Niko se ne zapita otkud zapravo potreba bogu da pravi ta "čuda". Da li time želi da poveća svoju popularnost? Da možda dokaže nešto u vezi svog postojanja? Da konvertuje one koji ne veruju?
Zapita se dosta ljudi i odgovor je stari i dosta jednostavan i nema veze baš nikakve sa Bogom, već samo sa ljudima. Evo uzmimo Papu za primer, Vatikan ima ogroman uticaj u svetu preko svojih vernika, donacije iako izgledaju male zbog velikog broja vernika su ogromne ( tu izuzimamo one koji daju puno veće količine novca od većine ljudi ), tako da ako to iskreno pogledamo, sve se svodi samo na jako, jako dobar biznis.
Prevođenje drugih na Katolicizam je "stara škola" Vatikana, radilo se i radi će se dok god budu mogli to da rade, tako imaš u Indiji, savezna država Karnataka koliko mi se čini, tamo imaš oko 40 miliona novih Katolika, a to nije loš posao, uostalom samo na taj način šire svoj uticaj, jer svi ljudi čvrsto brane svoja religijska uverenja.
Zašto su čuda onda tako marginalni trikovi kao što su neki plamičci u koje pametni ljudi ne veruju već vekovima, ulje i voda koji se pod sumnjivim okolnostima pojavljuju na ikonama, leševi koji mirišu i histerične žene kojima depresija nestaje kao rukom odnesena?
Zašto ne uradi nešto pametnije, zašto sakatom ne izraste noga? Zašto se on sam ne pojavi i raščisti nedoumice?
Meni je recimo interesantno "čudo" iz Fatime u Portugalu kada se skupilo na zakazani termin 13 Oktobra 1917 godine, oko 70 000 ljudi i kada su svi videli da je prestala kiša koja je tada padala i na nebu se pojavio srebrni disk koji je bio veličine Sunca i u koji se nije moglo pogledati.
Ono što je interesantno je da je to videla velika većina od prisutnih 70 000, čak i oni koji su bili nekoliko kilometara udaljeni od toga mesta, prisutni su bili i novinari i fotografi.
Osim njih bio je prisutan i kolumnista Avelino de Almeida koji je isključivo bio protiv crkve i koji je potvrdio isto ono što su i svi drugi videli, ali i jedan od prisutnih je bio i okulista Dr. Domingos Pinto Coelho koji je isto potvrdio događaje.
Ako uzmeš u obzir broj od oko 70 000 prisutnih, masovna histerija mi baš ne pije vodu kod tolikog broja, uzmi u obzir i profil prisutnih doktori, novinari..itd, nisu nepismeni i lakoverni u pitanju pa da se neko može sa njima baš tako lako poigrati.
U svakom slučaju interesantno "čudo" za objašnjavanje.
Moje skromno razmišljanje je da je najverovatnije u pitanju neka vrsta tehnološki još uvek naprednije civilizacije nego što je to naša i koja se u određenim vremenskim intervalima poigrava sa nama predstavljajući nam se kao određeni svetci, Bogorodica, Isus...itd.
Sa kojim ciljem, da li da nas koriste kao eksperimentalne životinje u okviru nekog njihovog kompleksnijeg eksperimenta ili je neki drugi razlog u pitanju, to ne znam.
Možda zato što ne postoji!
Prihod od "svetog ognja" svakako postoji, zašto kvariti nešto u šta judi žele da veruju, i za šta žele da daju pare...
Pare su im najdraže "čudo"