Bruh

U zelji da ne budem pogresno shvacena, takva pitanja se postavljaju ordinirajucem lekaru u ovom slucaju hirurgu koji ga je operisao i koji je upoznat sa celokupnom anamnezom pacijenta.
 
26.12 operisan, 29.12 otpušten iz bolnice. Operacija se radi pod totalnom ili spinalnom anestezijom. Spinalna je praktično injekcija koja se daje u kičmu i donji deo tela postane neosetljiv, nažalost u mom slučaju su mi dali obe. Spinalna je zeznuta što nakon operacije mora da se leži 24h uglavnom na leđima. Dan nakon operacije postoje bolovi, barem u mom slučaju ali, nakon 48h postaju slabiji i uz brufen se i ne osećaju. Još mesec dana ću morati da se pripazim nekog dizanja težeg tereta, i naglog cimanja...
Eto ako te interesuju još neki detalji slobodno pitaj.
 
Pozdrav svima, ovo mi je prva tema a i večeras sam se registrovao. Molio bih za savet, mišljenje ili neka iskustva pre nego što odem kod lekara, pošto ne mogu ranije nego tek sutra poslepodne.

Bojim se da sam dobio bruh ili tzv. "ingvinalnu herniju", ali sa slabo izraženim osnovnim simptomima, pa me zanima da li oni obavezno moraju značiti bruh. Na donjem delu stomaka, kod prepona ali malo iznad, danas sam primetio blago napupčenje poput čvoruge, čini mi se da mogu da napipam nešto poput čvora ispod toga, i primetim ga samo dok stojim, kada ležim neprimetno je. Po svim simptomima ingvinalne hernije koje sam video preko interneta, moglo bi da bude to, samo sa tom razlikom što nisam osetio nikakve bolove, čak ni pri naprezanju.

Muško sam, imam 26 godina, i poslednja 2 ipo meseca aktivno vežbam kod kuće i plivam na bazenu. Radim sklekove i trbušnjake, čučnjeve i ne radim sa velikim težinama, osim malih tegića za ramena; jače naprezanje imam jedino kada radim zgibove. Radim brzo i energično, tzv. "do otkaza", do sada nikada u tom predelu nisam imao bolove, čak ni danas, a ovu izbočinu sam video tek danas, i to je vidim jedino pri pogledu na stomak nadole, a nedovoljno je velika da bi se videla u ogledalu, ili je neko primetio sa strane. Sutra ću svakako otići na pregled, ali bih molio ako neko ima iskustva sa bruhom, pošto ni ja niti iko koga znam sa tim nisu imali problema, da mi odgovori da li i sa ovako slabo izraženim simptomima može biti reč o bruhu koji bi trebalo operisati.

Ideje o operaciji se grozim, jer stiže proleće i čeka me puno posla oko kuće i bašte, tako da me je ideja o dvo- ili tromesečnom mirovanju i uzdržavanju od fizičkog napora totalno smorila. Može li biti reč o malo opuštenom mišiću, istegnuću ili nečem totalno bezazlenom? Hvala veliko i izvinite.
 
WithdrawnWater:
Razumem da ste prvi put ovde, zato postoji lepljiva tema o tome sta se obavezno radi kad se postavljaju pitanja, jedna od stvari je da se ne podizu nove teme ako vec negde postje, u tu svrhu sluzi pretrazivac, kako se koristi i to pise u lepljivoj, teme o bruhu postoje, ako jeste kila samo Vam hirurg moze reci d ali je za operaciju ili ne.

Pošto kod mog lekara mogu otići na pregled tek sutra, malo mi se odložilo vreme do kojeg ću tačno znati o čemu se radi. Možete li mi reći da li postoje slučajevi kada se bruh može lečiti neoperativno? Naravno, ne tražim lekarsku dijagnozu preko foruma, nego samo varijante šta sve može biti, jer me je ovo poprilično oneraspoložilo zbog poslova koji me očekuju i zbog rekreativnih fizičkih aktivnosti kojima se bavim, a, nažalost, evo tek sutra ću moći da čujem prvo lekarsko mišljenje.
 
Koliko vidim, pored klasičnog operativnog postupka, postoji i laparoskopija. Ima li neko iskustva sa njom, i ima li razlike u dužini oporavka i povratka pune fizičke funkcionalnosti? Da li se laparoskopska operacija preponske kile naplaćuje u državnim bolnicama, i kolike su cene takvih operacija po privatnim (ne pitam zbog bilo kakve reklame neke bolnice, nego čisto informativno)?

Inače, iz Zrenjanina sam. Naša gradska bolnica radi laparoskopske operacije bruha, samo ne znam koliki je period čekanja... To ću izgleda saznati tek narednih dana.
 
-- Da, u pitanju jeste bruh, i moraće da se izvrši operacija. Dobio sam uput za hirurga, i od ponedeljka bih trebao kod njega da odem na pregled, nadam se samo da neću predugo čekati na termin operacije.

Izgleda da sam bruh primetio bukvalno istog dana kada se pojavio, jer već danas vidim da je nešto veći. I dalje je mali i teško primetan, ali se ipak vidi sa strane, a onog prvog dana sam ga jedva napipao. Tzv. preponska kila, ili ingvinalna hernija. Ovom prilikom preporučujem svima da se u sličnim situacijama odmah obrate lekaru, jer poznajem dosta ljudi koji bi ovakvu stvar ignorisali i mesecima, samo dok nije jako vidljiva, i dok im ne stvara probleme. Mene, na primer, ni malo ne boli, niti osećam ikakve smetnje pri kretanju, sedanju, ustajanju, kašljanju ili ustajanju iz kreveta, a ipak, eto, treba operisati.

. . .

Ako ima neko upućeniji u ovu tematiku, voleo bih samo da me posavetuje oko vrste operacije, ili o tome kako da se ponašam i šta imam pravo da tražim:

Koliko vidim preko interneta, radi se laparoskopska operacija preponske kile, međutim moj lekar mi kaže da se kod nas u gradskoj bolnici (Zrenjanin) taj metod ne koristi u tim slučajevima, već se samo pribegava klasičnoj operaciji. Da li je laparoskopska operacija preponske kile uobičajena procedura u državnim institucijama, i koliko je ona zaista bolja od klasične? Ovo pitam kao totalni laik, pošto pohvale za laparoskopsku metodu uglavnom vidim na sajtovima privatnih hirurških bolnica. Hvala unapred na svakom odgovoru.
 
Ja sam operisao bruh na Đurđevdan ove godine.Imao sam ingvinalnu kilu na preponi. To je operacija koja traje 10 min i uopšte nije nešto strašna. Što bi se reklo, svaki hirurg može to 'žmureći' da uradi. Nedelju dana posle operacije se skidaju konci i tada je ujedino i prva kontrola. Prvih mesec ipo do dva NE SME se naprezati a poželjno je šetati(bar su meni tako rekli) ali ne neke maratonske razdaljine. Posle dva meseca može se krenuti sa vežbama (do duše ja sam rizikovao i krenuo posle mesec ipo). Posle 6 meseci kao da je niste ni imali ALI uvek ćeš osećati 'žiganje' na promenu vremena.
E sad ako je ingvinalna kila na testisima onda se stavlja neka (valjda titanijumska) mrežica i kad se ona stavi sa aktivnostima se može krenuti i ranije ALI opet kao što ovde rekoše, najbolje je da se konsultuje lekar/hirurg.
Vidim da je neko ovde pitao da li može da se izleči kila bez operacije - ne može a postoje neke obloge (babske) koje pomau brže zarastanje rane.
 
pozdrav svima. da skratim...pre 2 god sam imao operaciju slepog creva i trebao sam da mirujem 8 meseci,ali ja sam skratio taj period i poceo sam da treniram,medjutim jednom prilikom sam podigao jednu kantu i dole ispod reza mi je nestao dodnji trbusni misic(trbusna maramica),otisao sam kod lekara i rekao mi je da jedno vreme ne radim nista i da ce se vratiti, ali to se nije desilo i nakon 2 godine.sad pre jedno mesec dana sam bio u teretani i kao da mi je jos trbusnog zida nestalo ispod reza(koristim pojas).kontam da ako je bruh da bi imao bolove.da li mi neko moze reci u cemu je stvar i sta da uradim? unapred hvala
 
Poslednja izmena:
Javi se svom lekaru na pregled, napamet ,bez pregleda, u virtuelnom svetu,samo na osnovu tvog opisa ne moze se sa sigurnoscu reci sta je u pitanju.
 
pre 3 dana sam po kuci pomerao namestaj i sada imam neprijatan bol(onako odjednom me sasece) i peckanje blizu medjunozja,ali nigde nisam napipao bilo kakvu naprslinu i tome slicno...da li je u pitanju bruh ili trbusna maramica? hvala unapred
 
Ja imam jedno pitanje.....koliko vremena treba da prodje od javljanja,da bi se operisao bruh?Odnosno,da li ne valja mnogo odlagati operaciju?Nadam se da sam bila jasna:)
 
dr:
Pacijent je jos uvek na bolnickom lecenju ako se ne varam?
ovako dosta se razumijete u bruh pa ako mozete i meni pomoci...
bole me mu**da dosta u zadnje vreme osjetim u njima da ima nesto ali nezna sta je to...
znam da me od zena zabole ako me naplee a posle nista..:) jednostavno ima nesto u njima i jedna mala venica mi je poplavila..smjesno ali neznam sta sad da radim dali da idem da mi ih pregledaju ili je to normalna pojava..svi koji smo isli u tereetanu pola od nas se raspituje o bruhu i pola ih vec ima ali u preponama vidljivo..a ja nezna sta je s mnom dali je od zena ili...dali uopste se moze pojaviti u m..ma,,pozz
 
"Moja devojcica ima 9 godina i ustanovljeno je da ima bruh koji mora da operise.Operaciju smo zakazali na leto zbog skole i molimo boga da se ne ukljesti jer su mi rekli da je onda opasno da se mora odmah operisati.Ali ona ponekad kuka da je boli prepona zila pa neznam sta bih mogla da preduzmem do operacije da bi joj bar malo bilo lakse. Ponekad je cak i dosta naduveno pa ako neko zna kako bih joj mogla olaksati taj bol do operacije neka mi napise da li neka obloga ili nesto drugo.Hvala unapred."

Da li je vama gospodjo jasno da ugrozavate zivot svog deteta takvim ponasanjem? Nikad nisam uspeo da razumem takve kretene, koji nece da pomognu svom detetu zdravstveno da dete ne bi izostajalo zbog skole!!! Pa jel ta skola vaznija od zdravlja, nece moci da nadoknadi 10 dana? RESENJE JE DA SE VASE DETE OPERISE. To sto vi radite vasem detetu je ni vise ni manje nego teror, SKOLA NIJE OPRAVDANJE, vi ste ocito BOLESNO ZALUDJENI SKOLOM (ipak ima ko je zaduzen za psihijatriju na ovom formum - a ima i tema iznad bilo bi lepo da se prikljucite). U svakoj normalnoj drzavi da u tom stanju odbijete da operisete dete, i to jos opravdate skolom, oduzeli bi vam dete.

Dete treba operisati a oba roditelja poslati na psihijatrijsku opservaciju!!!
 
operisao sam kilu u sredu a izasao na nogama iz sale nakon sat vremena,lezao u bolnici jos sat ipo,i otisao kuci.krenuo da radim na poslu nakon 3dana.operacija je laka i svima sa ovim problemom preporucujem da sto pre odrade operaciju,mada bih pre rekao da je ovo postalo hirurski zahvat
 
A sta bi sa tvojim otokom koji spominjes na drugoj temi?
Kad je sve tako lako i jednostavno.
Bt the way , sta rece /gde si operisan?
 
u klinickom,I hirurska,i operisao me je profesionalac svoje struke.na moje pitanje njemu sta bi to moglo da bude,on mi je odgovorio da je to voda,i par puta me bocnuo iglom,sto strasno boli :),ali problem je ostao isti
 
ljudi pomagajte,

prije 4 dana sam se selila, tako sa sam bila izlozena vecem naporu:(
vec dva dana me boli u prijedelu prepona, nista nije iskocilo da li je to bruh?
znaci nije me odmah bolilo nego poslije 2 dana... da li mi neko moze reci sta je to i kako to bruh uopste iskace? ja nikakve izrasline ne primjecujem.....

znaci mnogo mi je bitno da mi sto prije odgovorite
 
osecaces bol u donjem delu stomaka kada ustanes posle nocnog spavanja,i kad treba da mokris,bar se meni tako manifestovalo,a pojaviceti se nesto ako nastavis sa nekim fizickim radom.nadam se da je tebi nesto drugo,a i ako je bruh nebrini,operacija je postala vise hirurski zahvat i skoro je bezbolno.pozdrav
 
na pocetku me bilila prepona a sad me boli stomak na desnoj strani, jos nista nisam primjetila da je iskocilo.... pa mi i nije jasno koliko treba da bruh iskoci itd... ili moze biti i nesto drugo...ma nemam pojma ...kad to doce tako iznenada a nikakva iskustva sa tim nemam...vjerovatno je najbolje da odem ljekaru...

e sad ko ima iskustva sa tom operaciom, dal se mora odmah obaviti ili moze npr da saceka 1 mjesece jer mi tako odgovara zbog faxa, i koliko dugo traje oporavak?

znam da je zdravlje najbitnije ali ne zelim izgubiti jednu godinu studija....
 

Back
Top