oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.992
Oziman..
Postoji i preneseno znacenje.. ali, nebitno sad.. razumem ja sta hoces da kazes, sve je to u redu..
Nego, ajde ti lepo napisi sta kod tebe izaziva osecanje ljubavi.. ali, onaj osecaj.. da hoces da se raspuknes od neke ljubavi prema svemu.. kada ti je sve stostruko lepse.. mirisnije, ukusnije.. kada su boje zivlje.. zvukovi povodljivi.. tisina spokojna.. a u stvari je sve isto.. promena je u tebi..
Ja sam rekla.. na mene tako deluje samo priroda.. i tada volim da se zatrcim kroz travu (i ne smetaju mi skakavci, iako ih se plasim, ali ne i tada.. tada skakucemo zajedno).. da se vrtim u krug, da zagrlim drvo, bosa trckaram po potoku.. ali, sve to i moram.. upravo da se ne bih raspuknula.. sad je ovo presmesno, znam..
samo da dodam.. nemojte da je neko spomenuo ekstazi ili tako nesto.. mislim, kao supstitut za muzu..
Sta reci. Smesno jeste ali i je i nesto izuzetno u isto vreme. Bravo.

Moram da priznam da ovakvo ushicenje koje opisujes nisam doziveo. Ova vrsta egzistencije u kojoj su nase individualne volje zatvorene, tesko da moze dozvoliti takav praznik koji opisujes.
I ta priroda u kojoj tako uzivas, u stvari je arena gde svako svakog jede. Tog skakavca uskoro ce pojesti neki slavuj , a onaj orao kojem se divis na nebu svojim kandzama rastrgnuce tog slavuja zivog.
Priroda nije lepa. Priroda je demonska.
Tako da mislim da je tvoje uzivanje u njoj samo privid.
Bilo kako bilo ja sumnjam da je ljubav koju opisujes uopste moguca tako cista ,bez mrznje kao svog korelata .
Cak i kada uspemo da uz pomoc umetnosti prevazidjemo svoju individulanost ono sa cime se susrecemo nikako nije ljubav , vec praprotivurecnost i prabol zajedno stopljen sa pranasladom i uzivanjem (kako kaze Nice u Rodjenju tragedije). U toj transcendentnoj oblasti pretapaju se patnja i radost, ruznoca i lepota,konsonanca i disonanca.
To je nesto izvan reci i opisa ali sigurno mu ne mozemo dodeliti atribute ljubav ili mrznja ,vec nesto stopljeno zajedno a u isto vreme prevazilazi i jedno i drugo.
Eto to je pod navodnicima "ljubav"kojoj se ponekad uspevam pribliziti, i ujedno je i odgovor na tvoje pitanje.