Битка на Косову пољу 1389

Разуме се да ратови нису били фронтовски међутим један тада врло велики и развијен град предаш да би изашао из њега да се бориш није ми логично.
Једимо ако Османлије нису већ биле заузеле Приштину, која је била пре тога у склопу области Мрњавчевића?Мада ми је то мало вероватно.
Турски извори су по правилу настали доста касније после битке и доста су пристрасни и непрецизни тако да им не треба превише веровати.
Откуд Турцима камиле на Косову?

Разуме се да ратови нису били фронтовски међутим један тада врло велики и развијен град предаш да би изашао из њега да се бориш није ми логично.
Једимо ако Османлије нису већ биле заузеле Приштину, која је била пре тога у склопу области Мрњавчевића?Мада ми је то мало вероватно.
Турски извори су по правилу настали доста касније после битке и доста су пристрасни и непрецизни тако да им не треба превише веровати.
Њихова восјка је дошла са југа, кроз област Драгаша, тако да до Приштине није ни стигла.

Да са југа тачније, једна војска Вардарском долином а друга из Софије преко Поморавља се спустила на Косово.
Само што се битка одиграла северо-западно од Приштине!!!

Хех, право да ти кажем, мислио сам да на крају нисам ни постовао оно, заборави да сам ишта и рек`о :D

Da je bila u sklopu oblasti Mrnjavčevića, koji su bili pod Turcima, sve bi bilo jasno - zašto bi Turci zauzimali grad od vazala?

Помиње се понегде у турским изворима да је, после јаничарске војске, ступао један ред камила (схватила сам без јахача), па онда остали. Намера јесте да камиле узнемире коњицу.
Приштина и Косово поље су су поседу Бранковића били, тек после су Турци наградили вазалне Лазаревиће и Бранковићевом земљом.
Приштина је вероватно била и Бранковћева престоница, с обзиром да је му је жена боравила ту.

Где је била кнежева вечера ? На којој локацији?

Poslednja izmena:
А шта подразумеваш под Приштином? Градова у Србији у то време није било, то јест оно што је било дискутабилно је да ли се може назвати градовима.

Hm, da li je tako?! Primorski gradovi? Rudarski centri?
Мисли се на подручје рашке државе, не на приморје. Што се рударских центара (Ново Брдо) тиче, рекао бих да постоји дебата о томе може ли се то сматрати градом, пошто су то биле рударске насеобине, засноване на неким посебним правима датим страним рударима, које нису преживеле након престанка екплоатације налазишта.

Знам да постоје историчари који заступају тезу да је први српски град заправо Београд. Ја нисам ни на чијој страни. :)

Суштина се врти око тога да урбани центри морају настати око неког центра административне моћи, а то значи у окружењу моћних феудалаца. Будући да је властела живела у дрвеним дворовима, а у случају потребе се склањала у утврђена уточишта - тзв. рефугијалне замкове, у тим условима није било прилике да се развију трајни административни центри. То је отприлике та аргументација.

Пардон због офтопика, али није лоше имати на уму да градова у класичном смислу ипак није било. Заиста, којег града (у смислу урбане насеобине) данас постоје остаци, из периода Немањића?

Da je bila u sklopu oblasti Mrnjavčevića, koji su bili pod Turcima, sve bi bilo jasno - zašto bi Turci zauzimali grad od vazala?
Тако је, међутим ако је Приштина припадала или Лазару или вероватније Вуку, тамо су и однете мошти кнеза Лазара после битке, то би значило да су Турци заобишли са југа Приштину, практично прошли поред ње, и отишли на Косово поље да се бију са Србима који их нису сачекали негде јужније од града него северно.
Помиње се понегде у турским изворима да је, после јаничарске војске, ступао један ред камила (схватила сам без јахача), па онда остали. Намера јесте да камиле узнемире коњицу.
Приштина и Косово поље су су поседу Бранковића били, тек после су Турци наградили вазалне Лазаревиће и Бранковићевом земљом.
Приштина је вероватно била и Бранковћева престоница, с обзиром да је му је жена боравила ту.
Где је била кнежева вечера ? На којој локацији?
Не знам колико је то проверено.Читао сам негде код Шкриванића чини ми се и да су i топови(бомбарде) коришћени на Косову.
Вукова престоница је била Вучитрн колико знам.
Кнежева вечера је по већини аутора била у Крушевцу, а причешће пред битку у цркви Самодражи на Косову.
А шта подразумеваш под Приштином? Градова у Србији у то време није било, то јест оно што је било дискутабилно је да ли се може назвати градовима.
Колико знам Приштина је тада већ била град и административни центар, припадала је и Мрњавчевићима пре Маричке битке.
Па и Призрен је био град у то време, Скопље такође, Ново Брдо недалеко Приштине нарочито и то је познато.Свакако Приштина у време битке није била нека мало безначајно село зато ме и чуди сама локација битке.

Gradovi onog doba su tvrdjave, a najpoznatija je Novobrdska, u tom periodu pet puta veća od ondašnjeg Londona.Skoro 50 godina je proteklo od Kosovske bitke dok je Turci nisu osvojili, i to nakratko.
http://srbin.info/2014/01/26/majka-srpskih-gradova-kad-je-nase-novo-brdo-bilo-vece-od-londona-foto/
Verovatno su je Turci jednostavno zaobišli dolazeći na Kosovo polje,sa pretpostavkom da su se se kretali preko Skopske Crne gore, to je oko 50 km.

Povodom Prištine:

Vuk Branković ...; između ostalih, držao je i gradove Prištinu, Peć, Prizren i Zvečan, a takođe i rudnik Trepču. ..u povelji koju je izdao Hilandaru u novembru 1392. godine, sam Vuk kaže: „složih mir s Turci i priložih velikomu gospodinu caru Bajazitu i složih s njim mir“ i „raspisah zemlju vsu koliko jest v oblasti mojej kako ćemo plaćati danak Turkom“...Već tokom 1396. godine, kada je pala Priština, skoro sve zemlje Vuka Brankovića bile su u rukama Turaka..
http://www.poreklo.rs/2013/09/13/grb-i-rodoslov-brankovića/?lang=lat

Upalo mi u oči da je Vukova žena Mara boravila u Prištini, a tamo gde je žena, tamo je i dvor, zato pomenuh Prištinu kao verovatnu prestonicu.
Godine 1392., u jednom dugačkom opisu , vizantijski car Jan Kantakuzen, navodi: „Pristinon je bilo naselje bez utvrđenja, gde je samo dvor vladara imao posebnu važnost“.

Povodom pitanja o lokaciji kneževe večere, negde se pominje i Prizren, ali nekako je predaleko od zbivanja, to me je baš bunilo.
Po onome što smo učili, ispada da je Lazar sazvao i organizovao bitku na Brankovićevoj zemlji, zašto baš na Kosovu polju a ne negde na periferiji srpskih zemalja , nije mi bilo nikad jasno.
Tu su se, nešto ranije, tukli Mrnjavčevići protiv Nemanjića,Lazara i Altomanovića.

Poslednja izmena:
Ako "nije" bilo Albanaca u to vreme na prostoru danasnje Kosova kako vi kazhete , onda zashto se zvalo Prishtina po albanskom jeziku a nema znacaj na srpskom jeziku :think:

Ima značenje na srpskom i naziv je slovenskog porijekla kao i sva toponomastika Kosmeta i najvećeg dijela Albanije. Znaš li šta je prišt?... Navodno je prvo riječica Prištevka dobila ime po umrlima od kuge (crnog prišta) koji su bacani u rječicu...

Ima značenje na srpskom i naziv je slovenskog porijekla kao i sva toponomastika Kosmeta i najvećeg dijela Albanije. Znaš li šta je prišt?... Navodno je prvo riječica Prištevka dobila ime po umrlima od kuge (crnog prišta) koji su bacani u rječicu...

Ispada da i albanski neznamo jbg..
Ignorisati sve sta je albansko na ovim prostorima, u ovome slucaju naziv grada PRISHTINA , dovodi do sumnje vasu proslost !

Poslednja izmena:
:fdlan:

idi bre Arber, citaj nesto pa se javljaj
ovako samo . . .

Imaju i Albanci dve reci da kazhu oko " Bitke na Kosovu polju 1389." i kao uvijek od neutralnih izvora , poput ovome :

Istoria degli ultimi quattro secoli della Chiesa
Filippo Angelico Becchetti (bp. of Città della Pieve.) 1792, faqe 169.
http://tinypic.com/view.php?pic=2zi3k1h&s=5#.U4-hZ3KSxec

.. nego Theofana iz Prishtine nemogu ga razumeti sta je hteo reci ??
Zaista neke ljude ne razumem , posebno neke koji mi danas daju reputaciju a sutradan kao hoce nesto da ... :mrgreen:
Reci sta si htio zemljace ?

Da, po rečici Prištevki stanovnici su prozvani Prištevci i Prištevke. Osim očigledne veze sa prištom (bedrenicom, prostrelom ), navode stručnjaci da je staroslovenska osnova bila Prišьčь
i porede sa poljskim Przyszek, kajkavskim Prišek, lužičko srpskim Priš. Sama reč prišt ( bedrenica, prostrel) mora da ima veze sa glagolom prišiti.

nominative prišt prištevi
genitive prišta prišteva
dative prištu prištevima
accusative prišt prišteve
vocative prištu prištevi
locative prištu prištevima
instrumental prištem prištevima

Poslednja izmena:
Lol, ovi siptari, Pryština i Pryštinka su inace cesti toponimi u Ceskoj, doduse Srebrena mislim da nije bas u pravu oko etimologije, u pitanju je toponim tj. hidronim sa osnovom prštati, u smislu vode koje pršti tj. pršteći izvor. To znacenje ima u ceskom:
http://kott.ujc.cas.cz/dokument.php?soubor=02/02-1229.htm&odstavec=31&delkaHesla=8&zvyraznit=true
http://kott.ujc.cas.cz/dokument.php?soubor=09/09-0263.htm&odstavec=74&delkaHesla=9&zvyraznit=true
da se ne mucite oko prevodjenja pramen koji se navodi kao sinonim je ceska rec za izvor

Back