Biti dobar čovek

covek koji dodje s posla gde je manji od "makovog zrna" ( kako se to figurativno kaze ) i gde se ne usuduje da se suprotsavi nadredenima i svoje frustracije usled toga istresa kuci na zeni i deci sasvim sigurno nije dobar covek..

Razlika izmedju dobrog coveka i andjela je sto dobar covek nije za svakoga dobar, jer bi bio glup. Andjeo ne zivi medju losima.
Ne mozes biti dobar i bratu i njegovom dusmaninu, jednog bi izdao, a drugog lagao.

Ljudi "oboženu"dobrotu smatraju slabošću i nekovrsnim ludilom...Ni jedno ni drugo...Daje izuzetnu snagu i "proširuje"um i nije suludo več inventivno,naizgled pomalo neobično...
Tako,nema logike u mogućnosti da se bude prijatelj dvema osobama koje su trenutno u neprijateljskom odnosu-Aristotelov Organon to ne dozvoljava!
To je i moj motiv da takvu dobrotu nazivam "oboženom"-iznad logike!Nisam hteo o tom raspravljati jer znam da je previše grubih-nesvesnih koji će "kvalifikovati" takvu dobrotu u efove-bolesne umom...
Evo ti bezazlenog primera sinoć na forumu:Nez. i Zebrica se dokačili oko jedne moje pohvale-ja dao naknadno objašnjenje koje smiruje strasti i bez gubljenja prijateljskog odnosa s oboma...Istina,bilo"kažnjavanja"-posle podne sam bio u jednoj poseti s vecom,ali ne treba držati odrasle za ručice i voditi ih preko ulice...Mada,kakve su gužve...:D
Među monasima i kaluđerima sam nalazio ljude obožene dobrote,a na momente ih pokazuju i sveštenici koji su to čak i izučavali...No,znati i moći primeniti (razgovarali o tome)nije isto...To su posebna znanja...

Poslednja izmena:
Ljudi "oboženu"dobrotu smatraju slabošću i nekovrsnim ludilom...Ni jedno ni drugo...Daje izuzetnu snagu i "proširuje"um i nije suludo več inventivno,naizgled pomalo neobično...
Tako,nema logike u mogućnosti da se bude prijatelj dvema osobama koje su trenutno u neprijateljskom odnosu-Aristotelov Organon to ne dozvoljava!
To je i moj motiv da takvu dobrotu nazivam "oboženom"-iznad logike!Nisam hteo o tom raspravljati jer znam da je previše grubih-nesvesnih koji će "kvalifikovati" takvu dobrotu u efove-bolesne umom...
Evo ti bezazlenog primera sinoć na forumu:Nez. i Zebrica se dokačili oko jedne moje pohvale-ja dao naknadno objašnjenje koje smiruje strasti i bez gubljenja prijateljskog odnosa s oboma...Istina,bilo"kažnjavanja"-posle podne sam bio u jednoj poseti s vecom,ali ne treba držati odrasle za ručice i voditi ih preko ulice...Mada,kakve su gužve...:D
Među monasima i kaluđerima sam nalazio ljude obožene dobrote,a na momente ih pokazuju i sveštenici koji su to čak i izučavali...No,znati i moći primeniti (razgovarali o tome)nije isto...To su posebna znanja...

Ne radi se o znanjima nego o izborima, takvi ljudi moraju da se odreknu svega sto bi ih vezivalo za svetovni zivot za sve drugo si u pravu. Takvo opredeljenje daje i snagu i radost i mudrost i znanje, ali tek kada se oslobodis svih svetovnih navika, zelja i potreba. Zato mi nisu jasni ljudi koji dostizanje takve svesti proklamuju zadovoljavajuci sve svoje svetovne potrebe, a izgleda suludo sto to , ne izabravsi sami, preporucuju drugima. Da li su svesni svoje nesvesti ili su toliko beskrupulozni da nemaju ni meru ni ukusa?

Ne radi se o znanjima nego o izborima, takvi ljudi moraju da se odreknu svega sto bi ih vezivalo za svetovni zivot za sve drugo si u pravu. Takvo opredeljenje daje i snagu i radost i mudrost i znanje, ali tek kada se oslobodis svih svetovnih navika, zelja i potreba. Zato mi nisu jasni ljudi koji dostizanje takve svesti proklamuju zadovoljavajuci sve svoje svetovne potrebe, a izgleda suludo sto to , ne izabravsi sami, preporucuju drugima. Da li su svesni svoje nesvesti ili su toliko beskrupulozni da nemaju ni meru ni ukusa?
Dovoljan je "izbalansirani"asketizam da se ceo sistem vrednosti pomeri za "čitavih nekoliko tonova..."Lakše nego li se inače misli...

Dovoljan je "izbalansirani"asketizam da se ceo sistem vrednosti pomeri za "čitavih nekoliko tonova..."Lakše nego li se inače misli...

Verujem, jer oslobadjanjem samo dela losih osobina , recimo, zavisti, ljubomore i losih namera, moguce je pomeriti svest. Verovatno mislis na asketizam podesen u tom pravcu tj. smanjenjem ili odustajanjem od potreba i zelja prekomernog sticanja dobara i eliminacijom potrosackog uticaja sredine.

Razlika izmedju dobrog coveka i andjela je sto dobar covek nije za svakoga dobar, jer bi bio glup. Andjeo ne zivi medju losima.
Ne mozes biti dobar i bratu i njegovom dusmaninu, jednog bi izdao, a drugog lagao.
Izvini, ovo si lupio! Može se svakme biti dobar i niko da se ne mora izdati niti slagati. Trivijalno. Ali baš!

Poslednja izmena:
Izvini, ovo si lupio! Može se svakme biti dobar i niko da se ne mora izdati niti slagati. Trivijalno. Ali baš!
Ali nije obavezno za tako jake reči! I nije netačno-jer se tako među ljudima i najčešće dešava čega si i ti inicijator ako tako komuniciraš...Opet te gnjave neka osečanja koja teško savlađuješ...Ne zameram Ti i razumem,ali je to onda kontradiktorno onom šta si napisao...Ali nema veze...

Postoji nešto što se zove trpljenje. U prevodu na zlo ne uzvraćati na način koristeći se njegovim oruđima. Naravno, dobar čovek se kloni zla, pa ako zlo neće od njega, pokušaće da pobegne od zla.

Kada dobar čovek 'spazi' zlo, on će govoriti o njemu markirajući ga kao loše, po mogućstvu naglas, ukoliko ima kome da se obrati. U suprotnom bi ćutao, i razmišljao u sebi. Istina i dobro, u svom najvećem sjaju, se ovde na Zemlji, često plaćala glavom, ne metaforički već bukvalistički. Oni koji nisu pogazili duh, pa ni zarad svojih telesnih glava, postajali su besmrtnici.

Lik iz Tolstojevog romana, dok su ga vezanog vodili na streljanje, u jednom trenutku počeo je grohotom da se smeje. Tome što misle da mogu vezati i ubiti njegovu besmrtnu dušu.

Dobro i zlo postoje u spektru. Njihovi stubovi apsoluti su sa jedne strane život, sa druge smrt.

Apsolut dobra je kada čak i da trrpi zlo, nepravdu, na sebi, ili drugima, ne uzvraća zlom, već samo dobrim. Simbol dobra je jagnje.

Životinje ne mogu biti dobre ili zle, jer nemaju mogućnost spoznaje jednog niti drugog. Ali mogu biti simboli, što zapravo i jeste sve sta nas okružuje. Zato i postoji u tom obliku, samo treba na pravi način razumeti. Svet je više odraz nas samih, nego što je takav za nas.

Apsolut zla zapravo ne postoji, jer linija odlazi u ništavilo. Ali, postoji nešto pre toga. Simbol zla je zmija, kada se pa i sasvim slučajno 'nagazi' ne prašta, već vraća ujedom mučki. Njen otrov ne samo da truje telo, nego i duh. Zlo ima svoj zadatak, a ti je da pomrači dobro, pa tako napada, bez da se 'nagazi' Zlo vodi u smrt, pa i kada se prividno vidi drugačije. Smisao zla ne može biti život, jer gazi njena osnovna načela.

S druge strane, oni koji su dobri sve dok na svojoj, ili koži svojih bližnjih, svog naroda, ne oseti zlo, pa uzvrati 'pravednički' kao što je Miloš, i ostali vitezovi učinili na Kosovu .. Oni SU opredeljeni ZA ZIVOT, jer da nema zla, pogotovo te vojske nazvane stenom lavljim, koja će doneti ne samo zlo, mučenje i tlačenje, već i vekovni duhovni mrak ovoga naroda, oni ne bi prolivali ni tuđu ni svoju krv.

Dakle, Lazarevi vitezovi su bili izmedju neba i zemlje, dok su u poslednjem korak više zakoračili nebu, ili duhu. Srbija je u toj celini telesnog i duhovnog, saobražena u sliku Miloša. Borila se, zatim da bi preživela klečala. Naravno lažno, da bi posle toliko godina konačno zabila nož iz potaje, i rasporila Otimansku Imperiju.

Postoje i oni koji su dovoljno snazni, obdareni duhom i mudrošću, da se suprostave čeljustima lava i pobede. Napad može biti telesni, i duhovni. Može biti i jedan i drugi istovremeno, ukoliko se duh saobražava u telesni akt.

samsonbiblestory.gif

Poslednja izmena:
Overloader,verovanje i praznoverje ne mogu u čoveku egzistirati zajedno s "oboženom"dobrotom (koja nema veze s religijom)...To je mudrost činjenja dobrih dela i širenja dobrih misli koja donosi prelepe plodove...Kao prelepa slika koju slikar uradi,kao pesma ili roman koji spisatelj napiše,kao burek koji klošaru kupiš,kao krv koju daš za nekog,kao držanje za ruku bolnoga ili bolne,kao...Kao ove reči koje iz duše pišem,a Vi ih čitate-dobri ljudi...

Overloader,verovanje i praznoverje ne mogu u čoveku egzistirati zajedno s "oboženom"dobrotom (koja nema veze s religijom)...To je mudrost činjenja dobrih dela i širenja dobrih misli koja donosi prelepe plodove...Kao prelepa slika koju slikar uradi,kao pesma ili roman koji spisatelj napiše,kao burek koji klošaru kupiš,kao krv koju daš za nekog,kao držanje za ruku bolnoga ili bolne,kao...Kao ove reči koje iz duše pišem,a Vi ih čitate-dobri ljudi...

U postu gore nema vere, niti praznoverja, ni religije. Ono šta sam radio je na način da sam se poslužio primerima, kako bih oslikao svoju definiciju spektra dobra i zla. Pročitaj opet, pa se uveri. Napraviću jednu opsežniju temu, čisto mislilačku, bez puno simbola.

Ne znam zašto smatraš da biblija nije knjiga, mudra knjiga. Probaj da je čitaš više kao mislilac, tumačeći simbole, nego kao vernik. Pa čak i ako ju je posredno pisao Stvoritelj. Lično, nemam predrasuda prema njemu. Ne znam čak ni da li postoji, ali znam da postoji istina. Ima li većeg umetnika do kreatora.

Dobra ima a u delicima razbacanim svuda, kao i onog drugog dela. Kao što ima laži, iluzija, istine i ostalih mentalnih konstrukcija, osećaja, mržnje, patnje, ljubavi.. Umetnik je mali kreator. Opet plodovi njegovog rada mogu biti svakojaki. Otrovni? Moguće. Trudim se da u umetnosti prepoznam prave stvari. Pogotovo one čiji plod padne na tlo, te iz njega nikne drvo sa novim. Mogu da kažem da volim taj deo umetnosti. Pesma ili roman mogu biti duhovno zreli, mogu i 'širiti ljubav'. Burek i krv je ipak telesna pomoć. Burek, ne previše zdrava opcija. Krv, opet ne previše od pomoći. Više bi pomoglo uništavanje uzroka nekih bolesti, a čiji koreni leže u lošoj estetici življenja.

Ali govorio sam o fighterima, onima čije delanje biva kao kišobran za ljudske iluzije, pogrešne želje i težnje, čije će ih ispunjenje samo jos više uniziti. Naravno, oni će se osećati HI. Kratkotrajno, uvek traži još, poput dejstva droge.

Nivo estetike življenja, neizmerno je nizak, kada se u njemu bavimo stvarima koje praktikuje gotovo ceo svet. Materijalizam, posesizam.. Nek Tyler Durden nastavi ..

Man, I see in fight club the strongest and smartest men who've ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.

Poslednja izmena:
Svakako je zgodno uveriti ljude da dobro postoji samo u duhovnoj sveri i o njemu govoriti mitsko poetski. Iz takvog vidjenja vrlo lako je skliznuti u nesto sto se zove "dobra nema i sve je opravdano i ovozemaljski" .
Tacno je da slabi moraju da traze snagu u duhu, tacno je i da tome religija i poezija pomazu, ali je sigurno tacno da kada se stvori slika da samo stradalnici mogu da budu dobri svako ima pravo da se ponasa kako mu trenutno odgovara, ovozemlljski.
Sa takvim vidjenjem ne mogu da se slozim, jer se na taj nacin pretpostavlja da je jaci uvek los.
Realisticki gledano dobro i zlo je isprepletano, ali ne moze biti los onaj jaci koji, pored sebe, stiti i slabije. Ne mozes se unapred pretpostaviti da je slabiji dobar i da je sve sto uradi dobro, u smislu , ako gubi dobar je , ako strada opet je dobar.
Podela koju je napravio coviax1 obuhvata i racionalnu i iracionalnu dobrotu, tako da pretpostavka dobra samo u iracionalnom smislu krajnje demagoska i vrlo lako prevodljiva u oblik "Da bi bili dobri morate da stradate, a ja cu se snaci izmedju toga." Vrlo losa i neopravdana konstatacija biblijsko religijskog dobra kao jedinog, jer dozovljava slabima da budu ovozemlajski losi ocekujuci od jakih da dozvole "penjanje po glavi" da ne bi bili okarakterisani kao losi.
Apstrahovanje pojma "dobro u coveku" je neopravdano uvodjenje sumnje da ne postoji dobar covek.

Poslednja izmena:

Apstrahovanje pojma "dobro u coveku" je neopravdano uvodjenje sumnje da ne postoji dobar covek.

Niko i ne sumnja da postoji 'dobar' čovjek... :)

Ali riječ je o tome da 'dobrota' dobrog čovjeka može jedino da se ispolji u odnosu na zlobu lošeg. I ne, ne mora taj 'dobar čovjek' da ispoljava išta 'dobro' s tim što se postavlja u suprotnost lošem...ali sama riječ 'dobar', sam taj pojam, predstvalja značenje već polarizvanog NEČEGA, ONOGA ŠTO JESTE. Ono što JESTE, dakle ono 'Stvorenje' koje je Tvorac stvorio po Sebi, nije niti dobro niti loše...ono jednostavno, kao i Tvorac, JESTE.

Ako već pominjemo 'oboženje' onda to 'oboženje' mora da bude onako kako i sam 'BOG' JESTE...NITI DOBRO NITI LOŠE.

Priča dobra i zla je priča ovog nivoa Svjesnosti. Na višim nivoima Svjesnosti SVE JESTE.

Svakako je zgodno uveriti ljude da dobro postoji samo u duhovnoj sveri i o njemu govoriti mitsko poetski. Iz takvog vidjenja vrlo lako je skliznuti u nesto sto se zove "dobra nema i sve je opravdano i ovozemaljski" .
Tacno je da slabi moraju da traze snagu u duhu, tacno je i da tome religija i poezija pomazu, ali je sigurno tacno da kada se stvori slika da samo stradalnici mogu da budu dobri svako ima pravo da se ponasa kako mu trenutno odgovara, ovozemlljski.
Sa takvim vidjenjem ne mogu da se slozim, jer se na taj nacin pretpostavlja da je jaci uvek los.
Realisticki gledano dobro i zlo je isprepletano, ali ne moze biti los onaj jaci koji, pored sebe, stiti i slabije. Ne mozes se unapred pretpostaviti da je slabiji dobar i da je sve sto uradi dobro, u smislu , ako gubi dobar je , ako strada opet je dobar.
Podela koju je napravio coviax1 obuhvata i racionalnu i iracionalnu dobrotu, tako da pretpostavka dobra samo u iracionalnom smislu krajnje demagoska i vrlo lako prevodljiva u oblik "Da bi bili dobri morate da stradate, a ja cu se snaci izmedju toga." Vrlo losa i neopravdana konstatacija biblijsko religijskog dobra kao jedinog, jer dozovljava slabima da budu ovozemlajski losi ocekujuci od jakih da dozvole "penjanje po glavi" da ne bi bili okarakterisani kao losi.
:klap::klap::klap:

Back