izvini, hanic, sad sam procitala celu temu, nije neozbiljna.
vidim da su neke devojke ovde već iznele svoje probleme. i ja bih želela da iznesem svoj, ono što zapravo želim (zato sam i probala da otvorim onu temu) jeste podrška u smislu da devojke koje imaju slično iskustvo ovde pišu o tome, da razmenim mišljenja sa njima, jer ne znam s kim drugim da pričam o tome...ja sam ceo život skoro bila opsednuta ishranom, kilažom, izgledom... i to je uvek bilo prisutno, u manjoj ili većoj meri.
uglavnom mi je normalan (najčešći) izgled sa BMI 18. Međutim, u dva (ne kratka) perioda u životu bio je manji i varirao od 16 do 16,8, a uglavnom 16. e sad, glavna stvar je u tome što sam ja i tada mislila za sebe da sam debela, "samo što sad trenutno nisam jako", odnosno "sad se to ne vidi". dalje, objektivne komentare nisam mogla da razumem, mislila sam da su zlobni ako bi dolazili od muških, a zavidni ako bi dolazili od ženskih. pre par godina kad sam imala BMI 16 jedan dobar drug mi je rekao da izgledam grozno, da sam sva špicasta (u laktovima, kukovima, ramenima,...) da mi se raužno vide rebra i kičma... da sam "upala"... ovaj njegov dobronameran komentar, kao i druge slične komentare uopšte nisam mogla da razumem, mislila sam samo "šta ti znaš".
sada mi je BMI 20,6 i smatram da sam bucko. težina koju bih volela (bar za početak ?) da ostvarim je takva da bi mi BMI bio 19. moja porodica mi sada govori da sam "bucko", "obla",... smeje mi se što "puno" jedem, nisu zlonamerni i to su njihovi iskreni komentari, mada kad su videli koliko se ja tripujem oko toga prestali su da komentarišu i sad mi eventualno kažu "ma, super ti je tako", ali ja vidim da oni to kažu samo da bih se ja osećala bolje. kad sam bila mršava nisu mi govorili da nešto ne valja.
i ja imam trip da moram da budem uspešna, škola mi se uvek nametala kao najvažnija stvar u životu, imam trip da moram da budem najbolja, tj, imala sam ga, pa kad na faksu nisam bila najbolja, nekako sam se pomirila sa tim i sad ne očekujem da moram u svemu da budem najbolja, ali bih to volela. volim da mse takmičim. moji su uvek bili ponosni na moje uspehe.
što se tiče sexa i sexualnosti, rano sam ušla u pubertet i među prvima dobila grudi i tako to. mrzela sam sebe i svoje telo zbog toga. mrzela sam što mi je telo "krivudavo", moji su me tešili govoreći da mi je jednostavno takva građa. kad sam posle, u srednjoj školi uspela da dostignem BMI 16 i kad su mi se bokovi znatno suzili, butine suzile, grudi malo smanjile, jednom rečju kad su se te krivine "umirile" bila sam srećna i nekako mirna. znam da sam mislila "eto, niste u pravu, nije takva moja građa, vidite da mogu da budem mrša". osećala sam se dobro povodom sebe, osećala sam da imam kontrolu nad sobom i svojim životom, osećala sam da ima više samopouzdanja...i godinama sam imala BMI ispod 17. ugojila sam se na početku faksa i BMI mi je bio od 18 do max 19. zatim mi se desio veoma težak raskid sa momkom, i svašta nešto, i jako sam to teško prihvatila. i nedugo zatim, opet sam smršala. tad sam bila još mršavija nego u srednjoj i izgledala sam joiš mršavije nego tada. bila sam strašno ponosna. samo saznanje da u dobrom broju butika ni ne drže tako male brojeve, i da i tamo gde mogu da nađem nešto što mi je taman to je veličine 34 iliti XS me je ispunjavalo nekim posebnim ponosom i ushićenjem. uživala sam u svojoj mršavosti i volela da stajem na vagu i da se ogledam. ali, čak i tada sam mislila ponekad da se "moja debljina jednostavno ne vidi".
uglavnom, od pre nekih godinu i po sam se opet ugojila i BMI mi je varirao od 19 do 20, sada je 20,6 i nadam se ne zadugo. počela sam da treniram...
inače, opsednuta sam hranom, kalorijama, znam hranjive vrednosti mnogih namirnica, znam savete za mršavljenje, ponekad čak idem i na proana sajtove. kao iz radoznalosti, a zatim upijam sve savete za mršavljenje...
eto, da ne dužim. molim i ostale koje imaju sličnih problema da se jave. ako pružimo ruke jedne drugima, možda uspemo brže i lakše da prevaziđemo neke stvari...