Biti dobar čovek

ако се не шалиш онда ти је живот пакао.

ne,dragi moj,imam lep zivot,sa svim dobrim i losim stranama....isto tako stalno sam u kontaktu s ljudima,zbog samog mog posla,ali veruj mi,zaista ,bez preterivanja,nema potrebe da budem losa i prema losim ljudima,sa mojim ponasanjem sve dodje na svoje,...da poznajes i deo mog zivota i mene samu,onda bi znao da to sto si napisao ,nema veze sa cinjenicama,osim ako ti mislis da je tako...moj zivot niej pesma ,posut ruzama,ali svakako mnogo bolji,kakav bi mogao da bude nekom drugom..i to je stvar stava

ne,dragi moj,imam lep zivot,sa svim dobrim i losim stranama....isto tako stalno sam u kontaktu s ljudima,zbog samog mog posla,ali veruj mi,zaista ,bez preterivanja,nema potrebe da budem losa i prema losim ljudima,sa mojim ponasanjem sve dodje na svoje,...da poznajes i deo mog zivota i mene samu,onda bi znao da to sto si napisao ,nema veze sa cinjenicama,osim ako ti mislis da je tako...moj zivot niej pesma ,posut ruzama,ali svakako mnogo bolji,kakav bi mogao da bude nekom drugom..i to je stvar stava

у реду је, шалила си се.

Svakako je zgodno uveriti ljude da dobro postoji samo u duhovnoj sveri i o njemu govoriti mitsko poetski. Iz takvog vidjenja vrlo lako je skliznuti u nesto sto se zove "dobra nema i sve je opravdano i ovozemaljski" .

Niko nije rekao da dobra nema, a naročito ne da ga nema ni u teoriji.

Tacno je da slabi moraju da traze snagu u duhu, tacno je i da tome religija i poezija pomazu, ali je sigurno tacno da kada se stvori slika da samo stradalnici mogu da budu dobri svako ima pravo da se ponasa kako mu trenutno odgovara, ovozemlljski.

Dalje, opet pogrešno tumačiš moje izlaganje, navodeći kako sam navodno rekao citiram 'samo stradalnici mogu biti dobri'. To je apsolutno netačno, niti sam tako napisao. Toliko je netačno da mi se čini da imas problema sa vidom.

Prvo, na kakve slabe misliš? Telesno slabe, slabe u moći nad drugima? One koji nemaju kandže, ni oštre zube?

Kod ljudi svi imaju sve to, samo u različitim stepenima moći. Misliš da 'slabašan' čovek ne može da načini zlo. Greška, on možda ne može velikom broju ljudi da napakosti, ali sam po sebi, on može biti zao i pakostan. Misliš da 'slabašan' (šta god to kod tebe označavalo) ne nanosi štetu time što radi u npr duvanskoj industriji kao fizički radnik.

Drugo, stradalnik ne bi to ni bio, da nema zla. Jer, naravno u ovom slučaju se podrazumeva da je stradalnik dobar. Da je jednako loš, onda je to borba između dve zveri, a ne Davida I Golijata.

Poenta je da nisu samo stradalnici dobri, niti sam to i rekao igde. Primer, dva po 'dobroti' istovetna čoveka. Obojicu su zatočili nepravedno, i pretili da ukoliko ne rade stvari koje im narede, a bile su loše, odrubiće im glavu. Prvi je, kako bi sačuvao glavu, učinio šta su zeleli, prošao kroz stvari od izigravanja dvorske lude, do nekih drugih 'oštrijih' (zamislite sami koje). Drugi je odbio, tim časno izgubio život. Njegovoj duši nisu mogli ništa, jer nije imao straha.

Koji od ove dvojice je veći? Naravno drugi, stradalnik.

Sa takvim vidjenjem ne mogu da se slozim, jer se na taj nacin pretpostavlja da je jaci uvek los.
Ne možes biti lav, a da ne delaš kao on. Ako ne koristiš kanže, nemaš ih.

Snaga nije u telu, već u duhu. Ono šta vidiš očima, lavlje jeli oštre zube i kanže, je nisko, čista moć ili snaga da drugima telesno napakostiš.

Ako li već tražis simbol telesnog zaštitnika dobra , onda je to niko drugi do ORAO. On imače i stoji na našem grbu, i ne samo kao simbol telesne žaštite, već i duhovne (krilo i glava), dok celokupni sistem dvoglavog orla odvaja telesno od duhovnog, i dobro od zla.

Realisticki gledano dobro i zlo je isprepletano, ali ne moze biti los onaj jaci koji, pored sebe, stiti i slabije.

Taj jači, koji štiti slabije je tebi izgleda država. Država funkcioniše putem kazni, te iz straha od nje ljudi ne čine nedozvoljene stvari. Ali, to ne znači da je ta drzava dobra, niti da su ljudi koji u njoj žive dobri. Oni mogu biti shodno tome telesno dobri, da se ne ubijaju, ili kradu, ali duhovno ne. Estetika života je i dalje vrlo niska.

Ali, kada neko krade, on nije duhovno slab, zato sto je uzeo materiju, već zato što je poželeo nju. Duh je svera misli, nema ruke, vec um. Kada bismo želeli da je vizuelno predstavimo, onda bi to bila krila.

Sem toga, oni zapravo ni telesno nisu dobri, jer truju jedni druge proizvodima u čijoj proizvodnji učestvuju. Naravno vi ćete reci niko nije kriv, jer slobodnom voljom kupuju, ali zašto je onda proizvodnja droge zabranjena.

Nije poenta u jačini i slaboći. Telesno jači može da zaštiti slabijeg, a da taj slabiji bude običan podmukli pacov. Kada jači telesno zaštiti slabijeg dobrog, e onda je to telesno dobro. Stvar je relacije, dobar će štititi boljeg od dvojice u sukobu. Ako stane na pogrešnu stranu, postaje takav.Naravno, kada su obojica u sokobu loša, dobar će se kloniti uplitanja.

Isto u čisto duhovnoj sferi. Jači duhovno, štiti duhovno slabije, u pozitivnoj sferi duha. Ako li je duhovno jak, a pozitivan, zaštiti duhovno negativnog, on onda staje na njegovu stranu. Ne može ratovati jedno carstvo protivu sebe.

Ne mozes se unapred pretpostaviti da je slabiji dobar i da je sve sto uradi dobro, u smislu , ako gubi dobar je , ako strada opet je dobar.

Rekoh, ne poznaješ pravilo stvari, niti razumeš ono o čemu sam pisao. Jači i slabiji, možeš biti duhovno, i telesno, ili drugačije rečeno imaš više moći. A tu moć omogucava carstvo zemaljsko, dakle država, sistemi država, globalizovan svet.

Kada duhovno raste, onda u toj individui volja, potreba, i posedovanje, moći nad drugima na zemlji, opada. Zato bogate duhom ne zanimaju automobili, vile, niti društveni položaj.

Podela koju je napravio coviax1 obuhvata i racionalnu i iracionalnu dobrotu, tako da pretpostavka dobra samo u iracionalnom smislu krajnje demagoska i vrlo lako prevodljiva u oblik "Da bi bili dobri morate da stradate, a ja cu se snaci izmedju toga." Vrlo losa i neopravdana konstatacija biblijsko religijskog dobra kao jedinog, jer dozovljava slabima da budu ovozemlajski losi ocekujuci od jakih da dozvole "penjanje po glavi" da ne bi bili okarakterisani kao losi.
Apstrahovanje pojma "dobro u coveku" je neopravdano uvodjenje sumnje da ne postoji dobar covek.

Kao što rekoh, ovo izrečeno je totalno netačno

misliš idiot, nešto kao što je knez miškin od dostojevskog...moglo bi se reći da je to najbliži model opisa dobrog čoveka. dobar čovek mora u sebi da ima tu dečiju nevinost, neiskvarenost i bezazlenost inače ništa od njegove dobrote.
pa ja se bas i ne slazem..to su mozda odlike dobrih i glupih ili da kazem naivnih ljudi...a sta je sa pametnim-inteligentnim ljudima,koji su prosli dosta toga...????oni nemaju deciju nevinost ali vide sta je dobro a sta lose.....i trude se da budu dobri ljudi...e sad,,,ovo je sve vec malo komplikovano...jer je tesko pitanje sad,,....da li si ti stvarno dobar i onda kada to radis namerno i svesno i kada se trudis da to budes...??ili samo onda kada si ajde da kazem glup i ne razmisljas o tome i ne primecujes da li si dobar ili los a radis dobre stvari.....sta vi mislite???

pa ja se bas i ne slazem..to su mozda odlike dobrih i glupih ili da kazem naivnih ljudi...a sta je sa pametnim-inteligentnim ljudima,koji su prosli dosta toga...????oni nemaju deciju nevinost ali vide sta je dobro a sta lose.....i trude se da budu dobri ljudi...e sad,,,ovo je sve vec malo komplikovano...jer je tesko pitanje sad,,....da li si ti stvarno dobar i onda kada to radis namerno i svesno i kada se trudis da to budes...??ili samo onda kada si ajde da kazem glup i ne razmisljas o tome i ne primecujes da li si dobar ili los a radis dobre stvari.....sta vi mislite???

Dobro se radi zbog sebe:D, covek se oseca ispunjen i zadovoljan kada moze drugima pomoci (uslovno, da oni i drugi to neznaju). Vecina je svesna da ih drugi smatraju glupim ili naivnim, mada to nisu;), svesni su toga sta drugi misle o njima ali im je vazno da oni budi srecni. Davati drugima je uvek ispunjenje onoga sto se zeli nesvesno od drugih, cak i onda kada se daje i vise nego sto se sebi moze dozvoliti.

Dobro se radi zbog sebe:D, covek se oseca ispunjen i zadovoljan kada moze drugima pomoci (uslovno, da oni i drugi to neznaju). Vecina je svesna da ih drugi smatraju glupim ili naivnim, mada to nisu;), svesni su toga sta drugi misle o njima ali im je vazno da oni budi srecni. Davati drugima je uvek ispunjenje onoga sto se zeli nesvesno od drugih, cak i onda kada se daje i vise nego sto se sebi moze dozvoliti.

ali stani.ti mi onda govoris da ako ja pomazem drugima a oni to znaju onda to nije dobro???i ja sam los...koliko sam te shvatio po tebi bi trebalo pomagati drugima i praviti se naivan i glup a biti svestan svega i znati sta oni misle...???

od dobrih bezim glavom bez obzira. oni tzv. losi (koji se takvima predstavljaju) su primamljiviji, jer uvek postoji mogucnost da iznenada iz njih ispliva nesto dobro. sa njima covek barem zna na cemu je. iako neobicno, sa takvima se stvara izvestan osecaj sigurnosti.
iz onih tzv. dobrih (onih koji se uvek trude da se predstave u najboljem svetlu) kad tad i to sigurno ispliva nesto lose.

nije pravilo, ali je cesto potvrdjeno u praxi.

Poslednja izmena:
A šta radiš s nekim ko je iskren i dobronameran,pa uz sve to i vešt da dobro čini?Pokušavaš da ga malo provociraš i kinjiš? E nečeš!:zcepanje::hahaha:
Dobro,dobar Covi pusti malo...:D

usta moja hvalite me, ako se odnosi na tebe. a ako se odnosi na nekog drugog, dobrota je relativna. zbog nekih postupaka neke osobe razlicitih za tebe i mene, ti nekoga ces smatrati dobrim, a ja losim ili obrnuto.

od dobrih bezim glavom bez obzira. oni tzv. losi (koji se takvima predstavljaju) su primamljiviji, jer uvek postoji mogucnost da iznenada iz njih ispliva nesto dobro. sa njima covek barem zna na cemu je. iako neobicno, sa takvima se stvara izvestan osecaj sigurnosti.
iz onih tzv. dobrih (onih koji se uvek trude da se predstave u najboljem svetlu) kad tad i to sigurno ispliva nesto lose.

Tacno, ali je to neka druga tema - svesnog pokusaja predstavljanja sebe u svetlu drugacijem od realnog. I sam trud takvog pokusaja vec sugerise na ociglednu prevaru.

usta moja hvalite me, ako se odnosi na tebe. a ako se odnosi na nekog drugog, dobrota je relativna. zbog nekih postupaka neke osobe razlicitih za tebe i mene, ti nekoga ces smatrati dobrim, a ja losim ili obrnuto.

Kad podjes sa pretpostavkom da je dobar uvek glup, jer radi ono sto ne mora, uvek te stignu ispravke. Jos gore , ako ih ne shvatis svaki put je skuplja skola. Ta zenska bajka o lepotici i zveri, iako te kosta nije ti skupo zato sto to i ocekujes, ali ti prija da budes lepotica.:)

Opss, ovo prethodno je pogresan post , za drugu temu.
Potpuno si u pravu dobri ljudi nikad ne ispadnu dobri, zato sam ja los.:) Kada ces stici da me popravljas?

Meni ste svi OK...
Ali,Tebi će, moguće,neki moji iskazi biti neodgovarajući,ali samo kad insistiram na moralnim imperativima koegzistencije...Tu zaista nema pomoći...Onima koji teže da čine ili govore (pišu)na nečiju štetu-ne mogu pomoći u samom tom činu-dejstvovanju,ali mogu im pomoći da prebrode ta svoja loša dejstva i da budu manje skloni da ih nadalje čine...
Nama južnjacima se nordijski način komunikacije uvek čini pomalo "nategnut" i lažan...Ali oni to iskreno...Pa i ja...
Osim toga,postoji moral zahtevniji i od onog Isusa Hrista (bolje reči Novozavetnih interpretacija njegovog morala) koji postavlja pred čoveka još ozbiljnije imperative.Najzahtevniji je da postane bolje biće,manje poguban po svoju okolinu...Šta takvom znači,recimo,neka tvoja ružna reč na nekom forumu upućena nekom?Možeš zamisliti?
Ne igram se Boga,običan sam matorac koji se malo više potrudio oko sopstvenih misli...Pa eto...možda trud i uzalud...Možda deci i ne treba nešto bolje...Kako god...

Poslednja izmena:
E,da,zaboravim napomenuti...
Mladi ljudi treba da imaju pred sobom i ovu,bolju alternativu,a izbor je na svakom...
I ne stoji da dobro treba da bude skromno i smerno! Dobro treba da bude dejstvujuće!

Kad podjes sa pretpostavkom da je dobar uvek glup, jer radi ono sto ne mora, uvek te stignu ispravke. Jos gore , ako ih ne shvatis svaki put je skuplja skola. Ta zenska bajka o lepotici i zveri, iako te kosta nije ti skupo zato sto to i ocekujes, ali ti prija da budes lepotica.:)

ne mislim da su dobri ljudi glupi, nego lazni u najvecem broju slucajeva.

ne lepotica, nego zver iz koje ce nastati lepotica. :roll:

Opss, ovo prethodno je pogresan post , za drugu temu.
Potpuno si u pravu dobri ljudi nikad ne ispadnu dobri, zato sam ja los.:) Kada ces stici da me popravljas?

ne popravljam. :manikir:

opet nisi razumeo. :(

Meni ste svi OK...
Ali,Tebi će, moguće,neki moji iskazi biti neodgovarajući,ali samo kad insistiram na moralnim imperativima koegzistencije...Tu zaista nema pomoći...Onima koji teže da čine ili govore (pišu)na nečiju štetu-ne mogu pomoći u samom tom činu-dejstvovanju,ali mogu im pomoći da prebrode ta svoja loša dejstva i da budu manje skloni da ih nadalje čine...
Nama južnjacima se nordijski način komunikacije uvek čini pomalo "nategnut" i lažan...Ali oni to iskreno...Pa i ja...
Osim toga,postoji moral zahtevniji i od onog Isusa Hrista (bolje reči Novozavetnih interpretacija njegovog morala) koji postavlja pred čoveka još ozbiljnije imperative.Najzahtevniji je da postane bolje biće,manje poguban po svoju okolinu...Šta takvom znači,recimo,neka tvoja ružna reč na nekom forumu upućena nekom?Možeš zamisliti?
Ne igram se Boga,običan sam matorac koji se malo više potrudio oko sopstvenih misli...Pa eto...možda trud i uzalud...Možda deci i ne treba nešto bolje...Kako god...

sve ovo sto upucujes meni mozes slobodno da uputis i drugoj strani. ako ja delujem kao nasilnik, a druga strana kao zrtva, to je samo zato sto ja odbijam da budem zrtva i sve cu uraditi da to ne budem. a osim direktne agresije postoji i pasivna agresija u vidu emotivnih ucena, kukaknja, cmizdrenja....obrati se i takvima, jer i to je vrsta torture za druge.
da u pravu si, meni niko ovde nikada nije nista ruzno napisao :roll: ili se ja samo brze regenerisem i nista mi ne znaci, jer nisam vezana :mrgreen: .
da te povredi moze samo neko koga volis i za koga si vezan, ostalo je privid povrede (los trip) ili foliranje, zbog postizanja drugih ciljeva. .o ovome mozemo na drugom mestu, npr. u kafani.

Ja bih se ovde poslužio Kantovim rečima da je dobar čovek onaj čija maksima delovanja može postati jedan opšti zakon(parafraziram i prilagođavam ovoj temi, kod Kanta se radi o moralu). Znači, kada bi svi ljudi na svetu tako delali, niko nikome ne bi naudio, šta više, delovanje jednog pojedinca bi npr bilo korisno drugom pojedincu ili grupi. Pored toga je važno i da je dobar čovek nesvestan, ili najčešće barem samo delimično svestan svoje vrline- oni koji na sve strane kokodaču kako su i suviše dobri(pa ih ponekad možda i iskoriste) su podlaci i licemeri, i sa njima treba biti na distanci(barem što se tiče otvaranja)...

Poslednja izmena:

Back