- Poruka
- 46.570
Na koji nacin budisti veruju u vecni zivot?
Besmrnost duse?
Besmrnost duse?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na koji nacin budisti veruju u vecni zivot?
Besmrnost duse?
pa ok pojasni![]()
Odakle ja Mono znam ko u šta veruje? Neko veruje, neko ne veruje.pa ok postavila sam dva pitanje
verujete u besmrtnost duse?
Verujete u vecni zivot?
Moja pitanja su dobronamerna
ja nemam nista protiv budizma volim da upoznam sve religije
Odakle ja Mono znam ko u šta veruje? Neko veruje, neko ne veruje.
Nema u Budizmu propisanog u šta mora da se veruje, u šta ne sme da se veruje.
Svaki čovek pristupa takav kakav jeste, sa sve svojim uverenjima, ubeđenima,
manama i vrlinama, sa ciljem da sebe upozna.
Mislila sam na zvanicno ucenje budizma.
al takvi su najglasniji i najagresivnijiNe možeš da diskutuješ o budizmu sa nekim ko o tome ne zna apsolutno ništa. Samospoznaja. Šta to beše za njih?
al takvi su najglasniji i najagresivniji
"Religija budućnosti će biti jedna kosmička religija. Ona treba da prevaziđe ličnog boga i izbegne dogmu i teologiju. Pokrivajući kako prirodno, tako i duhovno, ona bi trebalo da bude zasnovana na religijskom osećanju koje proizlazi iz doživljaja svih stvari, prirodnih i duhovnih, i njihovog jedinstva. Ovom opisu odgovara budizam. Ako postoji bilo koja religija koja će korelirati sa modernim naučnim potrebama, onda će to biti budizam."
Albert Ajnštajn
I Tesla je bio vrlo naklonjen budizmu
U poznom delu života, Tesla daje intervju u kom, na pitanje koje je veroispovesti otvoreno i direktno kaže da on veruje u Boga koji nije opisan u religijama, ali da je najbliži budizmu. Ne može biti jasnije. On dakle ima sopstveni koncept o smislu života i ustrojstvu vasione. Sa tim konceptom ništa nije slično, a budizam mu je najbliži. Teslini biografi ističu da je naučnik praktikovao jogu i poklanjao knjige o budizmu svom prijatelju Robertu Andervudu Džonsonu.
Nikola Tesla jeste verovao u viši smisao i život posle smrti. Tu nema spora, ali to ne znači da avramske religije imaju monopol nad celim konceptom i da u svaki koncept o onostranom mora da se ubace raj, pakao, anđeli, demoni i Sotona. Naučnik je bio ubeđen da nijedan čovek i nijedno živo biće koje je umrlo nije nestalo zauvek. Takvi njegovi stavovi jesu izazvali šok u naučnim krugovima. Mnogi nisu mogli da veruju da genije takvog kalibra može zagovarati zagrobni život. Ipak Teslino viđenje takozvanog afterlajfa potpuno je drugačije od biblijskog. On se za atanatizam nije opredelio zbog Biblije već zato što je u telima živih bića zapazio iste osobine kao i u tehničkim aparatima kao što su radio ili televizor.
Na osnovu tog sledi zaključak da su tela živih bića samo prijemnici, a ne i emiteri (života). Ako se pokvare televizor ili radio, čovek iz minulih vekova, pomisliće da je nestala i stanica koju je prijemnik hvatao što je zabluda. Stanica postoji i dalje, ali prijemnik više ne može da je hvata. Po Tesli, tako je i sa telima živih bića. Ona su prijemnici života koji neće nestati smrću tela. Život se neprestano emituje iz nekog izvora za koji je Tesla bio ubeđen da postoji.
Citat 1: Postoji u vasioni neko jezgro otkuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas večno privlači. Ja osećam njegovu moć i vrednosti koje ono emituje u celoj vasioni i time je održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu tog jezgra, ali znam da postoji…
Citat 2: U svаkom kutku vаsione postoje energije životа. Jednа od njih je i besmrtnost čije poreklo je izvаn čovekа i čekа gа.
Drugi razlog zbog čega je Tesla verovao u život posle smrti je taj da je posmatrajući elektromagnetne talase uočio inteligentno kretanje. Život dakle nije samo ono, šta mi mislimo da jeste. Tesla se bavi i teorijama o multiverzumima. Sumnjamo da bi iste prihvatila SPC. Kompjuteri su u još boljoj paraleli sa telima živih bića od radija i televizora. Svi televizori hvataju jednu stanicu, a svaki kompjuter ima svog posebnog korisnika koji se uloguje u njega. Duša bi po ovoj teoriji bila gejmplejer koji telo kontroliše izdaleka (mada su daljine, kao i prostor i vreme u kvantnoj fizici relativni jer svaki atom može biti na svakom mestu u isto vreme). Za razliku od pristalica avramskih religija (hrišćanstvo, islam, judaizam) koje muči to što mikroskopi nisu otkrili ništa specifično u ljudskom telu što bi zaličilo na dušu, pristalice ideje o duši van tela nemaju taj problem.
Po teorijama o telima kao prijemnicima koje je započeo Tesla, a kojima se danas bave mnogi, imamo sličnu postavku kao u filmovima ,,Avatar’’ ili ,,Matriks’’. Ratni veteran iz ,,Avatara’’ dobija iluziju da je plavi Pandorac. U realnosti on se nalazi u sanduku pod kacigom i brojnim aparaturama, a u plavog Pandorca je samo ulogovan. Pri tom je iluzija logovanja tako vešta da on zaista oseća zadovoljstvo, bol, mirise itd. Ako bi ove teorije bile tačne, mi imamo samo iluziju da se nalazimo u telima ljudi. Naše svesti zapravo su samo jako dobro ulogovane. Iluzija bi se završila posle smrti tela. Bio bi to tek jedan game over, ali ne i kraj postojanja. Po toj teoriji mi i nismo homo sapiensi, kao što ni psi nisu psi, ni mačke mačke. Svi smo kontrolori / gejmplejeri koji su se iz drugog realiteta samo ulogovali u ovaj (po teoriji o multiverzumu može biti beskonačno realiteta).
Pavle Teofilović
Vic kod Ivana Ivanovića
Šta bi bilo kada ne bi bilo struje?
Tesla bi bio hrvat.
- - - - - - - - - -
I šta sad znači to ko su mu bili roditelji?
Inače, tata pravoslavni popa je morao da se pomiri sa činjenicom da njegov sin neće
da ide njegovim stopama, po cenu života. Naprasno je ozdravio čim je dobio blagoslov
da može naukom da se bavi.
A postoje pisma između Tesle i Vivekanande.
Ne možeš da diskutuješ o budizmu sa nekim ko o tome ne zna apsolutno ništa. Samospoznaja. Šta to beše za njih?
al takvi su najglasniji i najagresivniji
u pravu si ali ne da je ovaj tekst falsifikat, već se na sajtu sa kog sam ga skinula sam tekst zove Zablude ili falsifikati u vezi sa Teslom,ne znam tačnu reč ali smisao je tajPostoji mnogo falsifikata o izjavama Nikole Tesle. Postoji negde na forumu tema baš na ovaj tekst. Gde je utvrdjeno da je faslifikat. Pročačkaću da pronadjem temu, ako uspem.
Što se religioznosti tiče a Tesla je u pitanju, može se najbolje reći da je Tesla bio svoj. Rodjen je kao pravoslavac, gde mu je otac bio pravoislavni Prota, gde mu je i deda bio sveštenik, gde je i sa majčine strane, takodje sveštenička porodisca SPC-a. Pogotovo posle 1945, naša KPJU, je dosta toga pridodavala Tesli ne bi li napravili bratsvo i jedinstvo.
Ono što znamo o njegovoj religioznosti jeste da znamo te činjenice ko su mu roditelji. I koju je pemsu tražio da mu sviraju na sahrani. Sve ostalo je jako diskutabilno. Čak i muslmani ga svojataju, agnostici, katolici, budisti. Može se reći svi ga svojataju. A mislim da je on ipak bio svoj![]()
Look at your body—
A painted puppet, a poor toy
Of jointed parts ready to collapse,
A diseased and suffering thing
With a head full of false imaginings.
—The Dhammapada
I Boziji ...