Bulimija i anoreksija :(

okata:
Ja mogu samo da kažem da će pored svog tvog napora da budeš najbolja i na prvom mestu, uvek naći neko ko je bolji i pametnji i sve bolje od tebe a ti ćeš to naravno primetiti.Šta ćeš onda da uradis?Da ponovo postavljaš ciljeve da ga dostigneš i budeš bolja?Ako je tako to je onda čista zavist i borba za prestiž?Ako nije onda se samo opusti i pusti sebe i svoj mozak da uživate u običnim stvarima.Ako imaš dečka isprobaj da sa njim budeš ceo dan gola i videćeš da ćeš početi da voliš svoje telo takvo kakvo je.Gledaj se često u ogledalu i počni da se navikavaš na to što vidiš.Bićeš najverovatnije majka jedan dan, imaćeš opušten stomak i celulit na sve strane ali ćeš valjda biti srećna što si podnela toliku žrtvu.NEmoj po ceo dan da sediš i smišljaš novi način kako da zaseniš i kako da budeš savršena da bi ti samo neko rekao svaka čast.Veruj mi da ljude nije briga da li izgledaš ovako ili onako, onaj ko to komentariše je kreten, i sto posto zavidan.Samo napred i počni da voliš svaki nabor na svom telu bar zato što je smo tvoj i samim tim jedinsven.
mala korekcija:nemoj NIKAKO da budes non-stop gola pred deckom;) govorim ti iz iskustva
ja sam posle 15 godina ponovo kupila sebi pidzamu

okata:
Da ali život je borba.Sada svi treba bez obzira na to što smo svesni da je nešto loše i da nas jede polako do iznemoglosti,da se prepustimo nekim silama i da kažemo "To je sila i jača je od mene".Nema ničeg jačeg od nas samih ako se radi o nekom nazovi psihičkom problemu, osim ako nije nasledno ili hronično ili ne daj Bože nešto što nam muti svest i ne da da normalno funkcionišemo.Drugim rečima, ako nije nešto što zahteva hospitalizovanje.Dobro i da uzmemo u obzir da je to jače od nas, šta onda?Naravno da ćemo pokušati da menjamo, zar ne?ako ne ide svojom voljom, onda sa nekim drugim ili uz stručnu pomoć.Najlakše je da podklekneš i kažeš "Ono je krivo", a u podsvesti znaš da i nije baš tako.
a gde sam ja to napisala? :shock:
imputiras mi neke stvari koje uopste nisam rekla...molim te, nemoj to vise da radis...
poenta onoga sto sam ja napisala je da su ljudi cesto savrseno svesni da ne cine sebi dobro svojim ponasanjem i da znaju u cemu grese, ali da to samo po sebi nije dovoljno da im pomogne...kad covek ima veliki problem sam sa sobom, to ipak trazi malo vise kopanja po svojoj dusi od pukog objektivnog sagledavanja situacije...fala bogu pa ima profesionalnih "kopaca" i ko nam moze otkriti i ono sto sami od sebe zelimo da sakrijemo...
i jos nesto-ja sam vrlo jasno (i glasno :) ) napisala da pisem vodjena sopstvenim iskustvom i emocijama...to sto meni tvoj recept ne pomaze ne znaci da blpd ili nekom drugom nece pomoci.

p.s. hocu jos da istaknem da je banshe jedna pametna cura :wink:

S_K_V_O:
a gde sam ja to napisala? :shock:
imputiras mi neke stvari koje uopste nisam rekla...molim te, nemoj to vise da radis...
poenta onoga sto sam ja napisala je da su ljudi cesto savrseno svesni da ne cine sebi dobro svojim ponasanjem i da znaju u cemu grese, ali da to samo po sebi nije dovoljno da im pomogne...kad covek ima veliki problem sam sa sobom, to ipak trazi malo vise kopanja po svojoj dusi od pukog objektivnog sagledavanja situacije...fala bogu pa ima profesionalnih "kopaca" i ko nam moze otkriti i ono sto sami od sebe zelimo da sakrijemo...
i jos nesto-ja sam vrlo jasno (i glasno :) ) napisala da pisem vodjena sopstvenim iskustvom i emocijama...to sto meni tvoj recept ne pomaze ne znaci da blpd ili nekom drugom nece pomoci.

p.s. hocu jos da istaknem da je banshe jedna pametna cura :wink:
Isto sto si ti napisala i ja mislim.Mali nesporazum se desio.Sve sto si ovde napisala slicno sam i ja samo na drugaciji nacin.

Evo slika dokle anoreksija može da dovede, čisto da ne zaboravimo na posledice:
16523637xv1.png

Upravo tako.Tesko je da se trgnes iz svega i da se pomiris sa sudbinom da si to radio.Makar i prestao sa jednom od najvecih samodestruktivnih dobrovoljnih aktivnosti pojedinca,stalno se ponavlja ono zasto sam to radio...zasto sada moram da vucem posledice...kakav bi mi lepsi zivot bio da nisam to radio.A evo i deo moje price:Jesam malo povucen,ali nisam gej 100%,imam i devojku al eto desilo se.Uvek sam bio malo puniji(nista extremno),i mnogi su mi pricali kako sam debeo(a bio sam bas jako dete,najsnazniji u odeljenju).I onda sam jednog leta poceo manje da jedem,dobio podrsku publike,ali ubrzo su svi oko mene poceli sa negodovanjem da vise jedem a ja da kao njima u inat jer su mi uvek pricali da sam debeo,a sada mi nesto kenj..u da sam mrsav...I tako sam nastavio 3 godine dok nisam maltene krahirao.Kolena su me odkidala od bolova,ramena takodje,pre toga problemi mali sa srcem.I stalno sam se pitao zasto se to desava dok konacno nisam shvatio da treba vise da jedem,u stvari da jedem opusteno koliko mi treba.I stabilizovao sam ishranu i ne opterecujem se vise time.Znajuci da mi je to doslovce promenilo i zakomplikovalo zivot,ne bi mi vise palo na pamet da se glupiram sa hranom.Vec je tri godine kako normalno jedem.Ali imam velike probleme za mladog coveka.Najvise sa zglobovima jer ne mogu da cucnem,malo mi se vilicni zglob deformisao,posle dugog sedenja me boli sakralni predeo...I tako dalje jos par sitnica ali nisam ovde da se zalim vec sam nasao jedinstveno mesto da ispricam svoju pricu.Verovatno je sve ovo zbrkano,ali ko shvata sustinu problema to nije ni bitno.Ne pisem pricu vec ono kako se i cega setim.Cilj mi je da pomognem drugima.
Secam se dana kada sam poceo,a zasto...verovatno sam hteo promenu i da pokazem drugima da mogu da smrsam.Neko je naveo uzroke i kada bolje razmislim tacni su.A shvatio sam u kakvom sam problemu tako sto sam se mlatio po reumatologiji zbog bolova u zglobovima i ta doktorka je sa mojom majkom dosla do zakljucka.Mislim da mi je ona otvorila oci.Doduse majka je kukala svo vreme kao i ostali,ali bezuspesno.Do sada sam vise izneo fizicke tegobe,al ono sto ti se desava u glavi je isto tako strasno.Naime studiram tezak fakultet.Moj otac nije bas shvatao u kolikom sam problemu i koliko mi je zaista tesko.Mislio je da umisljam i da bezim od skole.Majka mi je vise pomogla(zaboravio sam da kazem da su moji razvedeni).Sa jedne strane ogromne knjige od po bukvalno 800 stranica a sa druge ova muka.Nije mi bilo ni do ucenja.To mi je bilo na poslednjem mestu u zivotu.Pitao sam se zasto da ucim,zbog cega kad se osecam kao invalid?I sada tesko nalazim motiv za ucenjem mada vise ucim zbog devojke.Jednostavno se ne osecas sposobnim da normalno radis bilo koji posao...
Mislim da ce ovo vise da pomogne onima koji su vec skoro izasli iz anoreksije jer tesko da ce oni koji su na pocetku da prihvate realnost.Nisam ni ja pa me je sve to skupo kostalo.A tesko da je neko i bio bas u ovolikom problemu kao ja.Jednostavno hocu da kazem da onom ko hoce da bolje izgleda i da smrsa da ne treba da drzi nikakvu dijetu vec samo da se vise aktivira fizicki.Ali bez neke opsesije.Svakodnevna umerena fizicka aktivnost mnogo znaci(mislim na partiju basketa,plivanje i sl).Ali nije smak sveta ako se i preskoci neki put.Treba voleti i ceniti sebe onakvog kakav jesi.A i drugi ce da vas vole zbog vas,zbog vaseg duha a ne zbog savrsenog izgleda.Neko to zna od rodjenja,a neko kao ja sazna tek kada prodje kroz sve gluposti.Sada kada bi mi neko rekao da sam puniji oterao bih ga (u sebi naravno)u tri lepe da prostite.I tako dalje...ako nekog nesto vise zanima neka pita za savet i sl.Mene vise zanima kako ce da tece moj oporavak u buducnosti(stanje mi se dosta popravilo od kada sam se "skinuo").I da,ja ne mislim da je ovo bas tipicna zenska bolest.Po meni je ovo vise bolest ljudi koji nemaju cvrste sopstvene stavove vec su podlozni tudjem misljenju.Pozdrav svima

Hm...Fenix...šta da ti kažem, kad sve znaš...
Inače, ne treba da se opterećuješ time što si to radio, sad treba da budeš srećan što si se iz toga izvukao. Moglo je i gore da se završi! Ne znam koliko su današnje mlade devojke i momci upoznati sa tim da je bulimija (i anoreksija) bolest koja može da odvede u smrt. Dakle, to nije mit! Ono što si rekao za srčane probleme, to jeste istina, dolazi do preopterećenja srčanog mišića, i srce je u jednom momentu moglo i da stane. Nisam medicinski stručnjak i ne znam tačno kako i na koji način, ali sam sigurna da se to dešava (čak je i film snimljen po istinitoj priči o devojci koja je umrla na taj način).

Pitao si me za posledice, a zaboravila sam da ti kažem- da, bolovi u zglobovima su prisutni, doduše mogu da čučnem, ali pitam se da li ću imati osteoporozu (verovatno :-( )...ko zna na koji način su se moje kosti razvile...Vilica mi je u periodu konstantnog povraćanja bila izobličena, tačnije dolazilo je do oticanja lica (izgledala sam kao hrčak kada se najede), ali to je kasnije došlo na mesto...Sad me svi pitaju kako je moguće da sam tako smršala u faci, a u telu sam se ugojila jedno 7-8 kg :lol:
I tako, možda se setim još nečeg...Ali, u svakom slučaju i sa ovim posledicama, ja se osećam zilion puta bolje nego dok sam imala bulimiju. Imam snage, pre sam bile em bezvoljna, em bukvalno fizički nisam imala snage (a i odakle bih)...Da ne pričam o depresiji, i jadu...bljak...te godine su stvarno bio pakao....Svako jutro zahvaljujem Bogu što sam iz njega uspela da izađem!

blpd_girl:
znaš, Ines, zanimljivo pitanje... zapravo, osim jedne osobe koju vrlo cenim, ne pada mi na pamet niko koga bih po nekoj vrednosti celokupne ličnosti stavila ispred sebe. e sad, zar to niije čudno, ili bar kontradiktorno?
ne znam, iako često umem da strogo sudim sebi, i drugima sudim strogo i ne mislim da su bolji od mene.
šta li sad to govori?
...
ne znam
Uspesna si po objektivnim parametrima, ali se NE OSECAS uspesno. Kad sve razlozis razlog za zadovoljstvo je tu, ali nedostaje OSECAJ da VREDIS.

U jednom od postova pises da zelis da umanjis svoju seksualnost. Ima sve to mnogo veze sa procenom da li smo vredni ljubavi. Zelis da svima ugodis, tj da ZASLUZIS ljubav...

Ne moras nista da URADIS da bi te ljudi voleli i prihvatali. Uvek ce biti onih koji te vole i onih koji te ne vole sta god postigla u svom zivotu.

Srce staje zbok hipokalijemije(manjak kalijuma).Shvatam da su ova moja i tvoja bolest povezane jer organizam u oba slucaja dobija manje hrane.Ali ja sam manje unosio,a ti si unosila pa povracala.Ja nijednom nisam povratio.Bas sam bio mrsav.Ako ti kazem da sada normalno imam 92kg i da je to moja normalna kilaza,a da sam tri godine imao oko 70kg onda je jasno da mi se organizam bas isposnio i krenuo je da jede samog sebe pa me zato i bole kolena i ostali zglobovi.Samo jos da kazem ljudima da batale one indexe i slicne gluposti jer to nije pravo merilo da li neko ima visak.To samo moze da vas motivise da imate sto manji index i da vas odvede u propast.Slicno kao i stalno merenje.Kapiram ja da sam ga bas terao do same granice ali opet sto kazes izvukao sam se nekako.Samo nikako da se pomirim zasto sam to radio.Nego izneo sam svoju pricu tek da popricam sa nekim ko je imao slicne probleme.Jer niko me zaista nije razumeo kroz sta sam prosao i kako mi je sada ponekad zbog toga.A to najbolje mogu ljudi koji su to vec prosli.Moja devojka i prijatelji i ne znaju kroz sta sam ja prosao,a sumnjam i da bi razumeli.A to sto mi devojka ne zna me bas nekako pomalo tisti.Znam da mora da sazna kad tad ako joj je stalo do mene ali za sada neka ostane tajna.Ja sam ovu temu na forumu doziveo kao u onoj bajci U cara Trojana kozije usi :-) Opet kazem da ne trazim da neko slusa moju kuknjavu vec mozda nekom ovo pomogne da zna da ima izlaza.

blpd_girl:
....... želim da se osećam čisto, ponekad čak i bespolno, a ne prljavo, razvratno, seksualno....
Citam ovo sto ste napisali o anoreksiji i zaista ne znam sta da kazem. Izgleda da je to zaista ozbiljna bolest. Interesuje me zasto neko zeli da se "oseca bespolno"? Zasto je seks nesto prljavo i razvratno? To mi nikako nije jasno. :shock:

Pa sad nisam nikada tako razmisljao.Svo vreme sam voleo zenske,al eto pravio sam glupost.Po meni je ovo kao neka vrsta droge.Skines se al ostaju posledice.A i ne mora da znaci da je to univerzalno.I jos da kazem da nisam slusao neke ljude koji me mnogo vole kada su mi pricali da snaga i zdravlje na usta ulaze.Toliko je bolesti koje vrebaju na svakom koraku a covek unisti samog sebe.Nisam cuo da toga ima u zivotinjskom svetu.Treba nesto nauciti i od nizih vrsta.Naravno nazalost,jer moze da bude kasno.

Harmony:
Uspesna si po objektivnim parametrima, ali se NE OSECAS uspesno. Kad sve razlozis razlog za zadovoljstvo je tu, ali nedostaje OSECAJ da VREDIS.

U jednom od postova pises da zelis da umanjis svoju seksualnost. Ima sve to mnogo veze sa procenom da li smo vredni ljubavi. Zelis da svima ugodis, tj da ZASLUZIS ljubav...

Ne moras nista da URADIS da bi te ljudi voleli i prihvatali. Uvek ce biti onih koji te vole i onih koji te ne vole sta god postigla u svom zivotu.

nisam psiholog, ali mislim da je ovo zaista oštroumno. bar u mom slučaju ima smisla...

violetad:
Citam ovo sto ste napisali o anoreksiji i zaista ne znam sta da kazem. Izgleda da je to zaista ozbiljna bolest. Interesuje me zasto neko zeli da se "oseca bespolno"? Zasto je seks nesto prljavo i razvratno? To mi nikako nije jasno. :shock:
pa, evo ovako, iskreno a das ne dužim... postoji nekoliko slojeva iliti nivoa ličnosti koji verovatno "rade" u zavisnosti od raspoloženja ili čega već. ne mislim uvek tako kako sam napisala, ili se bar ubeđujem da ne mislim tako, ne znam. nekada mi sex veoma prija, sve to zavisi kojim nivoom ličnosti razmišljam odnosno sudim. ali, zaista, umem da razmišljam i tako kao što je ovde citirano. to je neki unutrašnji, iskreni, potisnuti sloj...

Pa ne znam. Meni seks nikako nije nesto prljavo. Mada... zavisi od osobe sa kojom si u vezi.
Ti ustvari hoces da kazes da ti je nekada seks prljav, a nekada lep?
Da li to zavisi od osobe sa kojom si u vezi ili sa istom osobom imas te razlicite osecaje?

jel teško razumeti da je meni ova tema nešto drugo a ne prosto ćaskanje na forumu, to radim na drugim, neobaveznim temama. svi vi koji tek tako bockate prstom u tuđu ranu, zamislite da vi pišete o nečemu što je veoma osetljiva tema za vas, čak da jedva i sami sa sobom "pričate" o tome, i onda dođe neko i čudi vam se i ispituje i tako zabada nosić... iliti prstić u vaše živo meso... boc, boc

e devojcice, lepo ti je devojka napisala da prica o intimnim stvarima, da je ova tema za nju osetljiva, da se otvorila i da ne odgovara na pitanja radoznalih...tako da je potpuno neprikladno i bezobzirno da se ti na ovakvoj temi iscudjavas tudjim problemima i naglasavas kako ih ti eto nemas...zelja da pomognes coveku i da ga razumes se prilicno lako raspoznaje od zelje za pametovanjem, ili puke dosade... u prevodu-nauci da se ponasas.

Kao prvo, ovu temu uopste nije ona otvorila.
A kao drugo, od kad to na forumu sme da se pise samo ono sto se nekome svidi?
Niti sam je uvredila, niti sam napisala nesto ruzno. Ne vidim u cemu je problem?
Tema me je zainteresovala i pokusala sam da shvatim o cemu se radi.
A i ne vidim zasto ti izigravas njenog "drvenog advokata"?

eto zato sto mene licno nervira kad ljudi ne umeju pristojno da se ponasaju!
ako ne mislis da si time sto si neuvidjavno i bezobzirno ubijala svoju dosadu, a zatim se, kad ti je skrenuta paznja bahatila, sedi, molim te, pa se dobro zamisli...
i da, na forumu ljudi mogu da pisu sta god ne izlazi iz okvira pravilnika, ukljucujuci i raznorazne gluposti... sto i nije problem do trenutka kada dodje do one narodne "bacati bisere pred svinje"...
toliko od mene, ako ti nesto nije jasno imas pp, ili me ganjaj na nekoj drugoj temi.

Back