Bitka na Zelengori maja 1945. godine

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Приликом уништења четничке групације маја 1945. дејствовали су следећи авиони НОВЈ:
- мешовита ескадрила из Мостара, пребачена на Рајловачки аеродром од 9. маја.
Имала је укупно 6 трофејних авиона - 2 Ме-109 (изгубљени првог дана), Ф.П. 2 (оштећен са земље првог дана), као и Ју-87, До-17 и Ца-313.
Летови против четника су вршени од 6. до 15. маја. Број летова је био око 20-30.

- Оперативна група 421. јуришног пука, коју је чинило 5-15 авиона Ил-2 Штурмовик, који су укупно извршили 44 борбена лета од 9-15 маја из Рајловца.

Укупно, за тих 10 дана је извршено око 70 борбених летова по четничким јединицама, у просеку око 7 дневно.

-----

Поређења ради, на истом терену две године раније је Луфтвафе у операцији Шварц против партизана извршила скоро 1500 летова, бацила 564 тоне бомби, при чему је изгубила 5 авиона.
Италијани су имали око 330 летова, док је ЗНДХ имало занемарљив број летова.

Укупно преко 1800 летова за месец дана - просек од 60 дневно.

Poslednja izmena:
И то је разлог да човеку кажеш да је идиот?!

Како назвати човека који 100 пута понавља једно те исто иако му је доказано да није у праву.

последица је иста, скоро 10.000 четника је побијено...

И наравно нећеш рећи да је више побијено заробљеника него оних који су убијени у борби...

nikad ne možeš prepraviti istoriju

zbog dražine glave stradalo je 10.000 srpskih mladića

a to da li ih je više ubijeno u borbi ili nakon zarobljavanja, potpuno nebitno

манимо твоја лупетања...али запрепашћује како је "потпуно небитно" да ли су момци убијени у борби или након заробљавања...то може само један секташ да изјави...и кукавица за компјутером...није теби лако прокане...жалим случај...

Како назвати човека који 100 пута понавља једно те исто иако му је доказано да није у праву.
И наравно нећеш рећи да је више побијено заробљеника него оних који су убијени у борби...
Па и ти (и остала двојица) понављате једно те исто. Важи ли тај епитет и за вас.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

манимо твоја лупетања...али запрепашћује како је "потпуно небитно" да ли су момци убијени у борби или након заробљавања...то може само један секташ да изјави...и кукавица за компјутером...није теби лако прокане...жалим случај...
Уопште није важно јесу ли побијени у борби или у борби заробљени, важно је да су се четници на Зеленгори провели као волови у купусу

Па и ти (и остала двојица) понављате једно те исто. Важи ли тај епитет и за вас.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Уопште није важно јесу ли побијени у борби или у борби заробљени, важно је да су се четници на Зеленгори провели као волови у купусу

наравно да за секташе, братоубице и оцоубице то није важно (али ваш злочин остаје заувек...побили сте (и сам употребљаваш ту реч) не само ове тек регрутоване младиће, заробљене, без суђења, већ и несретни народ који је ишао за њима)...ето по ко зна који пут си показао своје право лице...ликујеш над братоубилачким ратом и страдалим младићима и народом...нема већих лицемера и изрода од српских титоиста

п.с. не сумњам да исто тако ликујеш и над страдалим Србима на Лијевча пољу...

Poslednja izmena:
dakle, četnici nisu bratoubice nego su to partizani ?? :roll:

уууф, никако да се навикенш на ћирилицу...ал лагано ;)

доказано је да су комунисти изазвали и форсирали грађански рат...доказано је да су се хвалили "да рука није задрхатала ни када се требало обрачунати са рођеним оцем ако је у четницима", да су наређивали и убијање рођене браће...то може само једна секташка идеологија...а ти и Добро дошли сте одличан пример...ја никада нисам ликовао над убијеним српским партизанима и грађанским, братоубилачким ратом, а ово што вас двојица радите је страшно...не знам одакле толика мржња према сопственом народу...па вас нигде нема на темама о злочинима усташа над Србима нпр, нигде где се пласира нео-усташка пропаганда, ни да бекнете, а први сте на оваквим темама и сладите се побијеним Србима...да ли знате колико то боде очи? какви сте то људи??? ја немам друго објашњење осим - секта...или се једноставно лажно представљате

Poslednja izmena:
уууф, никако да се навикенш на ћирилицу...ал лагано ;)

доказано је да су комунисти изазвали и форсирали грађански рат...доказано је да су се хвалили "да рука није задрхатала ни када се требало обрачунати са рођеним оцем ако је у четницима", да су наређивали и убијање рођене браће...то може само једна секташка идеологија...а ти и Добро дошли сте одличан пример...ја никада нисам ликовао над убијеним српским партизанима и грађанским, братоубилачким ратом, а ово што вас двојица радите је страшно...не знам одакле толика мржња према сопственом народу...па вас нигде нема на темама о злочинима усташа над Србима нпр, нигде где се пласира нео-усташка пропаганда, ни да бекнете, а први сте на оваквим темама и сладите се побијеним Србима...да ли знате колико то боде очи? какви сте то људи??? ја немам друго објашњење осим - секта...или се једноставно лажно представљате
Четници нит' су људи а понајмање Срби.
Попрати мало спискове закланих и убијених Срба од стране четника:
Тема: ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ
http://forum.krstarica.com/showthread.php/765569-ДРАГОЉУБ-ДРАЖА-МИХАИЛОВИЋ/page6
Од стране 6 до 26 закључно (а биће још) па види колико су четници и како требили Србе. Најчешће су убијали борце НОП-а којем су по наређењу краља чак и 1944г. многи приступили.
Стиче се утисак да су четнике за тај крвави посао унајмили (гладне, жедне, без оружја и муниције) окупатори и на њихово заадовољство одлично су завршавали посао. Колико су четници само бораца НОП-а избацили из строја да не пружају отпор окупатору.
А онда кажи дал' су то људи и Срби!

dokazano je da su ....

dobra fora, gde je to dokazano?

u samardžićevim knjigama???

мораћу да те разочарам...

Aleksandar Bajt - Bermanov dosije

.....Ako su dobili ime „mosinovci”, dobili su ga upravo zbog okrutnosti Mose Pijade jos u 1941. godine. Djilas tada nije zaostajao za njim. Dedijer misli da ga je, zapravo, premasio. Cak je sam, 27. aprila 1942. godine, u pismu partizanskom svesteniku Bosku Popovicu priznao:
Mozda sam upravo ja izrekao vise smrtnih kazni od bilo koga drugog, takvu sudbinu mi je naredila borba. Uprkos tome, imam potpuno mirnu savest.”292

Svoje politicke protivnike, tada, pre svega, separatisticke „zelenase”, koji su u julu 1941. osnovali Kraljevinu Crnu Goru, „krilase”, kao i sve ostale politicke protivnike, cak i samo pretpostavljene, tj. petu kolonu, masovno su ubijali i bacali u jame, da ih rodbina nije mogla ni sahraniti. Zato im je i nadeveno ime „jamari”.
S kraja 1941. godine poznat je, vec pomenuti, slucaj iz Kolasina, kad su vise od 200 nacionalista cetnika, medju njima je bilo i mnogo ranjenika, pobili i zajedno sa crknutim psima pobacali u jame. Kad su Italijani pocetkom januara 1942. godine obustavili vojnicku kontrolu, pretezno planinskog puta Podgorica-Lijeva Rijeka-Bijelo Polje, ukinuli su baze u Lijevoj Rijeci, Matesevu i Kolasinu. Ta mesta su odmah zaposele nacionalisticke snage, Lijevu Rijeku, na primer, Djordjije Lasic, a Kolasin sudija Ljubo Minic. Dva dana kasnije, u Kolasin su upale jake partizanske snage i isterale nacionaliste. Komandant Minic, koga su hteli uhvatiti zivog, pobegao im je (ponovo). Zato su priredili jedan od najokrutnijih masovnih pokolja, u kojem su zrtve padale na sve strane. Slicno se dogadjalo i na drugim mestima. U Hercegovini je bio obicaj da, u zelji da dokazu svoju predanost partiji, sinovi igraju kolo oko pobijenih reakcionarnih oceva. I o tome izvestava Djilas. Zlocinacka okrutnost je u velikoj meri bila plod sistematskog partijskog vaspitanja. U nacelnom clanku Plemenita mrznja, Djilas kaze da je „Jedino merilo velicine ljubavi prema narodu nesavladiva mrznja prema neprijatelju”. Tu mrznju ljudi su „sticali kao ’dobri komunisti’”.293
Kao sto cemo jos videti, medju glorifikatore ubijanja politickih protivnika spadao je i B. Kidric. S. Vukmanovic Tempo je s ponosom saopstio Titu kako su se borci novoosnovanog bosanskog udarnog proleterskog bataljona odazvali na njegov pozdravni govor. „Kad sam im ponovio tvoje reci”, kaze, „da se nadamo da nijednom od njih nece zadrhtati ruka kad bude morao pucati na svog vlastitog oca, cela dvorana se zatresla od jednog jedinog gromkog: I NA OCA!” (velika slova su u izvorniku).294
Titova formulacija, na koju se Tempo poziva, glasila je: „Mi smo pobedili kako spoljnjeg, tako i unutrasnjeg neprijatelja. Ruka nije zadrhtala ni kad se trebalo obracunati s vlastitim ocem, ako je presao k izdajnicima, cetnicima.”295

Pred podivljanoscu partizana, nije mogla da zazmuri ni Titova obozavateljka, Filis Oti: „Divljali su po Crnoj Gori i palili, pljackali i ubijali”, izvestavala je. „Najekstremniji oblik vladavine poceo je da se uvodi sa sovjetima, ubijanjem protivnika i dozvoljavanjem osvete.”296

....U Crnoj Gori komunisti su prihvatili shvatanje krivice od dr Turnera, i od narodnosti (Jevreja i Cigana) prosirili na plemena. Ubijali su ljude, jer su pripadali odredjenom plemenu, na primer, pretezno procetnicke Vasojevice, Kuce, Bratonozice i druge. Djilas navodi kako su u Savniku, zbog antipartizanske zavere, 1. aprila 1942. ubili vise od 30 clanova plemena Drobnjaci iz Karadzica ispod Durmitora, rodnog plemena Vuka Stefanovica Karadzica, neke od njih samo zato, jer su, kao clanovi plemena, culi za zaveru.298 Iz slicnog razloga, pobili su nekoliko desetina clanova manjeg plemena Dzakovici.

Krvolocnost se nije ogranicavala na Crnu Goru. Milentije Popovic je pre pocetka velikog bezanja na zapad, 16. juna 1942. godine, pricao V. Dedijeru da je tako i u Hercegovini, posebno otkad su u pomoc stigli po „politickoj i vojnoj liniji... pojedini drugovi iz Crne Gore”. Hercegovci se drze nacela „Ubij svakoga, ko sutra moze da ubije tebe... Ubijali su na sve strane. Uveli su pravi sistem strahovlade”. „Svaki partijac je dobio zadatak da ubije po jednog petokolonasa.” Tek tako, preventivno, za svaki slucaj. Jedan politicki radnik je u svom govoru, u Zlarinu, navodno, objavio: „Ne bojte se smrti, to je samo poslednja zivotna funkcija!”299

prema:

292 V. Dedijer, Novi... II, str. 722.

293 Borba VII, broj 23, str. 1 (8. oktobar 1942); Djilas, Memoir..., str. 92.

294 Tempo nije bio samo teoreticar. Njegovog brata, dr Luku – profesora na pravoslavnoj Bogosloviji, koji je krajem rata bezao s Djuricevim cetnicima – negde kod Dravograda uhvatili su partizani (S. Vukmanovic, Revolucija... I, str. 11-14). Kad su Tempa upitali sta da urade s njim, on je naredio: „Ubijte psa odmah, da ne moram ja dolaziti da ga ubijem”. (B. Karapandzic, Jugoslovensko..., str. 125 i d., 159). Iako je inace, sasvim u skladu s Tempovim ideoloskim vaspitanjem mladih boraca, ova vest je neproverena. Prema drugom izvoru, odgovorio je: „Isto kao i sa svima ostalima”. (V. Dzomic, Stradanje.., str. 54). Bilo kako bilo, do takvih stvari ne dolazi se slucajno, vec su neizbezna posledica bezgranicne mrznje prema svima koji ne misle jednako.

295 Zbornik... II/3, str. 170; Borba VIII, 1942, broj 35, str. 3; "Zbornik... II/7, str. 271. Iz Titovog govora na godisnjici osnivanja Druge proleterske brigade, 1. marta 1942. godine u Cajnicu, proizlazi da je to bio deo zakletve koju su polozili borci, ne samo Druge, nego i Prve proleterske brigade (Zbornik... II/9, str. 79). U posleratnom objavljivanju Titovog govora, na smotri cetvrte krajinske divizije, na pravoslavni Bozic, 7. januara 1943. god i ne, u kojem je navedenom recenicom prevazisao sve krvolocnosti ustasa, cetnika i ostalih, koje je u njemu osudjivao, ova recenica je ispustena; mozemo pretpostaviti da se Tito te recenice postideo – vidi J. B. Tito, Vojna... I, str. 174-76.

296 Ph: Auty, Tito, str. 173.

297 Zbornik... XIV/1, str. 104-107.

298 M. Djilas, Wartime, str. 149, 174, 170, 52, 156.

299 V. Dedijer, Dnevnik I, 3. izd., str. 197.

- - - - - - - - - -

Четници нит' су људи а понајмање Срби.
Попрати мало спискове закланих и убијених Срба од стране четника:
Тема: ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ
http://forum.krstarica.com/showthread.php/765569-ДРАГОЉУБ-ДРАЖА-МИХАИЛОВИЋ/page6
Од стране 6 до 26 закључно (а биће још) па види колико су четници и како требили Србе. Најчешће су убијали борце НОП-а којем су по наређењу краља чак и 1944г. многи приступили.
Стиче се утисак да су четнике за тај крвави посао унајмили (гладне, жедне, без оружја и муниције) окупатори и на њихово заадовољство одлично су завршавали посао. Колико су четници само бораца НОП-а избацили из строја да не пружају отпор окупатору.
А онда кажи дал' су то људи и Срби!

Ти сам говориш о себи, нема потребе да било шта додајем ;)

ал мораћу и тебе да разочарам

Jovo Kapičić: Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane
Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane, to vam ja kažem. Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović...Da nije bilo Kalabića, kaže, „đeneral Mihajlović nikad ne bi bio pronađen jer ga je krio narod”.
http://www.blic.rs/vesti/tema-dana/sto-bih-se-mirio-s-onim-kome-sam-brata-ubio/emssqv6

Poslednja izmena:
- - - - - - - - - -
Ти сам говориш о себи, нема потребе да било шта додајем ;)
ал мораћу и тебе да разочарам

Jovo Kapičić: Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane
Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane, to vam ja kažem. Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović...Da nije bilo Kalabića, kaže, „đeneral Mihajlović nikad ne bi bio pronađen jer ga je krio narod”.
Ако је то стварно тако како је сенилни Ј.Капичић рекао, па што онда четници нису победили кад' је већина народа Србије била за њих?

Ако је то стварно тако како је сенилни Ј.Капичић рекао, па што онда четници нису победили кад' је већина народа Србије била за њих?

а сад је Јово Капичић "сенилан"...да није можда и четник??? :lol:

болесни мозак Јове Капичића се уопште није разликовао од твог

„Шта ја сада да се мирим са неким, коме сам брата убио”.
Он објашњава да је 1946. био начелник Удбе за Београд (пошто је те године Удба основана из Озне прим. аут.).
- То је тада било као да сам бог. Није било прописа, а могли сте да судите и да одлучујете. Зато Дража није добио гроб да се не иде на поклоњење, па нећу ја сада да му правим споменик низашта на свету - каже Капичић и додаје:
- Не би рек’о где је Дражин гроб ни да ми главу узму, па да пљунем на своју борбу, идеологију и мртве другове!?
http://www.akademediasrbija.com/ind...-06-46&catid=38:cat-komentari-vesti&Itemid=54

изгледа је и немачка обавештајна служба била "сенилна"

(9-II 1943), sef nemacke vojne Obavestajne sluzbe za Istocnu Evropu general Gelen napisao je referat u kome je istakao da

‘’Medju raznim ustanickim pokretima koji sve vise zadaju brige u prostoru bivse jugoslovenske drzave pokret Draze Mihailovica stoji na prvom mestu sto se tice vodjstva, naoruzanja, organizacije I aktivnosti…pristalice D.M. dolaze iz svih slojeva drustva I sada obuhvataju oko osamdeset odsto srpskog naroda. Nadajuci se oslobodjenju od ‘stranog jarma’ u jednom boljem novom poretku I jednoj novoj ekonomskoj I drustvenoj ravnotezi, njihov broj stalno raste…Stvaranjem D.M. pokreta sacinjena je jedna organizacija koja je zasnovana na fanaticnoj volji svakog pojedinca I koja moze da dobije kao revolucionarni pokret znatan politicki I vojni znacaj u kriticnim danima na Balkanu. Sjajno poznavanje terena od strane boraca I pozitivan stav vecine srpskog naroda koriste pokretu’’.

(Trials of War Criminals before the Nuerenberg Military Tribunals, vol. XI (Washington, D.C. : U.S. Government Printing Office, 1950), p. 1016, 1020
https://www.loc.gov/rr/frd/Military_Law/pdf/NT_war-criminals_Vol-XI.pdf

немаш ти друже Добро дошли ништа са овим народом...ти си следбеник Јосипа Броза...

А одговор на твоје питање је више него једноставан...414.000 војника Црвене Армије и 80.000 усташа били су потребни да "решите питање Србије"...помири се са тим да је истина изашла на видело, биће ти лакше ;)

Poslednja izmena:

Западне милијарде, прелазак квислиншких формација у партизане, улазак Руса...

Западне милијарде, прелазак квислиншких формација у партизане, улазак Руса...
Jeл' ту рачунаш и квислиншке борце ЈВуО који су после краљеве наредбе септембра 1944г., листом прелазили у партизане?
Оно шта је остало од четника (,,Зулум буљука''), сатрли су партизани на Зеленгори и ујке у Лијевча пољу.
А милијарде са Запада могла је и вајна и побегуљичка Влада у Лондону да приграби само да су били паметнији.
,,Ко умије, њему двије''!

Jeл' ту рачунаш и квислиншке борце ЈВуО који су после краљеве наредбе септембра 1944г., листом прелазили у партизане?
Оно шта је остало од четника (,,Зулум буљука''), сатрли су партизани на Зеленгори и ујке у Лијевча пољу.
А милијарде са Запада могла је и вајна и побегуљичка Влада у Лондону да приграби само да су били паметнији.
,,Ко умије, њему двије''!

Заборавио си део да су четници почели да прелазе тек после 12.9. а да су остали прелазили много пре 12.9.1944.
Такође да је много мање четника прешло у партизане него осталих...

Заборавио си део да су четници почели да прелазе тек после 12.9. а да су остали прелазили много пре 12.9.1944.
Такође да је много мање четника прешло у партизане него осталих...
Ко и колико су то прешли у партизане? Или ти онако, ,,Ђоко од око''?
Јеси у праву али непотпун што се тиче броја и састава. Сазнали су људи ко је војска а ко башибозлук.

Јеси у праву али непотпун што се тиче броја и састава. Сазнали су људи ко је војска а ко башибозлук.

И децембра 1944. према редакцији Зборника, четници имали око 40 000 људи. А знамо да су четничке јединице почеле да се распадају после Краљевог говора...

Свакако су вам биле драже усташе...80.000 њих! Ал прелазили су и партизани у усташе па што не би и усташе у партизане ;)

ustase.jpg

Што се тиче твог претходног поста, само секташ може да ликује над погибијом сопственог народа и то од усташког ножа...олади мало човече, уби те мржња, изједа те...немаш појма како то тужно изгледа са стране...

Poslednja izmena od moderatora:
Битка на Јеловој гори
ј
е била велика битка између партизана и четника на простору од Ваљева доПожеге, са циљем да се заустави продор партизана из Босне и Санџака у Србију. Ту, на Јеловој гори, вођена је главна битка за продор НОВЈ у Србију.
У бици на Јеловој гори партизански
Први пролетерски корпус разбио је 9. септембра 1944. четничку главнину. Када су партизани 1. септембра заузели Пожегу, уследио је четнички противудар. Четници су 5. септембра овладали Пожегом и током наредних дана наставили потискивање снага НОВЈ. Након четири дана повлачења, партизани су енергичним противнападом 9. септембра на Јеловој гори разбили ојачануЧетврту групу јуришних корпуса ЈВуО под командом Драгослава Рачића. Након битке уследило је гоњење четника који су се повлачили према северу.
За време битке десио се проглас краља Петра II да се све четничке јединице приступе у партизане.
У бици на Јеловој гори, партизани су нанели су потпун пораз националним снагама, чиме је исход битке за Србију решен. У гоњењу четника, партизани су 13. септембра опколили њихову Врховну команду. Први пук
СДК је успео да спречи да партизани не заробе Михаиловића, али су партизани успели да заплене комплетну архиву Врховне команде. После пораза на Јеловој гори Михаиловић и део четничких јединица су се повукли у Босну. Након битке на Јеловој гори, Дража Михаиловић и његове јединице престали су бити политички и војни фактор у Србији. Убрзо након битке је уследило ослобођење Ваљева.
Четници су без помоћи окупатора били тучени свуда и на сваком месту. У фудбалу би се то рекло да су партизанима служили за гол-диференцију.
Глупи Д.М. стварно није умео да буде вођа. Војничку каријеру је стекао док је слушао туђа наређења, старешина изнад њега. И док је слушао окупатора, ту и тамо наносио је штету партизанима.
Али да сам испланира војну операцију био је дудук.

Део о спашавању Драже од стране СДК је глупост. А разлог због којег су партизани добили битку на Јеловој гори је прост-примили нову количину муниције и 9.9. засули четнике минобацачима. 3 дана пре тога четници су их тукли код Пожеге, а само дан пре пораза потисли партизане са Јелове горе. Међутим, те победе су их коштале нестанка муниције и 9.9. се није могло ништа учинити...10 метака у просеку на минобацаче и топове ни Жуков не би могао да победи...

Део о спашавању Драже од стране СДК је глупост. А разлог због којег су партизани добили битку на Јеловој гори је прост-примили нову количину муниције и 9.9. засули четнике минобацачима. 3 дана пре тога четници су их тукли код Пожеге, а само дан пре пораза потисли партизане са Јелове горе. Међутим, те победе су их коштале нестанка муниције и 9.9. се није могло ништа учинити...10 метака у просеку на минобацаче и топове ни Жуков не би могао да победи...
И шта си ти сада објаснио осим што си потврдио да су четници 9. септембра 1944г. попили батине и након битке на Јеловој гори, Дража Михаиловићи његове јединице престали су бити политички и војни фактор у Србији.
Чим нису имали подршку окупатора били су млаћени ,,као волови у купусу''!

И шта си ти сада објаснио осим што си потврдио да су четници 9. септембра 1944г. попили батине и након битке на Јеловој гори, Дража Михаиловићи његове јединице престали су бити политички и војни фактор у Србији.
Чим нису имали подршку окупатора били су млаћени ,,као волови у купусу''!

Ради се о томе да су они које ти представљаш као разуларену руљу, кукавице, неспособњаковиће за командовање и слично, недељу дана тукли недељу дана једну од најјачих партизанских јединица, 1. пролетерски корпус, и да је та партизанска јединица морала да добије попуну у тешком наоружању да их разбије.

Ако су четници заиста такви каквима их описујеш, онда 1. пролетерски корпус треба да је срамота што је бежао пред њима, и што му је требало да растури минобацачима и топовима Јелову гору да би их победио, и то када им је нестало муниције. А после су ти још пуна уста хвале на рачун јединице која побеђује једнометковиће уместо да се покријеш ушима као Дамбо...

Ради се о томе да су они које ти представљаш као разуларену руљу, кукавице, неспособњаковиће за командовање и слично, недељу дана тукли недељу дана једну од најјачих партизанских јединица, 1. пролетерски корпус, и да је та партизанска јединица морала да добије попуну у тешком наоружању да их разбије.

Ако су четници заиста такви каквима их описујеш, онда 1. пролетерски корпус треба да је срамота што је бежао пред њима, и што му је требало да растури минобацачима и топовима Јелову гору да би их победио, и то када им је нестало муниције. А после су ти још пуна уста хвале на рачун јединице која побеђује једнометковиће уместо да се покријеш ушима као Дамбо...
Да, да, та силна четничка армада која је побеђивала све од окупатора до партизана, кначно нам је донела слободу.
Видим их на свим обележавањима по градовима Србије.
Мани се ћорава посла!

Back