Битка на Косову пољу 1389

бројнији нападач (османлије) у бици губи војсковођу и након битке се повлачи назад
малобројнији бранилац (Срби) у бици губи војсковођу и након битке бива ослабљен за потоње навале окупатора

ако је неко у тој бици и победио, то је била пирова победа, али највише личи на нерешено

бројнији нападач (османлије) у бици губи војсковођу и након битке се повлачи назад
малобројнији бранилац (Срби) у бици губи војсковођу и након битке бива ослабљен за потоње навале окупатора

ако је неко у тој бици и победио, то је била пирова победа, али највише личи на нерешено

Al' je bilo nereseno 500:1

Znači carica Milica se zajebala što je stupila u vazalni odnos sa Turcima. Da je znala za Tiksijevu teoriju, možda bi ona zauzela Otomansku imperiju.

"Zašto nas niko nije obavestio da smo pobedili", reče Milica češkajući se po glavi.

Милица је у ствари ступила у вазални однос са Турском касније те исте године, јер је са севера претила опасност од Угара.

Срби су били добри са Бајазитом, тј. Лечићем, па је закључен брак између њега и Оливере, а шурак бајазитов, Стефан, син Кнеза Лазара, је био екстра ортак са Бајазитом.

Al' je bilo nereseno 500:1
вероватније је тај однос у самој бици био ближи 3-4 према 1 у корист османлија

с обзиром да су обе стране имале тешке губитке, а помиње се и да је српска војска била успешнија у првом делу битке, а османлије у другом бројношћу изједначују, али се након битке и повлаче - исход саме битке је најближи нерешеном, уз већу корист по османлије у наредном периоду

Znači carica Milica se zajebala što je stupila u vazalni odnos sa Turcima. Da je znala za Tiksijevu teoriju, možda bi ona zauzela Otomansku imperiju.

"Zašto nas niko nije obavestio da smo pobedili", reče Milica češkajući se po glavi.
Милица је у ствари ступила у вазални однос са Турском касније те исте године, јер је са севера претила опасност од Угара.

Срби су били добри са Бајазитом, тј. Лечићем, па је закључен брак између њега и Оливере, а шурак бајазитов, Стефан, син Кнеза Лазара, је био екстра ортак са Бајазитом.
Ево дела из књиге Владимира Ћоровића.
Screenshot_20231022_083817_Gallery.jpg

Сви смо ми чули за Косовску битку и знамо сви отприлике шта се све тамо издешавало 28. јуна 1389. године. Али по мени два су кључна тренутка у тој веома важној битки за европску историју, први је убиство султана Мурата Првог, односно начина на који се оно десило. Други је ко се први повукао са својом војском са Косова поља, Вук Бранковић или војвода Влатко Вуковић после напредовања Бајазита на турском десном крилу? Каква су ваша сазнања и какво је ваше мишљење на ову тему о Косовском боју?

Бој на Косову, Адам Стефановић
Battle_of_Kosovo,_Adam_Stefanović,_1870.jpg

Poslednja izmena:
Све то стоји, сигурно га није убио неки туркски војник или неко од његових синова, али како се то десило, односно на који начин, то је питање ове теме.
Turci su naduvali priču da bi ispalo kako je neki naprirodni junak ubio sultana jer to ne može običan čovek.

То па баш нисам чуо да је неки суперјунак убио султана Мурата.
Ne znam tačno gde sam to čitao, da li je bio Spiridon Gopčević ili neko drugi koji je putovao po Kosovu pre jedno 150 godina i slušao priče i Turaka i Srba. Priče su se uglavnom poklapale a za Miloša Obilića su turci još više preterivali od nas samih.

Први извор који спомиње убиство султана Мурата на Косову пољу је писмо фирентинске општине краљу Твртку Првом Котроманићу, ево дела који се односи на убиство султана:

,,Блажен је и дан онај и спомен частан и гласовит на блаженога Вида, Пресветога мученика, у који је било дато да надвладан буде онај најсуровији душманин. Блажена, троструко и четвероструко блажена су и она дванаесторица племића, чета она што се пробила кроз одреде коњаника непријатељских, и мачевима је пут пресјекла у колу камила ланцима здружених, и у најкрепкијем налету допрла до шатора Амуратовог. Блажен је надасве и онај јунак који је усмртио војводу толике војске мачем неустрашиво заривеним под грло и у слабине. Блажени су и сви они остали који су, у мучеништву славодобитном, живот свој с крвљу својом источили над грозним оним труплом, клане жртве закланом султану!''

како се то десило
12 витезова завереника су се током битке (турци кажу после битке) пробила до султановог шатора

а ту је и она позната верзија о чину појединца:

Лаоник Халкокондил, представља и грчку и турску верзију погибије Мурата. По турској, султан је убијен после боја, док грчка каже:
– Високи племић се одлучио на ово херојско дело, веће од свих што су икад учињена, још док се Мурат налазио усред својих постројених трупа. Тај човек се звао Милоин.
Турски хроничари по први пут помињу име „неверника и проклетника због кога је падишах постао шехит“ 1484. године, када за име витеза наводе Милоша Кобилића, познатог као Обилић.

Сви смо ми чули за Косовску битку и знамо сви отприлике шта се све тамо издешавало 28. јуна 1389. године. Али по мени два су кључна тренутка у тој веома важној битки за европску историју, први је убиство султана Мурата Првог, односно начина на који се оно десило. Други је ко се први повукао са својом војском са Косова поља, Вук Бранковић или војвода Влатко Вуковић после напредовања Бајазита на турском десном крилу? Каква су ваша сазнања и какво је ваше мишљење на ову тему о Косовском боју?

Бој на Косову, Адам Стефановић
Pogledajte prilog 1461347
Разни су турски извори,чак до сценарија да је султан страдао у самој битки.
Па до верзије да се сатима након битке није знало да је убијен,због мира у турским редовима.

Мени лично,не пије воду прича да је Милош приликом клањања потегао скривено сечиво.Тешко је замислити баш такав пропуст гарде сараја и султанове личне.
Пре ми је за поверовати да је ( сваки озбиљан витез је извежбани убица) Милош потегао неки предмет на дохват руке...чашу,накит...и пресудио у секунди...

Back