BiH-jedina mogućnost opstanka je tolerancija

• Začetnik teme Začetnik teme prlee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I to smeju svi osim srba. Kod nas su desnicarske struje nesto strasno,uzasno,nedopustivo...

То је због тога што су квислинзи на власти.Али све што је вештачко, неприродно мора се урушити ,а онда ће се вратити традиционалне вредности, оне које су одржале свет.

Tolerancija nije jedina mogućnost opstanka BiH.

To zna i svaka budala.

Nije bilo ništa više "tolerancije" među narodima 1995. godine nego 1992. godine, pa je ipak potpisan Dejton i Bosna opstala.

Zašto!?

Zato što su međunarodni "igrači" tako htjeli i zato što je (najmanje) jedna (bošnjačka) strana bila za opstanak države BiH.

Ko kaže da svaki narod "ima pravo na samopredjeljenje do otcjepljenja" i pravo na svoju državu i ko kaže da svi narodi koji žive u jednoj zemlji "moraju želiti" tu državu!?

Država u svijetu ima oko 200, a naroda oko 4-5000!!!!

Opstaju li druge države "na toleranciji" ili "na sili"!?

Opstaju na silu i tako je bilo od kako je vijeka i svijeta i Bosna po tome nije nikakav izuzetak...

Hoče li se Bosna raspasti!?

Sasvim moguće, ali za takav jedan scenario (vi) Srbi trebate imati mnogo veča mu*a nego što ste imali 90-ti, više motiviranih vojnika bolje opremljenih nego 90-tih (što nije baš realno), veču motivaciju za rat od Bošnjaka (što je jo nerealnije) i morate imati izlobiranu "međunarodnu zajednicu" za takav scenarij (što je još teže) i naravno puno sreće....

Za mene kao Bošnjaka je najrealniji scenarij "sporazumnog razvoda", da Srbi vrate Bošnjacima par općina u istočnoj Bosni koje su osvojili kroz ratne zločine i genocid nad Bošnjacima (Srebrenica, Bratunac, dio općine Zvornik, Vlasenica, Prijedor, Foča, Kalinovik, Višegrad, itd.)
Zatim, zamijeniti Sandžak za koridor između bošnjačke cazinske kranijne i Srednje Bosne i par općina u istočnoj Bosni poput Šekovića, Osmaka, Trnova, dijela istočnog Sarajeva, Pala i Sokoca, kako bi Bošnjaci dobili homogenu i kompaktnu teritorijalno uvezanu državu.

Srbi bi imali manje teritorijalne ustupke - cca max 5-6000 km2 (radi se večinom o prije rata večinskim bošnjačkim selima i gradovima koje su osvojilli od Bošnjaka uz genocid i ratne zločine, a večina tih sela je i danas večinski bošnjačka) + koridor do Bihaća.

Srbi dobivaju "veliku" Srbiju do Une (bosanskog Novog), znatno teritorijalno proširenje od cca 18000 km2, homogen etnički "čist" teritorij sa koje bi se iselili svi Bošnjaci, plus etnički čist Sandžak iz kojeg bi se preselili također sandžački Bošnjaci...

Bolje tanko poravnanje nego debela parnica...

Naravno, postoji i ratna solucija, a koja je uvijek unaprijed nepredvidiva....
Ja se zalažem za to uređenja države BiH otpočne pregovorima po prijedlogu Biskupske konferencije BiH:

regijebiskupi_460.jpg

http://www.domaljevac.com/bosna-i-hercegovina/bosna-i-hercegovina-4/reigionalna-bih/

Znači, samo prijedlog o kojem treba razgovarati i dogovarati. Saće navaliti ovi sa dejtonskim aksiomom da je RS nupitna. Neupitna je i cjelovita BiH, ali će stranci i sve važne zemlje u svijetu prihvatiti ono što se konstitutivni + ostalijaneri (bez uvrede, molim) DOGOVORE!

Ukoliko nema dogovora, ostaje dejtonska rahat patnja u nevoljenoj državi.

Glupo je generalizovati, izjedačavati krivicu, svaljivati sve na neku vatikansko-germansko-wašingtonsku zavjeru i komplot.

Pogledati BBCTV seriju Smrt Jugoslavije!

Ova tema je za 10!
BMK je li bio građanski, seljački, vjerski, odbrambeni, otadžbinski rat....Sve zločince u Hag ili odgovarajuće domaće sudove. Hoću veću penziju! Invalidninu isto, duplo veću hoću i redovnu, a ne ko moji sapatnici, penzioneri u RSrpskoj kojima kasni penzija, a koja bi trebala biti isplaćivana oko 10. u mjesecu.

Hoću Bosnu i Hercegovinu: Ni srpsku, ni hrvatsku, ni bošnjačku, nego, i srpsku, i hrvatasku, i bošanjačku! Dakle, vratimo se tekovinama ZAVNOBIH-a

Meni odgovara SDP BiH politika, pa redovno glasam za njih! U FBiH je sa novom SDP/SDA/NHI/HSS Platformaškom koalicijom krenulo nabolje. Još samo da se slična gibanja i kretanja pojave u bh. entitetu RSrpska, međutim, avaj, tamo kao da nema opozicije. Najunitarniji entitet na svijetu je bh. entitet RSrpska.

Evo linka i ZEPOS programa SDP BiH:
http://www.sdp.ba/

Ostvarenjem ovih 5 kratkoopisanih ZEPOS namjera šta će SDP uraditi daje nadu da ću kao građanin biti ravnopravan na svakom metru kvadratnom Bosne i Hercegovine, a svoja bošnjačka prava ću ostvarivati u okviru ovih građanskih.

*BMK=boli me qrtz.

Pa prijatelju upravo tu jeste i problem, BBCTV, to i jeste problem, znam da mnogima zvuci glupo, možda i paranoidno ali ima puno dokaza da je tako kako ja kažem. Neću da generalizujem, da svalim svu krivicu na vatikansko-germansko-wašingtonsku zavjeru, ali je očigledno da su imali odlučujući uticaj na dešavanja. Njihove laži i manipulacije nisu baš tako očigledne pa mnogima promaknu ali ko god se malo potrudi pa istraži stvari na svoju ruku naći će veliki broj dokaza. Samo primjeni detektivske metode i vidjces.

Ja se zalažem za to uređenja države BiH otpočne pregovorima po prijedlogu Biskupske konferencije BiH:

regijebiskupi_460.jpg

http://www.domaljevac.com/bosna-i-hercegovina/bosna-i-hercegovina-4/reigionalna-bih/

Znači, samo prijedlog o kojem treba razgovarati i dogovarati. Saće navaliti ovi sa dejtonskim aksiomom da je RS nupitna. Neupitna je i cjelovita BiH, ali će stranci i sve važne zemlje u svijetu prihvatiti ono što se konstitutivni + ostalijaneri (bez uvrede, molim) DOGOVORE!

Ukoliko nema dogovora, ostaje dejtonska rahat patnja u nevoljenoj državi.

Ma, slušaj nije ni taj prijedlog biskupske konferencije za odbaciti.

Ali koliko je prijedlog realan!?

Večina Srba i Hrvata teško da bi takvo nešto ikada potpisala...

Ja sam za bošnjačku državu, skupiti naš narod (iz Sandžaka, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, dijeaspore po svijetu), u pregovorima sa Srbima teritorijalno povezati Bihačku krajinu sa Sredjom Bosnom i Tuzlu i Sarajevo sa Srebrenicom i Goraždem...nastojati dobiti veči dio bošnjačkih sela u Istočnoj Bosni koja su trenutno u Rs-oj na potezu od Janje do Tjentišta...nekih 20.000 km2 je više i nego dovoljno za oko 2 milona Bošnjaka koji žive na Balkanu...

Dati i Hrvatima "njihov komad" da ga prikljuće Hrvatskoj, a u zamjenu isposlovati izlaz na more u Neumu ili Ploćama i mirna Bosna...

Nek nam Srbi vrate naše (sela po istočnoj Bosni gdje smo bili 100% večina 92 godine, koje su oteli kroz genocid i ratne zločine, a eto im njihova prijeratna večinska srpska sela i gradovi nek ih pripoje Sbiji ... i vuk sit i ovce na broju....tuđe nečemo, a svoje ne damo što bi rekli...

Uostalom, šta me briga za tamo nekim Srbcem ili Laktašima!?

Zašto bi ja bio na silu u istoj državi sa tamo nekim bilečkim četnikom, ako ni ja njega ne volim ni on mene!?

Da se sutra ponovo naša djeca i unučad kolju kao mi 90-tih!?

Svi znamo da "rat i nije završen", već se radi samo o malo dužem "primirju"...

Po meni bolje je i da rat završim ja sa svojom generacijom (pa ma kakva ishod bio) nego da moja djeca sutra moraju ponovo ginuti...

Zato je bolje "pakt nego rat"....

Za oprost je potrebno da taj neko drugi pita mene, ili obratno ja da nekoga pitam da mi oprosti, recimo, riječima:

Ponašao sam se blesavo. Sve ću uraditi da popravim što se da popraviti. Molim te, bi li mi oprostio?

Da oprostimo ali da Srbi kažu jeste mi smo malo krivlji jel tako? Da Srbija prizna da je kriva za genocid iako postoji presuda da nije. Fino si ti to zamislio. Ali zbog takvog stava BiH je i 16 godina poslije rata duboko podjeljena.

tvoji roditelji su ti preneli svoju glupost.
i sada ćeš ti svoju svome detetu.
i tako će i ono biti uskraćeno za ljubav nekog hrvata, kao što si i ti, kao što su i tvoji roditelji..
a u hrvatskoj je i tada, kao i sada, postojao neko ko ne misli ni kao hrvat, ni kao srbin, već kao civilizovan, kulturan čovek..
Vidis, njegovi roditelji su bili uskraceni za ljubav nekog hrvata u njihovo vreme, pa je rezultat uskracenosti te ljubavi On, i on ce biti uskracen za ljubav nekog hrvata, pa ce rezultat uskracenosti te ljubavi biti njegovo dete.
Oni Srbi u Bosni i Hrvatskoj koji nisu bili toliko "srecni" pa nisu bili uskraceni za "ljubav" nekog ili mnogih hrvata su za Srbiju otplovili Savom ili su zavrsili u nekoj jami u Hercegovini ili u masovnim grobnicama oko Jasenovca ili vec gde ne.

Da oprostimo ali da Srbi kažu jeste mi smo malo krivlji jel tako? Da Srbija prizna da je kriva za genocid iako postoji presuda da nije. Fino si ti to zamislio. Ali zbog takvog stava BiH je i 16 godina poslije rata duboko podjeljena.
Pa, šta predlažeš s obzirom na naslov teme?
Da Bošnjaci popuste i potpišu definitvnu podjelu jedine nam domovine?
Osnuju nemoguću Republiku bošnjakistansku (ima i takvih političara u BiH, samo što nisu osvojili vlast) i onda svako malo zatvaranje granice prema Republici bošnjakistanskoj, sve dok se ne prevedu sa islama na neku ''civilizovanu'' religiju?
Malo morgen, što bi rek'o pokojni Zloba Balkanski Kasapin!

Pa prijatelju upravo tu jeste i problem, BBCTV, to i jeste problem, znam da mnogima zvuci glupo, možda i paranoidno ali ima puno dokaza da je tako kako ja kažem. Neću da generalizujem, da svalim svu krivicu na vatikansko-germansko-wašingtonsku zavjeru, ali je očigledno da su imali odlučujući uticaj na dešavanja. Njihove laži i manipulacije nisu baš tako očigledne pa mnogima promaknu ali ko god se malo potrudi pa istraži stvari na svoju ruku naći će veliki broj dokaza. Samo primjeni detektivske metode i vidjces.
Nema sumnje da se Velika Britanija, USA i ostale velike sile miješaju uz pomoć tajnih službi u sva moguća dešavanja u svijetu. Međutim, oni, veliki, su rekli država BiH opstaje, nema ukidanja RSrpske!
Treba samo da se mi konstitutivni narodi u BiH dogovorimo kako da se organizujemo unutar BiH, a oni će to potvrditi. Ovo je super tema. Odavno nije bilo bolje na ovom Forumu.
Nakon što je pao Berlinski zid, tresnuo je na Bosnu! Hajmo počistiti ruševine! Hajmo utješiti majke čiji su sinovi poginuli. Hajmo makar malo satisfakcije žrtvama dati i krenuti u progres! Idemu u evroatlanske integracije! Sam taj put i proces mijenjanja zakona je bitniji od čina prijema u EU. Tamo u EU će nas dočekati ''i rukama, i nogama''. Toliko nas vole, da bh. Bošnjake, bh. Srbe i bh. Hrvate smisliti ne mogu.
Samo ono što kod nas vrijedi, to njih interesuje, struja, šume, voda,....resursi.

Aha, ali tek nakon REFERENDUMA!

Vidi Skojevac,Republika Srpska i sad funkciniše u velikoj meri kao nezavisna država .Referendum o tome nije ni potreban.Baznija nikad nije bila država.Funkcionisala je kao federalna jedinica u okviru Titoslavije i podelila je njenu sudbinu.Dali će ta zajednica RS i Federacije da formalno potraje još koju godinu,nije ni važno.

BiH zivi i zivjece kao duboko podijeljena drzava,sa tri razlicite istorije,tri razlicita pogleda na buducnost i bez izgleda na neki napredak uopste.federacija je za ogroman broj ljudi u RS-u inostranstvo,pogotovu za mlade generacije.Moja djeca ne znaju u principu ko su Bosnjaci,jer ih nemaju u skoli,u drustvu,u komsiliku.Tako je i u Sarajevu,Mostaru,a ima i gorih primjera.

BiH zivi i zivjece kao duboko podijeljena drzava,sa tri razlicite istorije,tri razlicita pogleda na buducnost i bez izgleda na neki napredak uopste.federacija je za ogroman broj ljudi u RS-u inostranstvo,pogotovu za mlade generacije.Moja djeca ne znaju u principu ko su Bosnjaci,jer ih nemaju u skoli,u drustvu,u komsiliku.Tako je i u Sarajevu,Mostaru,a ima i gorih primjera.

Podeljena po entitetskim linijama.To je i normalno.Srbi s jedne i Bošnjaci i Hrvati s druge strane nisu jedan narod i normalno je da izgrađuju različita društva i države.Zajednička država je ustvari izvor nesporazuma i konflikta.Češka i Slovačka kao i Srbija i Crna Gora su imale mnogo više razloga da očuvaju zajedničke države od baznijanskih entiteta ali su se razišli sporazumno i ostali prijatelji.

Vidi Skojevac,Republika Srpska i sad funkciniše u velikoj meri kao nezavisna država .Referendum o tome nije ni potreban.Baznija nikad nije bila država.Funkcionisala je kao federalna jedinica u okviru Titoslavije i podelila je njenu sudbinu.Dali će ta zajednica RS i Federacije da formalno potraje još koju godinu,nije ni važno.
Zašto se, onda Dodick bakće sa REFERENDUMOM, zašto se ne okrene radu, biznisu, zapošljavanju, isplati penzija. Ne, nego on REFERENDUMSKOM prijetnjom uznemiruje SB UN, poziva Ketrin Eštonku-Dejtonku da ga ona kumi i moli da povuče REFERENDUM? Zašto ne proglasi ujedinjenje Rsrpske sa bijomSr i gotovo?

Ajmo ujednoj bar temi govoriti kako sačuvati tu veštačku tvorevinu BiH a ne o ratu!
jel ga malo? nije li dosta žrtava i djece koje opominju da se to ne ponovi?!?!?!?!

Dakle davajmo primjere kako mi kao ljudi vidimo opstanak nekog zajedništva,ali da imamo u vidu pravo značenje reči zajedništvo i šta ono sve predstavlja...

Tri plemena po brdima i dolinama Bosne rasuti u svoje rezervate...jedno drugo preziru..A svet i htera da opstanu.kada taj opstanak (zbog svoje koristi9 najviše potencira sarajevo,zašto ne učin isve iskreno da na kraju en spane na 27 % teritorije između Hrvatske i Srbije?

Tom i ne gine u najgoremslučaju ali zašto neizabrati najbolji i prvi kao prestonica da krenu sa iskrenošć uda sačuvaj uto što im je ciolj da se ne nadju u vakumu izmedju srba i hrvata...

Ajmo da sagledamo sve predloge štpo običnog čoivjeka čini da mu se vrtai povjerenje i nada da čovjek vjeruje samo u čovjeka,ma koje vjere bio...gdje se razlikuje samo dobro i zlo...

U ovoj temi pokušajmo bez rtanih opcija,previše je takvih tema i bla bla bla aj dapokažem oda smo svi ljudi koji imaju ipak neko vidjenje normalnog života...

Dajte primjere...što bi vas ohrabrilo u jačanju nekog zajedništva u BiH...

Међународној заједници треба ново жариште, до скора била је то велика Југославија, а данас та улога припада малој Дејтон БиХ...причати о поновној љубави и суживоту три народа јесте равно научној фантастици...рат је учинио своје, Срби гледају ка Београду, Хрвати ка Загребу и Муслимани/Бошњаци ка Сарајеву...једни друге презиру, стварно нема смисла спајати неспојиво...зато мирно свако својим путем.

Poslednja izmena:
Pa, šta predlažeš s obzirom na naslov teme?
Da Bošnjaci popuste i potpišu definitvnu podjelu jedine nam domovine?
Osnuju nemoguću Republiku bošnjakistansku (ima i takvih političara u BiH, samo što nisu osvojili vlast) i onda svako malo zatvaranje granice prema Republici bošnjakistanskoj, sve dok se ne prevedu sa islama na neku ''civilizovanu'' religiju?
Malo morgen, što bi rek'o pokojni Zloba Balkanski Kasapin!

Ovde je tema opstanak a ne raspad. Dovoljno bi bilo da osudite većinu vaših zločinaca. I plus se prestane sa nazivima Republika Šumska,genocidna tvorevina,insistiranju na unitarnoj državi.

Ovde je tema opstanak a ne raspad. Dovoljno bi bilo da osudite većinu vaših zločinaca. I plus se prestane sa nazivima Republika Šumska,genocidna tvorevina,insistiranju na unitarnoj državi.
Svi zločinci što dobrovoljno, što prisilno, poslani u Ševeningen od strane ''Federativne'' BiH. Čekamo isporuku R.M., pa ćemo dalje vidjeti,...
Nema na svijetu unitarnijeg entiteta od Rsrpske!
Presudom MSP je imenovan počinilac genocida u Srebrenici u državi BiH.

Poslednja izmena:

Back