Bogumilski verski objekti

На Турке се позива, а језик и писмо којим пише довољно говори. Ако не зна ко су му преци нека нам каже село из ког потиче и нек види на тавану икону код свеца је славио, лако ћемо доћи и до презимена :)

Не знам дал сте знали за податак да су потурице мијењали презиме уколико потиче од српског имена, типа: Јовановић, Петровић, Савић, Ковачевић... А да су остављали она која нису од хришћанског имена:
Зекић, Зечевић, Крављача, Дрљача, Бошњак, Делић, Хаџић,....

мој рођак Мрдо је старином Херцеговац, а Херцеговци врло добро знају ко су им преци,
како су се презивали и коју су славу славили.. зато ти Босанац да ћутиш, си чуо :)

Ako je iz Raske, onda mu preci ili bar vecina njih mozda i nisu bili Srbi, jer dosta tamosnjih muslimana vuce poreklo od Siptara.

Ne, samo je mali dio arbanaškog porijekla, a isti slučaj je i kod pravoslavaca.
Mnogo više Šiptara Sjeverne Albanije, Malesije i oko Skadra ima slovensko (srpsko) porijeklo.

P.S.
E sad sam vidio da si napisao dosta muslimana, a ne svi muslimani... U redu je, slažem se sa tobom! Samo da znaš da je isti slučaj i sa pravoslavnim Srbima i Crnogorcima (kako se ko piše) ali ja mislim da su slovenski (srpski) geni dominantni.

Poslednja izmena:
Не бих се ни осврнуо да објасним овом несретнику колико је заправо И2 европски и словенски а и какав је случај са другим хаплогрупама - казна ће бити сасвим довољна.

Не бих се ни осврнуо да објасним овом несретнику колико је заправо И2 европски и словенски а и какав је случај са другим хаплогрупама - казна ће бити сасвим довољна.

"Nesretniku"!?
Tako možeš govoriti prije svega o sebi...

I2a2 nije "srpska", pa ni "slavenska halpogrupa", to su vaše puste želje...da prikrijete činjenicu da gena (R1a) koji su večinsku kod drugih slavenskih naroda poput Rusa i Poljaka nemate ni za ljeka...

I2a2 je halpogrupa starosjedilaca Balkana i tu je na Balkanu barem 3-4 hiljade godina i nema ništa sa slavenskim došljacima iz 7 vijeka...

"Kazna" ne može ugušiti i sakriti istinu...

"Nesretniku"!?

I2a2 nije "srpska", pa ni "slavenska halpogrupa", to su vaše puste želje...da prikrijete činjenicu da gena (R1a) koji su večinsku kod drugih slavenskih naroda poput Rusa i Poljaka nemate ni za ljeka...

I2a2 je halpogrupa starosjedilaca Balkana i tu je na Balkanu barem 3-4 hiljade godina i nema ništa sa slavenskim došljacima iz 7 vijeka...

Казна , нисмо дошљаци већ староседеоци!?:roll:

Казна , нисмо дошљаци већ староседеоци!?:roll:

Ma, nije samo to da su Srbi jednim djelom starosjedioci, već upravo i suprotno, iznio sam (u suštini tačnu tezu) da Srbi nisu (u genetskom smislu) Europljani, jer preko 70% gena (sve osim I2a2) potiće ili iz Azije (R1a1, R1b, K, G, H itd) ili iz Afrike (J1, J2, E1b itd), tj da su Srbi večinom potomci drevnih "Azijata" i "Afrikanaca"...

U suštini i I2a2 je porijeklom afrička...

Naravo, to je bila ironija i (izazvana) provokacija, zbog koje sam dobio "kaznu" :mrgreen:

Pozdrav

p.s. moja ispirka za sve koji su se osjetili uvrijeđeni mojim postovima...

Ma, nije samo to da su Srbi jednim djelom starosjedioci, već upravo i suprotno, iznio sam (u suštini tačnu tezu) da Srbi nisu (u genetskom smislu) Europljani, jer preko 70% gena (sve osim I2a2) potiće ili iz Azije (R1a1, R1b, K, G, H itd) ili iz Afrike (J1, J2, E1b itd), tj da su Srbi večinom potomci drevnih "Azijata" i "Afrikanaca"...

Naravo, to je bila ironija i (izazvana) provokacija, zbog koje sam dobio "kaznu" :mrgreen:

Pozdrav

:hahaha:

Ma Srbi su Afrikanci - Bantu crnci
a "Bosnjaci" su Evropljani nordijske rase... nikakve veze jedni sa drugima nemaju :hahaha:

P.S.
Otkad se u BiH kaze isprika? Doduse ti si napisao ispirka, to je valjda na "bosanskom"... :)

Pozdrav

Сад лажу ли генетичари које пратиш или на које се позиваш или језик којим говориш и пишеш?

Ништа од Илирског , Латинофоног , Хеленског већ Српскохрватски са све признатим присуством правописне реформе Вука Караџића!

Завиривање у гене на другој теми , супротстави мишљење тамошњим стручњацима , ја стручњак за то нисам!

Извињење прихваћено јер ме такве ствари не могу увредити јер нека моја сазнања превазилазе сазнања тих ХУ једначина!

Поздрав и теби!

"Nesretniku"!?

И2а2 је итекако словенска и то су доказали водећи светски генетичари којима је специјализација управо та хпл. Али за тебе којем је све - староседелачко и дошљачко је то као атомска физика. Да не понављам причу на теми која нема везе са овом, уколико имаш шта да кажеш - http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА/page65

Засигурно. Истина је по теби да 70% Срба има неевропске гене. Али не брини се, било је и горих.

Pozdrav

И2а2 није пореклом афричка, то је сигурно. И сигурно је да И2а2 није ген, као што није ни Р1А. Колико ограничен ум - довољно је погледати прву реченицу.

Poslednja izmena:
Eee nase bivse komsije muslimani..nikako da se dozovete zdravom razumu..

Vasi korijeni su i od turaka i bogumila, pa jos malo bice i eskimi samo da nisu od srba..

Nacitao sam se svega, al na vasu zalost, jedno ne moze se sakriti..

Ikone i kandila sto JOS UVIJEK cuvaju pojedine muslimanske porodice.. :per:

Pozdrav iz RS !

И2а2 је итекако словенска и то су доказали водећи светски генетичари којима је специјализација управо та хпл. Али за тебе којем је све - староседелачко и дошљачко је то као атомска физика. Да не понављам причу на теми која нема везе са овом, уколико имаш шта да кажеш - http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА/page65

Засигурно. Истина је по теби да 70% Срба има неевропске гене. Али не брини се, било је и горих.

И2а2 није пореклом афричка, то је сигурно. И сигурно је да И2а2 није ген, као што није ни Р1А. Колико ограничен ум - довољно је погледати прву реченицу.

Ti kao moderator bi trebao biti neki uzor, a ne da vrijeđaš i podcjenjuješ svoje forimaše...

Ma kako "ograničenog uma" barem je sigurno da mi ti nisi i nikada nečeš biti do koljena...

To što si moderator ovog foruma je vjerovatno vrh tvoje životne karijere...

Naravno, da je i I2a2 porijeklom afrička, kao i sve ostale halpogrupe, al hajt ti to objasni liku koji toleriše četništvo, a briše postove koji "odišu istinom"...:lol:

Jbes tvoje "kvazi stručnjake" poput samozvanog "naučnika" Kora koji se satraše da dokažu da je I2a2 "slavenska" halpogrupa... hajd objasni neznalicama da "slavenski geni" ne postoje...Slaveni su jezička, a ne genetska kategorija...

Nosioci I2a2 su najmanje 3-4 hiljade godina na Balkanu prisutni i nisu mogli doči kao Slaveni u VII vijeku...

Jbes tvoje "kvazi stručnjake" poput samozvanog "naučnika" Kora koji se satraše da dokažu da je I2a2 "slavenska" halpogrupa... hajd objasni neznalicama da "slavenski geni" ne postoje...Slaveni su jezička, a ne genetska kategorija...

Nosioci I2a2 su najmanje 3-4 hiljade godina na Balkanu prisutni i nisu mogli doči kao Slaveni u VII vijeku...

Znas kako je... ja sam oduvek bio veliki poklonik bosansko/bosnjacke znanosti predvodjene eminentnim doc Dr Suljo, Mujo i Haso.

Nisi svestan kako mi se dopada kada jedan tako prepotentan covek sam sebi sece granu na kojoj sedi. Jako zabavna je ta kombinacija vase neukosti prepletena sa strastnom teznjom sto vece separacije od svojih korena. Pri tome izvodite tako smesne gegove da vas je stvarno zabavno citati i sprdati se sa vama.

Ove genijalne hipoteze proizasle iz glave jednog izopacenog muftije su za tebe i slicne tebi mnogo znacajnije nego sve ono sto zna savremena nauka. Jes' vallah, dina mi, mudro zbori muftija a oni mutavi naucnici pojma neimaju sta je znanost ba!!! Hajvan ne konta da su bosnjaci direktni i ekskluzivni potomci Ilira koji su to doneli Islam prije nekoliko tisuca godina.

Ajd' ne blamiraj se vise. Bolje bi ti bilo da malo vise procitas kako o genetici tako i o Srebrenici a ne da ti drugi pumpaju glavu svakakvim glupostima.

Ja se uopste ne "satirem" da pokazem da je I2a2-Din slovenska haplogrupa posto je to jasno svima kojima su nauka i logika ispred mrznje i zatucanosti. Stvarno mi je zao sto savremeni svetski naucnici nisu culi za naucna otkrica iz muftijine laboratorije pa ih nisu usvojili kao dogmu posto jedan takav znanstvenik i njegovi sledbenici to zaista zasluzuju.

Naravno, da je i I2a2 porijeklom afrička, kao i sve ostale halpogrupe, al hajt ti to objasni liku koji toleriše četništvo, a briše postove koji "odišu istinom"...:lol:
.

Naravno, i da su tzv danasnji bosnjaci (juce Muslimani, prekjuce Turci) poreklom Srbi, al haj ti to objasni liku kojem je balinluk i mrznja prema Srbima smisao egzistencije.

BTW necu da prljam ove teme koji nemaju veze sa genetikom stvarima vezanim o genetici. Dodji na onou temu posvecenu tim stvarima pa cu da ti nacrtam neke stvari koje ti ne mozes ili (verovatnije) ne zelis da razumes.

Uostalom.... sve je ovo otislo veoma daleko od osnovne teme...

Ti kao moderator bi trebao biti neki uzor, a ne da vrijeđaš i podcjenjuješ svoje forimaše...

Ma kako "ograničenog uma" barem je sigurno da mi ti nisi i nikada nečeš biti do koljena...

To što si moderator ovog foruma je vjerovatno vrh tvoje životne karijere...

Форумаши нису моје власништво па да буду "моји" или било чији. И сам си ми лепо рекао да си овде да провоцираш, па на основу тога имаш другачији пријем код мене.

Мени је ово занимација/хоби што ће рећи да ми није професија али је такође подоста разумем, јер шта год да ме занима настојим да будем што бољи у томе. Засигурно знам да имам бољу каријеру и посао од тебе, али не желим да звучим ни најмање нарцисоидно и то овде уопште није битно.

Где ја то толеришем четништво ? На форуму је превише људи који оптужују и показују прстом, док је мало оних који умеју дати добру критику и показати конкретно. Изгледа да је све мање квалитетних људи.

Не уплићи друге у ову причу (иако је колега Кор гуру генетике за тебе и многе твоје колеге Бошњаке који су били на форуму пре тебе). Стручњаци на које се ја позивам су светски признати генетичари, већим делом Руси. Имаш ли некакав проблем са тим ?

Уколико си доживео као увреду то што сам рекао да си ограничен ум мени је искрено жао, али ја реалност не могу да променим.

По други пут - за ванредне часове генетике посети тему - ГЕНЕТИЧКА ГЕНЕАЛОГИЈА. Овде је реч о Богумилским верским објектима.

:hvala:

Poslednja izmena:
kada smo vec kod stecaka, jedan nas kolega danas mi spomenu nekropolu u selu Boljuni u Hercegovini, nedaleko od nekropole Radimlja (4-5 kilometra) o kojoj smo vec raspravili kome je pripadala. Evo sta se moze procitati o tome na Vikipediji:

Бољуни су једна од најзначајнијих некропола стећака у истиоименом засеоку Бјелојевића, 10 km југозападно од Стоца у Херцеговини. Споменици датирају из XIV и XV века.

Убраја се у веће некрополе са 269 стећака: 176 сандука, 78 плоча, 12 сљеменака и 3 крстаче. Украшена су 92 стећка, што је значајан просек од 35%. Поред уобичајених орнаменталних мотива срећу се и многе фигуралне сцене: лов на јелене, турнир, коко (коловођа на јелену), лав гуштер, коњичке фигуре и жена с дететом.

Бољуни су понајвише познати по 19 епитафа у којима се помињу Тарах Биљуновић, Радосав Хераковић, Грубач, Влатко Вуковић, Љубица Влатковица, Вукић ВучићВукац, Јерина Вукасовић, Петар Вукчић, Радић Вучић, Стана Ђурановица, Влад Владисалић, Радић Владисалић и „Радићев брат“.

На гробу Влатка Вуковића Косаче, господара Хума и војсковође краља Твртка I (бан 1353—1377, краљ 1377—1395) који је учествовао у Косовском боју 1389. године, уклесано је:
„Асе лежи добри чоек Влатко Вуковић. Војвода Влатко је први побиједио Турке код Билеће 27. августа 1388. Умро је 1392. Велики је војвода из куће Косача. Особа од посебног поверења краља Твртка.“

У литератури се сматра да су већину украса на стећцима извели клесари Грубач и његов помоћник Семорад.

Dakle, ukoliko znamo da su Miloradovici SRPSKA plemicka porodica iz Hercegovine, sto su jos u ranom 18 veku isticali potomci te porodice koji su pobegli od Turaka u Rusiju (a ovde smo culi da do Nacertanija nije bilo Srba u danasnjoj BiH) onda je vise nego logicno da su u susednom selu ziveli isto SRBI koji su uzeli ucesce u Kosovskom Boju.

A da vidimo sada malo sta nam govori hrvatska "znanost":

Da su stećci kršćanski grobovi najbolje potvrñuje činjenica da je najčešći ukras na
svim stećcima križ, a gotovo svi natpisi počinju znakom križa. To vrijedi i za natpise stolačkog kraja,gotovo svi imaju na početku ucrtan križ, velik broj stećaka napravljen je u obliku križa. Sami križevi izrañeni na stećcima su različitih oblika, a očuvan je velik broj motiva na kojima je križ skriven u neku likovnu predstavu. Pokojnici pokopani na Radimlji nesumnjivo su bili kršćani, to potvrñuju ne samo tri kamena križa, dva znaka križa ispred natpisa, nego i 14 predstava križa u reljefnim kompozicijama.

I kako smo ono rekli, dragi moji bosnjani.... stecke su pravili Bogumili koji su prezirali Crkvu, krst i Hrista i nisu jeli krmetinu... Cim dodjose Turci oni zbog srodnosti njihovog ucenja sa Islamom svi do jednog potrcase da prime jedinu i pravu veru koja se ideoloski naslanja na Bogumilstvo.....:worth:

Koliko jos treba da sami sebe lazete? Zasto vam je to potrebno?

Poslednja izmena:
Zasto ovo neima Kuber-efendije i ostale raje da me potuku svojim znanstvenim argumentima??!?
Uvek im je ovakva politika... kada naidju na temu u kojoj nemaju ni jedan jedini argument, lagano je zaobidju i prave se kao danisu nista primetili. A onda se obruse na nekoj drugoj temi sa vrhunskim argumentom kao onaj da Garasanin govori da u Bosni zive samo bosanci/bosnjaci...

Ajde da sada cujem kako su Bogumili prezirali krst i kako nisu blage veze imali sa Srbima......

Zasto ovo neima Kuber-efendije i ostale raje da me potuku svojim znanstvenim argumentima??!?
Uvek im je ovakva politika... kada naidju na temu u kojoj nemaju ni jedan jedini argument, lagano je zaobidju i prave se kao danisu nista primetili. A onda se obruse na nekoj drugoj temi sa vrhunskim argumentom kao onaj da Garasanin govori da u Bosni zive samo bosanci/bosnjaci...

Ajde da sada cujem kako su Bogumili prezirali krst i kako nisu blage veze imali sa Srbima......

Džihad

Džihad (arap جهاد. ; „borba”) je islamski naziv za jednu od religijskih obaveza kod muslimana. U Kuranu se pojavljuje na 41 mjestu, najčešće u idiomatskom obliku „borba na putu Alaha” (arap. al-jihad fi sabil Allah). Osoba koja prakticira džihad zove se „mudžahid”, odnosno u množini „mudžahedini”. Džihad je jedna od važnijih muslimanskih obaveza: pojedini sunitski učenjaci nazivaju je i „šestim stupom islama” (iako nema takav službeni status), dok u šijitskom islamu dvanaestog imama predstavlja jedan od „deset stupova vjere”.

Muslimani koriste riječ „džihad” u tri različita konteksta:

Unutrašnja borba za očuvanje islamske vjere
Borba za očuvanje islamskog društva
Općenita borba za obranu islama

U zapadnom svijetu naziv džihad često se prevodi kao „sveti rat i ima negativnu konotaciju zbog terorističkih skupina čija imena sadrže tu riječ, no učenjaci islamskih studija često tvrde kako nije riječ o sinonimima. Muslimanski autori u potpunosti odbacuju takve poveznice tvrdeći kako riječ nije ratnohuškačke već miroljubive naravi.

Јер немају везе са овиме нити са изворним учењем Ислама по којем нити би они неком сметали нити други њима!
Али овде се ради о испраним мозговима и политичкој пропаганди верској злоупотреби جهاد које аргументи не занимају већ само уништење неисламског света или његова исламизација!

Све они то знају али никакви аргументи њих ни не занимају!

Скини се ти са тога што су те Турци научили да се на то натачињеш!
На жалост твоји преци или бар они на које се позиваш су странци у Европи и на Балкану=Турци

На Турке се позива, а језик и писмо којим пише довољно говори. Ако не зна ко су му преци нека нам каже село из ког потиче и нек види на тавану икону код свеца је славио, лако ћемо доћи и до презимена :)

Не знам дал сте знали за податак да су потурице мијењали презиме уколико потиче од српског имена, типа: Јовановић, Петровић, Савић, Ковачевић... А да су остављали она која нису од хришћанског имена:
Зекић, Зечевић, Крављача, Дрљача, Бошњак, Делић, Хаџић,....

мој рођак Мрдо је старином Херцеговац, а Херцеговци врло добро знају ко су им преци,
како су се презивали и коју су славу славили.. зато ти Босанац да ћутиш, си чуо :)

Ako je iz Raske, onda mu preci ili bar vecina njih mozda i nisu bili Srbi, jer dosta tamosnjih muslimana vuce poreklo od Siptara.

Ne, samo je mali dio arbanaškog porijekla, a isti slučaj je i kod pravoslavaca.
Mnogo više Šiptara Sjeverne Albanije, Malesije i oko Skadra ima slovensko (srpsko) porijeklo.

P.S.
E sad sam vidio da si napisao dosta muslimana, a ne svi muslimani... U redu je, slažem se sa tobom! Samo da znaš da je isti slučaj i sa pravoslavnim Srbima i Crnogorcima (kako se ko piše) ali ja mislim da su slovenski (srpski) geni dominantni.

Zelje puste zelje :lol:

Ako nema Kubera pitaj mene sta te zanima.. jos ovo nije mi jasno, cekas nekoga da te ''potuce'' to znaci (po tvome) da si ti vec nekoga ''potuko'' :eek:

Garasanin je jasno citirao Bosnjake u svom nacionalnom da ne kazem nacionalistickom programu ''preobracanja Slovena'' u Srbe, medju njima citirao je i Bosnjake.
Vi nikako da priznate jedno, da zitelji Bosne bilo koje religije nisu se vezali ni za Srbe ni Hrvate sve do 19 vijeka. Ovo sad sto pojedini forumasi potezu i uplicu nekakve krstove, ikone na tavanu, slave i ostalo govori ono u sta ja duboko vjerujem: da ste vi izgradili naciju preko SPC.

Grupe Torlaka,Morlaka,Vlaha, Slovena i odredjeni postotak domicilnog starosjedelackog stanovnistva (Ilira) pretopilo je jedno - pravoslavlje.

Sta ove skupine kako genetski tako i kulturoloski imaju zajednicko... sasvim malo ili nimalo ali ipak pravoslavlje pod okriljem srpske pravoslavne crkve ih je spojilo u 1 korpus. To i sami znate, u cemu je problem?

Poslednja izmena:
Ako nema Kubera pitaj mene sta te zanima.. jos ovo nije mi jasno, cekas nekoga da te ''potuce'' to znaci (po tvome) da si ti vec nekoga ''potuko'' :eek:

Garasanin je jasno citirao Bosnjake u svom nacionalnom da ne kazem nacionalistickom programu ''obracanja Slovena'' u Srbe, medju njima citirao je i Bosnjake.
Vi nikako da priznate jedno, da zitelji Bosne bilo koje religije nisu se vezali ni za Srbe ni Hrvate sve do 19 vijeka. Ovo sad sto pojedini forumasi potezu i uplicu nekakve krstove, ikone na tavanu, slave i ostalo govori ono u sta ja duboko vjerujem: da ste vi izgradili naciju preko SPC.

Torlake,Morlake,Vlahe, Slovene i postotak domicilnog starosjedelackog stanovnistva (Ilira) pretopilo je jedno - pravoslavlje.

To i sami znate, u cemu je problem?

Као и у Бошњаке данашње и ондашње , међутим ради се о проценту и о језику по којем мањина није могла језички асимиловати већину нити се то у историји икада десило!

Босна се одваја од Србије као целина после Константина Бодина дакле 11 век , Србија је присутна као и СПЦ у Хуму и Дабарска епископија је покривала велике делове данашње РС , истина је да се цркава босанска мало одвојила од СПЦ и да је то мало удаљило Босну од Србије од 12 ,13 века па надаље све до Бана Краља Стефана Твртка !

* 1353-1377: Tvrtko, milošću Božijom ban bosanski
* 1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu
* 1390-1391: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Dalmaciji, Hrvatom, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu.

Краљ Стефан Твртко , Краљ Србљем испред свих патек онда Босни па сви остали....!

Крунисан у Милешеву на гробу Светог Саве Немањићком круном , Милешево се тада налазило у старој Херцеговини данас је у Србији!

Poslednja izmena:

Back