Brak sa strankinjom u Srbiji

I ja se nalazim u sličnoj situaciji, samo što je u pitanju Ruskinja a ja živim u Bosni i Hercegovini. Već nekoliko mjeseci smo u virtuelnoj vezi a ona uskoro dolazi kod mene. Vizu će dobiti na tri mjeseca maksimalno a vjerovatno i kraće. Sada se pitam da li je moguće sklopiti brak u tom periodu i ako jeste, šta je sve potrebno za to.

I ja se nalazim u sličnoj situaciji, samo što je u pitanju Ruskinja a ja živim u Bosni i Hercegovini. Već nekoliko mjeseci smo u virtuelnoj vezi a ona uskoro dolazi kod mene. Vizu će dobiti na tri mjeseca maksimalno a vjerovatno i kraće. Sada se pitam da li je moguće sklopiti brak u tom periodu i ako jeste, šta je sve potrebno za to.

Proveri kod maticara u BiH. Verovatno krstenica i potvrda da nije u braku. Viza ne bi trebalo da bude problem. Moji prijatelji - on Srbin ona Amerikanka s boravisnom vizom za Albaniju su se vencali u Srbiji iako je njena viza za Srbiju bila na 10 dana. Ne morate da zivite u istoj drzavi da biste se zabavljali i sl.
A za papirologiju proveri kod maticara u opstini. Moguce je da se mora ranije zakazati i predati papiri ali za to verovatno nije neophodno da obe strane budu prisutne.

Ne mogu da verujem da ova tema jos zivi.
Bice ti tesko prijatelju, ako ona nema novca..sve ces morati sam da finansiras pa cak i avionsku kartu,a znas cenu negde oko 1500$. Ja sam se dopisivao sa ministarstvom ranije, e sad ne znam da li se ista promenilo, ono sto je vazno kad ona dolazi ovamo u srbiju, mora da ponese svu potrebnu dokumentaciju za brak.
idi ovde http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/vize.htm i posalji im email sa pitanjem kako da dovedes filipinku, tacno im opisi kao i ovde sto si napisao da je u vezi braka i reci ce ti sta ti treba od papira za nju.

Pozdrav i srecno.

:worth: E nemogu da verujem ni ja da si ti odgovorio i to u veoma brzo :) i mnogo ti hvala za to.Imace ona novac za kartu sto je dobro, nego mi reci da li ste vas dvoje uspeli u tome pa ako jeste da li mozes da mi kazes da li ona mora ici do Indonezije po vizu? Da li znas nesto o tome?
Pozdrav i hvala do neba!

Ja sam strankinja u braku ,ovde u Srbiji-Potrebni su ti,osn.papiri za vencanje-na osnovu vjencanog lista,njoj ce biti odobren boravak na godinu dana - nadlezan inspektor za strance-ali podnesite odmah po vencanju (-placa se boravak i gotov je kroz 7.dana-oko 6.000 din)posle 2.god-neka trazi stalno nastanjenje.E sada moram da te razocaram,trazice tvoje papire,da je imas cime uzdrzavati,platu,kopiju stana ako ga imas,(ti ili neko tvoj)za nju zd rastveno (novo od ove godine polisa za strance je oko 20.000,izvod iz knjige rodenih, (njen i tvoj) tvoje uverenje o drzavljanstvu,vjencani list-kopije pasosa,tvoje licne-ako si u problemu zbog posla -tvoji roditelji na osnovu svojih primanja,mogu da garantuju za nju (mora biti overena izjava o uzdrzavanju) znaci bas dosta papirologije,ali za njen boravak ne brini,odmah se vencajte,pa iduci dan kod insp.za strance,i bice sve ok-E da,policija proverava svaki mesec-dal zivite zajedno:hahaha: ovo je smesno ali istinito (primer;moji papiri vrede puno vise,rodila sam ovde decu,pa mi je stvarno smesno kad nam dodu na vrata:lol::roll: Sve najbolje!!!

:worth: E nemogu da verujem ni ja da si ti odgovorio i to u veoma brzo :) i mnogo ti hvala za to.Imace ona novac za kartu sto je dobro, nego mi reci da li ste vas dvoje uspeli u tome pa ako jeste da li mozes da mi kazes da li ona mora ici do Indonezije po vizu? Da li znas nesto o tome?
Pozdrav i hvala do neba!

Haha, da poprilicno sam brz kad nisam zauzet. A odgovor na drugo pitanje je da se nisam ozenio, nije imala para, cak ni za papire E sad stvari su se promenile pa bih i mogao mozda da platim, ali radije ne bih da sve sam finansiram.
Koliko znam mora da ide tamo po vizu, nisam sugiran...ali sto se mucis kad mozes poslati email pa proveri dal mora da dolazi u indoneziju u ambasadu po vizu?

Да ли ја могу пријавити странца на адресу на којој живим као подстанар?

Moj zet je stranac i ceo život je podstanar u BG. Za prijavu prebivališta je uvek išao sa vlasnikom stana u MUP. E sad, nikad nije bio u takvoj situaciji, tj. kombinaciji sa podstanarom, ali ipak mislim da mora vlasnik.
Nazovi MUP, to ti je najsigurnije.

Ради се о томе што ја хоћу да склопим брак са странкињом, а живећу као подстанар. Значи, власник стана би требало да пријави мене и њу у МУП? Овако би требало да буде редослед. Власник стана (или ја као подстанар) мора пријавити њу странца 24h од уласка у земљу. Након пријаве, у року дан-два ја склапам брак са њом. После идем у Службу за странце где регулишем њен боравак као странца и њу као моју супругу. Плаћам којекакве таксе и здр. осигурања.
Ако је неко већ прошао ове заверзламе нека објасни детаљније процедуру. :confused:

Poslednja izmena:
Ради се о томе што ја хоћу да склопим брак са странкињом, а живећу као подстанар. Значи, власник стана би требало да пријави мене и њу у МУП? Овако би требало да буде редослед. Власник стана (или ја као подстанар) мора пријавити странца 24h од уласка у земљу. Након пријаве, у року дан-два ја склапам брак са њом. После идем у Службу за странце где регулишем њен боравак као странца. Плаћам којекакве таксе и здр. осигурања.
Ако је неко већ прошао ове заверзламе нека објасни детаљније процедуру. :confused:

Vlasnik stana treba da prijavi nju, ona ima obavezu da prijavljuje prebivalište i svaku promenu adrese, udata ili ne, nevezano po kom osnovu joj je odobren boravak.
Znam da to nikad nije bila neka komplikovana procedura, završi se za 10 minuta.
Ponavljam, najbolje da proveriš u MUP-u, ko tačno mora da se nacrta tamo i šta od papira eventualno treba poneti, vlasnički list ili ugovor o izdavanju ili tako nešto.

z:hi:
Ja sam strankinja u braku ,ovde u Srbiji-Potrebni su ti,osn.papiri za vencanje-na osnovu vjencanog lista,njoj ce biti odobren boravak na godinu dana - nadlezan inspektor za strance-ali podnesite odmah po vencanju (-placa se boravak i gotov je kroz 7.dana-oko 6.000 din)posle 2.god-neka trazi stalno nastanjenje.E sada moram da te razocaram,trazice tvoje papire,da je imas cime uzdrzavati,platu,kopiju stana ako ga imas,(ti ili neko tvoj)za nju zd rastveno (novo od ove godine polisa za strance je oko 20.000,izvod iz knjige rodenih, (njen i tvoj) tvoje uverenje o drzavljanstvu,vjencani list-kopije pasosa,tvoje licne-ako si u problemu zbog posla -tvoji roditelji na osnovu svojih primanja,mogu da garantuju za nju (mora biti overena izjava o uzdrzavanju) znaci bas dosta papirologije,ali za njen boravak ne brini,odmah se vencajte,pa iduci dan kod insp.za strance,i bice sve ok-E da,policija proverava svaki mesec-dal zivite zajedno:hahaha: ovo je smesno ali istinito (primer;moji papiri vrede puno vise,rodila sam ovde decu,pa mi je stvarno smesno kad nam dodu na vrata:lol::roll: Sve najbolje!!!

u istoj situaciji sam bila i ja i kod mene su dosli jendnom godisnje ,a jos sam na selu gde se svi znamo,ali zakon je zakom ,i moji papiri vredu vise,ali sam uzela dvojnu kostalo me je oko 16000din sa prevodima i cekala sam oko 7 meseci ali sad sam srpkinja

Poslednja izmena:
Uff.. dakle odakle početi.. :)

Naime identična situacija sa mnom kako i sa Executorom.. ista meta isto odstojenje.
Ja srbin ona filipinka, isto pokusavamo da nekako sprovedemo u deo zamisao o braku ovde u Srbiji.
Trenutno sam u fazi upoznavanja sa pravilima i procedurama kao i sa svim propisima koji su potrebni da bi ona mogla da dodje ovde. Ne pitajte me ništa pošto mi je u glavi pravi haos :)

Dakle, ja planiram da odem na Filipine ovog leta da se upoznamo u RL, nakon čega bi ona trebala da dodje u Srbiju nakon što obavi neke stvari.

E sad, u glavi imam grubu sliku oko stvari koje treba da se odrade. Jedino sto predstavlja nepredvidjen problem je taj sto bi ona morala da lično ode u našu ambasadu koja se nalazi u Džakarti da bi tamo izvadila našu vizu.. Povratna karta je nešto oko 800 dolara što predstavlja dodatni izdatak koji bi bilo dobro izbeći ako je to nekako moguće uopšte..

E sad ako uopšte neko čita ovu temu još uvek, moja konkretna pitanja bi bila oko naše vize za nju. Da li ona mora da ide lično da je izvadi i da li postoji neki način na koji bih ja mogao tu da joj pomognem.

Toliko za sad od mene. Nadam se da je sa pokretačem ove teme, Executorom, sve ispalo kako treba i da ne bi bilo loše, ako još uvek prati ovo, da ako je ikako moguće stupimo u kontakt. Dakle Executore ako te ima javi se ako Boga znaš :D

Toliko za sada, puno pozdrava i hvala unapred :)

Citam svoje pisanije od prije skoro godinu dana i smijem se nadmocno svome tadasnjem neznanju i neiskustvu u tim medjunarodnim odnosime. Jer, evo vec 10 mjeseci zivim sa tom Ruskinjim a od toga smo 9 mjeseci u braku a mi smo sada na godisnjem odmoru u toj velikoj, dalekoj i hladnoj Rusiji odakle ovom prilikom saljem topli pozdrav u moju otadzbinu.

Kao prvo, ona je dosla kod mene na pozivno pismo koje vazi maksimalno tri mjeseca. Mi smo se u tom periodu vjencali u Bosni i to uopste nije bilo komplikovano kako sam mislio. Bila su joj potrebna samo tri papira. Kopija pasosa, prevod rodnog lista i uvjerenje da je slobodnog bracnog stanja. To uvjerenje je dobila u ruskoj ambasadi u Sarajevu. Ipak to sto je ovo lako proslo kod mene nemora znaciti da ce tako biti i kod nekog drugog, jer zakone tumaci svako po svome a po ovom pitanju medjunarodnih brakova malo ko sta zna, tako da se uvijek moze naci neki cinovnik koji ce se uplasiti odgovornosti i napraviti problem.
Kao drugo, bez obzira na brak, ona je poslije isteka vazenja pozivnog pisma morala da izadje iz zemlje. Takav je zakon. E sada, posto smo mi naravno namjeravali da i dalje zivimo zajedno, ona je otisla u Rusiju, u nasoj tamnjosnoj ambasadi dobila tzv. vizu D (to jest vizu za dugorocni boravak) sa kojom se vratila u Bosnu i na osnovu koje je dobila privremenu dozvolu boravka u Bosni na godinu dana. Dobijanje te dozovle bortavka je prilicno tezak i mucan posao. Treba hiljadu nekih papira ali uspjeli smo to sve sakupiti i dobili dozvolu bez koje ona nebi mogla zivjeti u Bosni. Mogla bi u krajnjem slucaju doci ponovo na pozivno pismo ali tek tri mjeseca poslije isteka prethodnog pozivnog pisma. Neznam jesam li sve ovo dobro objasnio. Ako nesto nije jasno rado cu prenijeti i drugima svoje bogato iskustvo iz toga birokratskog pakla.

Hvala na brzom odgovoru :)

Hmm.. ovaj deo o tome da je morala da izadje iz zemlje posle isteka vize me plaši pomalo. Za to nisam znao. Pošto je malo komplikovanije ( a i skuplje ) da se vraća na Filipine pa da ponovo dolazi.. A i stvar je u tome što oni nemaju njihovu ambasadu kod nas nego samo počasnog konzula tako da bi morala da sve papire prethodno obezbedi tamo pa da ih donese ovamo. E sada, što se tiče prevoda tih dokumenata, da li je moguće da ih prevede ovde kod nas ili mora tamo kod njih da traži sudske tumače za srpski jezik? Pošto bi bilo daleko lakše da se ovde nađe sudski tumač za engleski jezik..

Dokemunte je naravno moguce prevesti ovdje. Ako su oni na engleskom jeziku to ti je onda lako. Samo moraju biti ovjereni pecatom sudskog tumaca za doticni jezik.
Ali te dokumente koji ce joj biti potrebni za dozvolu boravka u srbiji poslije istega vazenja garantnog pisma nije moguce ponijeti unaprijed. Jer ta viza D (viza za dugorocni boravak) koju ona treba dobiti od vase ambasade u svojoj zemlji, dobija se na osnovu braka, dakle, ona mora imati vjencani list, a sada ga naravno nema jer jos niste u braku. I osim te vize moja zena je morala donijeti iz Rusije i uvjerenje o nekaznjavanju i uvjerenje da se protiv nje trenutno nevodi nikakav krivicni postupak. Te papire nasa UDBA zahtijeva.
Najsigurnije informacije ces dobiti u odjeljenju za rad sa strancima ministarstva unutrasnjih poslova. Otidji u policiju i pitaj gdje ti je najblize odjleljenje i onda otidji tamo. Tamo ce ti sve objasniti. I ja sam sam ispocetka lutao, raspitivao se tamo i ovamo, nisam znao sta da radim a onda sam najzad nasao to policijsko odjeljenje za rad sa strancima i sve potom je bilo relativno lako.

Upoznao sam Filipinku na ljetovanju u Sri Lanci pre 6 mjeseci.Bili smo zajedno 15 dana razmenili mobilne,internet adrese i odlucili da se cujemo i dalje.Sve je islo super,posto mi je posao vezan za internet cujemi se non stop.Posle svog tog upoznavanja,resimo da se vjencamo.Novac za put,viza i sve ostalo je bio moj problem njeno je da se spakuje i da krene.Vec sam kontaktirao ambasdu,najpovoljnoji let sve ostalo i dobijem danas poruku od nje priblizno ovake sadrzine.Pitala je prijateljicu o Srbiji i Crnoj gori ,ona joj napise da smo mi teroristice drzave,svoje zene prodajemo za roblje po Evropi,da smo mesavina Rusa i Arapa i jos ko zna kakve nebuloze.Nemogu ni sada da verujem u takve bljuvotine.Naravno ja sam stvar malo izgladio sa moje strane ali postoji u njozi taj crv sumlje i dalje.Ako ima iko da je ozenjen Filipinkom na ovom forumu da mi pomogne da je uvjeri kakav smo mi narod.Kad razgovara zemljakinja sa zemljakinjom bice joj valjda lakse da shvati neke stvari o nama.Neka se javi na email ili na forum.

Na ljetovanju pre sest meseci u Sri Lanci upoznao sam djevojku sa Filipina,tamo smo se druzili 15 dana na kraju razmenili mobilne i internet adrese i resili da se cujemo ubuduce.Posto mi je posao vezan za internet culi smo se non stop,znaci ispisanih nebrojeno poruka .Posle boljeg upoznavanja resimo da ona dodje da se vencamo ovamo kod nas.Zovem ambasadu raspitujem se za vizu,avio kompanije i sve ostalo sto treba.Novac je najmanji problem.Danas dobijem poruku od nje priblizno ovake sadrzine.Cula se sa prijateljicom koja zivi u Juznoj Africi,ona joj rekkla da su Srbi i Crnogorci teroristicki narod,da svoje zene prodaju u belo roblje po Evropi:dash:da smo mesavina Rusa i Arapa i jos ko zna kakvih nebuloza u vezi nas.Jos i sad se smijem tim glupostima,zar u vreme interneta covjek ovako da nasjedne na neke sulude price.Malo sam je ohladio u vezi ovoga ali i dalje postoji crv sumlje u njoj.Ako ima iko na forumu ozenjen Filipinkom da se malo ukljuci,da me pozove na moj email,kako bilo samo da joj dokazem da su to cista baljezganja o nama.

Back