Bog je jedan.

Evo logički organizovanog niza biblijskih stihova (iz prevoda Novi svet, sa sajta jw.org) koji jasno pokazuju da Bog nije Trojstvo, već jedno lično biće – Jehova.

📜 ZAŠTO BOG NIJE TROJSTVO, VEĆ JEDAN – JEHOVA

🔹 1. Bog ima lično ime – nije "trojstvo", već Jehova

📖 Psalam 83:18
„Neka ljudi znaju da si ti, kome je ime Jehova, jedini Svevišnji nad celom zemljom.“

📌 Ako je Bog trojstvo, zašto ima jedno lično ime – Jehova?

🔹 2. Bog je jedan, ne troje u jednom

📖 5. Mojsijeva 6:4
„Slušaj, Izraele, Jehova je naš Bog, Jehova je jedan.“

📖 Jakov 2:19

„Ti veruješ da je jedan Bog – lepo činiš.“

📌 Biblija jasno kaže: Jedan Bog, ne „tri osobe u jednom Bogu“.

🔹 3. Isus se moli Jehovi – ne samom sebi

📖 Jovan 17:3
„Ovo znači večni život – da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao – Isusa Hrista.“

📌 Isus se obraća Bogu kao nekom drugom, naziva ga „jedinim istinitim Bogom“. Ako je Isus deo „Boga“, zašto ne kaže „da upoznaju nas“?

🔹 4. Isus kaže da je Otac veći od njega

📖 Jovan 14:28
„Otac je veći od mene.“

📌 U Trojstvu su navodno jednaki – ali Isus kaže da je niži od Oca. To nije ravnopravnost.

🔹 5. Isus ima Boga

📖 Jovan 20:17
„Uzlazim svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu.“

📌 Isus ima Boga, dakle ne može biti Bog sam po sebi.

🔹 6. Isus je Božji posrednik, ne sam Bog

📖 1. Timoteju 2:5
„Jer jedan je Bog i jedan posrednik između Boga i ljudi – čovek Hrist Isus.“

📌 Isus je posrednik, čovek, između Boga i ljudi – ne Bog.

🔹 7. Sveti duh nije osoba – već Božja sila

📖 Luka 1:35

„Sveti duh će doći na tebe i sila Svevišnjeg će te zaseniti...“

📌 Sveti duh se opisuje kao Božja sila, ne kao ličnost koja govori ili deluje nezavisno.

✅ Zaključak

Trojstvo tvrdiBiblija kaže
Bog je 3 osobeBog je jedan – Jehova
Isus = BogIsus ima Boga i moli mu se
Sveti duh = osobaSveti duh = Božja sila
Svi su jednakiIsus: „Otac je veći od mene“
Матеј 28:19 Идите дакле и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа.

Evo logički organizovanog niza biblijskih stihova (iz prevoda Novi svet, sa sajta jw.org) koji jasno pokazuju da Bog nije Trojstvo, već jedno lično biće – Jehova.

📜 ZAŠTO BOG NIJE TROJSTVO, VEĆ JEDAN – JEHOVA

🔹 1. Bog ima lično ime – nije "trojstvo", već Jehova

📖 Psalam 83:18
„Neka ljudi znaju da si ti, kome je ime Jehova, jedini Svevišnji nad celom zemljom.“

📌 Ako je Bog trojstvo, zašto ima jedno lično ime – Jehova?

🔹 2. Bog je jedan, ne troje u jednom

📖 5. Mojsijeva 6:4

📖 Jakov 2:19

📌 Biblija jasno kaže: Jedan Bog, ne „tri osobe u jednom Bogu“.

🔹 3. Isus se moli Jehovi – ne samom sebi

📖 Jovan 17:3
„Ovo znači večni život – da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao – Isusa Hrista.“

📌 Isus se obraća Bogu kao nekom drugom, naziva ga „jedinim istinitim Bogom“. Ako je Isus deo „Boga“, zašto ne kaže „da upoznaju nas“?

🔹 4. Isus kaže da je Otac veći od njega

📖 Jovan 14:28
„Otac je veći od mene.“

📌 U Trojstvu su navodno jednaki – ali Isus kaže da je niži od Oca. To nije ravnopravnost.

🔹 5. Isus ima Boga

📖 Jovan 20:17
„Uzlazim svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu.“

📌 Isus ima Boga, dakle ne može biti Bog sam po sebi.

🔹 6. Isus je Božji posrednik, ne sam Bog

📖 1. Timoteju 2:5

📌 Isus je posrednik, čovek, između Boga i ljudi – ne Bog.

🔹 7. Sveti duh nije osoba – već Božja sila

📖 Luka 1:35

„Sveti duh će doći na tebe i sila Svevišnjeg će te zaseniti...“

📌 Sveti duh se opisuje kao Božja sila, ne kao ličnost koja govori ili deluje nezavisno.

✅ Zaključak

Trojstvo tvrdiBiblija kaže
Bog je 3 osobeBog je jedan – Jehova
Isus = BogIsus ima Boga i moli mu se
Sveti duh = osobaSveti duh = Božja sila
Svi su jednakiIsus: „Otac je veći od mene“

Boze me sacuvaj vase zablude da je Bog 3 osobe pa onda kazete da je jedan.....totalno pomracenje uma.

Kakve 3 osobe, Bog je samo jedan, vi hrscani ce te svojim nakaradnim verovanjima koja nemaju nikakve logike unistiti hrscanstvo....vi ste prijetnja sami sebi sa nenormalnim nelogicnim vjerovanjima.

nema te osobe na svetu koja razumije ovu logiku

1+1+1=1

Biblija jasno kaze da je Bog jedan.

Navescu citate - argumente

Jovan 17:3 kaže: „Ovo znači večni život – da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao – Isusa Hrista

Isus se obraća Bogu i naziva ga jedinim istinitim Bogom, dok sebe razlikuje od njega.

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)

Bozja rec Biblija nam otkriva istinu o tome ko je pravi Bog,
I postoje dokazi da je jedini pravi zivi Bog JHVH Jehova Bog
jedini koji je Stvoritelj univerzuma
jedini koji je " oduvek i zauvek"
besmrtan i koji zivi u vecnosti.
Bog je obznanio svoje ime ( hebrejski JHVH - cita se Jehova )
Izlazak 3:15

Tada Bog još jednom reče Mojsiju:
„Ovako kaži Izraelovim sinovima: ’Jehova, Bog vaših praočeva, Bog Avrahamov, Bog Isakov
i Bog Jakovljev, poslao me je k vama.‘ To je moje ime doveka i to je moj spomen iz naraštaja u naraštaj

Dakle JHVH Jehova ili Jahve je Stvoritelj svega, univerzuma i jedini svevisnji svemoguci Bog.
Slazem se,, on je glavni baja medju ovozemaljcima sa Antartika koji su se potrudili oko nas al shvatili da nema nam pomoci jos od Sodome i Gomore pa digli ruke totalno...

🔹 5. Mojsijeva 6:4​

📌 Ovo je temeljno verovanje izraelskog naroda – poznato kao Šema – koje Isus kasnije potvrđuje. Jehova nije deo trojstva, već jedno lično biće.

🔹 Isaija 45:5​

„Ja sam Jehova i nema drugog, osim mene nema Boga.“

📌 Bog jasno izjavljuje da nema drugog Boga osim njega. Nema podeljenosti niti "tri u jednom".

🔹 Marko 12:29-30​

„Prva je: ’Slušaj, Izraele, Jehova je naš Bog, Jehova je jedan, i voli Jehovu, svog Boga, svim svojim srcem...’“

📌 Isus potvrđuje da postoji jedan Bog – Jehova, i uči svoje sledbenike da ga vole i obožavaju. Ne pominje nikakvo trojstvo.

🔹 1. Korinćanima 8:4-6​

„...nema drugog Boga osim jednog. Jer iako ima onih koji se nazivaju bogovima... mi imamo jednog Boga, Oca, od koga je sve... i jednog Gospoda, Isusa Hrista, preko koga je sve...“

📌 Jedan Bog – Otac, i jedan Gospod – Isus, jasno razdvojeni. Isus nije Bog, već Božji poslanik i posrednik.

🔹 1. Timoteju 2:5​

📌 Isus je posrednik, a Bog je jedan – ne trojica. Isus je čovek, izaslanik, ne deo istog bića s Bogom.

🔹 Jakov 2:19​

📌 Verovanje u jednog Boga je ispravno i pohvalno. Nema pominjanja trojstva.

🔹 Jovan 17:3 (reč Isusova)​

📌 Isus se moli jedinom istinitom Bogu i sebe razlikuje od Njega. Bog = Otac, a Isus = posrednik.

Svi ovi stihovi pokazuju:

• Bog je jedan – Jehova.
  • Isus je Božji Sin, posrednik, ne Bog.
  • Nigde u Bibliji ne piše da su Bog, Isus i sveti duh jedno biće.
  • Učenje o Trojstvu nije biblijsko, već ljudska dogma uvedena vekovima kasnije.
Direktno i precizno jasno da jasnije ne može.

Ovaj post sam sačuvao u omiljene 🧡

U Efesanima 4: 4-6 stoji : "Jedno je telo i jedan duh,kao sto je jedna nada koju ste dobili kad vas je Bog pozvao. Jedan je Gospod, jedna vera i jedno krstenje. Jedan je Bog i Otac svih, koji je nad svima i deluje preko svih i u svima."

Dakle kaze jedan je Bog i jedna vera, tako da postoji samo jedan ispravan nacin obozavanja Boga.

Poslednja izmena:
Pokusavate da objasnite ljudima kojima se 90 posto religije svodi na obozavanje idola, klasicna paganstina, kult mrtvih i ostale nebuloze. Mene licno je uvek bunilo ovo oko trojstva jer je skroz kontradiktorno, Isus decidno nigde ne tvrdi da je on Bog, stvoritelj univerzuma, a opet tako ga crkva predstavlja. Sa druge strane, Isus se moli Bogu, sa njim razgovara, kaze otac je veci od mene, o sudnjem danu niko ne zna do otac moj nebeski, na krstu se pita zasto je ostavljen od strane Boga itd.

Sada cekam mog prijatelja Gedeona da konsultuje nekog starca Pajsija, oca Gavrila, brata Joila, pa da nam rastumaci sve ovo i ubedi nas u sve suprotno od ooga sto pise u Bibliji :D

Pokusavate da objasnite ljudima kojima se 90 posto religije svodi na obozavanje idola, klasicna paganstina, kult mrtvih i ostale nebuloze. Mene licno je uvek bunilo ovo oko trojstva jer je skroz kontradiktorno, Isus decidno nigde ne tvrdi da je on Bog, stvoritelj univerzuma, a opet tako ga crkva predstavlja. Sa druge strane, Isus se moli Bogu, sa njim razgovara, kaze otac je veci od mene, o sudnjem danu niko ne zna do otac moj nebeski, na krstu se pita zasto je ostavljen od strane Boga itd.

Sada cekam mog prijatelja Gedeona da konsultuje nekog starca Pajsija, oca Gavrila, brata Joila, pa da nam rastumaci sve ovo i ubedi nas u sve suprotno od ooga sto pise u Bibliji :D
:super:

Slazem se,, on je glavni baja medju ovozemaljcima sa Antartika koji su se potrudili oko nas al shvatili da nema nam pomoci jos od Sodome i Gomore pa digli ruke totalno...
Bog nije digao ruke od nas, pre su ljudi digli ruke od njega.

U svoje vreme Bog ce delovati i ostvarice svoju nameru za covecanstvo.
Ponovo ce sve biti savrseno pa i mi i nama ce dati vecni zivot na Zemlji.
Sta mislis o vecnosti?

U Efesanima 4: 4-6 stoji : "Jedno je telo i jedan duh,kao sto je jedna nada koju ste dobili kad vas je Bog pozvao. Jedan je Gospod, jedna vera i jedno krstenje. Jedan je Bog i Otac svih, koji je nad svima i deluje preko svih i u svima."

Dakle kaze jedan je Bog i jedna vera, tako da postoji samo jedan ispravan nacin obozavanja Boga.
Da, tako kaze Bog.

Boze me sacuvaj vase zablude da je Bog 3 osobe pa onda kazete da je jedan.....totalno pomracenje uma.

Kakve 3 osobe, Bog je samo jedan, vi hrscani ce te svojim nakaradnim verovanjima koja nemaju nikakve logike unistiti hrscanstvo....vi ste prijetnja sami sebi sa nenormalnim nelogicnim vjerovanjima.

nema te osobe na svetu koja razumije ovu logiku

1+1+1=1
1x1x1=1

od koga je sve = preko koga je sve

Boga, Oca = Gospoda, Isusa Hrista
Stih ti jasno kaze da je sve od Boga jer je Bog Stvoritelj svega, jedini Bog.
I preko Isusa Hrista koji je kao Bozji Sin Posrednik.

nema tu znaka jednakosti to su sasvim dve razlicite stvari.
Kao sto kaze 1 Timoteju 2:5

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos

To i drugi govore, baš zato vidimo da to nije baš tako...
Moze neko da govori sta hoce, valjda vidis ko iznosi prave dokaze.
Ako nadjem da pise jasno ovde na primer da je Bog jedan - Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)
kako bi mogli to tumaciti da postoje tri Boga ili trojstvo - nikako

Ti sto veruju u trojstvo nalaze neke recenice i pogresno povezuju ili tumace pa kazu tamo pise a ne pise.

dakle otvoris Bibliju pa vidis ko je u pravu.
Sve sto pisem argumetujem tako da ko zeli istinu videce.
I sam Isus kaze da je njegov Bog Jehova i da je Bog veci od njega tako da ne moze biti Bog
nego kao sto pise u Bibliji Isus Hrist je Bozji SIn.
Ove citate Biblijske sam vec iznela na temi pa da se ne ponavljam https://forum.krstarica.com/threads/bog-je-jedan.1030772/page-2#post-51028964

Moze neko da govori sta hoce, valjda vidis ko iznosi prave dokaze.
Ako nadjem da pise jasno ovde na primer da je Bog jedan - Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)
kako bi mogli to tumaciti da postoje tri Boga ili trojstvo - nikako

Ti sto veruju u trojstvo nalaze neke recenice i pogresno povezuju ili tumace pa kazu tamo pise a ne pise.

dakle otvoris Bibliju pa vidis ko je u pravu.
Sve sto pisem argumetujem tako da ko zeli istinu videce.
I sam Isus kaze da je njegov Bog Jehova i da je Bog veci od njega tako da ne moze biti Bog
nego kao sto pise u Bibliji Isus Hrist je Bozji SIn.
Ove citate Biblijske sam vec iznela na temi pa da se ne ponavljam https://forum.krstarica.com/threads/bog-je-jedan.1030772/page-2#post-51028964
Pa i ti drugi kažu da je jedan Bog, ne tri boga.
Svatko te citate tumači u skladu sa svojom teologijom.
Ti vidiš to tako i to je ok, oni vide drugačije i to je isto ok.

Biblija jasno kaze da je Bog jedan.
ja ti mogu navesti dokaze da ima više tvoraca,
a to što ti zoveš bog to je zapravo naša duša - i za ovo imam dokaze.
ne neke citate koji su prepisivani 15 puta i koji imaju jedan jedini cilj da orobe običnog čoveka koji veruje u njih
gde jedni veruju u jaganjce, drugi u krave, treci u svinje.... prosto da čovek pita te religije "a oćete'l's'vi dogovoriti već jednom?"

Stih ti jasno kaze da je sve od Boga jer je Bog Stvoritelj svega, jedini Bog.
I preko Isusa Hrista koji je kao Bozji Sin Posrednik.

nema tu znaka jednakosti to su sasvim dve razlicite stvari.
Kao sto kaze 1 Timoteju 2:5

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos
Јесте, јасан је стих, поистовећује Бога и Исуса Христа у стварању, и ако је кроз Бога Оца, и ако је кроз Исуса Христа, кроз једног и другог је стварање, нема разлике, и ако је Отац Бог - јер је кроз њега стварање , онда је Бог и Исус Христ - јер је и кроз њега стварање.

Немој да вадиш ствари из контекста.

Исус Христос, није рекао Исус Христ, Христос је Месија и Бог. итд.

Back