Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
verovatno
pazi kad ih ja nemam
iako imam mnoooogo knjiga i tekstova
mene zanima sadašnji trenutak, a proročanstva slabo
i prema smaku sveta sam potpuno indiferentna ako i postoji uopšte
jer svi ćemo umreti i ovako i onako
deluje čudno kad sam ja u pitanju ali tako je

Ni samk sveta nije onakav kavim ga predstavljaju. Odnosno ni ne postoji smak sveta, postoji odvajanje kukolja od žita. Posle toga 1000 godina mira i blagostanja.

Dok apokaliptično vreme je nemoguće predvideti datumima, niti ciklusima. Izz više razloga. Prvo Bbiblijski kalendar je lunarni kalendar. Kretanje meseca je vrlo promenjivo i ne može se na osnovu kretanja meseca precizno datirati nešto.

Drugo: Nema ni potrebe za datiranjem, jer apokalištično vreme je duhovnog karaktera, što je i logično. Hrišćanstvo je duhovnost a ne materijalizam.. Zato se i dešava da se često govori o apokaliptičnim vremenima. I sada govore da su ovo apokaliptična vremena. Medjutim, fora je u tome, apokaliptična vremena će se zbiti kada ona mračna strana, bude preuzela kontorlu nad ljudima, gde će veoma mali broj ljudi ostati kao veran Bogu, zanemarljiv za ljudsku populaciju. E tada će nastupiti apokaliptična vremena. A to znači, dokle god u svetu postoji više onih koji su prvrženi Bogu, apokalištičnih vremena neće biti. Kako se probližavamo kroz duhovni apsekt da samo dalji od Boga, ona se pojavljuju- Zato se dešava da se u nekim epohama govori da su to apokaliptička vremena. Jer ona nemaju materijalnu odrednicu, već duhovnu.

Ni samk sveta nije onakav kavim ga predstavljaju. Odnosno ni ne postoji smak sveta, postoji odvajanje kukolja od žita. Posle toga 1000 godina mira i blagostanja.

Dok apokaliptično vreme je nemoguće predvideti datumima, niti ciklusima. Izz više razloga. Prvo Bbiblijski kalendar je lunarni kalendar. Kretanje meseca je vrlo promenjivo i ne može se na osnovu kretanja meseca precizno datirati nešto.

Drugo: Nema ni potrebe za datiranjem, jer apokalištično vreme je duhovnog karaktera, što je i logično. Hrišćanstvo je duhovnost a ne materijalizam.. Zato se i dešava da se često govori o apokaliptičnim vremenima. I sada govore da su ovo apokaliptična vremena. Medjutim, fora je u tome, apokaliptična vremena će se zbiti kada ona mračna strana, bude preuzela kontorlu nad ljudima, gde će veoma mali broj ljudi ostati kao veran Bogu, zanemarljiv za ljudsku populaciju. E tada će nastupiti apokaliptična vremena. A to znači, dokle god u svetu postoji više onih koji su prvrženi Bogu, apokalištičnih vremena neće biti. Kako se probližavamo kroz duhovni apsekt da samo dalji od Boga, ona se pojavljuju- Zato se dešava da se u nekim epohama govori da su to apokaliptička vremena. Jer ona nemaju materijalnu odrednicu, već duhovnu.
sa te strane gledano - sa svime se slažem

Au, gotovi smo. Provaljeni. Čovek ima dokaz.

Aj nećemo više da budemo budisti.

- - - - - - - - - -

A gde si ti Ringišpilčiću na ovim fotografijama video Boga?
Mene malo blam da priznam, al koliko god gledam, Boga ne vidim.

Pozdrav svima od jednog poklonika zen prakse :D

One zen student said, “My teacher is the best. He can go days without eating.”
The second said, “My teacher has so much self-control, he can go days without sleep.”
The third said, “My teacher is so wise that he eats when he’s hungry and sleeps when he’s tired.”

Minijaturna Zen Mesečeva kapija
d81a7b14da2d05063fab86b6bc7e8a69.jpg

Učenje o ćutanju

Učenici škole Tendai učili su se meditaciji još pre no što je zen stigao u Japan. Četvorica njih, među sobom bliskih prijatelja, obećaše jedno drugom da sedam dana neće progovoriti.
Prvoga dana su svi ćutali. Meditacija im je uspešno započela, ali kada pade noć i uljane lampe počeše da žmirkaju, jedan od učenika ne izdrža da ne uzvikne slugi: "Namesti te lampe."
Drugi učenik, iznenađen, čuvši ovoga da govori, primeti: "Ne bi trebalo da izgovorimo ni jednu jedinu reč."
"Glupaci. Zašto pričate?" upita treći.
"Ja sam jedini koji nije progovorio", zaključi četvrti.

zen-painting-martin-beaupre-78.jpg
- - - - - - - - - -

Jedna jedina nota zena

Kakua je posetio Kinu i tamo prihvatio zen učenje. Za vreme svog boravka nije nigde putovao. Živeo je u udaljenom delu jedne planine, stalno meditirajući. Kad god bi ga ljudi pronašli i molili da im priča, progovorio bi nekoliko reči, a zatim se premeštao na drugi kraj planine gde bi ga bilo teže naći. Po Kakuovom povratku u Japan, čak je i car čuo za njega i zamolio ga da mu rastumači zen, da bi se duhovno uzdigao. Kakua je pred carem stajao ćuteći. Zatim iz nabora svoje haljine izvadi sviralu, i odsvira jednu kratku notu. Duboko se poklonivši, otiđe.
Po priči, Kakua je posle ove posete caru zauvek nestao i niko nije saznao šta se sa njim zbilo. Inače, Kakua je bio prvi Japanac koji je izučavao zen u Kini, ali s obzirom da iza sebe ništa nije ostavio, osim jedne jedine note, nije ljudima ostao u sećanju kao čovek koji je doneo zen u svoju zemlju.

9fda147e0d567cb2ae029e1e4775cf2e--japanese-ink-painting-zen-painting.jpg
- - - - - - - - - -

Mesec se ne može ukrasti

Rjokan, učitelj zena, živeo je vrlo skromno u jednoj maloj kolibi u podnožju brda. Jedne večeri lopov uđe u kolibu i otkri da u njoj nema ničega što bi se moglo ukrasti. Rjokan se vrati i zateče ga. "Možda si prešao dug put da me posetiš", reče pljačkašu, "i ne bi trebalo da se vratiš praznih ruku. Molim te, uzmi moju odeću kao poklon." Lopov ostade zaprepašćen. Uze odeću i pobeže. Rjokan sede onako neodeven da posmatra mesec. "Jadnik", sanjario je, "voleo bih da sam mogao da mu dam ovaj lepi mesec."

- - - - - - - - - -
zen-buddhism.jpg

18. PUT SVESNOSTI - PUT PROMENE

Svesno promeni način hodanja
i postaćeš svestan hodanja.

Svesno promeni način gledanja
i postaćeš svestan gledanja.

Svesno promeni način govora
i postaćeš svestan izgovorenog.

Svesno promeni način disanja
i postaćeš svestan disanja.

Svesno promeni putanje dnevnih rutina
i postaćeš delatno-svestan: rutine će nestati.

Svesno promeni način života
i postaćeš svestan života!

Postajući svestan života
ući ćeš u carsvo nebesko.

Samo svesna promena vodi promeni Svesti.

*(Iz knjige: Tomazen - Darovi vetra/300 lula, Bgd 2004.)

enso.jpg

Poslednja izmena:
Nakon što se Buddha svega odrekao, putovao je nadaleko i naširoko. Ljudi su bili zapanjeni njegovim sjajnim i prelijepim likom. Zaljubivši se u njegovo blještavilo, prišla mu je žena imenom Ambaśali i reče mu:

“O, veliki čovječe izgledaš poput princa u toj narančastoj odjeći. Smijem li znati razlog zbog kojega nosiš odjeću te boje odricanja u tako mladim godinama?”

Buddha odgovori da je stupio na put odricanja kako bi našao rješenja tri problema.

“Ovo tijelo koje je sada mlado i lijepo jednom mora ostarjeti, postat će podložno bolestima i naposlijetku će isčeznuti. Želim saznati uzrok starosti, bolesti i smrti.”

Zadivljena njegovom odlučnom potragom za istinom, pozva ga k sebi na objed. Uskoro je za to saznalo cijelo selo. Seljaci su počeli salijetati Buddhu sa zahtjevom da odbije njezin poziv iz razloga što je ona žena lošeg morala. Buddha je strpljivo saslušao sve njihove optužbe, nasmiješio se i priupitao seoskog poglavara:

“Tvrdiš li i ti da je ona žena lošeg karaktera?”

Poglavar je odgovorio:

“Ne jedanput već tisuću puta ću potvrditi Ambaśalin loš karakter. Molim Te, ne posjećuj njezinu kuću.”

Buddha uhvati poglavara za njegovu desnu ruku te ga zamoli da zaplješće. Poglavar reče da to ne može učiniti jer mu on drži jednu ruku, a nitko ne može pljeskati jednom rukom. Buddha mu na to odgovori:

“Isto tako ni sâma Ambaśali ne bi bila loša da u selu nema muškaraca lošeg karaktera. Kad bi svi muškarci u selu bili dobri, ta se žena nebi okrenula lošem. Za njen loš karakter odgovorni su oni i njihov novac.”

Potom je želio saznati ima li među okupljenima ikoga bez trunka zla u sebi kako bi mogao u njegovoj kući objedovati. Nitko se nije oglasio. Buddha reče:

“Kad ima tako mnogo loših ljudi u selu, nije u redu upirati prstom u jednu ženu. Ona je postala loša zbog lošeg društva.”

Zato se kaže:

“Reci mi s kim si pa ću ti reći tko si.”

Shvativši svoju ludost, ljudi su pali pred Buddhina stopala i zamolili ga za oprost. Od tada su Ambaśali prihvatili kao svoju. Nadahnuta Buddhinim učenjem i ona je stupila na put odricanja te počela živjeti pobožnim životom. Nitko drugi ne snosi odgovornost za dobro ili zlo u vama. Svatko je sâm odgovoran za vlastito dobro i zlo. Tko je dobar, a tko je loš? Najprije uklonite zlo u sebi. Budite u društvu dobrih ljudi. Grijeh je upirati prstom na druge dok se brdo zla nalazi u vama. Isti je osjećaj odražavao Isus.

Mladi samuraj susreo je starog monaha. Nakon što mu je propisno iskazao poštovanje priupitao ga je: Recite mi, kako izgleda pakao i kako izgleda raj.
Monah mu je odgovorio: Gledaj ti priglupi samuraju, nemam ja vremena da ga trošim na tebe, odlazi od mene.
Samuraj, čuvši ovaj odgovor pobesni i izvuče sablju spreman da ga napadne.
Prije nego ga je napao monah mu se obrati: Vidiš samuraju, ovo sada je za mene pakao.
Samuraj se zamisli i shvati te kaže: Oprostite mi što sam ovako postupio. Objasnili ste mi što je pakao i ja sada to razumem. Hvala vam.
Starac mu tada odgovori: Vidiš samuraju, ovo sada je za mene raj.

Back