BYD automobili

kao što sam već bio napisao, da bi korišćenje el. automobila imalo smisla i, potrebno je da struja bude "čista". koja je poenta to što ćeš ti po Beogradu da se voziš autom na struju, ako će ljudi u Obrenovcu i Kostolcu da i dalje masovno umiru od raka jer im se na 500m od kuće spaljuje 5.000 tona uglja na sat!?
problem sa nedostatkom infrastrukture za punjenje bi se rešio mnogo lakše od problema sa ugljem... min 4 mogu da naprave za stadion koji nikom ne treba ..To bi trebao da je posao ozbiljne vlasti i ozbiljnog ulaganja u buducnost
Malo vise ovakvih projekata i malo stabilnije cene gasa
a malo manje stadiona i sl gluposti koje nikom ne trebaju
https://www.juznevesti.com/Ekonomij...je-strujom-ali-i-rizik-zbog-cene-gasa.sr.html

Poslednja izmena:
Ako puniš svaku noć/dan ode ti u crvenu tarifu kada je račun 10 puta veći!
evo ovo su cene struje u Srbiji nakon poslednjeg poskupljenja:

Screenshot_2024-12-26-09-32-37-896_com.opera.mini.native-edit.jpg

dakle, ako se auto puni noću u crvenoj tarifi po 6,25 din. za 100 km, treba 20 kWh što dodje oko 120 din, što je ca. 10x jeftinije nego na benzin/dizel za 100 km.
ako punis preko dana po 25 din/kWh (što bi neko punio preko dana, al aj' da kažemo) izašlo bi za 100 km - 20 kWh = 500 din. opet nekih 3-4 puta jeftinije nego na benzin/dizel. :rtfm:

Ja bez el vozila uletim u plavu tarifu ako se ženi omakne da usisa jednom više nego što sme, račun odmah 6.000 din a živimo u stanu sa centralnim grejanjem i svi uređaji su optimizovani na eko, veš mašina i sudovi posle 12 :lol:

Ovako se vozim 100 km za 1000 din a kada bih ugradio plin vozio bi se po ceni električne energije bez kupovine ev od 30-50.000 evra.

Dakle ev je za luzere.

evo ovo su cene struje u Srbiji nakon poslednjeg poskupljenja:

Pogledajte prilog 1662682

dakle, ako se auto puni noću u crvenoj tarifi po 6,25 din. za 100 km, treba 20 kWh što dodje oko 120 din, što je ca. 10x jeftinije nego na benzin/dizel za 100 km.
ako punis preko dana po 25 din/kWh (što bi neko punio preko dana, al aj' da kažemo) izašlo bi za 100 km - 20 kWh = 500 din. opet nekih 3-4 puta jeftinije nego na benzin/dizel. :rtfm:
Ovo nije tacno da je 7 dinara u zelenoj nego je 9 dinara, onomad sam dobio racun gde jasno pise.

Nije isti *****, pre je bilo 6 dinara a sad je 9 dinara za zelenu zonu, za ove vece ne znam jer sam uvek u zelenoj zoni i racuni mi ne prelaze 30 evra.
u pogledu poređenja koliko košta 100km na benzin i na struju jeste isti .l. da je je 1kWh 6 ili 9 din.
računato na 100 km:
7 litara benzina x 180 din. = 1260 din.
20 kWh struje x 9 din. = 180 din. (jeftina tarifa)
20 kWh struje da 30 din. = 600 din. (skupa tarifa) al kao što sam već rekao, ne znam zašto bi neko punio preko dana, al neka bude poređenja radi... svakako je na struju znatno jeftinije.

Poslednja izmena:

Back