Čudan?

U kom momentu kreće problem?
Duga priča
Da ne davim sad ljude
U suštini, stvari treba pojednostaviti i nešto uraditi, probati...
Čekam sebe da sednem sa sobom na razgovor, meditaciju (imam neke svoje fazone) i da se stvar po tom pitanju postavi kako valja
Kontam da onda moraš imati i neko manje - prilično dobro društvo oko sebe?
U suštini imam dobre ljude kao prijatelje
Nisu mi baš svi "pod rukom" (u kraju se maltene ni sa kim ne družim) ali hvala Bogu, nalećem na dobre ljude
I ovde sam ih našao, prilično

Kapiram to, imao sam sličnih situacija - najčešće je pretnja dovoljna da takve skinem sa grbače. Baš se spremam sutra sa jednim da uđem u neku raspravu jer mi je danas skakao nad glavom. Čisto da mu stavim do znanja da neki putevi vode u provalije.
Po pravilu ti svi što van kuće provociraju i pokusavaju da budu nasilni uveliko nekoga maltretiraju kući. Imaju problem da shvate da nisu svi na ulici njihovi roditelji, braća, sestre, žene, deca i da moraju da ih trpe. U principu jadna pojava od ljudi. Svi su na kalup pravljeni i u istom tripu da su krimosi, bitni i da će oni da diktiraju nekome nešto.

Najgori su čudaci koji se vode mišljenjem onih koji ih ismevaju o tome kako bi trebali da se poprave. Najgori su ako prigrle to da su čudaci i da su nepopravljivi, odnosno opravdaju sebi da su sve stvari kod njih normalne. Rekao bih da su ovce i čudaci dosta slični, često većina čudaka su samo svoje ovce. Veliki ljudi/muškarci su manjina i izuzeci, The Great Men.

Najgori su čudaci koji se vode mišljenjem onih koji ih ismevaju o tome kako bi trebali da se poprave.
Nekako mi epitet "najgori" ne ide u ovoj konstrukciji - pre bih koristio "naivni" ili "nesrećni".
Najgori su ako prigrle to da su čudaci i da su nepopravljivi, odnosno opravdaju sebi da su sve stvari kod njih normalne.
Ako im to što se razlikuju od drugih ne pravi probleme i ako samo drugima suštinski ne prave probleme onda zapravo i nemaju neke probleme koje treba popraviti? Meni je pozitivno kada "čudni" prihvate sebe - drže do sebe i svojih vrednosti, ne menjaju se zarad drugih.
Rekao bih da su ovce i čudaci dosta slični, često većina čudaka su samo svoje ovce. Veliki ljudi/muškarci su manjina i izuzeci, The Great Men.
Upitno je ko kao doživljava i vrednuje "velike ljude" - u prošlosti su takvi pravili najveće probleme.
Kontam da svako iole racionalan teži da upozna svoj par ili nekog sličnog sebi.

Pade mi malopre na pamet neka situacija vezana za muziku i neko moje iskustvo iz srednje.
Naime upadnem u metal ekipu i svi slušaju IM koji meni nisu naročito legli, tako da sam (ni sam ne znam kako) otplovio u melodeath vode koje kod nas maltene niko nije slušao, a par godina posle toga je došla doom faza gde gotovo niko koga poznajem nije mogao da nabroji neki poznat bend.
Važio sam za čudnog kontraša što se tiče muzike, mada to slušam i dan danas u dobroj meri.

U to neko vreme sam pomislio - ako nisi mejnstrim onda si čudan za druge (u svakoj sferi života)

Pade mi malopre na pamet neka situacija vezana za muziku i neko moje iskustvo iz srednje.
Naime upadnem u metal ekipu i svi slušaju IM koji meni nisu naročito legli, tako da sam (ni sam ne znam kako) otplovio u melodeath vode koje kod nas maltene niko nije slušao, a par godina posle toga je došla doom faza gde gotovo niko koga poznajem nije mogao da nabroji neki poznat bend.
Važio sam za čudnog kontraša što se tiče muzike, mada to slušam i dan danas u dobroj meri.

U to neko vreme sam pomislio - ako nisi mejnstrim onda si čudan za druge (u svakoj sferi života)
Ovde se ova tema prepliće sa onom o Autentičnosti

Neko se rodi kao čudan, odnosno čudak, a neko se trudi postati takav da bi se izdvojio iz mase.
Zanimljivi su mi oni koji se trude.
Žene tu prednjače počevši od pirsinga, uvrnutih tetovaža, čudnih nijansi boje kose i čudnih frizura, napadnog nakita i šminke, a da ne govorim o garderobi. Pitanje dana je kada će gaće staviti na vrh glave, a čarape navući na uši.

Pa sredina voli da brka pojmove
Poseban =čudan
To ti je kod nas tako
I to baš baš kod nas.

Šta znam pre 20ak godina smo koristili pojam pozer ako neko pokušava da se izdvoji i bude poseban.
Nije bilo toliko čudno koliko iritantno pošto je cela jedna generacija dobrim delom bila u tom fazonu.
Za mene je to bilo kada neko pokuša da pononaša scene iz Rana, Munja i sl. i da se tako ponaša u društvu.

U svakodnevnom govoru reč "čudan/čudak" često nosi negativnu konotaciju i najčešće se koristi za opis osobe koja na neki način odstupa od onoga što se smatra "normalnim". Naravno, upitno je i to šta važi za "normalno".

Kako vi definišete „čudaka“? Ko određuje šta je čudno?
Da li je biti "čudan" nešto negativno/nepoželjno i sl?
Zašto ljudi imaju tendenciju da osuđuju ili odbacuju one koji se razlikuju?
Da li ste se ikada osećali kao da ste „čudni“ u nekoj situaciji? Kako ste to doživeli?
Ima cudnih ljudi i u pozitivnom smislu.Ljudima sa osrednjom intelegencijom,smetaju i oni gori i bolji od njih,pa su zato cudni.

U svakodnevnom govoru reč "čudan/čudak" često nosi negativnu konotaciju i najčešće se koristi za opis osobe koja na neki način odstupa od onoga što se smatra "normalnim". Naravno, upitno je i to šta važi za "normalno".

Kako vi definišete „čudaka“? Ko određuje šta je čudno?
Da li je biti "čudan" nešto negativno/nepoželjno i sl?
Zašto ljudi imaju tendenciju da osuđuju ili odbacuju one koji se razlikuju?
Da li ste se ikada osećali kao da ste „čudni“ u nekoj situaciji? Kako ste to doživeli?

Društvo ( kolektiv ) određuje ko je čudan i šta je čudno. Mislim da su to osobe koje su drugačije od većine ljudi kojih ih okružuju.

Ne ponašaju se u skladu sa svojim okruženjem i teško se uklapaju. Te osobe su obično povučene, ali...

Postoje "čudna deca" i "čudni ljudi" koji imaju autizam, Daunov sindrom, ili neki teži psihički poremećaj.

Oni koji ne poznaju porodicu te dece i tih "čudnih ljudi" obično im se sklanjaju na ulici, u parkiću majke ne žele da se njihovo dete igra sa nekim takvim "čudnim detetom".

U velikom broju slučajeva društvo ih tretira kao "ranjivu manjinu". Večina ljudi ne zna mnogo o tim razvojnim poremećajima i zato ih odbacuje.

Porodice koje imaju dete sa autizmom npr boli to ne prihvatanje.

Tačno je da postoje Udruženja dece sa autizmom, Daunovim sindromom, i to je sa jedne strane dobro. Sa druge strane nije zato što moraju da se socijalizuju i uklope u društvu.

Jedan mladić je, uprkos Daunovom sindromu završio fakultet.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/v...om-koji-je-uspesno-zavrsio-fakultet-i/dbs6kb9

Zato mislim da društvo ne treba unapred da osuđuje i odbacuje takve osobe.

Što se mene tiče, bila sam "čudna" u osnovnoj školi jer sam sedela na časovima fizičkog. Mnogo sam izostajala iz škole zbog problema koje imam sa kolenima, ali sam se družila sa vršnjacima.
Mislim da su im roditelji objasnili zašto ne mogu da igram košarku, da vežbam...na časovima fizičkog.

Ipak, bila sam povučena sve do drugog ili početka trećeg razreda gimnazije.

Back