Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
http://yu-budizam.com/uvod-u-budizam/

Pitanje: Dakle, budizam je filozofija?

Odgovor: Reč filozofija dolazi od reči philo, koja znači "ljubav", i sophia, koja znači "mudrost". Dakle, filozofija je ljubav prema mudrosti ili ljubav i mudrost, pri čemu oba značenja savršeno opisuju budizam. Budizam uči da moramo pokušati da razvijemo svoje intelektualne sposobnosti do njihovih krajnjih granica, tako da smo u stanju da bolje razumemo. On nas takođe uči da razvijamo ljubav i blagonaklonost, tako da svakom biću možemo biti poput istinskog prijatelja. Dakle, budizam jeste filozofija, ali ne obična filozofija. On je vrhunska filozofija.

Da li je Buda bio bog?

Odgovor: Ne, nije. On nije ni tvrdio da je bog, božije dete, čak ni njegov glasnik. On je bio ljudsko biće koje je sebe usavršilo i učilo da ukoliko sledimo njegov primer i mi sami sebe možemo da usavršimo.

Evo bas su to odgovori koji nas interesuju.

Будизам (санскрт: Buddha Śãsana - Будино учење) је филозофија и транстеистичка религија настала у североисточној Индији око 527. године п. н. е.

To je u kontekstu nas koji jadni u nešto moramo da ''verujemo''.
moramo?
znam da je u pomalo neozbiljnom maniru izrečeno, ali to je baš lepa reč za posmatranje jer je direktna produkcija uma, odnosno, naređenje uma.
pokušaj istražiti tu reč...kakav je uticaj te reči na psihu, proizvodi li ta reč, možda, sukob u tebi?
kakvo psihičko stanje kreira ta reč u tebi?
kako se pojavila ta reč u tvom umu...za šta se veže ta reč... itd

Pa dobro mozda nije Bog.. sto ne znaci da za njih nije. U sta bi na kraju verovali?

Svako mora u nesto da veruje, ako smo do toga stigli. ;)

moramo?
znam da je u pomalo neozbiljnom maniru izrečeno, ali to je baš lepa reč za posmatranje jer je direktna produkcija uma, odnosno, naređenje uma.
pokušaj istražiti tu reč...kakav je uticaj te reči na psihu, proizvodi li ta reč, možda, sukob u tebi?
kakvo psihičko stanje kreira ta reč u tebi?
kako se pojavila ta reč u tvom umu...za šta se veže ta reč... itd
Evo kako se ta reč pojavila u mom umu:). Inače reč MORANJE baš i ne volim, dakle izaziva sukob, ali ne u ovom kontekstu, već u opštem - iako znam da neke stvari jednostavno MORAM da uradim da bih izbegla vrlo neprijatne posledice i opstala u ''surovom'' svetu, obično odgovaram izanđalom frazom - MORA SAMO DA SE UMRE! No to nije samo naređenje uma (mada je dobra definicija), već i naređenje društva, prirode, jednom rečju ove realnosti čijim pojedinim zakonima MORAŠ da se povinuješ ako hoćeš da preživiš!

Poslednja izmena:
799. "Tajna" praksa

Učenik: Vaše učenje mi je vrlo jasno i razumljivo. Zaista vam hvala na tome! Ja najviše patim zvog svoje anticipacije gubitka... naročito gubitka moje partnerke/supruge, koja je 14 godina starija od mene. Na intelektualnom nivou znam da mi to što radim stvara veliku patnju. Znam da bi "trebalo" da napustim taj strah od nekog budućeg gubitka, ali ti točkovi patnje se u meni i dalje okreću. Postoji li neko tajno "kako" u čitavom tom sistemu napuštanja? Mislim da bih voleo da znam kako ste vi radili sa vezanostima/odbojnostima na svom putu.

Učiteljica: U stvari, mislim da ne postoji "tajna" napuštanja naših vezanosti (sem dubokog uvida u nepostojanje sopstva ili prazninu). Problem je u tome što se mi ne suočimo i ne prihvatimo prolaznost. Nadamo se da će onaj ili ono što volimo zauvek ostati isti. Ali to je nemoguće. Svi susreti se završavaju rastankom. To su stvari kakve jesu -- uvek i svuda. Zato, u međuvremenu, ima smisla uživati u sadašnjosti. Kako je to tužno straćiti sopstveni život na strah od budućnosti! Molim vas, skoncentrišite se na to da negujete ljubav i sreću ovde i sada i dopustite svemu što dođe da se odvija sopstvenim ritmom i u svoje vreme. Možda bi trebalo da negujete sabranost na sadašnji trenutak i posmatrate osećanje straha kako nastaje i nestaje, a da se sa njime ne identifikujete.

Jetsunma Tenzin Palmo

799. "Tajna" praksa

Učenik: Vaše učenje mi je vrlo jasno i razumljivo. Zaista vam hvala na tome! Ja najviše patim zvog svoje anticipacije gubitka... naročito gubitka moje partnerke/supruge, koja je 14 godina starija od mene. Na intelektualnom nivou znam da mi to što radim stvara veliku patnju. Znam da bi "trebalo" da napustim taj strah od nekog budućeg gubitka, ali ti točkovi patnje se u meni i dalje okreću. Postoji li neko tajno "kako" u čitavom tom sistemu napuštanja? Mislim da bih voleo da znam kako ste vi radili sa vezanostima/odbojnostima na svom putu.

Učiteljica: U stvari, mislim da ne postoji "tajna" napuštanja naših vezanosti (sem dubokog uvida u nepostojanje sopstva ili prazninu). Problem je u tome što se mi ne suočimo i ne prihvatimo prolaznost. Nadamo se da će onaj ili ono što volimo zauvek ostati isti. Ali to je nemoguće. Svi susreti se završavaju rastankom. To su stvari kakve jesu -- uvek i svuda. Zato, u međuvremenu, ima smisla uživati u sadašnjosti. Kako je to tužno straćiti sopstveni život na strah od budućnosti! Molim vas, skoncentrišite se na to da negujete ljubav i sreću ovde i sada i dopustite svemu što dođe da se odvija sopstvenim ritmom i u svoje vreme. Možda bi trebalo da negujete sabranost na sadašnji trenutak i posmatrate osećanje straha kako nastaje i nestaje, a da se sa njime ne identifikujete.

Jetsunma Tenzin Palmo
Vrlo lepo, posebno što si naveo citat Tibetanke a Đecunma (tako se izgovara) je jedan od epiteta za Taru!
UPS!!! Po imenu sam pomislila da je Tibetanka, a u stvari je monahinja Drukpa Kargyud škole sa Zapada
20120824-jetsunma-tenzinpalmo.jpg

tenzin-palmo-mtn-lake.jpg

Poslednja izmena:
800. Napustite loše

Napustite ono što je loše. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Napustite ono što je loše". Ako bi napuštanje onoga što je loše vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Napustite ono što je loše".

Negujte ono što je dobro. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Negujte ono što je dobro". Ako bi negovanje onoga što je dobro vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Negujte ono što je dobro".

Buda
Adhikarana vaggo, AN II.19

801. Nečistoće uma

"Zamislite parče tkanine uprljane i masne, koju bojilac potopi u jednu ili drugu boju za bojenje tkanine: plavu, žutu, crvenu ili ljubičastu. Ona će potom izgledati loše obojena i flekava. A zašto? Zbog nečistoća na tkanini. Isto tako, kada je um uprljan, može se očekivati da stigne na nesrećno odredište.

A koje su to nečistoće koje uprljaju um? Tvrdičluk i pohlepa su nečistoća koja uprlja um. Mržnja… bes… ogorčenost… nezahvalnost… oholost… zavist… tvrdičluk… obmana… prevara… tvrdoglavost… plahovitost… uobraženost… arogancija… samoobmana… nepažljivost jeste nečistoća koja prlja um.

Buda
Vatthasutta (MN 7)

Back