Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao što rekoh ima je u knjžarama a ako Coco slučajno nađe na netu poslaće nam link.
A što se tiče ove druge knjige što je Serpent preporučio - vrhunska je, Veljačić je najveći autoritet na našem govornom području, mada bez uvrede, ako si početnik, pročitaj prvo Borhesa.

Pošto izgleda jeste početnica, preporučio bih

Valpola Rahula: Čemu je Buda poducavao

klasičan uvod u budizam...

Mnogo lupaš glavu oko pitanja na koja ne možeš dobiti odgovor razmišljanjem. Sedi malo, meditiraj, pa na osnovu svog iskustva dođi do svojih odgovora. Ovako se samo vrtiš u krug, čitaš tuđa iskustva i ništa od toga. Samo glavobolja i konfuzija.

Pa buda je umro zar ne?Sta ima da lupam glavu kad znam da nas smrt sve ceka?lupao ne lupao bice tako.....to je cinjenica.....sve sto rodjeno osudjeno je smrt......moz da meditiras nad time koliko god oces.......inace ja verujem da je dusa besmrtna....tako da nema tu konfuzije.....

Poslednja izmena:
Pa buda je umro zar ne?Sta ima da lupam glavu kad znam da nas smrt sve ceka?lupao ne lupao bice tako.....to je cinjenica.....sve sto rodjeno osudjeno je smrt......moz da meditiras nad time koliko god oces.......inace ja verujem da je dusa besmrtna....tako da nema tu konfuzije.....

ko što reče agent Smith: sve što ima početak ima i kraj, prosto, što ne znači da ne treba da se pravi napor ka produhovljenju i oslobađanju od materijalnog koje je zasigurno prolazno, za ono nematerijalno ne mogu da garantujem :)

Pa buda je umro zar ne?Sta ima da lupam glavi kad znam da nas smrt sve ceka?lupao ne lupao bice tako.....to je cinjenica.....sve sto rodjeno osudjeno je smrt......moz da meditiras nad time koliko god oces.......inace ja verujem da je dusa besmrtna....tako da nema tu konfuzije.....

Polako samo, razgovaramo... ako možemo da razgovaramo :)

Niko ne tvrdi da neće umreti. I Buda je umro, naravno. Jer je bio običan čovek, a ne neki bog.
Ali nam je ostavio znanje kako da na mudar način proživimo to vreme od trenutka rođenja do trenutka smrti.
Razmisli kako ga ti provodiš? Ako si zadovoljan, super. Ako baš i nisi, razmisli o tome šta bi s tim u vezi mogao da učiniš.
Na tom sam mislio kad sam pominjao meditaciju, umesto upinjanja da sve odgovore domislimo u glavi...

mogu da budem bolestan ako volim ali samo tel;esno...ali samim tim sto ne volim ja sam bolestan duhovno.....sve ostalo mu dodje dodatak na to....ni starost me ne sprecava da volim,ni bolest,nista nista ne moze to da spreci.....jedino sto nas zaustavlja je smrt.....e tu covek nema odgovor....tu covek staje....koji je smisao te ljubavi ako je ona prolazna....whats the point?a sve sto se ikada rodilo umrlo je.....pa i buda pa i Hristos

сидарта и исус умреше.
буда и христос јесу...
цвет свене и умре, мирис се шири...

ko što reče agent Smith: sve što ima početak ima i kraj, prosto, što ne znači da ne treba da se pravi napor ka produhovljenju i oslobađanju od materijalnog koje je zasigurno prolazno, za ono nematerijalno ne mogu da garantujem :)

e pa vidis sad..mi smo psihosomatska bica.....nasa priroda je dualisticka.....izmedju neba i zemlje..materije i duha.....mi smo spoj dva sveta......ja ne odbacujem materiju.....ocu da i ona bude deo vecnosti......:lol:

Poslednja izmena:
Čovjek nije samo duša nego tijelo i duša. Čovjek je potpuna ličnost samo ako ima oba elementa u sebi. Zato, ne treba težiti oslobađanju od tijela nego uzrastanju duhovnog elementa u čovjeku.

797. Jedno magično mesto

Ako otvorimo oči, ako otvorimo um, ako otvorimo srce,
ustanovićemo da je ovaj svet jedno magično mesto.
On je magičan ne zato što nas prevari ili se
iznenada promeni u nešto drugo, već zato
što je u stanju da bude na tako živopisan i blistav način.

Chögyam Trungpa Rinpoche

399292_600721899951109_1292370615_n.png

Kao pčela koja uzima nektar iz cveća svih vrsta.
Traži Učenje svuda;
kao jelen koji nalazi mirno mesto za pašu,
traži osamljenost da bi svario
sve što si sakupio.
Kao ludak,
izvan svih granica,
idi gde god ti se sviđa;
i živi kao lav,
potpuno slobodan od straha.

Dzogćen Tantra

af_samantabhadra_2009.jpg

Da ne bi zlonamernici pogrešno shvatali, ova naizgled seksualna poza predtavlja jedinstvo ženskog principa - mudrosti i muškog - veštih sredstava. To se zove yab yum forma i mnoga tibetanska božanstva su tako prikazana - sjedinjena sa svojim pratiljama. A thangka predstavlja primordijalnog Budu -Samanthabadra ili Kungdu Dzampo - ''uvek radostan''.​

Poslednja izmena:
Kao pčela koja uzima nektar iz cveća svih vrsta.
Traži Učenje svuda;
kao jelen koji nalazi mirno mesto za pašu,
traži osamljenost da bi svario
sve što si sakupio.
Kao ludak,
izvan svih granica,
idi gde god ti se sviđa;
i živi kao lav,
potpuno slobodan od straha.

Dzogćen Tantra

Da ne bi zlonamernici pogrešno shvatali, ova naizgled seksualna poza predtavlja jedinstvo ženskog principa - mudrosti i muškog - veštih sredstava. To se zove yab yum forma i mnoga tibetanska božanstva su tako prikazana - sjedinjena sa svojim pratiljama. A thangka predstavlja primordijalnog Budu -Samanthabadra ili Kungdu Dzampo - ''uvek radostan''.​
Od kad to budisti slave zivot? :)

:cmok2:
Znaš Neo, sve je relativno. Ja sam tantrički budista, i mi smo kao što sto put rekoh malo drugačiji od izvornog Budizma - Theravada kojem pripada dragi Ukupno a i većina ljudi ako nešto i zna - zna o tome, često potpuno iskrivljeno kao što se mudri Gernach čudi što se radujemo životu. O tibetanskom Budizmu kome ja pripadam zna se još i manje, samo za Dalaj lamu a sirotom čoveku su mediji stavili toliko neistina i budalaština u usta, da nije ni čudo što se povukao iz politike. Dakle, ja sam tantrik, radim sa energijom i transformacijom. Za prijanjanje o kome pričaš - a u pravu si - jeste prijanjanje, ali najbitnija je namera - ako je Mudrac poželeo da troluje i smara ljude, možda i uvidi da je to bezveze i nekulturno, pa onda moje prijanjanje ostvari pozitivnu akciju. A ako će i dalje da me smara - ja ću se poneti kao pravi budista i ignorisaću ga. Eto!

Back