Biti muza osecanju ljubavi

Ja bih temu nazvao TP kompleks. Sve što sam shvatio iz nje je da Patak malo-malo pa ispolji svoj ženomrzacki sindrom, po kojem je žena nedostojna muške inteletualnosti, pa mu s toga ne može ni biti muza za doživljaj ljubavi, akamoli stvaralačka inspiracija. Jesi li ti Patak ljubomoran na muškarce kojima žena može biti ljubavna i/ili stvaralačka muza? Ili šta?

Poslednja izmena:
Tvoja sloboda shvatanja, ja tu nista ne mogu....

Osim da iskoristim ovo sto si rekao za nesto sto je mozda dobro reci...
Nije u vezi sa biti muzom osecanju ljubavi, ali mozda na kraju i jeste...

Da bi neko , nesto bilo muza, mora da inspirise , a ne da demoralise, sto je otprilike vezano sa idealizacijama koje osoba koja treba da se inspirise nosi u sebi...
Cim imamo idealizacije, onda se vrsi selekcija primecenog, tj filtriranje osobina koje ce pretezno da ostave utisak...bar ja to vidim kod ljudi....(zatvaranje ociju radi pojacavanja utiska lepog kod sebe).
To radimo svi i muski i zenski svakog dana....
Ignorisemo ono sto bi nas "nerviralo".

U tom smislu sam posmatrao aktivnost koju ce uciniti neko ko uzima zenu za muzu, na osnovu njenog prvog utiska koji je ostavila na njega, a odmah zatim ce je iskljuciti i udaljiti od daljeg uticaja, jer ona (zbog svojih projekcija, strahova, prakticnosti) pocinje da razmislja kako ce on da upotrebi to ushicenje koje mu ona stvara i kako ce ona da se postavi prema njemu (da iskoristi u neku ruku ili kroz poznanstvo ili kroz neku drugu sporednu "korist", sto je u redu, ako se gleda iz ugla dajem/dajes,samo sto ovde ushicenje nije nastupilo iz truda gledano na muski nacin, ali jeste na zenski nacin, jer zenski izgled je trud , zensko prirodno ponasanje je trud po zenama).

Dakle psihologika nalaze da ce svako ko zeli da bude inspirisan, odstraniti moguce smetnje koje unose odnose korisnosti ili dajem/dajes u mentalnu sliku svoje muze....
To se nece desiti samo ako se ocekuje jos jedna igrica, pa ona igra igricu muze koja kontrolise cemu je muza, a on igricu priblizavanja radi nekog dodatnog cilja, tj igra se dupla igra...
Obicno emotivno seksualna ili je u pitanju moc uticaja date muze (iskoristi sujetno u njoj i promovisi delo , a u polju muze ignorisi , razdvoji idealizaciju od realnosti)...

Zato je , zbog psihologije zena , ako je kod vecine prisutan ovaj arhitip , rok trajanja njihovog dejstva kao kreativne muze ogranicen....jer unose pitanje "sta sad"....a to povlaci pitanje planova , a ne kreativnosti....
---------------------------------------------------------------
Moze se izvuci ruzna slika iz svega ovoga, kao sto je Ristob i ucinio, svesti je na tipicno tumacenje "sve znam, sve sto je ruzno se svodi uvek na neku frustraciju".
Ja ove odnose ne vidim kao ruzne , to je dodatak moralnosti danasnjice sagledavanju ovih odnosa.
Ja ove odnose gledam kao psihologicne.
Vecina zena ima u arhitipu tu opreznost i nesigurnost , vecina smatra svoj izgled kao svoj trud, svoju diplomu na rodjenju, svoju moc na kraju, i radi prakticnosti ce im to prostrujati kroz glavu kad osete da su nekome muza kreativnosti.
Sa druge strane dobar deo kreativnih muskaraca je idealista, traze kreativnost u lepom, pa su skloni kao i svi da selektivno posmatraju uticaje oko sebe, naglasavajuci lepo....
Ta selektivnost ce i dovesti do distanciranja od muze kad ona pokusa da ubaci u svoje dejstvo dajem/dajes i planove.Muza moze da zahteva samo na polju kreativnosti kome je muza, ne licne prohteve, to je mislim neka zajednicka ideja kod muskaraca koji imaju muze...
Zene uvek imaju taj odnos dajem/dajes, prakticnost, pa i muzu shvataju kao uzor, idol koji treba kopirati i prevazici kroz taj put kopiranja....

Opet da naglasim vecina zena , vecina muskaraca, kad kazem pojam , uvek postoje primerci koji ispadaju iz slike...izuzeci postoje.
----------------------------------------------------------------
Ovo o muzama su vec dosta posmatrali filozofi, i mislim da tu treba dalje ostaviti njima da kazu svoje.
Ovde sam upotrebio rec muza, kao izazivac osecanja ljubavi, preplavljenosti ljubavlju, koja nema veze sa ljubavlju posle zaljubljenosti ili za vreme zaljubljenosti....

U prevodu , usko polje znacenja reci ljubav, ne svako znacenje reci ljubav...

I ne vidim razlog zasto bih zbog konacnog utiska trebao da ignorisem sve cake i fore koje se desavaju prilikom dejstva muza i postojanja muze u realnim uslovima...
I prijateljstvo pocinje iz nekih koristoljubivih razloga , ako se posmatra ego ili ja, a ne materjalno samo.
Cak se stvara i dodatni zahtev da pocetak bude nekad materjalno iskljucen (sto je samo licemerno sakrivanje stvarnog procesa od svesnog saznanja ali radi lepseg utiska i idealizacije (treba uvesti pojam samoobmanjujucih fora radi idealizacija i lepseg sutra).
Zato su ljudi zeljni iracionalnog i nesvesnog koje se zove podsvesno....sto im nije dovoljna razlika u gradjenju boljih odnosa vec idealizuju apsolute od samog pocetka....

@oziman

Zato sam i pitala.. volela bih da razjasnimo nesto.. Da li je neophodno da uopste nema nagona? Nebitno da li osoba priznaje njihovo postojanje ili ne.. Ako je tako, ako uopste ne sme da ih bude, onda dolazimo do toga da muza moze biti samo osoba koja nas fizicki ne privlaci. Ali, sta onda sa osobom koja nas fizicki privlaci, ali mi ne zelimo fizicki kontakt sa njom? Zar ta vrsta energije ne bi isto tako mogla da se usmeri u npr. slikanje? Ili cak i ka drugoj osobi (sto vec nije tema)..
Ustvari, ovo su pitanja za sve..

Moramo razdvojiti te dve vrste osecanja, polnu fizicku privlacnost od estesko dozivljene ideje, otelovljene u muzi. Naravno nije iskljucena uobicajena telesna privlacnost izmedju coveka i njegove muze, ali ta dva osecanja ne mogu ici zajedno ... u isto vreme.
Tu uopste stupa na snagu ono opste pravilo estetike gde cisti subjekat saznanja mora ostati takav "cist" od svakog poriva individualne volje.

ps. Treba naglasiti da fizicka privlacnost nikako nije nesto prosto i iskljucivo. Preplice se tu mnogo toga.
Mozda bi svi mi mogli uciti iz velike Indijske filozofije i to iz njenog najvise ezoternog dela... iz Tantrizma.

To je umetnost budjenja energije "Kundalini" gde dve osobe uz pomoc polnog odnosa dostizu prosvetljenje.

Sama ova recenica kazuje da stvari nisu bas tako proste i iskljucive kao sto nas filozofska estetika uci. Da subjekt htenja i cisti subjekt saznanja mogu biti stopljeni u nesto vise ...i od jednog, i od drugog.

Naravno tesko da cemo takvu umetnost sresti u ubicajenim susretima u danasnjoj civilizaciji ali ipak ...sve zavisi ...

Nadam se da ti je ovaj odgovor bar malo otklonio mucan osecaj od ove teme ;)
Pozdrav!

Meni je postavljeno pitanje da li bih volela da nekome budem muza.. sto zahteva da razmislim o tome.. to dalje podrazumeva da uzmem u obzir i ljudsku prirodu.. Zato je moj odgovor izgledao onako.. Mozda bi u praksi bilo drugacije.. ne znam.. Ali, radi se o tome da umetnik i ja ne moramo taj odnos da posmatramo na isti nacin.. niti mozemo.. I kako onda moze da se kaze da neciji pristup tom odnosu nije ispravan? Pa cak i ako nije ispravan.. jeste jedini moguci..

Ako ovo poslednje ima veze sa mojim ukazivanjem na posledice takvog razmisljanja , onda da pojasnim da je nebitno ko je ispravan, to kod psihologike nije bitno....bitno je samo da ce se jedan nacin ponasanja tumaciti na jedan nacin od jednog, a na drugi nacin od drugog i da ce svako izabrati ono sto zeli da uzme ili ono sto je ubedjen da je bolje za njega (gorki lekovi su gorki i zato sto mnogi ne veruju slatkim lekovima, smesno , ali postoji neka crta samokaznjavanja u vaspitanju ljudi....)..

Onda to vise nije aktivnost sa tvoje strane, tj ti nisi muza nekome zato sto ti to zelis ili ne zelis, vec zato sto te neko cini , pretvara u svoju muzu....
A ovde u temi pricamo o tome kad znate i zelite da nekome budete muza osecanju ljubavi, ali ne ljubavi prema vama...a ni ljubavi prema nekom drugom , to je takodje posebna tema , tema provodadzisanja....

Biti muza moze biti pasivan akt , a moze biti i aktivan akt.....i tu se cini da zene mnogo vise vole pasivni akt, a ja vec nisam toliko na tom stavu....to da li je nesto subverzivno , tajno , manipulativno , da li se oslanja na podsvesno i na kolektivno , nema veze sa karakterom i ocenom da je pasivno samo zato sto osoba ne radi nista kroz megafon...ili svojom pesnicom...

I ta rec "jedini moguc" , to mogu odmah da kazem da je postapalica onih koji ne zele drugi moguc nacin iako nisam uopste razmislio o cemu si govorila dok si to rekla...

Pitanje u ovoj temi je o aktivnoj ulozi i zelji da budete muza, a to da li ste pre toga vagali sta se sve moze desiti , sta ocekujete zauzvrat (to je takodje moguca varijanta) , da li ste eticni, da li ste jeli jogurt za dorucak, to je nebitno za temu...

E onda dolazi , kako to sve mozete uciniti , na koje nacine....

Mene nikad nije interesovalo da li je neki nacin ispravan ili nije, jer ako o tome razmisljamo dok smo malog znanja , odluka nam je najverovatnije pogresna, a i licna, sebicno obojena ili obojena opravdanjem sebe ili prema sebi....
Obicno se decentriram , pa gledam odogzo , dakle jedno bice cini ovo drugom bicu, iz ugla ovog bica izgleda ovako, to sigurno znam , a iz ugla ovog drugog bica izgleda mozda ovako, a mozda ovako....
Ali je jednostavnije sve pogledati kroz zelje nego kroz pravedno ili nepravedno, ionako to ne razumem....
Dobro i lose jos i razumem, ali ga ne zelim braniti pred drugima , jer tu svako prlja po svom dvoristu, od kada nema casti, a za pravdu, to tek ne razumem, niti biti ispravan, ni to ne razumem....

Naravno da je pravo svakoga da za svaku aktivnost ocekuje nesto, i pravo svakoga da odbije tudju aktivnost ili u slabosti prihvati i najodvratniji kompromis, pa opet sve cisto....

Sad ispade da je tema "ako zelite da nekome budete muza sta cete da uradite da to i postanete"..

Pitanje je i da li je moguce nametnuti se.. pre bi se reklo da umetnik bira muzu, a ne ona njega.. mada, mozda bi moglo da se kaze i obrnuto.. da je ona ta koja bira.. pokretom, osmehom, pogledom.. cime ga vec u datom trenutku fascinira.. u svakom slucaju, ne mislim da je pasivni akt.. cak ni onda kada je ona nesvesna da je upravo ocarala nekog..

DA , tema je ako zelite da budete nekome muza, nekome, a, a ne the....to a someone, ne to the someone.....

Tema je bas to , biti muza nekome , muza osecanju ljubavi....i zacudo pogledaj nacin razmisljanja...koji je usaglasen sa prethodno izrecenim u vezi kontrole....

Da li je moguce nametnuti se....?
Pitanje koje dolazi iz usta osobe koja je malopre tumacila sta ce osoba da ucini i sta ocekuje od okoline, i od nje same....!
Pa ako budes dosledna svom nacinu razmisljanja, onda ces zakljuciti da isto kao sto razmisljas sta ce osoba da ocekuje od tebe i ka tebi (ovde je bitno bas to sto je cela aktivnost bila usmerena ka tebi, sta ce on KA TEBI, sta ocekuje OD TEBE, ako TI SE svidja sta moze da ucini , onda TI CES uciniti neku dodatnu aktivnost da se to i desi....) ta osoba moze da ocekuje ka sebi i od sebe...A onda ces znati , sa istim metodama , sta treba uciniti da postanes tom nekome muza.....ili ces bar imati toliko iskustva da mozes neko i da podelis na ovoj temi....

U prvom slucaju je muza ustvari pomocno sredstvo tebi da od ocekivanja drugih napravis potrebe drugih i uzajamni odnos dajem/dajes sa tim drugima....

E to vec nije bilo moja ideja teme...

Moja ideja teme je bila , ako si pod 1) zarazan osecanjem ljubavi (u situacijama koje opisah) pa hoces da budu i drugi ili
pod 2) ako zivot shvatas dovoljno sirokim , ali i kratkim i zelis da budes nekome muza jer .....vidis da mozes da budes....

Ostaje pitanje na koje sve nacine to mozemo uciniti , na sta treba obratiti paznju....
Ali da i dalje budem dosledan, ne u prvom slucaju dajem/dajes , kad vi merkate potencijalnu osobu kojoj ce te biti muza zato sto vam odgovara da budete muza bas toj osobi, ne bi li nekako to bilo nastavak necega (cim je nastavak do je odnos dajem/dajes)....
Tacnije OCEKIVANO je najvazniji detalj....to je vrlo vazna stvar kod ljudi.....ja sam odbio stipendiju Darinke Matic Marovic, za tenor pevaca u Becu, samo zbog tog nedefinisanog a prisutnog ocekivano.....u srbiji iz iskustva vrlo paklene masine....racun iz kafane posle nedelju dana.....

Znaci.. vrti mi se u glavi od ovog tvog posta.. pola nisam razumela..

Moja ideja teme je bila , ako si pod 1) zarazan osecanjem ljubavi (u situacijama koje opisah) pa hoces da budu i drugi ili
pod 2) ako zivot shvatas dovoljno sirokim , ali i kratkim i zelis da budes nekome muza jer .....vidis da mozes da budes....
Ostaje pitanje na koje sve nacine to mozemo uciniti , na sta treba obratiti paznju....

Ok.. ali ja ne mogu nista novo da kazem u odnosu na ono sto sam vec rekla na ovoj temi.. dok jos nisam znala da to hoces..

Sad sam se setila neceg sto se, ja mislim, svima desava.. nije tema, ali mi je zanimljivo.. kada ste sa nekim.. npr. setate.. i odjednom vam dodje da ga scepate.. ne znam.. skocite na njega, zagrlite.. i to uradite.. a onda vas ta osoba zbunjeno gleda.. jer se i sama nekako iznenadila.. a oseca.. pa bas cistotu emocije u tom trenutku.. i ne zna sta vam je odjednom.. a ni vi sami ne znate da objasnite, samo se nasmesite.. meni se to par puta desilo sa drugaricama.. iz cista mira..

Eto.. to bi mozda bio nacin.. posle bude lepo.. iako cutimo, oseca se to u vazduhu i vidi u ocima.. sada.. ima tu veze i sto se ja retko dodirujem sa ljudima.. ne volim to.. tako da kada skocim na nekog to nesto znaci.. kako meni tako i njima.. sad pricam o drugaricama.. one se posle bas smeju kako sam posasavila.. i bas bude lep dan..

Isto tako.. moze se postici i razgovorom.. ali sve to ide spontano.. i ne mogu da objasnim..

I jos sta radim.. teram ih da se jurimo.. to najcesce kada se setamo na keju, tamo po onoj travi preko puta siva.. i to bude lepo..

Da li je moguce nametnuti se....?

Nije moguce nametnuti se ukoliko se percepcija tragaoca svede iskljucivo na spoljno i estetsko (umetnici, slikari na primer, a u novije vreme modni kreatori, koji svoja dela poistovecuju sa i posvecuju svojim muzama...one su inspiracija koja budi njihov duh i crpi izvore energije). Mislim da su malo redje medju piscima i kompozitorima jer je njihov svet isuvise okrenut spolja i nezadrziv na jedan predmet interesovanja (hm...da li je onda muza samo predmet koji sluzi za uoblicavanje, poboljsanje, neku vrstu usavrsavanja od strane onog koji joj se divi i ima potrebu da je drzeci na oku "poseduje" u izvesnom smislu?), njihova nadahnuca nadolaze sa svih strana, retko kada vezana za osobu, pre za dogadjaje ili fantazije.

Ali da i dalje budem dosledan, ne u prvom slucaju dajem/dajes , kad vi merkate potencijalnu osobu kojoj ce te biti muza zato sto vam odgovara da budete muza bas toj osobi, ne bi li nekako to bilo nastavak necega (cim je nastavak do je odnos dajem/dajes)....

Koje osobine neko treba da poseduje da bi nekome mogao biti muzom i mogu li se one definisati unapred pa da na osnovu toga neko preduzme odgovarajucu taktiku naspram tragaoca za svojom muzom? Mozda se nama i ucini da je taj neko u potrazi za necim velikim, mozda se ucini da bas mi imamo sve ono sto njoj treba ali ne vidim da postoji ista osim sopstvenih zelja da neko nesto nadje i neko nesto da ukoliko onaj prvi ne prepozna onog drugog. Muza se ne postaje silom, niti po odredjenim semama, ona ne mora ni da da vise od onoga sto misli da ce morati da pokloni (neka to i zeli), ona je prepustena i napaja se cinom davanja kao sto i njen imalac cinom uzimanja.
I ne mislim da bi iko ko bi bio u poziciji svesnosti o svom znacaju drugome tek tako to i odbacio...lepo, predivno, fascinantno je biti necija muza (ne zato sto bi to u sopstvenim ocima napumpalo svoj ego i svest o sebi), znati da je neko zahvaljujuci vama pomerio neke svoje granice i pozeleo da svoje ja, svoje talente, svoja htenja ovekoveci (nebitno na koji nacin i nebitno sa kojom publikom), da je nekome nesto zatreperilo i pokrenulo ga...i iza toga uopste ne mora da stoji nikakva ljubav...inspiracija je sustina.

To je tvoje misljenje, a ulizice ne misle tako...bar sto se tice citanja osobe...

Da ne pricam o tome da nisi procitala temu na kojoj odgovaras, jer muza sopstvenoj kreativnosti nije uvek , a mozda i nikada isto sto i muza osecanju ljubavi....(mozda nekad i kod nekog i jeste, ali ne treba to poistovetiti, jer postavljam pitanje kakav je covek taj umetnik , slikar , kreator, ako ne postoji nista sto ga toliko ispunjava osim sopstveni rad i kreacije, to nije posvecen covek, to je osakacen covek....

Cak i ako ih tumacim po smislu zivota, gde su po tom kriterijumu sve dali na jednu stvar, opet su u ovom smislu muze,osakaceni ljudi , a tako ih ljudi i tretiraju , kao zanesenjake kome treba dati cuclu i on se izgubi od srece....

Sa druge strane, ako prebacimo na domen izazivanja osecaja ljubavi bez zaljubljenosti, treba reci da takvo osecanje ne moze osecati svaki covek....

Moguce je da postoje ljudi koje ne ushicuje i ne ispunjava osecanjem ljubavi nista drugo osim estetike.
Tacno , onda se ne moze biti muza takvoj osobi, kao sto iz talulinog sledi da se ne moze biti muza osecanja ljubavi nekome kome je umro roditelj prosle nedelje....tu ce osecaj gubitka prevladati svaki osecaj ljubavi koji neko moze da izazove (npr dete koje se setilo lepih uspomena i pita u emotivnom stilu).

Ne moze se biti prijatelj svakoj osobi u svakom trenutku....

Ali recimo da su vrata otvorena , koje su sve mogucnosti da budete muza nekome u izazivanju preplavljenosti ljubavlju....
(osecam se kao da bez traktora orem po mokroj njivi.....sva moguca pogresna tumacenja, vrdanja i banalizovanja smo prosli na ovoj temi....ili nismo jos)

Mada se ne treba zaliti u vezi ovih iskljucenja i nemogucnosti u postojanju osobe koja ce biti muza.
Jedino mi je zao sto nesto sto treba biti samo jedan od stavova i primera postaje zakljucak cele teme kod ljudi....kao da gledam princip, pronadji izuzetak, nije apsolut, prestani da razmisljas o temi....bravo....

...Da ne pricam o tome da nisi procitala temu na kojoj odgovaras, jer muza sopstvenoj kreativnosti nije uvek , a mozda i nikada isto sto i muza osecanju ljubavi....(mozda nekad i kod nekog i jeste, ali ne treba to poistovetiti, jer postavljam pitanje kakav je covek taj umetnik , slikar , kreator, ako ne postoji nista sto ga toliko ispunjava osim sopstveni rad i kreacije, to nije posvecen covek, to je osakacen covek........

Temu jesam procitala inace se ne bih ni javljala, nemam obicaj da se prosipam ne primecujuci stavove drugih. Mozda je otislo u nekom drugom pravcu ali sustinski nije odmaklo od onog na cemu insistiras...Primecujem da ti zaobilazis i da retko na postavljena pitanja odgovaras ali dobro...to je stvar stila i uvazavanja "sagovornika".
Umetnici su pomenuti u kontekstu kreativnosti i onoga sto ih na to pokrece (dakle, u ovom slucaju neko/neka ka kome je usmereno i iz koga proizilazi svako njegovo ostvarenje). Ne vidim da to moze da bude toliko daleko od poimanja ljubavi, ili osecanja ljubavi (i pri tom je vec receno da ona uopste ne mora da ima ikakvih telesnih dodira, vec samo puko divljenje koje pokrece na stvaranje). Da li je takav umetnik nistavilo kao covek jer je njegov rad i njegov zivot u to ne zelim da zalazim...on robija toj slabosti, isto koliko i onaj ko goni neku drugu karijeru (poziciju, novac, naucno dostignuce) i da ga u zivotu nista drugo ne tangira premda na prvi pogled deluje uspesno, samosvesno i ostvareno...

Ali recimo da su vrata otvorena , koje su sve mogucnosti da budete muza nekome u izazivanju preplavljenosti ljubavlju....
(osecam se kao da bez traktora orem po mokroj njivi.....sva moguca pogresna tumacenja, vrdanja i banalizovanja smo prosli na ovoj temi....ili nismo jos).....

Ne mora ni da te razume...ne mora ni da zelis da to postanes...ne mora ni da on/ona trazi to...ali postaces onog momenta kada shvati da si mu neophodan da bi razumeo sebe i da ga takvo saznanje ispunjava osecanjima koje dotada nije razaznavao. Ulizivanje (kod onih koji ne razumeju psihologiju...ili je ipak dobro razumeju!) ce proci kod onih nemocnih da se odupru potrebi da u svakom momentu budu preplavljeni osecanjem ljubavi...tada mogu da pokleknu i za svoju muzu odaberu fatalnu gresku (a ne zenu). Onaj kome je ulizivanje oblik prilazenja koje ih odbija poput nezeljene trudnoce, nece ni hteti da se nadju u poziciji iznudjivanja osecanju ljubavi.
Mozda je isuvise kise palo pa je njiva postala gnjecava i tesko obradiva. Da...a koje je pravo tumacenje??

Vracala sam se popodne peske kuci od drugarice.. vreme je bilo divno, boje prelepe.. pored usca..
Tako sam zelela da skinem baletanke i da se rastrcim po travi.. osetim kako me bocka.. da se vrtim onako sa rasirenim rukama dok ne padnem kao kad smo bili mali.. da se popnem na drvo i visim naglavacke. I nisam. Nisam htela da se isprljam ili oderem nogu pri silasku sa drveta sto je redovno bio slucaj.. nekad.. Zapravo me je bilo blam.
Rastuzila sam se i setila neceg o cemu sam razmisljala dosta na moru.
Bilo je predivno setaliste, uz samu obalu.. dugacko, kameno i ne toliko prometno.. borovi, miris soli u vazduhu i talasi. Zaista sam bila srecna setajuci se istim putem svakog dana, sama. Mislim da bih mogla do kraja zivota tako, onuda..
Ali, koliko god sam bila zaokupljena sobom i prirodom oko sebe, nisam mogla da ne primetim poglede.. zacudjene, izvinjavajuce.. pa i poneki sazaljivi izraz lica (ljudi koji su me maltene svakodnevno vidjali samu). Ne marim, ali kada je postalo gotovo nevaspitano setati sam i biti srecan? ..bez nekog ekstra razloga.. samo pustiti sve iz sebe, zaboraviti, ne razmisljati ni o cemu.. Udisati miris borova i soli, gledati i slusati more.. upijati tu mesavinu slike, zvuka i mirisa u svaku poru i sto vise, jer kao da ce svakog trenutka da nestane..

Ne znam koliko sve ovo ima veze sa temom, za mene ima.. i vuklo me je..
Jer - obicno me nije briga i dam sebi oduska tu i tamo, za neke svoje uzivancije, istina "drustveno prihvatljivije", ali eto danas nisam iskoristila trenutak. Zbog drugih - znam da bih se kikotala i da bi to bilo naglas.

p.s. kada pogledam od kad je poslednji post, ne mogu da verujem da je toliko proslo.. ako nije trebalo da dizem temu, zao mi je.. morala sam..

Sta sve treba za to?

Neću da analiziram, niti da gledam iz ugla muze. Vjerovatno ima i više tipova zaljubljenih, inspirisanih. U slučaju osoba koje su zaista sposobne osjetiti, doživjeti i živjeti ljubav uzrok su one same. Jednostavno su sposobne za to, zapisano je u njihovom genetskom kodu zajedno sa ostalim stvarima za koje su sposobne. Zašto je baš ta osoba postala neodvojivi dio njihovog života, nešto bez čega se ne može ... da li se sličan sličnom raduje? ..Ili je dovoljna sličnost, povezanost na samo nekoliko psihičkih nivoa ...
Sve se svodi na receptore ...rekao bi naš profesor farmakologije ...

Imala sam 16 kada je komšija, slikar, tražio od moje majke dozvolu da uradi moj portret.
On je imao preko četrdeset, bio već poznat, oženjen takođe poznatom umetnicom, otac troje dece. Važio je za boema i - švalera.
Mama, inače vrlo zaštitnički nastrojena, pitala me je da li to želim ... i obazrivo mi predočila mogućnost da će on pokušati da me zavede.:lol: Mene u početku uopšte nije interesovao njegov predlog, ali sam, posle par dana, počela da razmišljam zbog čega je baš mene odabrao. Sa šesnaest ego može da skoči preko noći do neslućenih razmera ... pa sam fantazirala o budućnosti u kojoj ću, eto, baš ja doprineti da jedan umetnik postane još poznatiji. Ali, u suštini, moj najjači motiv bio je odgovor na pitanje ZAŠTO, zašto je odabrao mene. Naravno, on je za mene bio čika, tj. Gospodin Slikar; niti sam uočavala njegovu mušku privlačnost, niti mi je padalo na pamet da pristanem na bilo šta osim na poziranje za portret.

Gospodin Slikar nije imao nikakve seksualne aspiracije prema meni. Povremeno bi me nameštao za poziranje ali, kad god bi mi dotakao lice, činio je to vrlo nežno, kao da sam predmet od porcelana ili kristala pa se plaši da ću se i od dodira razbiti. Shvatila sam da nema opasnosti: ja sam za njega samo neko, tj. nešto, što će on, na svoj način, preoblikovati i na platnu mi udahnuti drugi život.
I da ne dužim ... poziranje je trajalo i trajalo, danima. On jedva da bi progovorio, a ja sam naučila da, u toku sati kada sam pozirala, u mislima budem negde drugde. Nije loše iskustvo, razvija samodisciplinu. U stvari, bili smo odsutni oboje: ja van ateljea, na oblacima, na letovanju ili sa dečkom u diskoteci, a on ko zna gde, takođe prisutan samo fizički.

U njegov atelje stalno je dolazio bujuk devojaka i žena. Čisto sumnjam da su mu sve bile modeli. Ali, kada bi neka došla pre zakazanog vremena, on nije pokazivao ni najmanji znak interesa; ni dobar dan ne bi kazao ... Bila sam njegova zvezda sve dok sam sedela na toj stolici za poziranje. Čim bi moje vreme isteklo, on bi prestao da me primećuje. I evo šta sam tada zapisala u dnevniku: "Dok slika, kao da je pijan ili drogiran. Ništa ne govori, ali su mu izrazi lica vrlo rečiti. Posle deluje još čudnije: istovremeno iscrpljeno i ozareno. I mislim (ne znam koliko je to moguće) da je zaljubljen u sve žene koje mu dolaze. Gleda ih s obožavanjem."

Sad znam da je on, jednostavno, bio srećan. Ispunjen, nadahnut. Obožavanje koje sam primetila rezultat je njegovog zadovoljstva sopstvenim učinkom. Tolika količina pozitivne energije, nastale tokom stvaranja, prosto je kipila i morala da se preliva. Sve te žene, uračunavajući i moju šesnaestogodišnju malenkost, bile su njegove muze. Kada je muza ona prava, onda je umetnik nadahnut, plodonosan i srećan, i voli ceo svet. Ali muza je samo podsticaj za ono što čovek/umetnik nosi zakopano duboko u sebi; ona je inspiracija inspiracije, neko ko pokrene zamajac, a zamajac će dalje vitlati shodno intenzitetu osećanja i potrebe da se to osećanje otelotvori.

Da li sam ja zaista bila muza njegovom osećanju ljubavi? Ko je tu kome muza? :think: Da li je i voljenje celog sveta, makar bilo efemerno - ljubav?

Peak experiences are described by Maslow as especially joyous and exciting moments in life, involving sudden feelings of intense happiness and well-being, wonder and awe, and possibly also involving an awareness of transcendental unity or knowledge of higher truth (as though perceiving the world from an altered, and often vastly profound and awe-inspiring perspective). They usually come on suddenly and are often inspired by deep meditation, intense feelings of love, exposure to great art or music, or the overwhelming beauty of nature. Peak experiences can also be triggered pharmacologically. A 2006 double-blind clinical study by Griffiths and colleagues showed that psilocybin (the principal psychoactive component of various psychedelic mushroom species) induced intense peak experiences in a majority of study volunteers.[2] In a 14-month follow-up study, a majority of volunteers reported that the psilocybin-induced experience had been overwhelmingly positive and was among the five most personally meaningful spiritual experiences of their lives.[3]
Maslow describes how the peak experience tends to be uplifting and ego-transcending; it releases creative energies; it affirms the meaning and value of existence; it gives a sense of purpose to the individual; it gives a feeling of integration; it leaves a permanent mark on the individual, evidently changing them for the better. Peak experiences can be therapeutic in that they tend to increase the individual's free will, self-determination, creativity, and empathy. The highest peaks include "feelings of limitless horizons opening up to the vision, the feeling of being simultaneously more powerful and also more helpless than one ever was before, the feeling of great ecstasy and wonder and awe, and the loss of placing in time and space" (1970, p. 164). When peak experiences are especially powerful, the sense of self dissolves into an awareness of a greater unity. Maslow's theories appear to be supported by the recent reports from Griffiths and colleagues, in which community observers (such as close family members) reported a variety of positive personality changes in volunteers in the psilocybin arm of the study.
Maslow claimed that all individuals are capable of peak experiences. Virtually everyone, he suggested, has a number of peak experiences in the course of their life, but often such experiences are taken for granted. In so-called "non-peakers", peak experiences are somehow resisted and suppressed. Maslow argued that peak experiences should be studied and cultivated, so that they can be introduced to those who have never had them or who resist them, providing them a route to achieve personal growth, integration, and fulfillment.

Back