Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja to ništa nisam čitao , ali volim da pitam načitane :
Zašto je Buda prekinuo asketski post ?
pa :
potom uzeo da pojede žito ?
odakle je došlo žito ?
pa potom ušao u reku ?
da li je prešao reku na drugu stranu ?
pa pod koje je drvo seo ( koja vrsta roda) ?
pa zašto je tek tad iskušavn ?
pa kako je pobedio svetove !

E, ček da vidim šta sam upamtila.

- Prekinuo je gladovanje zato što je procenio da će umreti, pre nego što odgovor
na pitanje svoje nađe. Cilj mu nije bio da se ubije, nego da pronađe uzrok patnje.
- Nije pojeo žito nego pirinač i to kuvan u mleku. Prava poslastica. Za ljude koji
su se bavili ozbiljno asketskim praksama nešto potpuno nedopustivo. Oni i kada su uzimali
hranu, uzimali su veoma male količine i to zrnevlje ili nešto što ne stvara zadovoljstvo
čulu ukusa.
- Hrana nije došla, nego je ponuđena od strane neke žene. Ljudi su u to vreme veoma
poštovali askete. Smatrali su iz plemenitim, svetim bićima. Dati hranu takvoj osobi
za njih je značilo sticanje dobrih zasluga. Obilazili su mesta gde se okupljaju
''sveci'' i nudili su im hranu.
- Ne, prvo je ušao u reku da se okupa i onda je osetio fizičku slabost.
- Nije prešao na drugu stranu, jedva se i na obalu izvukao.
- Seo je pod drvo koje se zove bodhi, što je potpuno nebitno. Odnosno drvo je
postalo bitno jer je on tu seo.
- Kako to misliš iskušavan? Od strane koga? Okupao se, naručkao, povratio
fizičku i psihičku snagu i uhvatio se u koštac sa problemom koji ga je mučio.

E da, bonus odgovor. Dok se kupao u reci, na obali su sedeli otac i sin. Otac je
učio sina da svira neki žičani instrument. Objašnjavao mu je kako struna mora
da bude utegnuta pravilno. Ako je previše labava, ne proizvodi zvuk, ako je previše
zategnuta puca. I tada se Budi javio uvid o srednjem putu. Asketski put je kao
kada bi struna bila previše zategnuta. Svakodnevni, hedonistički put je kao kada
je struna previše olabavljena.

I tako je pobedio sve svetove. Idući srednjim putem.

Bože kako sam pametna. Pet plus. :lol:

I osim te petice, nikakve koristi za mene nema iz nabubanog.

Konfučije je filozof koji je veoma značajan u zemljama gde je Budizam autohton. Napravio je socijalne reforme i napravio je etički sistem vrednosti. Mene zanima, koliko je Konfučionizam isprepleten sa Budizmom. Neki te teme spajaju a neki razdvajaju. ALi činjenica je da je nama sa ove strane planete, nedovoljno razumljiv taj naččin, sisitem funkcionisanja društva u Kini.

Ok znaci nemas Boga i ne molis mu se :heart:

hvala na odgovoru

Jel imaš ti nekog Boga viška, da udeliš sirotinji? :lol:

Nemam ja Boga, Mono. Bog ima mene. :heart:

- - - - - - - - - -

Konfučije je filozof koji je veoma značajan u zemljama gde je Budizam autohton. Napravio je socijalne reforme i napravio je etički sistem vrednosti. Mene zanima, koliko je Konfučionizam isprepleten sa Budizmom. Neki te teme spajaju a neki razdvajaju. ALi činjenica je da je nama sa ove strane planete, nedovoljno razumljiv taj naččin, sisitem funkcionisanja društva u Kini.

E Budi hvala da na jedno pitanje nemam odgovor. Već sam se zabrinula sa sebe.

Nemam pojma.

u Kini se budizam nastavio na tradiciju Konfučija koji je autentičan za tu zemlju
jer budizam u nju je došao iz Indije
isto ono što smo pričali o mešanju novih i starih religija
u ovom slučaju su slični već u stratu jer ni budizam ni konfučijanstvo nisu monoteističke religije nego UČENJA
tu je pojam UČITELJ veoma bitan
društvo trenutno u Kini funkcioniše po sistemu koji veze nema ni sa Konfučijem ni sa Budom;)

u Kini se budizam nastavio na tradiciju Konfučija koji je autentičan za tu zemlju
jer budizam u nju je došao iz Indije
isto ono što smo pričali o mešanju novih i starih religija
u ovom slučaju su slični već u stratu jer ni budizam ni konfučijanstvo nisu monoteističke religije nego UČENJA
tu je pojam UČITELJ veoma bitan
društvo trenutno u Kini funkcioniše po sistemu koji veze nema ni sa Konfučijem ni sa Budom;)

Interesantno. Da li u Kini društvo funkcioniše slično ono što smo mi imali u Jugoslaviji?

to je već političko pitanje u koje nisam verzirana:D
meni pitaj za duhovna;)
sigurno je da se u narodu neguje i konfučijanska i budistička tradicija
zvanično su i dalje komunisti

Astrologija kod nas stiže iz Vavilona " Koliko je meni poznato a možda i grešim". Dok astrologija u hrišćanstvu nikako nije prihvaćena. Kinezi takodje imaju svoju astrologiju. Koliko je Budizam blizak sa astrologijom ili isto tako poput hrišćanstva odbacuje astrologiju?

Astrologija kod nas stiže iz Vavilona " Koliko je meni poznato a možda i grešim". Dok astrologija u hrišćanstvu nikako nije prihvaćena. Kinezi takodje imaju svoju astrologiju. Koliko je Budizam blizak sa astrologijom ili isto tako poput hrišćanstva odbacuje astrologiju?

astrologija je iz Haldeje što mu dođe tu negde
Ranije nije bila osuđivana od strane crkve
i kod pravoslavaca i kod katolika postoje mnoge crkve i katedrale gde je naslikan Zodijak- ima i na netu kolko oćeš
imala sam u rukama knjigu - priručnik -isključivo za pravoslavne sveštenike iz pretprošlog veka za lečenje i slično, gde se itekako uzima horoskop u obzir i piše tumačenje za sve znake
Kineska astrologija je u direktnoj vezi sa budizmom jer su 12 njihovih znakova nastali od 12 životinja koje je Buda pozvao da im prenese Učenje
Moja škola budizma ne odbacijue, dapače....

astrologija je iz Haldeje što mu dođe tu negde
Ranije nije bila osuđivana od strane crkve
i kod pravoslavaca i kod katolika postoje mnoge crkve i katedrale gde je naslikan Zodijak- ima i na netu kolko oćeš
imala sam u rukama knjigu - priručnik -isključivo za pravoslavne sveštenike iz pretprošlog veka za lečenje i slično, gde se itekako uzima horoskop u obzir i piše tumačenje za sve znake
Kineska astrologija je u direktnoj vezi sa budizmom jer su 12 njihovih znakova nastali od 12 životinja koje je Buda pozvao da im prenese Učenje
Moja škola budizma ne odbacijue, dapače....

Po Kineskom horoskopu ja sam tigar. Negde sam pročitao da jedino tigar može da pobedi zmaja, naravno ako ga ovaj čačka, inače fine mace :lol:

Zmiju :D

Eeeeh, ja mislio zmaja pa da se malo prsim :lol:

pa ni mi Zmije nismo za potceniti, čim to ističu
ali je definitivno Tigar moćna i poštovana životinja na celom istoku
pa eno u jednom budističkom manastiru na tajlandu, spašavaju i gaje desetine tigrova
edf8a56db0075fd606e2a22e685a9750--buddhist-monk-buddhist-temple.jpg

abc_gma_tiger_081217_ms.jpg

tigertemple.jpg

Umiljate fine životinje :D

A sada bi ja tu pitao svašta ali bolje onda da predjem na astrologiju :D

Da li Budizam ima propovedi o poslednjim vremenima, kao što hrišćani imaju Jovanovo otrkovenje ???
na Tibetu postoje razna proročanstva
ali mi nemamo te apokaliptične forme niti ja verujem u njih
svet prolazi kroz cikluse uništavanja i obnavljanja i još uvek stoji tu:D

Back