Šta znači biti autentičan?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.816
FORUM.jpg
Ko su autentični, originalni ljudi? To su oni koji slede svoja uverenja i svoje vrednosti. Iskreni su i ne nose „masku“ kako bi se uklopili u neko društvo.

Autentičnost, originalnost ne znači sebičnost već doslednost sebi.

Da li smatrate da danas ljudi zaista žive autentično ili više igraju uloge koje društvo očekuje? Zašto?

Kako prepoznajete kada ste „svoji“ – a kada se prilagođavate zarad drugih?

Koje su prepreke autentičnom životu u savremenom društvu i kako ih prevazilazite?

Poslednja izmena:
Da li smatrate da danas ljudi zaista žive autentično ili više igraju uloge koje društvo očekuje? Zašto?
Čini mi se da je baš malo autentičnih ljudi u današnje vreme (pogotovu kod nas), ima i tu dosta kategorija neautentičnih:
narcisi, osobe koje glumataju sve i svašta zarad nečega, oni koji se menjaju zarad drugih ili zarad grupica kojima hoće da se priključe itd.
Lično po tome što su takve osobe retko "voljene" i podržavane od strane veće grupe ljudi - prezentuju se prilično otvoreno sa svojim vrlinama i manama tako da se neće baš svako sa njima kontati.
Koje su prepreke autentičnom životu u savremenom društvu i kako ih prevazilazite?
Sputavanja prilikom odrastanja, toksična sredina u kojoj se nalaze, ograničene mogućnosti da se osoba izdvoji iz "stada čiji je trenutno deo", lične nesigurnosti i još dosta toga.

Veštačka inteligencija je to na moj zahtev obradila ovako:
Autentičnost kod pojedinca odnosi se na stanje vernosti sopstvenoj ličnosti, vrednostima i duhu, bez obzira na spoljašnje pritiske ili očekivanja. To podrazumeva delovanje u skladu sa sopstvenim unutrašnjim ja i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. Autentičnost nije samo iskrenost ili doslednost, već podudarnost između sopstvenog unutrašnjeg sveta i spoljašnjeg ponašanja.
Mogla bih u banalnom primeru da to sve prikažem:
"E, pa... ako nećeš da se priključiš, ne računaj ni na stalni posao, ni na bilo kakav napredak. Mi smo to samo tako rešili. Imamo posao, i žena i ja-a inače ne bismo imali ništa. Zovi komšiluk i poznanike, kumi, moli, i tako... Evo, sad kad smo se okrenuli svojim životima malo više, može da nam se desi da nam skrenu pažnju (Ucene ih ispočetka...)!"
Moja slobodica, moja pravila, neka hvala! Niti ću koga da kumim, niti da molim!
Danas sam sa jednim detetom obrađivala Ezopovu basnu koja mi je baš za ovo što sam zapisala iz razgovora sa rođakom.
"Lepše je meni na mom selu gde sam siroti, ali sam svoj gazda, nego u gradu gde robovski plaćam luksuz, ali cvikam od svega što me čeka iza prvog ćoška!"

cemu autenticnost/ sta je toliko posebno u posebnosti?
Nije to toliko u potrebi da se bude ispravan i jedini takav, koliko u istini da je svakom data slobodna volja, a posebno ne treba dovoditi u pitanje slobodnu volju onih koji nikoga ničim ne ugrožavaju, ali žive isključivo po svojim pravilima, i imaju svoj neotuđivi mikrosvet u kom je sve kako bi, po njima, trebalo biti!
Čemu to?
Pa, nekom je to dovoljno da uspešno i srećno opstaje čak i u skoro nemogućim okolnostima.
Do sad nismo zapazili da se ti strogo i samo "autentični" ljudi bore za svoja prava kao mnogobrojne grupacije. Njima ne treba niko ko bi im dao i odbranio pravo na svoju odliku. To je nešto osnovno i zagarantovano svakome bez obzira da li se gledalo na to popreko ili će svako da živi sopstveni najbolji život!

Ne zanima me da li je Đoković osvojio ovaj ili onaj kup, da li je Jokić imao tripl-dabl i tome slične beskorisnosti.

Ne interesuju me blokaderi ni ovi drugi, niti šta je izjavio bilo koji lažljivi hoštapler zvani političar pa ni "svevišnji" Tramp.

Trabunjanja Cece, Karleuše, Jeremićke i ovih iz raznih rijalitija obilazim u širokom luku.

Volim nauku, što je u današnje vreme ređe od pojave komete na nebu, imam svoj specifičan način razmišljanja i naučnog istraživanja.

Da li je to dovoljno za autentičnost?

Ne zanima me da li je Đoković osvojio ovaj ili onaj kup, da li je Jokić imao tripl-dabl i tome slične beskorisnosti.

Ne interesuju me blokaderi ni ovi drugi, niti šta je izjavio bilo koji lažljivi hoštapler zvani političar pa ni "svevišnji" Tramp.

Trabunjanja Cece, Karleuše, Jeremićke i ovih iz raznih rijalitija obilazim u širokom luku.

Volim nauku, što je u današnje vreme ređe od pojave komete na nebu, imam svoj specifičan način razmišljanja i naučnog istraživanja.

pretpostavljam da imas problema sa interakcijom sa drugima uzivo jel da?

Reći "ne" stvarima koje žuljaju i nerviraju nisu dovoljne da budemo sigurni da li ste autentični, ali... to su neki od koraka.
Ako i pogledam nekad kako se kotira jedan Novak, to ne znači da sam upala u glib mainstream-a.
Još se nisam probudila sa pitanjem šta je izjavila neka starleta, ali JK je već neki Old School-blesača, ali nije ni glupa, ni minorna, mada-boli me uvo i za nju.
Ko je ona u mom životu???
Volim dan bezbrižan!

i imaju svoj neotuđivi mikrosvet

Imaju, ali ne moraju stalno da žive u njemu, da ih ništa ne dotiče.

Da, dovoljno je, ali.. Poželiš li nekada da izađeš iz sveta nauke i družiš se sa ljudima, razmišljaš o problemima u društvu?

pretpostavljam da imas problema sa interakcijom sa drugima uzivo jel da?
Znam da su danas za većinu bezvezni oni koji neće da stalno tupe o temama iz politike i sporta i tako u krug. U prošlosti nije bilo tako. Naravno da imam i druga interesovanja osim nauke, ali ponavljam to nisu ni sport ni politika koje su glavne ako ne i jedine teme kada se društvo skupi. Ako započnem temu "jeste li gledali sinoć na tv-u ovaj film" samo me bledo pogledaju i nastave gde sam ih prekinuo.

U vremenu u kojem živimo mnogo ljudi danas žive pod "presijom ", tačnije, trude se da zadovolje uloge koje društvo očekuju.

Postoje različiti razlozi zbog kojih ljudi žele da budu deo društva.

Trudim se da budem svoja ali istovremeno prihvatam stavove koje dele drugi ljudi.

Nekada sam nosila "masku", sada je gotovo i ne nosim.

Na prve prepreke nailazimo u porodici i vaspitanju, zatim su tu mediji, pa društvo u kojem se krećemo.

Lično, nisam imala takve probleme u svojoj porodici. Postoje i druge prepreke, ali se one mogu prevazići kada osoba ima i samopouzdanje i samopoštovanje.

Sudeci prema vasim definicijama autenticnosti, ja sam krajnje neautentcna osoba, posto se mnogo mojih uverenja i vrednosti menja s godinama i s time kako nesto naucim ili nekim novim iskustvima, razmisljanja i vrednosti pre 20 ili 10 godina su totalno drugacije nego sto su sada, a za 10 ili 20 godina ce takodje biti drugacije nego sada, s moje tacke to je ispravno i zrtvovati ucenje i licni rast zarad autenticnosti mi se cini kao vrlo kontraproduktivna stvar,
a meni su ljudi koji stalno trube isto poprilicno iritantni, ne mogu da svarim tip ljudi koje bih stavio u kategoriju "udri mujo u sargije".
Takodje nikad nisam razumeo ljude koji naprave neke kozmeticke izmene na sebe samo da bi bili drugaciji, a narocito sto onda milion drugi ljudi uradi isto i onda opet moraju nesto da izmisljaju, cesto se desava na nekim sportskim ili drugim manifestacijama da vidim jednu osobu koji upada u oci jer izgleda "obicno", cak i ovde na forumu se cesto iznenadim kad neko pise suvislo i normalno, a poeticare koji zele da budu autenticni cesto ni ne shvatim sta su hteli da kazu, i koja je onda poenta od te autenticnosti?

Poslednja izmena:
Ko su autentični, originalni ljudi? To su oni koji slede svoja uverenja i svoje vrednosti. Iskreni su i ne nose „masku“ kako bi se uklopili u neko društvo.

Autentičnost, originalnost ne znači sebičnost već doslednost sebi.

Ljudi nisu ni prije bili autenticni a ni danas, bjezite od FB ,Tik tok ,Instagram i ostalih medija.

Back