Bruh

na pocetku me bilila prepona a sad me boli stomak na desnoj strani, jos nista nisam primjetila da je iskocilo.... pa mi i nije jasno koliko treba da bruh iskoci itd... ili moze biti i nesto drugo...ma nemam pojma ...kad to doce tako iznenada a nikakva iskustva sa tim nemam...vjerovatno je najbolje da odem ljekaru...

e sad ko ima iskustva sa tom operaciom, dal se mora odmah obaviti ili moze npr da saceka 1 mjesece jer mi tako odgovara zbog faxa, i koliko dugo traje oporavak?

znam da je zdravlje najbitnije ali ne zelim izgubiti jednu godinu studija....

Verovatno jeste.

operacija lokalna,kojom sam ja bio podvrgnut,traje oko 1sat,a kuci ides nakon 2sata.bolovi su mali,mada moram priznati da nije prijatno jer ipak je operacija.posle otprilike 3 dana mozes normalno da funkcionises,naravno bez dizanja tereta,hodas,sedis i tako to,a nakon mesec dana mozes da se vratis na normalu i pre dobijanja bruha.pozdrav

Bio sam kod urologa posto sam mislio da nije nesto uredu sa testisima ali mi je rekao da imam preponsku kilu koja je krenula, i dao mi je uput za hirurga, u sustini otisao sam sasvim slucajno kod urologa a inace taj osecaj po male nelagodnosti i naduvenosti u tom delu imam mozda i duze od godinu dana i nemam nikakve bolove i nemogu da napipam to posto mi izgledao samo malo naduveno, bavio sam se aktivno teretanom pa je verovatno zbog toga... sad me zanima da li smem i dalje da se bavi trcanjem ako nista drugo, ili moram da se obratim hirurgu pre bilo kakvih napora ?

da li neko zna koja metoda je najbolja za operaciju kile? ja sam cuo ranije da metoda sa mrezicom nosi izvestan rizik javljanja kancera, verovatno zbog materijala od kog je napravljena mrezica. da li se danas koriste neki drugi maerijali u izradi mrezica? molim vas ako neko zna da mi odogvori sto pre. unapred sam zahvalan za bilo kakvu informaciju

Postoje dve osnovne metode operacije to su tenziona i beztenziona metoda. Tenziona metoda se radila ranije dok jos nije otkrivena mrezica, a danas se primenjuje veoma retko i to kod mladih osoba, ali to zavisi od pacijenta i hirurga koji se uglavnom zajedno odlucuju na odabir metode, tj. pacijent se odlucuje na predlog hirurga. Beztenziona metoda se radi sa mrezicom koja je najcesce polipropilenska, i ova metoda je mnogo bolja samim tim sto je i savremenija. Sto se tice rizika, rizicno je ukuliko kilu blagovremeno ne operises jer tada postoji mogucost da se kila ukljesti i to je tada veoma tesko i hitno stanje, i nakon takve komplikacije se moze reci da moze doci i do inkarceracije. Jos jedan razlog zbog cega je operacija sa mrezicom bolja jeste taj da postoji manja mogucnost recidiviranja kile.:D

shivenje mrezice ...
znaci kod nas nikad nije ni stavljena mrezica a da se nije usila(licno sam radila vishe takvih operacija).ALi !!! ( jedno ali srecu kvari) to je onda sasvim sigurno tenziona tehnika kad mu ti ushijes mishice i pojacas transverzalnu fasciju.. to je naravno kod direktnih kila mada ako je zid slab moze i kod indirektnih.A mrezicu stavljas odozgo radi preventive da se ne javi recidiv. I tako se mrezice preporucuju na prvom mestu kod recidivantnih kila (pricam o ingvinalnim i ingvino scrotalnim kilama) mada...sad iskreno stavljaju ih svuda..pa cak i na male kile.Znaci nema pravila.Zato sam rekla da to obicno hirurg odluci.

da bude jasnije ,ova mrezica :

se ne shije

dok ove :

se shiju.

Metoda hernioplastike po Lichtensteinu jeste beztenziona metoda gde se koristi mrezica koja se neresorptivnim koncem medijalno fiksira za transverzalnu fasciju a lateralno za Poupartov ligament, medjutim ne moze se reci da je zbog toga ovo tenziona hernioplastika, jer pojedinacni ili kontinuirani savovi ne prave tenziju na transcerzalnu fasciju samim tim sto se ne privlaci do Poupartovog ligamenta, vec mrezica predstavlja onaj deo fascije koji je slab i koji nedostaje.

Ovo sam nasao na ovom forumu, na jednoj od tema vezanih za bruh (koja je zakljucana). Interesuje me da li neko zna kako nastaje slabost trbusnog zida? Da li je to tako od rodjenja ili vremenom moze da oslabi? I da li je to genetski? Odnosno, moj otac je tri puta operisao bruh, a ja sam ga dobio sa vec 20 godina (nisam imao nikakva posebna naprezanja, povremeno uradim sklekove i trbusnjake, ali nista preterano niti do otkaza).

Ne radi se o tome da nastaje slabost trbusnog zida, vec je rec o humanoj anatomiji. Svaki covek na prednjem trbusnom zidu ima takozvana predilekciona mesta gde je slabije izrazena muskulatura i gde preti opasnost od defekta. Ta mesta su preponska regija, duz tkz. sredisnje bele linije i femoralni kanal. Uzroci zbog cega su ova mesta slabije razvijena do danas nisu u potpunosti razjasnjena. Poslednjih godina akcenat se stavlja na povecanje intraabdominalnog / unutar trbusnog / pritiska koji dovodi do destrukcije vec pomenutih mesta, i slabost kolagena i misicnih struktura. Sasvim je sigurno da je dobijanje bruha povezano sa fizickom aktvnoscu. Sto se tice tvog oca ukuliko je bila u pitanju reoperacija tj. ukuliko je vise puta operisao jedan isti bruh, to zavisi od velicine primarnog bruha i od i od metode operacija koje su mu predhodna dva puta uradili.:D

Operisan sam 21.2., dijagnoza je hernia inguinalis l.sin indirecta K 40.0, koliko otprilike mogu da ocekujem da dobijem bolovanje?
Pusten sam kuci, ali i dalje hodam kao robot, ne mogu da cucnem itd.?

Zavisi od posla koji obavljas, vec 6 sati nakon operacije se ocekuje od pacijenta da pomalo ustaje i seta:super:

operacija bruha, opsta anestezija, mrezica, muskarac, 51 godina

zanima me koliko je dana posle operacije normalno da se pojavi temperatura i sta bi mogao biti uzrocnik? operacija je izvrsena pre 4 dana (u sredu), u cetvrtak je dobio temperaturu, petak nije imao temperaturu, danas ponovo ima.

i koliko dana treba da drzi zavoj na nogama (u obliku carapa), jer ima problema sa venama.

hvala unapred!

Zavisi kolika je to temperatura,ukoliko je visoka i ukoliko se ona javlja tako kasno zasigurno je rec o nekoj postoperativnoj komplikaciji.

Narode, ja sam bas nov na forumu, ali ajde da probam. Pitanje je, ako ima kompetentnih: Da li bruh ili kila moze biti i nevidljiv u smislu promena na telu? Naime, prilikom naprezanja tokom odlaska u toalet i obavljanja "vece potrebe" javlja mi se bol malo iznad prepona sa moje desne strane i to traje vec mesec dana, bez znakova pogorsanja, mozda je cak sada i malo bolje nego sto je bilo. Hvala unapred!

Moze biti ali i ne mora.
U virtuelnom prostoru ti niko ne moze dati odgovor na takvo pitanje.
Javi se svom lekaru na pregled...nemoj cekati jos mesec dana.

Zdravo.
Operisan sam u KBC Dragiša Mišović pre 2 nedelje. Dijagnoza je glasila "Hernia Inguinalis L. Sin". Operacija je: "HERNIOPLASTICA ING.L SIN SEC BASSINI". Napominjem da je reč o maloj kili.
Sada pitanje:
Pošto mi niko nije objasnio kojim metodom bi trebalo da me operišu (samo su me odveli na op. i uradili "to"), molim vas da mi pojasnite koja je to vrsta operacije.
Negde na internetu pronašao sam da je metoda po Bassini - ju TENZIONA. Da li je to tačno, odnosno da li naziv moje operacije znači da mi je rađena ta metoda?
Ukoliko sam operisan sa tom metodom, kako bi trebalo da se ponašam posle operacije. Hirurg mi je samo rekao da posle 2 meseca mogu da se vratim redovnim aktivnostima.

Zdravo.
Interesuje me koliko je potrebno vremena da prodje od operacije bruha da bih se vratio sportskim aktivnostima koje naravno ne ukljucuju dizanje neceg teskog al svakako ukljucuju dozu naglih pokreta...?

Hvala unapred.

:sad2:Postovani,bio bih nekome zahvalan da mi kaze sta moze da bude,operisan sam pre skoro 3 meseca i nakon smirivanja bolova,uvek sam u predelu prepone osecao bol slabijeg intenziteta koji je povremeno nestajao,a povremeno se vracao-kao da hoce nesto da opet iskoci.Pre 7 dana taj bol je jos jaceg intenziteta i isto tako dodje i nestaje povremeno.Cak nekad i kad lezim,osetim ga,ali to se redje desi.Isto tako kada se smejem malo duze-osetim taj bol-to je slican bol kao kada sam imao kilu pre operacije,samo slabiji.
Kila se nije povratila-iako je bol prisutan,nista nije iskocilo.Ugradjena mi je mrezica i povremeno osecam bukvalno bockanje iznutra namestu operacije i danas ponekad kad dodirnem samo mesto operacije na dodir je jos uvek pomalo bolno i žari-pecka.
# dana nakon operacije sam dobio i hematom koji se spustio u testise,pa sam držao peskir da se to vrati u krvotok,medjutim nakon toga sve se to vratilo ali ne skroy i odem kod urologa i on mi ultrayvukom ustanovi vodenu kilu dodatno koju sam isto pre 5 dana operisao,ali uy tu kilu,kada su me operisali su iyvadili i krvi koja je ostala od hematoma i koja je iyayvala i jedan vid upale testisa,pa sad pijem lekove i primio sam pa injekcija nakon te druge operacije.Moye li mi neko iskusan reci-taj bol u preponi o kojem sa gore govorio,da li to znaci da hoce kila ponovo da se vrati ili je to znak neke greske pri operaciji-mozda lose stavljena mrezica i sl.
Hvala svakome ko mi da savet.[/B]

Функција мрежице је да ојача трбушни зид како се кила не би поново вратила напоље. Ако је добро постављена и операција добро урађена, не треба да буде проблема. У сваком случају, без прегледа не може ништа детаљније да се каже.

Bol obicno nastaje zbog pritiska mrezice na zivac ili "hvatanja" zivca koncem kojim se prisiva mrezica.Moze da potraje i par meseci ali nema nikakav znacaj osim sto je neprijatno.
Ne znaci da je mrezica lose postavljena, to je jedna od mogucih komplikacija bilo koje operacije.

Bol obicno nastaje zbog pritiska mrezice na zivac ili "hvatanja" zivca koncem kojim se prisiva mrezica.Moze da potraje i par meseci ali nema nikakav znacaj osim sto je neprijatno.
Ne znaci da je mrezica lose postavljena, to je jedna od mogucih komplikacija bilo koje operacije.

Hvala na odgovorima,ali da li moze da se ultrazvukom ili rentgenom jasno vidi sta me muci,ako je u pitanju bilo kakva anomalija na tom mestu.Moguca je vasa konstatacija posto mi nista nije iskocilo.Recimo kada sedim i skupim noge i nakasljem se,osetim probadanje,a kada podignem neki teret,nista ne osetim.Kao da je nategnuto sve unutre.Ili kada legnem i ispruzim noge,osecam zatezanje u preponi i ponekad bol kada noge stavim u prav polozaj,pa moram onda saviti kolena da se umiri.Cak i ovako kada lezim,osetim bol,ali vise bola ima kada sedim.
Hvala.

Poslednja izmena:
Da li neko moze da postavi neki link gde se obradjuje tematika povezanosti kile, diastazis recti i trudnoce? Konkretno me zanima da li se sme izneti trudnoca ukoliko postoji kila iznad pupka i diastazis rekti. Na internetu sam nasla puno odgovora na pitanje kako kila nastaje usled oslabljenog trbusnog zida u trudnoci, ali nigde nisam uspela naci da li se moze ponovo zatrudneti eventualno uz nosenje nekakvih pojaseva u toj trudnoci da ne bi otislo jos vise ili se kila mora operisati pre sledece trudnoce. Stavovi lekara su kontradiktorni po tom pitanju i samo su me zbunili.

Шта ће вам линк, нађите врсног гинеколога и ствар је решена...:)

Ne razumem bas kakve veze ima gineolog sa kilom na stomaku? Mislite da bi dobar ginekolog mogao otpratiti trudnocu pod kilom i diastasis recti?
Upravo mi to nije jasno, abdominalni hirurzi su mi rekli da se pre trudnoce kila mora operisati (ali se na operaciju ceta i po nekoliko godina), a ginekolozi su mi rekli da se ne mora operisati pred trudnocu vec samo ako pocnu komplikacije u tom delu stomaka. E sad, mene jos zanima i kakva je situacija ako u toku trudnoce pocnu komplikacije, da li trudnica mora onda na hitnu operaciju i kako bi to uticalo na dete...ali nikako da dobijem te odgovore jer se sami pocetni stavovi ove dve vrste lekara sasvim razliciti. Ginekolozi kazu da ne bi trebalo da bude ikakvih komplikacija ukoliko se redovno nosi pojas, a abdominalni hirurzi kazu da mora pre trudnoce da se operise pa onda nece biti bas nikakvih komplikacija.
Totalno sam zbunjena, a mislim da se na netu bar donekle mogu uputiti u jednoj odredjenoj meri koja bi bila dovoljna da lekarima postavim prava pitanja.

Poslednja izmena:
Да, у праву сте...Гинеколог стварно нема никакве везе са килом на стомаку за време трудноће, нити за упућивање код хирурга ако се нешто искомпликује за време порођаја... Пре ће бити да хирург одлучује о том питању, односно ризичној трудноћи...:think:
С обзиром на то да сте сами себи поставили питање и дали одговор, проблем је решен...:D

Poslednja izmena:

Back