svetu, a koštale su me manje nego 5 godina preskupog studiranja u Srbiji. Postoje ljudi koji to mogu da trpe, iako imaju kvalitetno znanje, i plaćaju studije da bi slušali gluposti profesora. Ja na to nisam bio spreman. Posao/zarada mi nimalo ne trpi zbog tog poteza. Naprotiv!

Tek ove godine upisujem jedan sportski smer na Goethe univerzitetu u Frankfurtu jer sam imao prilike da se uverim u kvalitet predavanja. Ono što se ovde i u Srbiji uči je nebo i zemlja.

Poslednja izmena od moderatora:
U 13:30 (subota) 4.02. na RTS-u 1 je bila neka emisija posvecena raznim stvarima i desavanjima uostalom govorili su i o kreatin, proteinima i steroidima! Ja sam zakacio pola da gledam i konacno su doktori,nutricionisti i ostali REKLI SVI 100% DA SU PROTEINI I KREATIN BEZBEDNI, DA SU SUPLEMENTI BEZBEDNI, A DA SU STEROIDI LEKOVI KOJI SU STETNI I KOJI SE ZLOUPOTREBLJAVAJU I KOJI BI TREBALO DA SE ISTO TRETIRAJU KAO I NARKOTICI! Znaci sve onos to je pricao bRu zLi!

Naravno istakli su i "problem" mada ja bih rekao vise nacin doziranja i rekli da od svojih licnih potreba zavisi koliko ce neko uzeti proteina, kreatina aminokiselina i ostalih suplemenata! Sto nema nikakve veze sa doziranjem kao sa lekovima i stetnosti ako uzmes 2 grama vise nego sto uzima tvoj drug...Jer sve je to hrana....

Citat jedne doktorke - ..." I da, napominjem jos jednom, proteini i kreatin nisu NISU STETNI! TOTALNO SU BEZBEDNI! "

Jedino sto me nervira je to sto glupi neobrazovanii neinformisani novinari kao i uvek dali potpuno drugaciji kontekst prici, njima je bitno da samo nesto ispadne bombasticno, senzaionalisticki, da neko pise i prica uzase, kako bi sto vise narod uzbudili da gledaju/citaju te njihove novinarske izbljuvke. Tako da su bildere prikazali sa ovom slikom , kao i da ako uzimate steroide izgledacete ovako, a to nema veze sa mozgom:

bodybuilding-steroids-bodybuilding-demotivational-poster-1259539907.jpg

E to je ta slika , znaci demotivacionu sliku iz fotosopa stavili debili, samo sto umesto BB pise "STEROIDS" !

I sad ovo gleda prosecan roditelj i prosecan klinac koji bi mozda i da trenira i upise se kao i pola njegovog odeljenja, i roditelji mu kazu, STA BRE, OVAKO DA IZGLEDAS, POGLEDAJ KAKAV JE OVAJ, OVO JE BOLESNO, I DA KORISTIS TAMO TE PROTEINE I KREATINE, STEROIDE, ......"ALI TATA, MAMA, PA DOKTORI KAZU DA JE TO BEZBEDNO" !!!!!

Ma pusti ti to dal je bezbedno, jel vidis da za nesto kazu da je bezbedno a za nesto da nije, znaci nije sve, BOLJE TI SEDI KUCI I NE CACKAJ NESTO, KAKVI DOKTORI VIDIS DA NI ONI NE ZNAJU LEPO STA JE BEZBEDNO A STA NIJE, VIDIS DA NISU NI ONI SIGURNI, IDI TI LEPO NA BASKET, FUDBAL, RADI SKLEKOVE, TRCI I JEDI SVE KAO SVI "NORMLANI" I NISTA TI NE TREBAJU TI STEROIDI I KREATINI!

============================================

E ovako razmisljaju prosecni ljudi, znaci garantujem, ovo je njihov tok razgovora!
Iz ovoga mozemo primetiti i zakljuciti da ako i Bog sidje sa neba i kaze najtvrdokornijim vernicima - Uzmite da pijete proteine, aminokiseline i kreatin a steroide nikako, ljudi bi opet rekli, ma sta meni to treba, necu da "rizikujem" vidis kao ovo valja, ovo ne valja, ma nista to sigurno ne valja, i rekli bi da je Bog lud.rekli bi, ma veruj ti u boga i postuj sve sto kaze, ali to bas ne moras da pijes.Bolje da ne "rizikujes".

I onda saznajemo da JE TA MOC PREDRASUDA, STEREOTIPA I POLUINFORMACIJA ustvari jaca i od religije i od Boga! Danas priznanje doktora nije dovoljno za verovanje, (a kamoli pisanije i uverenja nekog bRu zLija na forumu) sutra nece ni priznanje samog boga biti dovoljno.

Eto koliko su jaci stereotipi i predrasude! Uostalom sve to sto ja pisem su potvrdila i brojna istrazivanja u psihologiji! To kada se ukoreni je kao licnost - kada se jednom formira ne moze se vise menjati, tj njeni delovi.! Ostaje za ceo zivot....

I dzbe ovolika priznanja doktora kad novinari debili nalepili ovu sliku koja je cist fotosop i zezancija! Mislim zasto stavljati ovu sliku ako je ozbiljna emisija? Da je Ivan Ivanovic nalepio ovu sliku u svom show-u zezajuci Svarcenegera jer je guverner pa i da razumem, ali sta ce slika ovde u ozbiljnoj emisiji?

E a nedaj boze da su doveli doktore retose kakvih ima mnogo, i da su samo zucnuli da to nesto ne valja ili da su rekli pola-pola sto se tice toga da su suplementi eventualno losi, IJAO E ONDA BI SVI BRUJALI O TOME - ETO LEPO SAM PRICAO, ETO ZNAO SAM DA JE TO LOSE A PAMETNJAKOVICI PO FORUMU ME UBEDJUJU, ETO, CIM KAZU DOKTORI ONDA JESTE TAKO!

A ustvari , radi se o tome da ljudsko uvo cuje samo ono sto njemu odgovara a ono sto mu ne odgovara e za to nalazi mehanizme odbrane i opravdanja!

Sad sam gledao i nasao sam opet 1000 gresaka!

Samo da kazem - Doktorko Marija, svaka vam cast, usta vam se pozlatila! Svaka rec je na mestu! Ni jedna izvala, ni jedan lapsus!

Ovaj nas takmicar u klipu me je iznervirao....Vidi se sta hoce da kaze, ali ko ne prati ovu tematiku moze da se zbuni! Jos jedan dokaz da biti sampion u bodibildingu, pa i nasem srpskom NE ZNACI DA STE STRUCNJAK U TEORIJI I SAVETOVANJU i ne znaci da znate cak i elementarne stvari!

Kako se samo prosro kada je objasnjavao znacenje reci "suplementacija" ...I onda ide lupetanje " Suplementacija to je, to je.... To je zapravo TERAPIJA! Jao kad nisam pao sa stolice.... "tako da treba paziti kako tu terapiju dozirati..... A pre njega novinari glupi stavljaju sliku kreatina a novinarka naratorka prica kako TREBA VEOMA OPREZNO raditi doziranje sa kreatinom i proteinom,,,,,,KAo da su steroidi....

Suplementi nisu i ne mogu biti terapija! Suplementi nisu lekovi i ne lece nista! Prema tome ne mogu biti terapija! Ta prica o kojoj prica Zoran Jovanovic je klasicna prica o steroidima! Steroidi su terapija i za njih vazi pravilo DA IH TREBA DOZIRATI I OBRACATI PAZNJU!

Suplementi su hrana, dodaci ishrani! Ne moramo ici u probleme retoricke prirode, ali sigurno se moze reci da NISU TERAPIJA! Terapija je npr kada ti doktor prepise 10 geramicina, ili dobijes 15 brufena od 400mg jer imas temperaturu i pijes ih na svaka 4 sata....

A ja whey protein mogu danas da popijem 5 kila a sutra i prekosutra da ne pijem uopste.....I odakle Zoranu Jovanovicu koji prica u klipu ideja da kaze - TREBA PAZITI, KADA POCNES DA PIJES "TERAPIJU" NE SMES DA PRESTAJES, NE MOZE DANAS PIJEM A SUTRA NECU!

JAO KOJE GLUPOSTI MAJKO MILA..... Sta ako danas pijem whey a sutra ne popijem, ja cu umreti? Hahahahhah

Fitness Guy, ako je Zoran clan Pansport tima i foruma, savetujem ti da ga izbacite ili banujete dozivotno jer je napravio veeeeliku stetu Pansportu, samo je preplasio ljude i opet zbunio!

Zato je Doktorka Marija odradila ekstra posao - objasnila sta su splementi, ko treba da ih koristi, da li su bezbedni, da li je bezbedan kreatin, ma svaka joj cast, tacno se vidi da je potencijal da ima visok IQ, da je obrazovana strucna i da je doktor, a ne kao ova sirovina Zoran Jovanovic! Vidi se da je uzimao steroide kao mlad, bio je glup, a ni sad nije bolji! Nije naucio najelementarnije stvari za sve ove godine! Jos mi tu izigrava pedagoga i psihologa pa nam on daje neke psihoanalize zasto mladi koriste steroide, kako zele sve odmah i sl....Cuti covece, nemas pojma ni ono sto ti radis, a kamoli tudju struku!

I jos nesto da istaknem sto mi se ne svidja:
Glupi i neobrazovani voditelji i montazeri RTS-a u sred naracije o steroidima prikazuju PRODAVNICU SUPLEMENATA u kojoj se jasno vidi whey, aminokiseline, kreatin, sagorevaci, NO reaktori, vitamini minerali.....A klasican gledalac vidi neku radnju sa nekim kutijama raznoraznih oblika i boja.A narator prica o steroidima! I normalno posle kada udje roditelj u Pansport to mu izgleda kao neki magacin narko dilera......

Danas sam mislio da je ova emisija ok i da ce doprineti suzbijanju stereotipa, ali izuzev doktorke Marje, los govor Zorana, retardirani novinari i montazeri su totalno unistili ideju i samo ljude zastrasili, i ljudi ce biti jos obazriviji i plasljiviji prema suplementima i opet nece znati sta su steroidi a sta suplemetni, a jadni klinci koji su prekljuce kupili whey zbog glupog Zorana ce paziti da se "ne predoziraju" i da ga piju svaki dan, jer ako preskoce jedan dan "grdo ce se syebati" jer "terapija" se mora uzimati svaki dan"....

CCCCCCCC, ma nema ovo je Srbija, nece ovde nikada biti bolje ni u cemu!

Jedino da bRu zLi sa puskama ode na TV i nadgleda ceo proces i snimanja i pricanja i montaze i reprodukovanja i da stoji pored govornika i bije zauske ako pocnu nesto da lupetaju!

Jesu delimično zabrljali, a najviše zbog loše kompozicije slike i zvuka, tj. pričaju o hemiji, a prikazuju suplemente. Pa onda, pričaju o hemiji, a prikazuju neke mršave rekreativce.

Elem, poznajem lično i Zorana i Nenada i Mariju. Zoran se samo malo pogrešno izrazio i to u lošem trenutku(kada ga gleda stotine hiljada gledalaca). Hteo je reći da suplemente treba konstantno uzimati ako očekujemo rezultate od njih, a ne samo kada nam se ćefne. Zato je to uporedio sa terapijom, ali je to ovde imalo malo i pogrešnu konotaciju.

Isto tako, suplemente treba dozirati, naročito one sa stimulativnim efektom. Zamisli koje posledice može da napravi da se neko predozira sa sagorevačem, NO reaktorom, čistim kofeinom i sl. Nije svejedno. Sa nekim drugim suplementima možeš se bukvalno igrati i popiti i celu kutiju(whey, aminokiseline, bcaa, glutamin) i najgore što će te snaći jesu proliv i mučnina. :D No, pošto se ne može sve strpati u isti koš, Zoran je morao pričati o pažljivom doziranju. Nije imao vremena da priča pojedinačno o suplementima, pa da kaže gde se se može ići i preko uputstva, a gde ne.

Fino što je Marija na kraju jasno i precizno rekla da su suplemetni potpuno normalna, legalna i bezbedna stvar kod sportista i rekreativaca. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back