Bog i Mojsije

Блажени Августин је учио да се првородни грех преносио "генетски" тј. преносио се на децу, стога је Христос дошао да спере тај првородни грех.
Такво учење не постоји у православном свету, тј. тај јуридички поглед није тачан.
Још у Старом Завету се јасно и експлицитно каже да ће свако погинути за свој грех. Стога Адамов грех се није преносио са колена на колено па да је Христос то "избрисао" или да је све нас "откупио" од неког.
Христос је ослободио праведнике из Шеола, и отворио рај људима.
Показао је свима нама како ћемо и ми васкрснути својим телом.
ok. tu priču mogu da kupim, ali ona i dalje ne odgovara na moja 3 pitanja gore...
a pitanja sam ti postavio jer si tvrdio sledeće
Христос је умро за црнце, јапанце, кинезе, британце и све људе света.
Дакле сви они могу да имају ширину јер је Христос умро за цео људски род.
na osnovu čega sam zaključio da si jedan od onih koji veruju da je Isus svojom žrtvom otkupio naše grehe pa sam ti zato postavio ona tri pitanja na koja još ne dobih smislen odgovor ni od koga koji u to veruje

Па није он умро аутоматски
napisao si "za sav ljudski rod" to se desilo pre dve hiljade godina a i dalje samo 1/4 u to veruje.
a nema ko nije bar čuo za hrista. kakva sloboda. jednostavno u aziji hrišćani su na nivou statističke greške, kao budizam u evropi. misionari su po celom svetu išli pa nije se zapatilo jer ljudi nisu hteli da se odriču svojih vera.
e sad matematika
od 100% hrišćana iskrenih imaš (kako si ti već dao procenat) oko 4% koliko je to ljudi danas. znači hrist je umro za par stotina miliona sve ukupno od njegovog prvog dolaska do danas.
Не знам како ти као толики познавалац Новог Завета не разумеш да када апостол Павле каже да нема више ни Јудеја ни Јелина он изједначава веома образоване људе свог времена са изабраним Израиљским народом. И све тога више нема у Христу, ни полних разлика, ни класних разлика, ни разлика нација.
То је потпуно јасно речено тако да се не ради о томе ко је школован а ко не, ми овде не причамо о есхатологији нити се дотичемо неких посебно тешких догматских ствари, већ причамо неке основне и базичне ствари.
pogledaj širu sliku. ne tvrdim da sam u pravu ali ne možeš prebregnuti činjenicu da japanac nema blage veze ko je pavle

Цитирао сам посланицу Галатима и објаснио зашто апостол Павле помиње мушкарце и жене, Јудејце и Јелине итд. Ту је одговор на то да је умро за све нације.
Погледај Јеванђеље по Луки. Његови примарни реципијенти (али не и једини, само примарни) су били многобошци.
Јеванђеље по Матеју, примарни реципијенти су били Јевреји.
Генеалогија Христова је наведена код Матеја тако да све полази од Авраама. То је јеврејима било довољно. Док код Луке генеалогија иде до Бога а не само до Авраама.
Уосталом апостол Лука је био Јелин тј. грк, дакле био је из многобожачког народа.

na koji je to način Isus svojom žrtvom otkupio tvoje i moje grehe? od koga ih je otkupio? kome sam ja to dužan za svoje grehe?
Ja сам грешан самим тим што сам човек и што смо наследили последице Адамовог избора а то је да умиремо и да се распадамо.
Дакле распадљивост нашег тела је то да смо по изласку из раја добили друго тело, Адамово тело је било у рају другачије.
То су последице пада из раја.
Немам ја неки конкретан грех за који је специјално дошао Христос да га од неког искупи.
Прецизније речено имам грехова али Христос није откупио грехове нерођених људи, већ омогућио свима који дођу после њега да могу да остваре заједницу са Богом.
Ако то желе, наравно.
Оставио је људима причешће и заједницу људи на молитви (или укратко Цркву).
Грешни смо самим тим што смо људи а превазилазимо смртност тела преко јединства са Христом, јер је он Бог и јер није пропадљив као што смо ми склони пропадљивости.
Грешност се код нас превазилази нашим трудом уз помоћ Бога.
ispada po tome da je svaki Jevrej znao sve svoje pretke od Adama na dalje...
Можда и није, али једном незнабожцу када кажеш Авраам, он те гледа бело јер нема појма ко је то. Сваки Јеврејин је добро знао ко је Авраам. Зато се генеалогије разликују.

Poslednja izmena:
Ja сам грешан самим тим што сам човек и што смо наследили последице Адамовог избора а то је да умиремо и да се распадамо.
Дакле распадљивост нашег тела је то да смо по изласку из раја добили друго тело, Адамово тело је било у рају другачије.
То су последице пада из раја.
Немам ја неки конкретан грех за који је специјално дошао Христос да га од неког искупи.
Грешни смо самим тим што смо људи а превазилазимо смртност тела преко јединства са Христом, јер је он Бог и јер није пропадљив као што смо ми склони пропадљивости.

Можда и није, али једном незнабожцу када кажеш Авраам, он те гледа бело јер нема појма ко је то. Сваки Јеврејин је добро знао ко је Авраам. Зато се генеалогије разликују.
a zašto bi ja bio grešan zato što su Adam i Eva nešto pogrešili? Ako ti ubiješ čoveka da li svi tvoji potomci trebaju da idu u zatvor? Kakav je to monstrum od boga koji je smislio da kazni sve potomke prvih ljudi zato što su ovi uzeli voćku sa drveta sa kog je on rekao da ne diraju?

Kako prevazilazimo smrtnost tela preko jedinstva sa Hristom? Da li veruješ da duša postoji ili veruješ kao JS da su ljudi do vaskrsenja negde u memoriji boga? Ako duša nije bila besmrtna kome je onda Isus propovedao u Šeolu kako tvrdiš da jeste? Ako je duša besmrtna i bila besmrtna i pre Isusa kako onda jedinstvom sa Isusom prevazilazimo smrtnost tela? Hoćeš reći dobili smo šansu da idemo u raj koju pre Isusa nismo imali? A gde je onda bio Lazar iz Isusove priče o Lazaru i bogatašu?

Rimo katolicka Crkva ne veruje da je Adam postojao i da je prica alegorija.
Nas bogoslovski fakultet takodje sa obzirom da prihvata teoriju evolucije...

napisao si "za sav ljudski rod" to se desilo pre dve hiljade godina a i dalje samo 1/4 u to veruje.
Добро и ? То што неко не верује у то, не укида Христову смрт за све људе.
a nema ko nije bar čuo za hrista. kakva sloboda. jednostavno u aziji hrišćani su na nivou statističke greške
Хајде да узмемо Кину.
По попису из 2010. у Кини има 115 милиона хришћана. То што будиста има 190 милиона то је нешто друго, али тешко баш да хришћана има толико мало колико си ти представио.
pogledaj širu sliku. ne tvrdim da sam u pravu ali ne možeš prebregnuti činjenicu da japanac nema blage veze ko je pavle
Ти тврдиш да они немају ширину за хришћанство.
Дакле испада да је Бог створио једне људе са већом ширином да приме хришћанство, а друге са мањом. То је немогуће.
Да си поменуо неког домороца из јужне Америке па хајде да кажем да има истине.
Било где у свету православље је једна мала вера, једна од многих.
Стога не очекујем да Јапанац зна нешто много о православљу или о Христу, али су му сви ти подаци доступни. Дакле може да научи, исто као што и људи из других култура могу да постану хришћани равноправно са нама или русима.

Rimo katolicka Crkva ne veruje da je Adam postojao i da je prica alegorija.
Мислиш да је рекао папа да је овако ?
Nas bogoslovski fakultet takodje sa obzirom da prihvata teoriju evolucije...
Неко те слагао. Прво - богословски факулте није факултет биологије. Нити му је дужност да прихвата нити да одбија теорију еволуције.
О ТЕ свакако се може говрити, но то је већ питање разговора и нема везе никакве са Адамом и Евом.
Нико није оспорио постојање Адама и Еве. Дакле имаш неке погрешне информације.

a zašto bi ja bio grešan zato što su Adam i Eva nešto pogrešili?
Нисам то ни рекао да јеси. Ко је рекао да јеси ?
Ako ti ubiješ čoveka da li svi tvoji potomci trebaju da idu u zatvor?
Нико није ни рекао да овако функционишу ствари.
Kakav je to monstrum od boga koji je smislio da kazni sve potomke prvih ljudi zato što su ovi uzeli voćku sa drveta sa kog je on rekao da ne diraju?
Хајде идемо од почетка.
Бог је могао да створи људе као роботе. Да немају могућност избора. Онда би они заувек били у рају јер не би имали слободу.
И не би могли да изаберу ништа друго.
Само би знали за рај.
Али какав би то био рај ако они не би имали слободу да у њему остану својом вољом ?
Какав би то био Бог који би присилно држао све људе у рају без могућности да људи бирају да ли желе ту да остану или не ?
Он би осакатио људе да им није дао слободу као што им је дао.

Da, RKC, takodje prihvata TE, sto automastski eliminise pricu...
Не, не елиминише причу Адама и Еву, то си ти тако схватио.
A neko je linkovao izjave profesora sa bogoslovkog koji takodje podrzavaju TE...
И шта ћемо сад ? Читаво православље аутоматски прихвата ТЕ ?
Они су говорили о еволуцији у оквиру врсте.
Нађи ми било ког православног ко верује да је дошло до еволуције из једне врсте у другу и да је из једноћелијских организама на крају настао слон и човек ?
ТЕ говори о еволуцији из једноћелијских организама да би се на крају створили комплексни организми.
Професори који помињеш су издали један проглас, али то је сад за неку другу тему.

Нисам то ни рекао да јеси. Ко је рекао да јеси ?

Нико није ни рекао да овако функционишу ствари.

Хајде идемо од почетка.
Бог је могао да створи људе као роботе. Да немају могућност избора. Онда би они заувек били у рају јер не би имали слободу.
И не би могли да изаберу ништа друго.
Само би знали за рај.
Али какав би то био рај ако они не би имали слободу да у њему остану својом вољом ?
Какав би то био Бог који би присилно држао све људе у рају без могућности да људи бирају да ли желе ту да остану или не ?
Он би осакатио људе да им није дао слободу као што им је дао.
znači imamo boga kome je slobodna volja u redu sve dok je ne iskoristiš, a kad je iskoristiš onda te kazni najsurovije što može? nije ih napravio kao robote, ali je očekivao da se ponašaju kao roboti? dao im je slobodnu volju očekujući da će da je koriste tako što će da budu poslušni roboti? Uz to pričamo o sveznajućem bogu koji je svakako znao unapred da će oni prekršiti njegovo pravilo. Pa zašto ih je onda uopšte pravio?

zgodno si preskočio da odgovoriš na sledeće

Kako prevazilazimo smrtnost tela preko jedinstva sa Hristom? Da li veruješ da duša postoji ili veruješ kao JS da su ljudi do vaskrsenja negde u memoriji boga? Ako duša nije bila besmrtna kome je onda Isus propovedao u Šeolu kako tvrdiš da jeste? Ako je duša besmrtna i bila besmrtna i pre Isusa kako onda jedinstvom sa Isusom prevazilazimo smrtnost tela? Hoćeš reći dobili smo šansu da idemo u raj koju pre Isusa nismo imali? A gde je onda bio Lazar iz Isusove priče o Lazaru i bogatašu?

znači imamo boga kome je slobodna volja u redu sve dok je ne iskoristiš, a kad je iskoristiš onda te kazni najsurovije što može? nije ih napravoio kao robote, ali je očekivao da se ponašaju kao roboti? dao im je slobodnu volju očekujući da će da je koriste tako što će da budu poslušni roboti? Uz to pričamo o sveznajućem bogu koji je svakako znao unapred da će oni prekršiti njegovo pravilo. Pa zašto ih je onda uopšte pravio?
Поједини свети оци су рекли да би највероватније било ко погрешио да је био на Адамовом месту.
Стога су и Адам и Ева приказани на фрескама као светитељи.
Без обзира што се десило оно што се десило.

Cuj treba da verujes u nemoguce stvari da verujes da je tako nastalo covecantvo....
Мешаш своја уверења са мојим и са папом.
Да се вратимо на оно раније, папа не одбацује постојање Адама и Еве и то је то.
За тебе је Христос психички болесник, па бих се запитао да сам на твом месту где идем и шта радим, јер си кренуо странпутицом

Поједини свети оци су рекли да би највероватније било ко погрешио да је био на Адамовом месту.
Idemo u drugu krajnost. Čime su zaslužili da budu svetitelji? Onda smo po toj logici svi svetitelji jer smo svi dobili njihovu kaznu?
Kakav je to bog koji ih je osudio i najsurovije kaznio i njih i sve njihove potomke znajući da bi najverovatnije bilo ko sa slobodnom voljom pogrešio na njihovom mestu?

Još čekam odgovor na sledeće

За тебе је Христос психички болесник, па бих се запитао да сам на твом месту где идем и шта радим, јер си кренуо странпутицом
Nije za mene, nego za covecanstvo danas. No ne verujem da bi danas uopste bio primecen...

Добро и ? То што неко не верује у то, не укида Христову смрт за све људе.
može biti i obrnuto
Хајде да узмемо Кину.
По попису из 2010. у Кини има 115 милиона хришћана. То што будиста има 190 милиона то је нешто друго, али тешко баш да хришћана има толико мало колико си ти представио
u odnosu na 1,5 milijardu i hindusa od 1,2 milijardi je "statistička greška" i to u samo dve azijske države. zato nema potrebe da veličaš nešto što je u promilima.
Ти тврдиш
ja kad tvrdim i navedem da tvrdim
Стога не очекујем да Јапанац зна нешто много о православљу или о Христу,
ako je za sve ljude ovog sveta naravno da se očekuje. a svakom hrišćanu je dužnost da neznabožce privede jednom jedinom istinitom bogu.
po tome ispadaju bolji protestanti.

nemoj molim te tu nakaradnu logiku, ali ona samo dokazuje da zovete svetima one koji nisu, badava ih slikate sa oreolima
pa mi i znamo da nema bezgresnih, ali onda necemo sve nas da zovemo svetima, ako nismo, ... trudimo se, ali nismo savrseni

da li bi ste svi vi, bilo ko pogresio, ymesto mene adama, to je bespredmetno jer nikoga drugog nije bilo od ljudi koji su razumeli reci, govor, Logosa

na koji je to način Isus svojom žrtvom otkupio tvoje i moje grehe? od koga ih je otkupio? kome sam ja to dužan za svoje grehe?
Mnogi ljudi imaju osećaj kajanja za nešto što se desilo u njihovom životu a za šta misle da su oni krivi.Navešću primer; Šećerna bolest je odraz žudnje za nečim što se desilo a moglo je i drugačije da bude.
Jedan moj rođak ima šećernu bolest i ja mu kažem za to i pitam kada je počela bolest, A on se odmah setio da je to bilo od kad mu je poginuo brat, vraćajući se sa nekog slavlja brata su pošto je malo popio ubacili u jedna kola da ga povezu a on je vozio druga kola. desio se udes u kojem je njegov brat poginuo. I on kaže; dok je na poslu ne msli toliko o bratu ali dok vidi kuću njega spopadne osećaj krivice i tuga.
Ta krivica proizvodi stalno kajanje što ga nije on povezao kući.
Greh tog čoveka je što ne prihvata božiju volju koja je stigla njegovog brata jer je radio protiv zakona života, I da tu nema njegove krivice.
Verom da je Hristos platio otkup za njegovve grehe ovaj bi čovek bio oslobođen od osećaja rivice.
Neko drugi bi da se promeni ali ne može da prežali neke druge stvari koje je učinio, njemu je potrebna takva Hristova žrtva.
Tebi nije potrebna,
Žednom kada daš vode voleće te ko brata a ako ponudiš napitom vode taj će ti se i podrugnuti.
Zahvali se bogu što ti nije potrebna Hristova žrtva da isceliš svoj život

nemoj molim te tu nakaradnu logiku, ali ona samo dokazuje da zovete svetima one koji nisu, badava ih slikate sa oreolima
pa mi i znamo da nema bezgresnih, ali onda necemo sve nas da zovemo svetima, ako nismo, ... trudimo se, ali nismo savrseni

da li bi ste svi vi, bilo ko pogresio, ymesto mene adama, to je bespredmetno jer nikoga drugog nije bilo od ljudi koji su razumeli reci, govor, Logosa
Ne treba ćovek da bude savršen da bi bio svetac, dovoljno je da se odluči da promeni svoje ponašanje i da počne da se suprostavlja šavolju koji ga nagovara na zlo, svom intelektu. Verujući bogu i kroz veru čovek postaje svetac,
Svi kojivruju i idu za Hristom su sveci božiji, njegovo sveštenstvo

Ne treba ćovek da bude savršen da bi bio svetac, dovoljno je da se odluči da promeni svoje ponašanje i da počne da se suprostavlja šavolju koji ga nagovara na zlo, svom intelektu. Verujući bogu i kroz veru čovek postaje svetac,
Svi kojivruju i idu za Hristom su sveci božiji, njegovo sveštenstvo
to je samo tvoje misljenje koje se razlikuje od mog;
ali evo da se dorecem - po meni, sveci cine cuda, a ne moze se neko tek deklarisati Hristovim i automatski postati svetac, prosto nema logike.

Back