Сребрена
Poznat
- Poruka
- 8.139
Што се учешћа Албанаца у Косовској бици 1389. године тиче морамо ипак кренути од османских историчара пошто, хронолошки гледано, они први уводе Албанце "у игру".
http://www.scribd.com/doc/89018351/Алексеј-А-Олесницки-Турски-извори-о-Косовском-боју
Цитати су из расправе Олесницког са све страном. Немој ми пребацивати да нешто измишљам, провери сама шта пише. .
Навео си да османски историчари уводе Албанце "у игру" , а они их нису поменули .зато сам ти рекла да измишљаш.Помињу област .
Читамо исту књигу:
Олесницки је исписао у анализи исто што сам ја рекла на први преглед твог текста, да се ради о територијама, а не о појединим групама народа.
И ми данас кад објашњавамо ко нам је био на слави не кажемо :Дошли су рођаци и гости из Смедерева, Паланке, Сомбора, Митровице и Живадин...него исто набрајамо, или области, или имена (напр "Дошли су ми стрина, ујаци и браћа"..или "Дошли су Живковићи, Миливојевићи, Синобади и Јуришићи"..или "Дошли су из Србије и Републике Српске" итд.. увек исто са истим)..
Олесницки тумачи да су се придружили "турске комшије" а ја бих пре рекла да су набројане области од којих се очекивало да придонесу српској одбрани, с обзиром да у њима живе и Срби (коликог броја ствар је за дискусију)...отприлике " земље где пребивљају Срби".
А ево таман и додатка на мој одговор Рафаиљу, кад нисам имала при руци тачан турски израз и превод Милошевог презимена "Кубила- онај који зналачки удара"
Ja mislim da je Srebrena više nego očigledno da se pod Lazima misli na - Laze.
Славене, слажемо се да је више него очигледно да под Лазима, Олесницки мисли на - Лазе.
Једино се разликујемо у тумачењу ко су они и одакле.
Ако нећеш да верујеш мојим првим утисцима (рекох да се вероватно односи Лазе на становништво Лазареве државе- Србе јер је Готски писао да су из Закавказја), веруј Олесницком, он даје две верзије и обе су у истој књизи поводом које је потекла дискусија:
1. Да су Лази - Срби из Лазареве земље. парчета Србије која је под Лазаревом Србијом (дакле исто као ја, а различито од Готског и тебе), и
2. Да су Лази Рашани, израз за већу област Срба него што је Лазарева слободна држава.
Наћи ћеш сигурно
http://www.scribd.com/doc/89018351/Алексеј-А-Олесницки-Турски-извори-о-Косовском-боју
Poslednja izmena: