Bog je jedan.

Vazi za sve.
A ja nista ne tvrdim nego iznosim dokaze iz Biblije.
Ti iznosis ono sto piše u nekoj knjizi. A to sto si ti ubeđena da je ta knjiga istinita nije objektivan dokaz istinitosti te knjige.
Ali dosad smo se milion puta uverili da je sa tobom besmisleno diskutovati. Definicija nesvesne osobe. Nesposobne da sagleda svoja uverenja, mentalne procese i obrasce i dovede ih u pitanje. :kafa:

Istina je jedna a sve ostalo su lazi.
Dakle ja znam da se to ljudima ne svidja ali to je cinjenica. I merilo istine je Bozja rec.
A verujem u istinu jer je znam.

To je objerktivnost sagledavanje svega u odnosu na istinu.
Inace je subjektivnost.
Problem nastaje kad neko svoju vjeru zamijeni za činjenicu, a uvjerenje za objektivnost.

Ako ne znam moram li da izmisljam?
Ili je mnogo kompleksniji nego sto se misli ili ne postoji.
Ali nezreli egoista sizofrenik sigurno nije
Nisam ni trazio da izmisljas, vec da das neki odgovor. Nismo ovde ni da izmisljamo ni da se "svadjamo" vec da damo misljenja i nesto novo naucimo. Definitivno da je mnogo kompleksniji, slazem se, to si u pravu. Ljudska predstava Boga je dosta povrsna, a moguce i da je Bog zaista takav u odnosu sa ljudima i da se spusta na nivo coveka.

U pravu si, ali odakle je dosla planeta, zasto, kako? Ne postoji ni za to objasnjenje koje je dokazano tacno.
Ne postoji. Sto ne znači da ga nema. Ali to niti dokazuje niti osporava postojanje boga/bogova.
Ja ne tvrdim ni da ima ni da nema bogova. Samo dovodim u pitanje "aksiome" vernika (i ateista). Npr. ove tvrdnje od autora teme. Na osnovu njenih izlaganja prosto sam siguran da ona i slični fanatici veze sa istinom nemaju.

Ne postoji. Sto ne znači da ga nema. Ali to niti dokazuje niti osporava postojanje boga/bogova.
Ja ne tvrdim ni da ima ni da nema bogova. Samo dovodim u pitanje "aksiome" vernika (i ateista). Npr. ove tvrdnje od autora teme. Na osnovu njenih izlaganja prosto sam siguran da ona i slični fanatici veze sa istinom nemaju.
Tacno, slazem se sto se toga tice i u pravu si. Ni za jednu, ni za drugu, ni za potencijalno trecu i cetvrtu teoriju, dokaza nema. A onda nam ostaje samo licni sud i neko logicno razmisljanje. Meni logika kaze da neko mora da je stvorio sve i da nista ne moze da nastane tek tako slucajno, a da funkcionise ovako. STa logika govori tebi, koji je tvoj licni stav?
P.S. Unapred se slazem sa tobom da takodje nema objasnjenja kako je stcoren taj neko koji je stvorio sve :D

Ti iznosis ono sto piše u nekoj knjizi. A to sto si ti ubeđena da je ta knjiga istinita nije objektivan dokaz istinitosti te knjige.
Ali dosad smo se milion puta uverili da je sa tobom besmisleno diskutovati. Definicija nesvesne osobe. Nesposobne da sagleda svoja uverenja, mentalne procese i obrasce i dovede ih u pitanje. :kafa:
Biblija nije neka knjiga nego Bozja rec = istina.

Tako da ti i dalje ostani u svom besmislu slobodno.

🔹 5. Mojsijeva 6:4​

„Slušaj, Izraele, Jehova je naš Bog, Jehova je jedan.“

📌 Ovo je temeljno verovanje izraelskog naroda – poznato kao Šema – koje Isus kasnije potvrđuje. Jehova nije deo trojstva, već jedno lično biće.

🔹 Isaija 45:5​

„Ja sam Jehova i nema drugog, osim mene nema Boga.“

📌 Bog jasno izjavljuje da nema drugog Boga osim njega. Nema podeljenosti niti "tri u jednom".

🔹 Marko 12:29-30​

„Prva je: ’Slušaj, Izraele, Jehova je naš Bog, Jehova je jedan, i voli Jehovu, svog Boga, svim svojim srcem...’“

📌 Isus potvrđuje da postoji jedan Bog – Jehova, i uči svoje sledbenike da ga vole i obožavaju. Ne pominje nikakvo trojstvo.

🔹 1. Korinćanima 8:4-6​

„...nema drugog Boga osim jednog. Jer iako ima onih koji se nazivaju bogovima... mi imamo jednog Boga, Oca, od koga je sve... i jednog Gospoda, Isusa Hrista, preko koga je sve...“

📌 Jedan Bog – Otac, i jedan Gospod – Isus, jasno razdvojeni. Isus nije Bog, već Božji poslanik i posrednik.

🔹 1. Timoteju 2:5​

„Jer jedan je Bog i jedan posrednik između Boga i ljudi – čovek Hrist Isus.“

📌 Isus je posrednik, a Bog je jedan – ne trojica. Isus je čovek, izaslanik, ne deo istog bića s Bogom.

🔹 Jakov 2:19​

„Ti veruješ da je jedan Bog – lepo činiš.“

📌 Verovanje u jednog Boga je ispravno i pohvalno. Nema pominjanja trojstva.

🔹 Jovan 17:3 (reč Isusova)​

„Ovo znači večni život – da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao – Isusa Hrista.“

📌 Isus se moli jedinom istinitom Bogu i sebe razlikuje od Njega. Bog = Otac, a Isus = posrednik.

Svi ovi stihovi pokazuju:

• Bog je jedan – Jehova.
  • Isus je Božji Sin, posrednik, ne Bog.
  • Nigde u Bibliji ne piše da su Bog, Isus i sveti duh jedno biće.
  • Učenje o Trojstvu nije biblijsko, već ljudska dogma uvedena vekovima kasnije.

🔹 5. Mojsijeva 6:4​

📌 Ovo je temeljno verovanje izraelskog naroda – poznato kao Šema – koje Isus kasnije potvrđuje. Jehova nije deo trojstva, već jedno lično biće.

🔹 Isaija 45:5​

„Ja sam Jehova i nema drugog, osim mene nema Boga.“

📌 Bog jasno izjavljuje da nema drugog Boga osim njega. Nema podeljenosti niti "tri u jednom".

🔹 Marko 12:29-30​

„Prva je: ’Slušaj, Izraele, Jehova je naš Bog, Jehova je jedan, i voli Jehovu, svog Boga, svim svojim srcem...’“

📌 Isus potvrđuje da postoji jedan Bog – Jehova, i uči svoje sledbenike da ga vole i obožavaju. Ne pominje nikakvo trojstvo.

🔹 1. Korinćanima 8:4-6​

„...nema drugog Boga osim jednog. Jer iako ima onih koji se nazivaju bogovima... mi imamo jednog Boga, Oca, od koga je sve... i jednog Gospoda, Isusa Hrista, preko koga je sve...“

📌 Jedan Bog – Otac, i jedan Gospod – Isus, jasno razdvojeni. Isus nije Bog, već Božji poslanik i posrednik.

🔹 1. Timoteju 2:5​

📌 Isus je posrednik, a Bog je jedan – ne trojica. Isus je čovek, izaslanik, ne deo istog bića s Bogom.

🔹 Jakov 2:19​

📌 Verovanje u jednog Boga je ispravno i pohvalno. Nema pominjanja trojstva.

🔹 Jovan 17:3 (reč Isusova)​

„Ovo znači večni život – da upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao – Isusa Hrista.“

📌 Isus se moli jedinom istinitom Bogu i sebe razlikuje od Njega. Bog = Otac, a Isus = posrednik.

Svi ovi stihovi pokazuju:

• Bog je jedan – Jehova.
  • Isus je Božji Sin, posrednik, ne Bog.
  • Nigde u Bibliji ne piše da su Bog, Isus i sveti duh jedno biće.
  • Učenje o Trojstvu nije biblijsko, već ljudska dogma uvedena vekovima kasnije.
Jevanđelje po Jovanu, glava 17 (prevod dr Luje Bakotića):

11 Idući u Jerusalim prolažaše Isus između Samarije i Galileje,
12 i kad ulažaše u jedno selo, prema njemu iđahu deset gubavih ljudi. Držeći se podaleko
13 podigoše glas i rekoše: Isuse, učitelju, smiluj se na nas!
14 Čim ih spazi, on im reče: Idite i pokažite se sveštenicima! I oni idući ozdraviše.
15 Jedan od njih, videvši da se isceli, povrati se hvaleći Boga iz glasa,
16 i pade ničice pred noge Isusove i zahvali mu. Taj beše Samarjanin.
17 Isus progovori, i reče: Ne isceliše li se desetorica? - Gde li su ostalih devet?
18 Ne nađe li se nego samo ovaj tuđin da se vrati i da dâ hvalu Bogu?
19 I reče njemu: Ustani, idi, vera te je tvoja spasla.
+++
Eto, Gospod Isus Hristos kaže za samog sebe da je Bog.

Jevanđelje po Jovanu, glava 17 (prevod dr Luje Bakotića):

12 i kad ulažaše u jedno selo, prema njemu iđahu deset gubavih ljudi. Držeći se podaleko
14 Čim ih spazi, on im reče: Idite i pokažite se sveštenicima! I oni idući ozdraviše.
17 Isus progovori, i reče: Ne isceliše li se desetorica? - Gde li su ostalih devet?
+++
Isus je uvek hvalio Boga JHVH njemu se molio i podlozio.

dakle izmisljas
Isus nije nikada rekao da je Bog.

Nikada Jehova nije rekao da je Isus Bog nego da je Bozji Sin.

Cak i izmisljas sta pise u Bibliji
Jovan 17 ti je ovo

11 Ja više nisam na svetu, a oni su na svetu; i ja idem k tebi. Oče sveti!, sačuvaj u ime svoje one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi.12 Dok bejah s njima na svetu, ja ih u ime tvoje čuvah. One koje si mi dao sačuvah, i niko od njih ne pogibe, osim sina pogibli, da se ispuni Pismo.13 A sad k tebi idem, i ovo govorim na svetu, da imaju oni radost moju potpunu u sebi.14 Ja im dadoh reč tvoju, i svet omrznu na njih, jer oni nisu od sveta, kao ni ja što nisam od sveta.15 Ne molim da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš od zla.16 Nisu oni od sveta, kao ni ja što nisam od sveta.17 Posveti ih istinom svojom. Reč je tvoja istina.

Isus je uvek hvalio Boga JHVH njemu se molio i podlozio.

dakle izmisljas nikada Isus nije rekao da je Bog.
Nikada jehova nije rekao da je isus Bog nego da jer Bozji Sin.
Ovde sam Isus za sebe kaže da je Bog: Jevanđelje po Jovanu, glava 17 (prevod dr Luje Bakotića):

+++
+++
Jevanđelje po Jovanu, 20. glava:
24 Toma, nazvan Didim, jedan od dvanaestorice ne beše onde s njima kad dođe Isus.
25 Drugi mu učenici rekoše: Videsmo Gospoda. Ali im on reče: Dok ne vidim na rukama njegovim rana od klinova, i ne metnem prst svoj u rane od klinova, i ne metnem ruke svoje u rebra njegova, neću verovati.
26 Osam dana posle, učenici Isusovi bejahu opet u kući, a i Toma beše s njima. Isus dođe kad vrata behu zaključana, pojavi se usred njih i reče: Mir s vama!
27 Zatim reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje, i pruži ruku svoju i metni je u rebra moja, i ne budi neveran, nego veruj.
28 Toma mu odgovori:
Gospod moj i Bog moj!
29 Isus mu reče: Pošto si me video verovao si; blago onima koji ne vide, a ipak veruju.

Ovde sam Isus za sebe kaže da je Bog: Jevanđelje po Jovanu, glava 17 (prevod dr Luje Bakotića):

+++
+++
Jevanđelje po Jovanu, 20. glava:
24 Toma, nazvan Didim, jedan od dvanaestorice ne beše onde s njima kad dođe Isus.
25 Drugi mu učenici rekoše: Videsmo Gospoda. Ali im on reče: Dok ne vidim na rukama njegovim rana od klinova, i ne metnem prst svoj u rane od klinova, i ne metnem ruke svoje u rebra njegova, neću verovati.
26 Osam dana posle, učenici Isusovi bejahu opet u kući, a i Toma beše s njima. Isus dođe kad vrata behu zaključana, pojavi se usred njih i reče: Mir s vama!
27 Zatim reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje, i pruži ruku svoju i metni je u rebra moja, i ne budi neveran, nego veruj.
28 Toma mu odgovori:
Gospod moj i Bog moj!
29 Isus mu reče: Pošto si me video verovao si; blago onima koji ne vide, a ipak veruju.
Isus nije nikada rekao da je Bog to ti zakljucujes jer zastupas pagansko ucenje o trojstvu kojeg nema u Bibliji
dakle ne pise, izmisljas

Gospod je Isus a Bog JEHOVA

gde pise da je isus rekao da je Bog nigde

Isus je rekao " Ja sam Bozji Sin"
Nigde u Bibliji ne pise BOG Isus
Nikada Isus nije rekao da je Bog.
Bog Jehova je za Isusa rekao "ovo je Bozji Sin."

citirala Bozju rec

Poslednja izmena:
evo dokazi iz Biblije sta kaze Bog Jehova ko je Isus - Sin Bozji

Svedocanstvo Boga da je Isus njegov Sin, tj Sin Bozji...

I gle, glas s nebesa progovori: Ovo je sin moj ljubljeni, u kome je moje blagovoljenje.
(Matej 3:17)
Dok on još govoraše, oblak sjajan zakloni ih, i, gle, ču se glas iz oblaka koji reče: Ovo je Sin moj ljubljeni, na kome je moje blagovoljenje; njega poslušajte! (Matej 17:5)
I ču se glas s nebesa koji progovori: Ti si sin moj ljubljeni, u kome je moje blagovoljenje! (Marko 1:11)
I dođe oblak te ih zakloni, i iziđe glas iz oblaka: Ovo je Sin moj ljubljeni, njega poslušajte! (Marko 9:7)
i siđe na nj Duh Sveti u telesnom obliku kao golub, i ču se glas s neba koji progovori: Ti si Sin moj ljubljeni, u tebi je moje blagovoljenje! (Luka 3:22)
Jer on primi od Boga Oca čast i slavu kad dođe k njemu glas: "Ovo je sin moj ljubljeni, u kome je moje blagoslovljenje." (2. Petrova 1:17)

tema je Bog je jedan a ne Isus Hrist

Evo sta je Bog rekao ko je on

Bog JHVH je obznanio svoje ime
Izlazak 3:15

Tada Bog još jednom reče Mojsiju:
„Ovako kaži Izraelovim sinovima: ’Jehova, Bog vaših praočeva, Bog Avrahamov, Bog Isakov
i Bog Jakovljev, poslao me je k vama.‘ To je moje ime doveka i to je moj spomen iz naraštaja u naraštaj

Otkrivenje 4:11

11 Jehova*, Bože naš, dostojan si primiti slavu,a častb i moć jer ti si sve stvorio i tvojom je voljom sve postalo i stvoreno je.”

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Dakle JHVh Jehova ili Jahve je Stvoritelj svega, univerzuma i jedini svevisnji svemoguci Bog.

Psalms 83:18

That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

- King James Bible "Authorized Version", Cambridge Edition

Exodus 6:3
And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.

Isaiah 26:4
Trust ye in the LORD for ever: for in the LORD JEHOVAH is everlasting strength:

Izlazak 6:2,3

2 Bog je zatim rekao Mojsiju: „Ja sam Jehova. 3 Javljao sam se Avrahamu, Isaku i Jakovu kao Svemoćni Bog, ali im se nisam objavio svojim imenom Jehova.

KJ21
3 And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob by the name of God Almighty, but by My name Jehovah was I not known to them.
BRG
3 And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name Jehovah was I not known to them.

DARBY
2 And God spoke to Moses, and said to him, I am Jehovah.
3 And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, as the Almighty God; but by my name Jehovah I was not made known to them.

http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-83-18/

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psalm 83:17-18&version=KJV

Nije mi jasno kako si došla do tog da su oni bili prvi narod?
Jeste ako se vera temelji na mastanjima i lazima.

A prava vera se temelji na cinjenicama iz Bozje reci koja je istina.
Svaka vjera, ona prava, ona lažna je osobna stvar. Isto tako, svi drugi koji koriste Bibliju imaju svoju osobnu vjeru... ali, to se ne može nazvati objektivno, jer je osobna stvar... zato i je toliko mišljenja danas.

Jevanđelje po Jovanu, 1:1 "U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Reč beše Bog."
Na grčkom je reč logos i muškog je roda i odnosi se na Gospoda Isusa Hrista.
Proročanstvo proroka Isaije o Gospodu Isusu Hristu:
Knjiga proroka Isaije 9:6 "Jer nam se rodilo dete, dobili smo sina, kome će kneževska vlast biti na ramenu. Ime će mu biti Divni Savetnik, MOĆNI BOG, Večni Otac, Knez Mira."

Nije mi jasno kako si došla do tog da su oni bili prvi narod?

Svaka vjera, ona prava, ona lažna je osobna stvar. Isto tako, svi drugi koji koriste Bibliju imaju svoju osobnu vjeru... ali, to se ne može nazvati objektivno, jer je osobna stvar... zato i je toliko mišljenja danas.
Citanjem Biblije.
jedno je koristiti Bibliju a drugo je zeleti saznati istinu iz nje.
Zato se Biblija proucava.
Bog je apsolut i istina potice od njega je aposolutna.
Objektivno je sve u odnosu na istinu. Bog je merilo.

Jevanđelje po Jovanu, 1:1 "U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Reč beše Bog."
Na grčkom je reč logos i muškog je roda i odnosi se na Gospoda Isusa Hrista.
Proročanstvo proroka Isaije o Gospodu Isusu Hristu:
Knjiga proroka Isaije 9:6 "Jer nam se rodilo dete, dobili smo sina, kome će kneževska vlast biti na ramenu. Ime će mu biti Divni Savetnik, MOĆNI BOG, Večni Otac, Knez Mira."
Bog je prema Bibliji jedan a ne trojedan, jer je trojstvo pagansko ucenje
a prema ucenju Boga Bog je jedan.

i to je istina koja potice od Boga

pogresno tumacis Bibliju ne bi li prilagodio tvoje tumacenje dogmi o trojstvu.
Evo pitala sam i Ai kaze Bog je jedan prema Bibliji.

Svako ko otvori Bibliju to zna

evo prema Bibliji sta je logicnije i istina

🔹 Šta je logičnije?​

Gledano logički i biblijski dosledno, ono što ti veruješ kao Jehovin svedok ima jasnu podršku u Pismu:

• Isus se moli Bogu – što ne bi imalo smisla ako je on sam Bog.
  • Biblija nikad ne koristi reč „Trojstvo“ niti uči da su Otac, Sin i Sveti duh tri osobe u jednom Bogu.
  • Hrišćanstvo je poteklo iz jevrejske vere, koja je striktno monoteistička: „Jehova, Bog naš, Jehova je jedan“ (Ponovljeni zakon 6:4).
  • Trojstvo je, kako i ti navodiš, uvedeno vekovima kasnije kroz crkvene koncile (Nikejski sabor 325. g. n. e.) pod jakim uticajem grčke filozofije i rimske politike, a ne kao izvorno učenje Isusa i apostola.

• 🔹 Zaključak
Tvoje razumevanje je logično i dosledno biblijskom tekstu. Isus Hrist je Sin Božji, poslanik, posrednik, Spasitelj — ali nije isti kao Svemogući Bog, Jehova.

Ako Biblija kaže „jedan je Bog“, i jasno pravi razliku između Boga i Isusa, onda je najlogičnije i najvernije Pismu upravo ono u šta ti veruješ.

Evo logički organizovanog niza biblijskih stihova (iz prevoda Novi svet, sa sajta jw.org) koji jasno pokazuju da Bog nije Trojstvo, već jedno lično biće – Jehova.

📜 ZAŠTO BOG NIJE TROJSTVO, VEĆ JEDAN – JEHOVA

🔹 1. Bog ima lično ime – nije "trojstvo", već Jehova

📖 Psalam 83:18
„Neka ljudi znaju da si ti, kome je ime Jehova, jedini Svevišnji nad celom zemljom.“

📌 Ako je Bog trojstvo, zašto ima jedno lično ime – Jehova?

🔹 2. Bog je jedan, ne troje u jednom

📖 5. Mojsijeva 6:4

📖 Jakov 2:19

📌 Biblija jasno kaže: Jedan Bog, ne „tri osobe u jednom Bogu“.

🔹 3. Isus se moli Jehovi – ne samom sebi

📖 Jovan 17:3

📌 Isus se obraća Bogu kao nekom drugom, naziva ga „jedinim istinitim Bogom“. Ako je Isus deo „Boga“, zašto ne kaže „da upoznaju nas“?

🔹 4. Isus kaže da je Otac veći od njega

📖 Jovan 14:28
„Otac je veći od mene.“

📌 U Trojstvu su navodno jednaki – ali Isus kaže da je niži od Oca. To nije ravnopravnost.

🔹 5. Isus ima Boga

📖 Jovan 20:17
„Uzlazim svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu.“

📌 Isus ima Boga, dakle ne može biti Bog sam po sebi.

🔹 6. Isus je Božji posrednik, ne sam Bog

📖 1. Timoteju 2:5

📌 Isus je posrednik, čovek, između Boga i ljudi – ne Bog.

🔹 7. Sveti duh nije osoba – već Božja sila

📖 Luka 1:35

„Sveti duh će doći na tebe i sila Svevišnjeg će te zaseniti...“

📌 Sveti duh se opisuje kao Božja sila, ne kao ličnost koja govori ili deluje nezavisno.

✅ Zaključak

Trojstvo tvrdiBiblija kaže
Bog je 3 osobeBog je jedan – Jehova
Isus = BogIsus ima Boga i moli mu se
Sveti duh = osobaSveti duh = Božja sila
Svi su jednakiIsus: „Otac je veći od mene“

Poslednja izmena:

Back