„Бог и Хрвати“ | Континуитет геноцида над Србима

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I koji se broj ubijenih Srba u Jasenovcu smatra službenim? Postoji li tako nešto?

Do danas (Ožujak 2013) utvrđeno je 81345 žrtava logora PO IMENU I PREZIMENU!
Srbi____ 47627
Romi___ 16173
Židovi___ 13116
Hrvati____ 4255

Po popisu iz 1931. na području današnjih RH i RBiH živi oko 1630000 Srba. Po popisu 1948. živi oko 1680000 Srba. Porcjene za 1941. govore oko 1950000 Srba. Znači razlika 1941-1948 je oko 270000 Srba manje. Znači toliko je Srba manje. Tu treba imati na umu da se tu ubrajaju i oni poginuli u partizanima, četnicima, ubijeni negdje drugdje. A zna se da je jedan dio ljudi i preseljen u Srbiju, što isto trba imati na umu kada se priča o manjem broju Srba...

Zamolio bih nekakve smislene i argumentirane odgovore...

- - - - - - - - - -

Eh da, evo i link na spomen-područje Jasenovac

http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=6284

Данас је познато око 120 000 Срба са именом и презименом који су убијени у Јасеновцу, не очекујем од Хрвата који су их и убили да то и признају, укупан број се процењује на између 600 и 700 хиљада.
Више верујем центру Симон Визентал него неком америчком институту који се данас сетио да броји колико има жртава.

Уосталом тема није о броју жртава убијених од стране Хрвата у Јасеновцу већ због чега Хрват Тито није посетио исти после рата.

Данас је познато око 120 000 Срба са именом и презименом који су убијени у Јасеновцу, не очекујем од Хрвата који су их и убили да то и признају, укупан број се процењује на између 600 и 700 хиљада.
Више верујем центру Симон Визентал него неком америчком институту који се данас сетио да броји колико има жртава.

Уосталом тема није о броју жртава убијених од стране Хрвата у Јасеновцу већ због чега Хрват Тито није посетио исти после рата.

Ne znam zašto Tito nije bio, to si trebao pitati njega, ili Jovanku...
Jesi li uopće čitao što sam napisao???. Broj Srba je manji za 270000. kako je onda moglo biti ubijeno 700000???

Ne znam zašto Tito nije bio, to si trebao pitati njega, ili Jovanku...
Jesi li uopće čitao što sam napisao???. Broj Srba je manji za 270000. kako je onda moglo biti ubijeno 700000???
Што се онда јављаш на тему.
Зато што си рачунао да им је наталитет био мизеран тј. да је за 10 година од 1,7 милиона Срба нарастао на близу 2 милиона, а Срби су имали висок прираштај тада између 25 и 30 промила.А имаш и рођене у току рата и све до пописа из 1948, па и те узми у обзир.
Дакле пре ће бити да је број Срба на територији НДХ био око 2,5-2,8 милиона у тренутку почетка рата.
Баш ме занима колико је убијено у Блајбургу када си овакав математичар.

Што се онда јављаш на тему.
Зато што си рачунао да им је наталитет био мизеран тј. да је за 10 година од 1,7 милиона Срба нарастао на близу 2 милиона, а Срби су имали висок прираштај тада између 25 и 30 промила.А имаш и рођене у току рата и све до пописа из 1948, па и те узми у обзир.
Дакле пре ће бити да је број Срба на територији НДХ био око 2,5-2,8 милиона у тренутку почетка рата.
Баш ме занима колико је убијено у Блајбургу када си овакав математичар.

2,8 milijuna Srba 1941??? Ma daj, prenapuhao si brojke pošteno, što jest jest... Za 10 godina da je broj Srba narastao za 1180000??? Te brojke nisam ja izmislio (mislim na procjenu broja Srba od 1950000) to su procjene demografa... Prema tebi još malo pa su Srbi bili većinski narod u NDH...
Što se tiče Ubijenih Hrvata u Bleiburgu i Križnom putu ima u tu prenapuhavanja i pretjerivanja. Pretpostavljam da je točan broj negdje oko 50000...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Križni_put_(1945)#Procjene_ukupnog_broja_.C5.BErtava

ima li odgovora na piitanje sto se htelo postici laziranjem broja ubitih u jasenovcu?

evo primera meni poznate mikrolokacije.

u mom kraju vecina pravoslavnih srba su poklati i baceni u jame jos u junu 1941. ostali poginuli su stradali u borbama. sto u partizanima. sto u cetnicima. nijedan nije ubijen u jasenovcu iako se imena mnogih mogu naci na spiskovima. barem onim koji se vrte po webu.

slicno sa katolicima ali ne tako obimno. mnogi civili pobiti od strane cetnika su "sahranjeni" u jasenovcu.

Ja sam vise puta ovde rekao da je moje misljenje da je broj ubiijenih u Jasenovcu preuvelican. Iz pijeteta prema zrtvama bi trebali izbegavati manipulaciju brojem ubijenih.

Iste takve manipulacije su radjene i na drugim mestima. Uvek neko iz politickih razloga pokusava da se igra brojem zrtava i da iz toga izvuce nekakvu korist. Ista stvar se desavala i sa Ausvicom, Blajburgom ili sa Srebrenicom.

ima li odgovora na piitanje sto se htelo postici laziranjem broja ubitih u jasenovcu?

evo primera meni poznate mikrolokacije.

u mom kraju vecina pravoslavnih srba su poklati i baceni u jame jos u junu 1941. ostali poginuli su stradali u borbama. sto u partizanima. sto u cetnicima. nijedan nije ubijen u jasenovcu iako se imena mnogih mogu naci na spiskovima. barem onim koji se vrte po webu.

slicno sa katolicima ali ne tako obimno. mnogi civili pobiti od strane cetnika su "sahranjeni" u jasenovcu.

Pa htijelo se postići to da se cijeli hrvatski narod proglasi genocidnim. Da se proglase ustašama. Hrvat = ustaša. Htijelo se postići to dase Hrvate podjarmi, da se ne bore za svoja prava... Pogledaj što pišu kolege forumaši iz Srbije i sve je jasno. I broj od 50000 ljudi je velik, ali prenapuhavati ga 35 ili 50 puta višezbilja je pretjerano i ima za razlog samo jedan cilj. Stvoriti sliku Hrvata kao genocidnih... Odi na politiku, na temu Hrvatska i sve će ti biti jasno..

Pa htijelo se postići to da se cijeli hrvatski narod proglasi genocidnim. Da se proglase ustašama. Hrvat = ustaša. Htijelo se postići to dase Hrvate podjarmi, da se ne bore za svoja prava... Pogledaj što pišu kolege forumaši iz Srbije i sve je jasno. I broj od 50000 ljudi je velik, ali prenapuhavati ga 35 ili 50 puta višezbilja je pretjerano i ima za razlog samo jedan cilj. Stvoriti sliku Hrvata kao genocidnih... Odi na politiku, na temu Hrvatska i sve će ti biti jasno..

Ali je zato u Srebrenici izvrsen genocid nad 8000 apsolutno neduznih muslimana, jel' tako?

Bilo bi lepo da nam objasnish, sta je to Hrvatima ucinjeno posle WW2 a da nije ucinjeno drugima, ukljucujuci i Srbe?

Poslednja izmena:
Ja sam vise puta ovde rekao da je moje misljenje da je broj ubiijenih u Jasenovcu preuvelican. Iz pijeteta prema zrtvama bi trebali izbegavati manipulaciju brojem ubijenih.

Iste takve manipulacije su radjene i na drugim mestima. Uvek neko iz politickih razloga pokusava da se igra brojem zrtava i da iz toga izvuce nekakvu korist. Ista stvar se desavala i sa Ausvicom, Blajburgom ili sa Srebrenicom.
pijetitet prema zrvtvama uvek. to je pokazatelj uzvišenosti naše svesti. osecaja za druge.

slaganje s lažiranjem povesti nikako. jer to vodi suprotno. degradaciji svesti.

nema takav utisak. jasenovac je bio u jurizdikciji ustaškog režima. a njegove postupke nisu podržavali mnogi nacionalni hrvati.

stekao sam utisak da je titin režim sabiranjem svih razlicitih zlocina u jasenovački spisak hteo zamagliti obimnost i svirepost ustaštva. u titino vreme nikad nisam mogao saznati koliko je nacionalnih hrvata stradalo služeći pavelića i hitlera. zna li se danas?

2,8 milijuna Srba 1941??? Ma daj, prenapuhao si brojke pošteno, što jest jest... Za 10 godina da je broj Srba narastao za 1180000??? Te brojke nisam ja izmislio (mislim na procjenu broja Srba od 1950000) to su procjene demografa... Prema tebi još malo pa su Srbi bili većinski narod u NDH...
Što se tiče Ubijenih Hrvata u Bleiburgu i Križnom putu ima u tu prenapuhavanja i pretjerivanja. Pretpostavljam da je točan broj negdje oko 50000...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Križni_put_(1945)#Procjene_ukupnog_broja_.C5.BErtava
Не знам због чега ти је то чудно.Па Југославија је по попису 1921 имала око 10 милиона становника да би 1931 имала око 14 милиона.Те 1931 године по попису само у Босни и Херцеговини која касније постаје део НДХ живи око 1,1 милион Срба православаца, вероватно има и нешто мало католика и муслимана који се још увек изјашљавају као Срби преко тога, да не помињем Срем у коме су такође Срби апсолутна већина а који касније такође постаје део НДХ.Дакле итетако је могућа бројка од 2,8 милиона Срба у НДХ ако не и више.
Што се тиче Блајбурга е ту си га жестоко пренапухао као и ови твоји на википедији.Ту није било пописа али се зна колико су људи Енглези предали комунистима, а то је око 20 000 људи, од тога од 10-12 000 усташа, не жена и деце већ искључиво усташа пређашњих кољача, око 5-6 000 Словенаца различитих формација и око 2-3 000 Срба, углавном љотићеваца, недићеваца и четника (црногорских) који су се повлачили заједно са љотићевцима.Тако да ту дилеме нема сем код неоусташа.
Pa htijelo se postići to da se cijeli hrvatski narod proglasi genocidnim. Da se proglase ustašama. Hrvat = ustaša.
А Хрвати као дају све од себе да се дистанцирају од усташа и усташтва.Свако зна да није баш сваки Хрват био усташа али велика већина јесте и то је и дан данас званична идеологија хрватског естаблишмента:
http://www.mondo.rs/a627706/Sport/Fudbal/NK-Hrvatski-Dragovoljac-ljudi-u-crnom.html
Незабележено нигде другде у Европи.Можете да се љутите само на себе али то вам не пада на памет јел да.
Тако да то што вас зовемо усташама и дан данас није без разлога.
Демантуј ме нечим ако нисам у праву.
Za Tita - ustašu je to normalno, ali gde je tu bio veliki Čiča. I zašto Čiča nikada nije posetio Jasenovac?
icon_biggrin.gif
Ти би то као дежурни комуниста требало да знаш ваљда.
Највише одреда по Славонији, Банији, Кордуну и западној Босни имали су партизани а не четници, само славонски корпус имао је око 20 000 бораца на крају рата али другу бравару није падало на памет да их пошаље на Јасеновац или не дај боже на сремски фронт.Зато што су они бранили Србе зато су Срби тако и прошли тамо.
А није посетио Јасеновац после рата зато што је на стаљинистичком процесу стрељан вероватно, имаш ли ти неки други разлог.

Poslednja izmena:
Dosta često objašnjenje je da se htjela izvući odšteta od Njemačke. Čim više ubijenih to više novaca za ratnu odštetu.

Не знам због чега ти је то чудно.Па Југославија је по попису 1921 имала око 10 милиона становника да би 1931 имала око 14 милиона.
To nije točno.
1921. je imala oko12 milijuna stanovnika.

To nije točno.
1921. je imala oko12 milijuna stanovnika.
Тачније 11 191 402.
Njemci su placali ratnu odstetu za stetu koju su oni napravili. Nijesu placali ratnu odstetu za druge, pogotov ne za Jugoslovene.
Да не помињем да онда не би државна комисија за утвђивање броја жртава прекинула рад такорећи на почетку, него је братство и јединство било прече, требало је ћутати и заборавити.

Dosta često objašnjenje je da se htjela izvući odšteta od Njemačke. Čim više ubijenih to više novaca za ratnu odštetu.
u forumskim diskusijama slično objašnjenje sam sam često davao. preraspodela žrtava rata u jasenovac radi prosjačenja i muženja nemačke i amera. ali bi to trebalo činjenčno povezati.

Тачније 11 191 402.

Да не помињем да онда не би државна комисија за утвђивање броја жртава прекинула рад такорећи на почетку, него је братство и јединство било прече, требало је ћутати и заборавити.

U kojem izvoru nalaziš taj broj?
11,984,911
Ovaj ili sličan broj daje i više drugih izvora.

...S druge strane, naposljetku, opravdanima smatram pohvale
koje je V. Žerjavić iskazao rezultatima istraživanja Dragana
Cvetkovića iz Muzeja genocida u Beogradu
, zahvaljujući
kojima su se ne samo prvi put približno ujednačili brojevi
obje zainteresirane strane – hrvatske i srpske - o ukupnima
(milijun) i, posebno, jasenovačkim žrtvama (80-85 tisuća)
nego i moguće okončale, i to 5. skupu Dijaloga povjesni-
čara/istoričara, dakle skupu sudionika prije svega iz
Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, točnije
Republike Srbije, neumjesne licitacije brojevima tih žrtava.

http://www.cpi.hr/download/links/hr/7096.pdf

Nisi odgovorio na vazno pitanje:

Hrvati su SFRJ bili građani drugog reda... Na većini vodećih mjesta bili su Srbi, ako se moglo birati između Srbina i Hrvata za neki posao ili rukovodeći položaj, posao je redovno dobivao Srbin (ovo govorim iz iskustva za koje osobno znam, jer se desilo u krugu moje obitelji)... Razvijana su više ona područja sa srpskim stanovništvom nego sa hrvatskim, Beograd je razvijan i građen većinom hrvatskim novcem, itd, itd...

S obzirom na to da po međunarodnom pravu zločini genocida ne zastarijevaju, Srbija i Republika Srpska treba da zatraže, preko međunarodnog suda pravde u Hagu, da Hrvatska i Bošnjačko-hrvatska Federacija plate ratnu oštetu za stravičan genocid nad Srbima u NDH. EU mora da uslovi prijem u svoje članstvo Hrvatske i BiH prethodnom isplatom pomenute odštete. Prema njamačkim podacima, u NDH je masakrirano 750.000 Srba.

Kojim to njemačkim podacima??? Kao što se može vidjeti iz mog gornjeg posta i vaš (srpski) Muzej genocida u Beogradu se slaže da je sveukupan broj žrtava logora Jasenovac između 80 i 85 tisuća ljudi!!!

Prema Hermanu Nojbaheru npr. Hermann Neubacher: Sonderauftrag Südost, Musterschmit-Verlag, 1958, страна 31

Ti navodis samo Jasenovac, a kao sto vidis u onom tekstu pise za celu NDH...Jasenovac je samo jedan od stratista...sto se Jasenovca tice

Процене броја жртава

Немачки генерали из Другог светског рата давали су веома различите и стога непоуздане податке о броју убијених Срба у НДХ.
Александар Лер је дао 1943 број од 400.000 Срба[13], Лотар Рендулић — 500.000 православаца (август 1943)[14][15][a], Херман Нојбахер - више од 750.000 (1943),[16] Ернст Фик - 600.000 до 700.000 до марта 1944.[17] Број жртава логора Јасеновац је до
данашњег дана предмет научних и политичких дебата.

Државна комисија Југославије из 1946, проценила је број жртава на 500.000 до 600.000.

Израелски Јад-Вашем центар наводи 700.000 жртава геноцида у логору Јасеновац.[18]

По налазима Енциклопедије холокауста Меморијалног музеја холокауста у Вашингтону, усташки режим је у периоду од 1941. до 1943. године усмртио преко 250.000 Срба, од којих више десетина хиљада само у Јасеновцу.[1]

Центар Симон Визентал у Лос Анђелесу процењује да је у Јасеновцу убијено око 600.000 Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста.

Пројекат Последња шанса за Хрватску Центра Симон Визентал наводи да је најмањи број жртава 85.000.[19]

У књизи „Беспућа повијесне збиљности“ бивши хрватски председник Фрањо Туђман тврдио је да је у Јасеновцу убијено 30.000 до 40.000 Срба, 30.000 Јевреја, као и 10.000 хрватских антифашиста.

Југословенски историчар и Титов биограф Владимир Дедијер проценио је број жртава Јасеновца на 700.000 до 1,2 милиона.

Славко Голдштајн, председник Јеврејске заједнице Хрватске, сматра да је број убијених 60.000 до 90.000.

Бројка коју помињу хрватске власти је 50.002, заснована на писаним доказима.

Београдски музеј холокауста има списак од 80.022 имена погинулих, већином из Јасеновца. Од тог броја: 52.000 Срба, 16.000 Јевреја, 12.000 Хрвата и близу 10.000 Рома.

Током 1980-их, анализе хрватског истраживача Владимира Жерјавића и српског Богољуба Кочовића дошла су до сличне бројке користећи демографске статистичке методе. По њима, у Јасеновцу је убијено око 80.000 људи (са грешком до 30%), а укупан број погинулих у НДХ био је између 300.000 и 350.000. По некима, ове цифре су премале, јер су претпостављале стопу раста српског становништва од 1,1% (као за целу Југославију), док је она за Србе била 2,4% у периоду 1921-1931 и 3,5% у периоду 1949-1953.
Децембра 2007. Јасеновачки меморијални центар је објавио списак од 72.193 имена јасеновачких жртава. По тим подацима 59.376 особе су убијене у логору III Циглана и 12.790 у Старој Градишки. Од тога је 19.006 деце до 14 година старости. Национално, жртве су: 40.251 Срба, 14.750 Рома, 11.723 јевреја, 3.583 Хрвата, 1.063 муслимана итд. Каталози укључују биографске податке о пострадалима, податке о месту и начину страдања и изворе у којима се сваки од њих помиње. Међутим овај списак није готов, већ се стално допуњује новим именима жртава, тако да не представља коначан број побијених људи, већ само оне који су до тог трена евидантирани. То су потврдили челници центра, након оштрих критика која су на њихов рачун упућена од стране српских представника на комеморацији 2008. године.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу је утврдила да је убијено преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома међу којима је било 110 000 деце

http://sr.wikipedia.org/wiki/Логор_Јасеновац

Takodje, ovo sto si naveo za muzej u Beogradu se odnosi na popisane zrtve imenom i prezimenom, a to nikako nije konacan broj...zna se i da je arhiva Jasenovca unistavana, cini mi se 2 puta...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back