Biti muza osecanju ljubavi

Auff.. ne slazem se..

"Zivot je ono sto proleti , dok mi radimo nesto drugo".. ako to kazem.. da li sam ja tvoja muza ljubavi?

Hocu da kazem.. koliko god ta recenica bila impresivna, ne cini te muzom.. prosto jer si u senci.. akcenat je na recenici.. ti i nisi tu toliko bitan.. nemoj da me shvatis pogresno, ja samo mislim da je muza ipak nesto vise.. nesto samo nase.. nas licni pokretac.. nasa licna fascinacija.. mnogo kompleksnije od jedne recenice (ma koliko recenica sama po sebi bila kompleksna).. i, sto je najbitnije, mnogo toplije.. bliskije..ne znam.. pre bi mogao da budes muza nekome zbog svega onoga sto ovde pises.. utiska koji ostavljas.. zbog te jedne recenice.. tesko.. mozda podsetnik, ali muza ne..

Nisi mi odgovorio na pitanja..

Precizno receno....mada je sad mozda i previse precizno....

Imamo osecanje ljubavi koje neko, nesto evocira....kako to evocira, sta to evocira, sta treba da bi evocirao.....e to je ono sto treba da radi muza osecanja ljubavi....

Muza ljubavi , gde bi nesto , neko evociralo ljubav svojim postojanjem , bi bilo osecanje ljubavi usmereno ka toj muzi, i aktivnosti i kreativnosti bi bile u svrhu toga , takodje usmerene ka toj muzi...a to mi nije cilj.....ove teme....

Znaci cilj mi je bilo sta sto vas puni osecajem ljubavi....e sad je dosta i red je na vas.....
Da cujem sta bi trebalo da cini takva muza koja bi vas povremeno punila osecanjem ljubavi, ne prema njoj...

Neotelotvorena muza osećanja ljubavi?Imaginarno vanvremensko biće koje nagoni i budi osećanje
ljubavi?Biće koje ne moraš da vidiš,dotakneš,čuješ?Biće koje ne smeš da ostvariš ničim telesnim?
Onda je to Sama LJubav po sebi,ljubav bez ljubavi,ljubav koja obitava u duši i kojoj ne treba ispunjenje.
Postoji zbog sebe,za sebe,samodovoljna je,ne traži ništa,ali i ne daje ništa.
Sama sebi je svrha i cilj,domet i postignuće.Ili je to ljubav prema Ja?

Ljubav prema Ja postoji u svima nama,tako?
JA je svest o sebi,o postojanju,tako?
JA služi da štiti jedinku od opasnosti,tako?
JA ne dozvoljava da se ugrozi pristupom drugom JA.
To je baza.
Ako JA dozvolim pristup drugom ja,ne znači da ću ga obavezno i zavoleti,da ću ga prihvatiti.Ili u ovom slučaju prema svima.Svi je mnogo JA,ugrožavaju me,moje JA se povlači,da bi me zaštitilo,samim
tim nema ljubavi.One za koju pitaš,nema muze ljubavi,opasna je po mene.Ako je spustiš na takav način na telesno biće.
Šta ostaje?Efemernost,bestelesno,kao što već rekoh,a to nas vodi u Božansko.

Ovo što si neveo su dešavanja koja nemaju bliske veze sa muzom,bar za mene.To su druge vrste osećanja,nisu baš za ovu temu,a ne bih da idem u off topic.Mogu ja malo da svedem svoj stav u kraćoj formi?Ovaj podatak koji ću izneti sam čula odavno,samo sam ga zaboravila,pa su me podsetili.

Postojim Ja,jedinka,biće s razumom,voljno da uči,shvata,razmišlja,oseća.U meni obitava duša,koja se razvija na isti način kao i Ja,prati me.Fizički razvoj prati mentalni i tako dolazimo do odrasle jedinke,
sposobne za osećanja.Ona postoje u meni i čekaju da ih neko ili nešto pokrene,kad se to ne desi,
prirodni nagon u meni traži ljubav,zato ja stvaram fiksaciju,lažni osećaj ljubavi.Da bi bio realan,mora imati muzu,izvor iz koga sve polazi.Ukoliko to nije fizičko biće,ukoliko je apstraktno,onda je idealno.
Kažu da duša teži tačno 21gram.Ja verujem u to da duša u sebi sadrži sve ono što ti zoveš muza.
Nekih 95% ljudi će reći da lupam,ja sam u onih 5%.

...mislim da imam neku ideju o sreći i idealnom odnosu - ljubavi , s tim u vezi , još od odavno ,a da toga nisam uopšte svesna , nego se samo prepozna to osećanje - kao kad se nekad u trenutku setiš osećanja iz sna koji si davno sanjala -o ...i to osećanje može da proizvede neko s kim ne mogu da ostvarim odnos - ni prijateljski ni ljubavni ,iako osećam prijatnost u njegovom prisustvu .. kad bi se po tom osnovu "povezala" s nekom osobom , to bi verovatno bila "opsesivna potreba" za prisustvom te osobe ...

Pa kljucna stvar je, u onome sto sam malopre navela, da je suprotnog pola.. da li je i aseksualno, s obzirom da sam izuzela njegov lik.. pitanje je..

Da li mozes da zamislis devojku koja ce u tebi da izazove preplavljenost ljubavlju, a da ne pozelis da tu ljubav.. takvu.. toliku podelis sa njom? Ili barem i sa njom? Zar to ne bi bilo bas ono sto bi zeleo? Mozda bi bilo i najlepse tako.. u dvoje.. I zar nije i ona vredna te ljubavi.. mozda i pre nego ostatak sveta?

Nikako . Ako bi sa devojkom koja predstavlja umetnicku inspiraciju umetnik podelio svoju idealnu ljubav, nestalo bi uzvisenosti i sve bi se zavrsilo u ritualima parenja coveka, gde ucestvuju dve individue i sto je , ako je uopste ima, najnizi oblik ljubavi.
Ovde se radi iskljucivo o projekciji ideja , ili posto smo na psihologiji, projekciji arhetipa. Umetnik ne vidi konkretnu zensku osobu, vec vidi objektiviziranu Animu, simbol necega mnogo viseg. Na taj nacin na kraju dobijamo umetnicko delo a ne vostanu figuru.

Da je Petrarka zadovoljio svoju nikad uzvracenu ljubav prema Lauri, nikada ne bi napisao pesme koje je napisao.

Nikako . Ako bi sa devojkom koja predstavlja umetnicku inspiraciju umetnik podelio svoju idealnu ljubav, nestalo bi uzvisenosti i sve bi se zavrsilo u ritualima parenja coveka, gde ucestvuju dve individue i sto je , ako je uopste ima, najnizi oblik ljubavi.
Ovde se radi iskljucivo o projekciji ideja , ili posto smo na psihologiji, projekciji arhetipa. Umetnik ne vidi konkretnu zensku osobu, vec vidi objektiviziranu Animu, simbol necega mnogo viseg. Na taj nacin na kraju dobijamo umetnicko delo a ne vostanu figuru.

Da je Petrarka zadovoljio svoju nikad uzvracenu ljubav prema Lauri, nikada ne bi napisao pesme koje je napisao.

A nee.. ja sam ta pitanja postavila Patku.. sta bi on da se nadje u takvoj situaciji.. samo sto, naravno, nije odgovorio..

Nisam mislila da tako treba.. mada ne mislim ni da bi to bio najnizi oblik ljubavi.. Jer, nismo svi umetnici, ali to ne mora da znaci da ne mozemo da imamo muzu.. samo drugacijeg tipa.. nesto sto ce u nama da izazove osecaj ljubavi.. a potreba je coveka da tu ljubav usmeri ka necemu ili nekome.. zato sam ga pitala zar ne bi bilo najproduktivnije.. najbolje sto moze da ucini sa njom.. da je podeli sa uzrokom.. ja ne znam, samo pitam.. ali isto tako, ne mislim da bi se svelo na puko parenje.. naprotiv, mislim da bi bilo najblize sto moze idealnom.. jer, koliko sam ja razumela, Patak je imao u vidu coveka.. ne umetnika..

To sto nije zadovoljena ne znaci da nije postojala zelja da se ona zadovolji, zar ne? Pa.. da li je ta zrtva bila svrsishodna.. na kraju? Ili mozda i nije bilo zrtve? Zavisi iz koje perspektive posmatras.. iz perspektive umetnika ili coveka.. i kog coveka.. I, ako ljubav nije uzvracena.. da li je onda volja tog kome nije uzvracena to sto nije zadovoljena?

Slazem se.. da nije bilo tako kako pises..ne bi nastajale najlepse pesme.. ali, nije to ono o cemu govorim.. a daleko od toga da bih volela da ih nema..

Talulah
Nisam mislila da tako treba.. mada ne mislim ni da bi to bio najnizi oblik ljubavi.. Jer, nismo svi umetnici, ali to ne mora da znaci da ne mozemo da imamo muzu.. samo drugacijeg tipa.. nesto sto ce u nama da izazove osecaj ljubavi.

Ljubav ima "stepene" i krece se od obicne ljubavi ,zasnovane na privlacnosti tela i produzenju vrste, sto je i najnizi oblik ljubavi, skoro pa obican nagon.

Jer kao sto zenka mrava izgubi krila posle oplodjenja , jer joj vise ne trebaju, tako i posle izvesnog vremena nestaje i zaljubljenosti kod coveka, jer je ispunila svoju svrhu. - oplodjenje.
Naravno ovde govorim o tkz. najobicnoj ljubavi ali osim nje postoje vise vrste ljubavi koje dovode do razumevanja ideja (u Platonovom smislu) i do iskustva idealne ljubavi. Pri tome se gubi svaka individualna egzistencija a osobe su samo simboli neceg metafizickog i mnogo viseg.

I to ne vazi samo za umetnika stvaraoca vec za sve ljude na zemlji. Svi smo mi umetnici.

Prema tome, kad se ko, preko prave telesne ljubavi , uspinje od ovih stvari na zemlji i kad počne da sagleda onu pralepotu, mogao bi gotovo dospeti do cilja. Pravi put, naime, kojim čovek ide k tajnama ljubavi ili kojim ga drugi vodi jeste ovo: treba početi od mnogih pojedinih lepota i uvek se uspinjati radi one pralepote, kao da se hodi po stepenicama, od jednoga tela dvama telima, i od ova dva svima lepim telima, i od lepih tela lepim poslovima, i od lepih poslova lepim saznanjima, i od saznanja dospeti najzad do onoga saznanja koje nije saznanje ni o čemu drugom do o samoj onoj pralepoti, da se naposletku tako upozna suština lepote..

Platon Gozba

Talilulah
To sto nije zadovoljena ne znaci da nije postojala zelja da se ona zadovolji, zar ne? Pa.. da li je ta zrtva bila svrsishodna.. na kraju? Ili mozda i nije bilo zrtve? Zavisi iz koje perspektive posmatras.. iz perspektive umetnika ili coveka.. i kog coveka.. I, ako ljubav nije uzvracena.. da li je onda volja tog kome nije uzvracena to sto nije zadovoljena?

Ne bih rekao da Petrarka nije mogao da tu ljubav prema Lauri zadovolji, vec da nije zeleo. Da je Petrarka trazio upravo ovu savrsenu ljubav koju je Platon opisao, zato i posle stotina godina njegove reci jos uvek odjekuju univerzumom.

Sama pomisao na Petrarku i Lauru, na Dantea i Beatrice cini da se covek oseca uzviseno ,skoro bozanski, jer to nije ljubav dvoje ljudi vec objektivacija ideja ....nesto najblize bozanskom.

Ja mislim da je Patak sa razlogom stavio ovu temu na psihologiju.. da je imao u vidu nas.. kao nesavrsena culna bica..pa ne razumem zasto prenosis na teren filozofije.. i to bas na Platonov svet ideja.. jer, da je to hteo, sigurno bi sam naglasio i svima bi odmah bilo jasno o cemu se radi, pa bi se i tema drugacije razvijala.. Lepo stoji - sta je nas pokretac.. sta mi osecamo.. sta nas "povremeno ispunjava osecanjem ljubavi.. ne prema njoj (muzi)"..

Stavio bih ja ushicenje umesto ljubavi , ali mislim da danas mnogo ljudi zeli i oseca ushicenje a ne oseca ispunjenost ljubavlju....

Navescu jedan mozda opasan primer....
Nije direktno vezan za muzu i ovu temu , ali je vezan za shvatanje ushicenja....

Kad krene sa vec ostvarenom ljubavlju, flert, zanos, ushicenje, seks, onda se osoba oseti ispunjena, prepuna emocija , snage i ushicenja....

E onda se kod nekih desava da zele jos seksa , da potrose tu ushicenost i da dok je ne zameni osecaj slatkog premora (umora, ispraznjenosti ) nece stati....
E zato imam utisak da ushicenost i nije pravi naziv za ono sto hocu da kazem zato sto ga mnogi danas vezuju uz ovakvu situaciju....
Prosto bezanje iz takvog trenutka jer se prosto hita jos jednom orgazmickom eksplozivnom koncentratu emocija , sve dok se moze, dok se ne potrosi ushicenost....i kasnije se slatka premorenost tumaci ushicenoscu , a jos malo kasnije se endorfinska preplavljenost i zadovoljstvo (koje je vise usled licnog utiska da smo uspesni pa i ispunjeni,nego sto je od ispunjenosti koja je dobro izmrcvarena) je nesto sto me ogranicava da muzu osecanja ljubavi nazovem muzu vaseg ushicenja....

Inace kod nekog dela publike bih mogao slobodno da osecanje ljubavi o kojem pricam zamenim sa recju ushicenje jer za takve ushicenje i jeste oda ljubavi , ljudskim emocijama koje se uvek transformisu u ljubav, ne u prestiz, ne u korist , ne u samozadovoljstvo.....

E bas zbog tih sekundarnih tumacenja koja su danas u vecini , onemogucen je laksi put razumevanju i komunikaciji....
(primer je kad bih rekao , sinoc sam imao seks,.... sa devojkom , i tumacenje koje bi kod vecine bilo , ili sam drkadzija ili sam biseksualac sto potice iz dodate reci "sa devojkom" i utiska koji taj dodatak pravi kod ljudi)

Anima i animus imaju veze sa nasim prihvacanjem i ocenama ljubavi i predanoscu nekoj osobi kao idealu nase zelje ka ljubavi , ali nemaju veze sa ovom temom, i sa tim da vam neko bude muza osecanju ljubavi.....bas naprotiv....

Anima i animus mnogo stvari kupe iz fizickog , oblika, sleda aktivnosti , snova i skupa dogadjaja koji moraju da budu zadovoljeni, a mnogo manje iz skupa karakternog, sustinskog, onoga sto nam treba...
(kad podelim ljudsko na ono sto misle, sto rade, sto pricaju i sto im treba....)

Talilulah
Ja mislim da je Patak sa razlogom stavio ovu temu na psihologiju.. da je imao u vidu nas.. kao nesavrsena culna bica..pa ne razumem zasto prenosis na teren filozofije.. i to bas na Platonov svet ideja.

Zato sto devet muza u Grckoj mitologiji jesu boginje zastitinice umetnosti i uzimaju se u uobicajenom govoru kao inspiracija umetnika i trebamo ih posmatrati na taj nacin pa i videti sebe kao umetnike.

Ne znam sta je Tuzni patak hteo, ali ako je uzeo rec "muza" kao naslov svog posta onda ne mozemo pod tim sigurno ne mozemo podrazumevati uobicajeni ljubavni odnos izmedju momka i devojke.

Cemu onda "muza"?. To je prosto pogresno koriscenje reci i metafore.

Nemam ja nista protiv da se kroz ovo reflektuje i sistem ideja i platona i ostalih filozofa, ali da se reflektuje, a ne da se ovo podvede pod te sisteme....jer mi je bitno ono sto sam naveo, a to je sta izaziva vasa osecanja ljubavi, ako postoje osecanjaljubavi koja nisu odmah materjalno vezana za mesni odrezak (ma kakvog oblika bio, kruskolikog , kobasicarskog ili kratkih virslica)

Dakle ako imate osecanja ushicenosti , a da ta ushicenost ne tezi i ne tera vas da je odmah potrosite vec da u njoj plivate i uzivate, da je ne pokazujete i koristite, onda mozda spadate u one koji ushicenost pretvaraju u ljubav....

Oziman..

Postoji i preneseno znacenje.. ali, nebitno sad.. razumem ja sta hoces da kazes, sve je to u redu..

Nego, ajde ti lepo napisi sta kod tebe izaziva osecanje ljubavi.. ali, onaj osecaj.. da hoces da se raspuknes od neke ljubavi prema svemu.. kada ti je sve stostruko lepse.. mirisnije, ukusnije.. kada su boje zivlje.. zvukovi povodljivi.. tisina spokojna.. a u stvari je sve isto.. promena je u tebi..

Ja sam rekla.. na mene tako deluje samo priroda.. i tada volim da se zatrcim kroz travu (i ne smetaju mi skakavci, iako ih se plasim, ali ne i tada.. tada skakucemo zajedno).. da se vrtim u krug, da zagrlim drvo, bosa trckaram po potoku.. ali, sve to i moram.. upravo da se ne bih raspuknula.. sad je ovo presmesno, znam..

samo da dodam.. nemojte da je neko spomenuo ekstazi ili tako nesto.. mislim, kao supstitut za muzu..

Poslednja izmena:

Back