Bogumilski verski objekti

Најстарији пронађени трагови обитавања датирају из периода неолита - старчевачке културе, 5-4. миленијум старе ере. Важно раскршће културних утицаја у неолиту, бронзаном добу и касније.

Бијељина је била једно од средишта панонско-илирског устанка. Међу значајне личности 19. века убрајају се Филип Вишњић и Иво од Семберије, кнез Бијељинске нахије, који се налазе и на грбу Бијељине.

Иако се име „Бијељина“ први пут спомиње већ 1446. године, име се озваничило тек 1918. године. Током владавине Аустро-Угарске, град је носио име „Бјелина“, а још прије тога „Белина“ и „Билина“.

На главном тргу Бијељине, испред градске скупштине, налази се споменик Краљу Петру Карађорђевићу, реплика споменика подигнутог прије Другог свјетског рата. Аутор оригиналног споменика је хрватски вајар Рудолф Валдец. Током Другог свјетског рата усташе су споменик склониле са трга и уништиле, а и комунистичка власт по завршетку рата је одбила да га врати. Тек прве године рата у Босни и Херцеговини, 1992., реплика споменика је постављена на мјесто на коме се налазио и оригинални споменик, а на чијем је мјесту за вријеме СФРЈ стојао споменик борцима НОР-а. Аутор реплике је академски вајар Зоран Јездимировић.

Иван Кнежевић (Попови, 1760 — Шабац, 29. јун/12. јул 1840.) познатији у народу као Кнез Иво од Семберије је био кнез над свим селима тадашње Бијељинске нахије.

Кнез Иво је рођен у Поповима код Бијељине. Поред Филипа Вишњића један је од најзначајнијих српских историјских личности рођених у Семберији и као такав се појављује на грбу општине Бијељина.

Кнез Иво је био обор-кнез над свих 12 села Бијељинске нахије и 1806. године је учествовао у откупљивању српског робља од Турака. 1809. године је стао на чело устаника у Семберији у догађајима "офанзивног плана" којим је Карађорђе намеравао да ослободи целу Босну и све српске земље на Балкану. Међутим, због неочекиваног упада Турака у Поморавље, све устаничке војске су се морале повући из Босне у Србију плашећи се одмазде Турака и са њима је и Кнез Иво напустио ове крајеве.

Са својим устаницима 1809. године Кнез Иво се населио у Мачви и селима дуж Саве, где је добио титулу војводе избеглих Срба. Током тог времена, од 1809. до 1813. налазио се у војном смислу под командом војводе попа Луке Лазаревића у Шапцу. Када је 1813. године пропала Карађорђева Србија, кнез Иво од Семберије се поново определио за избеглиштво и све до иза 1820. године живи у Срему, на територији Аустријске царевине.

Нови господар Србије, кнез Милош Обреновић, дозволио је кнезу Ивану да се 1820. године поново настани у Шапцу, где га је поставио за члана Општинског суда. Он није могао да обавља ову службу, па је последњих година живота био кратко домар у шабачкој гимназији, а на крају живота и штићеник владике Максима на епископском конаку у Шапцу.

29. јуна (по старом календару) 1840. године је умро. Његов портрет насликао је Георгије Бакаловић и данас се чува у Народном музеју у Београду.

Кнез Иво од Семберије је опеван у песми Филипа Вишњића "Кнез Иван Кнежевић", која је добила и историјски увод написан од стране Вука Караџића. Такође, Бранислав Нушић је написао трагедију "Кнез Иво од Семберије", на основу које је настала и опера „Кнез Иво од Семберије“.

Мало off. али `ајде да се присетимо и тога.

knez ivo i franjevacki samostan u bijeljini...napomena

(не говорим чије је)

Било је доста Бошњака и Турака у Бања Луци пре рата као што је било Срба у Сарајеву (не мислим на источно) и у многим другим местима садашње БиХ федерације као и у Мостару.

Niti je bilo Bošnjaka, niti je bilo Turaka u Banja Luci... ako misliš na rat u BiH od 92.-95., u BL je bilo Muslimana, ali su pravoslavni Srbi većina.

U Sarajevu su Muslimani bili većina ali je grad Sarajevo, npr. Grbavica, Dobrinja, Alipašino polje, Mojmilo, (kao i skoro čitavo Sarajevsko polje i sva sela na onoj strani prema Trebeviću) izgrađeno na srpskoj zemlji...

Vidiš ovo što ovaj Kuber priča... upravo je obrnuta situacija, pravoslavni Srbi su starosjedioci Sarajeva a velika većina Muslimana su dođoši. Izutetak je, naravno centar Sarajeva, koji je muslimanski zadnjih nekoliko stotina godina.

Pusti sad Iliđu i Sandžaklije to su novije migracije...

Ja ti govorim o selima na Bjelašnjici, Treskavici i Prenju i njihovoj široj okolini koja su bila 90% Bošnjačka tj. muslimanska i prije 50, 100 i 300 godina...

Istina, četnici u II sv ratu su dijelom prorijedili taj muslimanski kraj u svojim klanjima na potezu od Jahorine prema Foči....

Međutim, na potezu od Trnova do Uloga kod Klinovika i od Tjentišta do Konjica i Ivan planine imaš kompaktan planinski kraj koji je bio večinski Bošnjački od dolaska Turaka i uglavnom se radi o starosjediocima koji su primili islam (koja bi budala se uostalom naseljavala po tim vrletima), a doseljenici u posljednjih 300 godina su u pravilu naseljavali doline poput Ilidže itd.

I upravo to planinsko područje je epicentar sa največom koncentracijom I2a2 u Svijetu (oko 80%!!!)...

Ocigledno ne znas neke stvari..Muslimanska sela na Bijelasnici su medju zadnjim koja su primila islam, tj.sa pravoslavlja presla na islam. Za to imaju debeli dokazi...

Niti je bilo Bošnjaka, niti je bilo Turaka u Banja Luci... ako misliš na rat u BiH od 92.-95., u BL je bilo Muslimana, ali su pravoslavni Srbi većina.

U Sarajevu su Muslimani bili većina ali je grad Sarajevo, npr. Grbavica, Dobrinja, Alipašino polje, Mojmilo, (kao i skoro čitavo Sarajevsko polje i sva sela na onoj strani prema Trebeviću) izgrađeno na srpskoj zemlji...

Vidiš ovo što ovaj Kuber priča... upravo je obrnuta situacija, pravoslavni Srbi su starosjedioci Sarajeva a velika većina Muslimana su dođoši. Izutetak je, naravno centar Sarajeva, koji je muslimanski zadnjih nekoliko stotina godina.

Srbi su do 2.s.rata u BiH bili vecinski narod. Od 1945 Srbi su bili na drugom mijestu. Ustase su se svojim zvjerstvima pobrinule da se promjeni brojcano stanje.

Problem je sto i pre tih buna na dahije i proterivanja muslimana i Srebrenice i svega drugog sto spominjes, sto vas je navodno oteralo od srpstva, bilo jos neceg sto je napravilo nepremostiv jaz, a znas dobro na sta mislim. Govorim o tome, da ste se stavili u sluzbu okupatora i verno mu sluzili vekovima, dok je za to vreme srpski polozaj bio uzasno los. Bili ste stub otomanske vlasti na ovim prostorima. Slali ste iz Bosne vojsku da ugusi Prvi srpski ustanak, a danas su vam puna usta price o srbo-cetnickim agresorima. Dizali ste ustanke na najavu Porte o olaksavanju polozaja hriscanske raje i smanjenju vasih privilegija. Prihvatili ste i ustasku vlast, iako vam nista nije falilo u Kraljevini i ucestvovali u genocidu nad Srbima. Toliko dugo ste nas izrabljivali, da bi sve to pokusali da gurnete pod tepih stalnim kukanjem o Srebrenici i tome kako je sve u Bosni bilo lepo i fino, jos od Turaka, kako smo svi bili srecni, a onda najednom je dunulo ludim i genocidnim Srbima, da ubijaju, pljackaju i siluju.

Dakle ako pricamo o nepravdama, imamo i mi vama mnogo toga da zamerimo, zapravo i vise nego vi nama, ali to vasu svest ne dotice. Zasto bi, kad smo mi ionako nevernici, a nevernike je po vama dozvoljeno tlaciti?

ваљало би ради истине навести да је тако нпр. сребренички ајан Мемић-ага са својом војском 1813. године харао Подрињем, гушећи Први српски устанак.
у манастиру Рачи су његови ''добри Бошњани'' заклали игумана Исаију и ђакона Игњатија. ови беху служили литургију кад је Мемић-ага ударио на манастир.
заклали су их на Часној трпези.

Srbi su do 2.s.rata u BiH bili vecinski narod. Od 1945 Srbi su bili na drugom mijestu. Ustase su se svojim zvjerstvima pobrinule da se promjeni brojcano stanje.

Ne, Srbi su većina sve do popisa od 61.! Do pada broja Srba dolazi usljed sljedećih razloga:

1. Veliki broj ubijenih pravoslavnih Srba na području BiH od 41.-45., većina ubijena od ustaške ruke, potpomognuti muslimanskim fašističkim formacijama (Handžar divizija, Muslimanska milicija itd.) i u građanskom ratu Srba protiv Srba.
2. Iseljavanje pravoslavnih Srba u druge krajeve Jugoslavije (Vojvodina, Beograd...)
3. Pad nataliteta kod hrišćana u BiH u odnosu na muslimane
4. Doseljavanje Muslimana iz Sandžaka (Raške oblasti), CG i sa Kosmeta kao i drugih muslimana (Goranci, Albanci, Romi, Turci) koji se pretapaju u BH Muslimane

Istina, i veliki broj muslimana u BiH je stradao u II svjetskom ratu (ubijeni od četnika i partizana) ali je njihov broj dosta manji od ubijenih pravoslavnih Srba. Takođe, i određen broj Muslimana se poslije II svj. rata iselio ali je to neznatan broj.

Poslednja izmena:
a hrvatski knez gospodar sliva neretve i otoka,kako to

Како то господар Србије Турски Султан или Хрватске Мађар или Немац како то , доказе да је био хрватски кнез нисам видео!

knez ivo i franjevacki samostan u bijeljini...napomena

Доказ! кад?:rtfm:

Извини камење са свасиикама у Босни како то?
Држиш се Хрватства кроз фрањевачке самостане ко Британци Стонхенџа или Бошњаци стећака са свастикама!

Где је 1 фрањевачки самостан ту је цела Хрватска са емиграцијом у Јужној Америци и Аустралији?

Чекај овако Срби и Хрвати су имали неке врсте државица у Панонији , интересантно да су Хрвати имали свог кнеза а Срби били подељени на српског и хрватског кнеза због тадашње антифраначке или антиаварске или антибугарске политике!

Ти мислиш да су се наши преци у тим временима играли каубоја и индијанаца ко ми сад и да су се у Панонији делили на фрањевачки самостан и газиместан?

Poslednja izmena:
Pravoslavna crkva nije postojala u Bosni sve do dolaska osmanlija.
Turci su i doveli pravoslavce u BiH i dijelove hrvatske.
ne razumijem kako ove slike imaju veze sa bogumilstvom (starobosanskom crkvom) :roll:

sad bi ti se ***************************************************************************************************** svega oces da kazes da sam ja dosao u dalmaciju kad su Turci dosli e moj Srbine sjebala te propaganda.

Kuber

Nema "srpskih" dijelova u Bosni, možda u Srbiji ima ali u Bosni ne...svaki pedalj Bosne je (po Ustavu Bih o "konstitutivnosti naroda") i bošnjački...pa crknite od muke...nikada to neče biti Srbija niti je ikada i bila...

Moja njiva... to je samo moja njiva. Moja kuca je samo moja kuca. Ako neko posegne za njom, ostace bez ruke ali i bez glave. Ne zaboravi da je samo oko 25% katastarskog grunta u BiH u rukama muslimana. Ostalo je hriscanska zemlja i to preko 60% srpska. Zinulo dupe na srpsku zemlju? Ajde, cekamo vas.

Upravu si dužnost muslimana je da svaki pedalj okupirane Bosne vrate onima kojima i pripada i koji Bosnu vole i smtraju svojom domovinom ... i nemoj ni najmanje sumnjati u to da će mo od toga ikada odustati...

bujrum.... iduci put necete igrati ulogu belih medveda pod zastitom UN. Oni koji su vas prethodni put stitili ce iduci put direktno raditi na vasem unistenju. Zapamti ove reci. To ce se dogoditi najkasnije do 2025 godine.

Nemoj ni ti meni o jasenovcu, ako nije bilo genocida u Srebrenici nije bilo ni u jasenovcu i mirna Bosna...u Potočarima je već ukopano mnogo više pobijenih od cifri kojima ti bezdušno i bez savjesti "barataš"...

Ja naprotiv sa velikom savescu "baratam" sa pitanjem Srebrenice. Upravo ljudi kojima nije stalo do istine manipulisu podacima vezanim za desavanja u Srebrenici jula 1995.

Evo sta pise na oficijalnom sajtu memorijalnog centra Potocari:

Do sada je ukopano 3749 žrtava genocida.

To nije "mnogo više pobijenih od cifri kojima ti bezdušno i bez savjesti "barataš"" vec skoro jednako onom ooju koji sam naveo. Imajuci u vidu da su unutar memorijalnog centra ukopani i posmrtni ostaci pojedinaca koji (i to nije nikakva tajna za one koji zele da znaju istinu) su preminuli ili poginuli dosta pre inkriminisanog datuma, tada se cifra svodi upravo na onu koju sam ti naveo. Cifra koju sam naveo je dobro poznata u haskim krugovima ali se iz politickih razloga ne iznosi na videlo.

Ja samo cekam kada ce vasi nekadasnji "saveznici" resiti da vam sve to iznesu pred oci i videcete kakav cete stres doziveti. Na zalost, bilo bi vam bolje da sto pre pogledate istini u oci jer podaci postoje svuda oko vas, samo je potrebna zelja da se isti procitaju.

Na ostatak ne nameravam da odgovaram posto mi je sada jasno o kojem profilu coveka je rec.

Poslednja izmena:
Sto se tice moranja mora samo da se umre.
A cinjenica je da se Bosanska crkva jos prije doba Kulina bana temeljila na Heretici tj. bogumilstvu. To je tada bila siroka religija Bosanskog kraljestva koje se prostiralo i unutar danasnje Srbije.
Nije dzabe Stefan Nemanjic rek'o:
Bogumile 1.prekrstiti 2.pobiti. 3.proterati.
to je i ucinio pa su mnogi proterani iz srbije posebno Sandzaka (starog rasa) i nasli utociste u Bosni.

A sad me zanima vas odgovor : Ako su nemanjici imali uticaj ili vlast u Bosni zasto se i u Bosanskom kraljestvu nisu obracunali sa bogumilima ko sto su uradili na svojoj teritoriji?
Pa zato jer je Bosna bila tudja drzava i u tom vremenu i tamo nisu imali vlast.

Зато што ово није тачно као прво Босна већ од 11 века већ после смрти Константина Бодина одлази полако својим путем у рукама Немањића остаје Захумље и залеђе Дубровника посве хрошћанско!

Богомили нису сурово протерани нити има таквих доказа сем да је рођена сестра Стефана Немање удата за Кулина Бана а рођена сестра Бана Кулина за захумског кнеза Мирослава јеванђелисту такође рођеног брата Стефана Немање!
Оваква родбинска веза и трпеза не може асоцитрати на крвав прогон богомила.

Ово сам већ 100 пута поставио :roll:

Pravoslavna crkva nije postojala u Bosni sve do dolaska osmanlija.
Turci su i doveli pravoslavce u BiH i dijelove hrvatske.
ne razumijem kako ove slike imaju veze sa bogumilstvom (starobosanskom crkvom)
Дакле ово није тачно тамо где су Турци доводили Србе углавном на туђу територију АУ и слично и пуштали их да пљачкају и да пустоше.
Увидевши ово АУ уради мудрије насели Србе да им земљу и звања да се боре против Турака чему АУ баш није била вична док су Срби за 300-400 година развили систем и тактику ратовања са Турцима и знали су начин турског ратовања.
Тако да су Срби користили повољне ситуације по себе и од Турака и од АУ.

Треба додати да су Хајдуци и Ускоци користили ову ситуацију у рату и пљачкању Турака па ако би пошло наопако по њих Срби из Србије и Босне би бежали у АУ где Турска није била надлежна , Црногорци би у истим ситуацијама бежали у Млетке наравно били су и подржавани финансијски и у оружју од истих.
Али Хајдуци су у 17 веку изгубили смисао и претворили се у протуве у самозване горске цареве који су у недостатку Турака почели пљачкати и свој народ.

Citajuci ove komentare ne znam kome prije da dodelim reputaciju :lol:

рођаче, Херцеговци ништа не могу доделити- него само додијелити.. али и то по заслузи :)
овај херцеговачки поп (није Богумил, већ Богдан) кога Андрић тако лепо описује у оном
свом роману о Личанину Мићи Латасу (alias Омер-паши) је додељивао углавном олово.
надам се да си читао :)

0227.jpg

Kuber

Moja njiva... to je samo moja njiva. Moja kuca je samo moja kuca. Ako neko posegne za njom, ostace bez ruke ali i bez glave. Ne zaboravi da je samo oko 25% katastarskog grunta u BiH u rukama muslimana. Ostalo je hriscanska zemlja i to preko 60% srpska. Zinulo dupe na srpsku zemlju? Ajde, cekamo vas.

bujrum.... iduci put necete igrati ulogu belih medveda pod zastitom UN. Oni koji su vas prethodni put stitili ce iduci put direktno raditi na vasem unistenju. Zapamti ove reci. To ce se dogoditi najkasnije do 2025 godine.

Ja naprotiv sa velikom savescu "baratam" sa pitanjem Srebrenice. Upravo ljudi kojima nije stalo do istine manipulisu podacima vezanim za desavanja u Srebrenici jula 1995.

Evo sta pise na oficijalnom sajtu memorijalnog centra Potocari:

Do sada je ukopano 3749 žrtava genocida.

To nije "mnogo više pobijenih od cifri kojima ti bezdušno i bez savjesti "barataš"" vec skoro jednako onom ooju koji sam naveo. Imajuci u vidu da su unutar memorijalnog centra ukopani i posmrtni ostaci pojedinaca koji (i to nije nikakva tajna za one koji zele da znaju istinu) su preminuli ili poginuli dosta pre inkriminisanog datuma, tada se cifra svodi upravo na onu koju sam ti naveo. Cifra koju sam naveo je dobro poznata u haskim krugovima ali se iz politickih razloga ne iznosi na videlo.

Ja samo cekam kada ce vasi nekadasnji "saveznici" resiti da vam sve to iznesu pred oci i videcete kakav cete stres doziveti. Na zalost, bilo bi vam bolje da sto pre pogledate istini u oci jer podaci postoje svuda oko vas, samo je potrebna zelja da se isti procitaju.

Na ostatak ne nameravam da odgovaram posto mi je sada jasno o kojem profilu coveka je rec.

Nemoraš mi dalje ni odgovarati, a što se mene tiče i ovo do sada što si "odgovarao" je hrpa gluposti i uvreda ....

Tvoja njiva je samo tvoja njiva ... osim ako je ti ili tvoj čača niste "očistili" i oteli od "Turaka" ... e zbog svoje hajdučije i lopovluka moraš onda rizikovati i ruku i glavu, a prije svega *uda da bi sačuvao oteto...
Bosna je do prije 100 godina i 400 godina prije toga bila po gruntu 90% bošnjačka muslimanska zemlja, da bi u posljednjih 100 godina raznim "agrarnim reformama", "konsfiskacijama" i "uzrupacijama" pravoslavci uspjeli oteti od Bošnjaka 30% zemlje....

I da ne bude zabune, niste prije rata 1991. godine bili vlasnici 60% privatne zemlje nego negdje oko 30%....zato ne laži, jer postoje egzaktni podaci o vlasništvu po kojima su Bošnjaci i nakon svih vaših hajdučkih otimačina i dalje bili večinski vlasnici privatne zemlje u BiH...druga je stvar državna šuma i zemljište koje vi "bojite u crveno" kao srpsko...

****+ tvoje prognoze, bolje ti je da se zabrineš za svoj "rodni generski marker" marker koji svakodnevno rapidno i galopirajuće izumire .... svake godine vas je 50-ak hiljada manje na jednodušno i bezgranično oduševljenje okolnih "bratskih" naroda ....svaka dva mjeseca imate mirnim putem jednu "Srebrenicu"...

Nije mi vas najmanje žao, naročito kada pročitam komentare pojedinih "objektivnih" kvazinaučnika poput tvoje "visosti" koji pljuješ i moaložavaš genocid u srebrenici i njegove žrtve...zbog takvih pročetničkih šovinistički nastrojenih "bestidnika" bez imalo gržnje savjesti i "rza i obraza" ....smatram vaš izumiranje pravednom božjom kaznom....

Poslednja izmena od moderatora:
Nije mi vas najmanje žao, naročito kada pročitam komentare pojedinih "objektivnih" kvazinaučnika poput tvoje "visosti" koji pljuješ i moaložavaš genocid u srebrenici i njegove žrtve...zbog takvih pročetničkih šovinistički nastrojenih "bestidnika" bez imalo gržnje savjesti i "rza i obraza" ....smatram vaš izumiranje pravednom božjom kaznom....

Пази сад немој то да радиш јер највише могу сопствене речи да казне!
Никоме сада не бих препоручио и молим Бога да се тако нешто не деси , да крену недојебани исфрустрирани Срби у некакав рат!
Имаш ситуацију акваријума сличну као код АУ после WW1 do WW2....

Тако да исфрустриране ментално болесне Србе у које и ја спадам не би ништа зауставило до Беча јер би за све недаће и неправде од света искалили бес на некоме ко би им први пао шака и наместио им се ту , наравно да би и Срби били истребљени у томе али ми се већ генерацијама рађамо спремни за ту сврху.....

Сребреницу не може нико више негирати ако је не негира влада Србије и парламент!

Bosna je do prije 100 godina i 400 godina prije toga bila po gruntu 90% bošnjačka muslimanska zemlja, da bi u posljednjih 100 godina raznim "agrarnim reformama", "konsfiskacijama" i "uzrupacijama" pravoslavci uspjeli oteti od Bošnjaka 30% zemlje....
I da ne bude zabune, niste prije rata 1991. godine bili vlasnici 60% privatne zemlje nego negdje oko 30%....zato ne laži, jer postoje egzaktni podaci o vlasništvu po kojima su Bošnjaci i nakon svih vaših hajdučkih otimačina i dalje bili večinski vlasnici privatne zemlje u BiH...druga je stvar državna šuma i zemljište koje vi "bojite u crveno" kao srpsko...

Босна је била султанова, само његова, ито сва.. и Босна и све што у Босни живи и мрда.
то што су земљу уживали аге и бегови, то је израз султанове милости- он је био господар и имовине и живота.

но, у стварности је и Босна и цела њена привреда почивала на хришћанској раји,
која је ту земљу радила, издржавала муслиманске господаре и једина плаћала порез.
Аустрија, која је дошла под мандатом да спроведе реформу, није урадила ништа.
дозволила је сељацима да се откупе, али за дебеле паре.
тиме је нова власт стекла наклоност беговата- који се добро омастио крунама и форинтама,
а аустријским банкама дала прилику на зараде на великим каматама.
тако су сељаци из једног ропства улазили у друго..
кметство је у Босни остало најдуже у Европи- укинуто је тек после I св. рата,
тек тад је раја добила земљу на којој је живела и вековима је обрађивала.
но, у личне поседе бегова ни тад се није дирало. беглуци су остли све до комуниста, који су
уводећи земљишни максимум, опет сељацима одузели највише.
све то пише оном лепом готицом у грунтовним књигама које су у Босни још из аустријског времена.

говорити да је укидање феудализма "uzrupacija" и ''hajdučkа otimačina'' само говори о томе на ком су данас нивоу свести ''бошњачки мозгови'',
и онда су им Срби и Хрвати криви што се држава распада..

bolje ti je da se zabrineš za svoj "rodni generski marker" marker koji svakodnevno rapidno i galopirajuće izumire .... svake godine vas je 50-ak hiljada manje na jednodušno i bezgranično oduševljenje okolnih "bratskih" naroda ....svaka dva mjeseca imate mirnim putem jednu "Srebrenicu"...

бедна острашћеност и мржња према народу са којим делите исто порекло, језик и земљу.
са којим сте у свему идентични осим у вери.. па зато на њој толико болесно инсистирате.
али, вера вам није добар темељ за једну европску нацију.. посебно ако је та вера ислам.
дакле, ви још увек нисте у стању да одговорите на питање- ко сте ви? и ко су Бошњаци?

што се тиче депопулације Србије, то је истина. стотине хиљада младих су отишли у неке друге земље и градове, а остали старци.
па изгледа да данас више Срба умире него што се рађа.. али нек те то не весели превише :)
дијаспора за нацију може бити од огромне користи. погледај само Израел и Арменију, све ће ти бити јасно.

кад је реч о статистици, једини који се у БиХ противе попису су управо муслимани.. очигледно им резултати не иду у прилог.

Poslednja izmena od moderatora:
Овде морам да те исправим и ако си ми друг , са жртвама се не лицитира таман да је и толико(довољно пуно) , то је злочин због начина на који су убијени и као цивили!

Nik........ ja samo prenosim podatak sa oficijalnog sajta memorijalnog kompleksa. Ako neko licitira sa zrtvama to su onda ONI. I jos nesto... mislim da nema veceg bogohulja od koriscenja necije nesrece u politicke svrhe. One brojke koje sam ti naveo su iz jednog izvora koji je vrlo visoko postavljen u Hagu. Svi tamo jako dobro znaju o kakvim se manipulacijama radi ali su u pitanju "visi ciljevi" zbog kojih se cuti.

Mislim da ti nisi dovoljno upucen u problem Srebrenice. Ja vec 10-ak godina proucavam to pitanje i mnogo toga mi je jasno. Ubijanje jednog dela vojnih zaroblenika u Srebrenici od strane manje grupe pripadnika VRS je deo morbidnog plana za zavrsetak rata u BiH. Plan je osmisljen od strane Francuza a u njemu su ucestvovali cak i ljudi iz muslimanskog politickog vrha

дијаспора за нацију може бити од огромне користи. погледај само Израел и Арменију, све ће ти бити јасно.
Је дијаспора битна, али Израел ипак има на нешто мање 6.000.000 Јевреја у држави 116.599 јеврејских новорођенчади. Слично и са Јерменијом - на око 3.000.000 Јермена, има 45.000 јерменске новорођенчади.
Поређења ради, Србија има на нешто више од 6.000.000 Срба (око 6,2-6,3) око 60.000 српских новорођенчади.

Но, одох ја ван теме, по обичају :rumenko:

Back