Biciklizam

ma linkove sam postavio onako koji su mi se dopali na oko, sortirano po ceni a i neki bez cene
znaci malo sam lupio kada sam rekao 26" :D

xm, razmisljam koji organ da prodam pa da dodam jos 50e
mogu da izvucem neki dinar na ovom starom, ali to nije neka para a i ko zna kada ce se prodati, sto je najgore moram ga malo srediti ne mogu ga ovako izakanog staviti u oglas

poslao sam mail liku za EYBL PUNCH , videcu sta kaze

ma veruj da se svasta prodaje skoro smo neka 2 raspada iz garaze prodali za 50e teli ljudi da ih ostave pored kontejnera:lol:a ako me nije 10oro kontaktiralo,ljudi bi samo jeftino da prodju a onda odu i za 50e kupe ukrase od svetla do nozice zvonca korpe i sl:dash:

Da li zna neko od vas kako se steluju menjaci (prednji, zadnji)? Da li je moguce to odraditi samostalno ili mora u servis?

Autor ovog teksta predpostavlja da su vasi menjaci i sifteri radili korektno do jednog trenutka, a onda otkazali poslusnost. Pre nego pocnete da stelujete i dotezete, evo nekoliko stvari koje treba razjasniti vezanih za indeksno menjanje brzina.
Prvo: sifter je “mozak” cele operacije! On odredjuje koliko ce sajle biti povuceno ili otpusteno da bi menjac “skocio” sa jednog na drugi zupcanik.
Drugo: Podesavanje zategnutosti sajle centrira menjac u odnosu na lancanike. Sva podesavanja menjanja brzina se rade upravo zatezanjem ili otpustanjem sajle.
Trece: Prednji i zadnji menjac imaju srafove koji im odredjuju limit hoda. Oni samo limitiraju hod u krajnjim tackama hoda da lanac ne bi spao sa lancanika.
Cetvrto: Levi sifter kontrolise samo prebacivanje na srednju sajbnu. Srafovi koji limitiraju hod podesavaju isti za malu i veliku sajbnu.
Kada se ovo zna, idemo dalje. Za stelovanje je potreban srafciger i 5 i 6 mm imbus kljuc.
Posravite menjace u polozaj tako da zadnji bude na najmanjem lancaniku, kao i prednji na svom najmanjem.
Proverite gledajuci odozgo da li je prednji menjac paralelan sa najvecim lancanikom.Takodje proverite da li je razmak prednjeg dela kaveza istog i najveceg lancanika kada stoje u liniji 1-2 mm.
Proverite gledajuci od pozadi da li je kavez zadnjeg menjaca vertikalan i da li je gornji tockic tacno ispod najmanjeg zupcanika kasete. Ukoliko kavez stoji pod uglom i nakrivljen ka kaseti i tocku – najverovatnije vam je nosac menjaca – kuka kriva sto predstavlja problem.
Proverite zategnutost sajli prednjeg i zadnjeg menjaca. One treba da su blago nategnute. Ukoliko sajla zapinje i tesko ide – buzire treba ili ocistiti i podmazati ili ih zameniti. I u njima se vremenom gomila necistoca koja sprecava sajlu da klizi bez otpora.
Podesite limit hoda zadnjeg menjaca sa srafom koji nosi oznaku “H” tako da gornji tockic stoji tacno ispod najmanjeg zupcanika.
Sada ide najvazniji deo:
Koristite podesivace na samim sifterima da eliminisete “prazan hod” ili opustenost sajli. Pazljivo da ne preterate u zatezanju.
Zadnji menjac:
Namestite lanac da bude napred na srednjoj sajbni i ostavite ga na toj poziciji.
Okrecuci pedale, na desnom sifteru kliknite za 1 podeok gore i natrag. Dotegnite ili opustite sajlu dok menjac perfektno ne prebaci navise i nanize sa najmanjeg zupcanika.
Menjajte brzine pocevsi od najmanjeg lancanika ka najvecem za po jedan lancanik. Ukoliko menjac menja u jednom pravcu sporije, podesite zategnutost sajle i to za po pola okreta na samom sifteru, dok zadnji menjac ne bude radio isto u oba pravca. Odvijajte za po pola kruga sraf za limitiranje hoda sa slovom “L” ukoliko menjac ne moze da zavrsi siftanje na najveci lancanik kasete. Dok je lanac na najvecem lancaniku kasete, pritisnite jako na sifter dok okrecete pedale da bi bili sigurni da se u voznji nece desiti da menjac slucajno preskoci preko najveceg lancanika kassete i zapeo u zice!
Predni menjac:
Ostavite lanac na najvecem zupcaniku pozadi a onda prebacite napred na najmanji lancanik pogona. Podesavanjem srafa sa oznakom “L” zavrtanjem ili odvrtanjem dok sam lanac ne bude pravio blag zvuk kacenja o kavez. Tada odvrnite pazljivo isti sraf dok zvuk ne prestane.
Dalje, zadnji menjac namestite na najmanji zupcanik, a zatim prednjim menjacem lanac doterajte na najveci lancanik pogona. Prebacujte prednji menjac na veliku sajbnu i sa nje dok u isto vreme podesavate limitirajuci sraf sa znakom “H” dotle, dok spoljni deo kaveza prednjeg menjaca blago “grebe” lanac. Podesite tada staf pazljivo dok zvuk ne nestane. Menjajte odsecno brzinu na prednjem menjacu sa srednjeg na veliki zupcanik, kako bi uvideli da li je sraf za limit hoda dobro podesen i da lanac nece pri siftanju spasti sa velikog lancanika na kurblu. Ukoliko je potrebno, podesite hod fino stelujuci isti.
Potom, prebacite zadnji menjac na sredinu kasete. Okretajuci pedale, menjajte brzine na prednjem menjacu sa srednje sajbne navise i nanize. Podestie zategnutost sajle tako da menjac radi isto u oba smera.
Ostanite napred na srednjem lancaniku i prebacite zadnji menjac na najveci lancanik kasete i dok okrecete pedale, proverite da li lanac kaci unutrasnji deo kaveza prednjeg menjaca. Ukoliko kaci, podesite sajlu na podesivacu na samom sifteru toliko da se zvuk kacenja utisa i nestane.
Proverite jos jedanput SVE brzine kako funkcionisu – i prednji i zadnji menjac – i spremni ste za voznju!

da napomenem autor: misaxtr

- - - - - - - - - -

pa odma zovi ovaj poslednji samo nije ta cena sigurno,treci ti ostaje, prvi je prodat drugi ima 16kila:lol:uleti tako povremeno nesto dobro oko 200,da imas 230 full xt v-brake sa lx pogonom valja lik,i obavezno gledaj minimum 21'' cak pre 22 da bude komotno,to je 53cm

postavi temu na cikloberzi, i pitaj da li je bolje da uzmes veci bajs ili manji? svi ce ti reci da je bolji manji bajs (kad kazem manji mislim za 1inc) jer lakse ces da prilagodis manji bajs nego veci.

ne slazem se jer sam vozio 20 sad 21'' i dalje mi fali duzina koju jos uvek izlacim 13cm lulom i pomeranjem previse sedista unazad..nikog ne znam da vozi toliku duzinu lule..da imam na pr 10 ili 11cm mogo bi da se slikam sa ramom od 21''/53cm koji je navodno za moju visinu..kad bih imao 22'' ram bio bih flexibilan da biiram duzinu lule kao i pravilno podesavanje sedista na sredini sina..na tim podesavanjima bi razlika bila 4-5-6cm..to na 21'' ramu ne mogu jer je sve knap..kazes manji?pusti te tralala price jer ti koji to tvrde ocigledno ne uzimaju u obzir geometriju rama

ne slazem se jer sam vozio 20 sad 21'' i dalje mi fali duzina koju jos uvek izlacim 13cm lulom i pomeranjem previse sedista unazad..nikog ne znam da vozi toliku duzinu lule..da imam na pr 10 ili 11cm mogo bi da se slikam sa ramom od 21''/53cm koji je navodno za moju visinu..kad bih imao 22'' ram bio bih flexibilan da biiram duzinu lule kao i pravilno podesavanje sedista na sredini sina..na tim podesavanjima bi razlika bila 4-5-6cm..to na 21'' ramu ne mogu jer je sve knap..kazes manji?pusti te tralala price jer ti koji to tvrde ocigledno ne uzimaju u obzir geometriju rama

a koliko si ti visok druze? meni na 188cm, je taman 21" a probao sam da vozim i manje bajseve i nije predstavljalo veliko razliku, korigovao sam sedste i to je to.

pa nista onda, sredicu ovaj moj malo pa u oglase, valjda cu izvuci nekih 8k na njemu, pa za max 220e da cekam tako neku dobru ponudu
jel ovaj bajs bio best buy

thumb.php

http://www.cikloberza.com/show.php?id=112679

ja jesam malo IT freak , ali valjda svi znamo oznake za mega,kilo,giga , tako da mu 8k dodje 8.000din
najludje kad me drug pita sta ti je to YT (youtube) , kaze da za 8god il koliko vec postoji prvi put vidi tu skracenicu ;)

a koliko si ti visok druze? meni na 188cm, je taman 21" a probao sam da vozim i manje bajseve i nije predstavljalo veliko razliku, korigovao sam sedste i to je to.
isto sam visok i do skoro sam vozio 20'' ram ili samo 46cm od pogona do sticne..ali je takva geometrija da je duzina gornje cevi bila 60cm..a ova sad od 21'' ima duzinu od pogona do sticne 53cm!!! ali duzina cevi 58..dakle veci ram a kraci tako da sam opet na istom nista nisam dobio..uvek sam sediste povlacio skroz nazad i zbog malog rama i polomio ga izvlacenjem sticne previse..a ako uzmem 22'' mogu povuci sediste normalno i skratiti lulu na 10-11cm..retko koji bajs da sam probao da mi odgovara..sad sam na testu planetbikea vozio L scotta 710 i treba mi duzi iako je geometrija odlicna
pa nista onda, sredicu ovaj moj malo pa u oglase, valjda cu izvuci nekih 8k na njemu, pa za max 220e da cekam tako neku dobru ponudu
jel ovaj bajs bio best buy

thumb.php

http://www.cikloberza.com/show.php?id=112679
ovo je odlicno samo ne znam dal ima neku zackoljicu sto je tako jeftin

mozda je kraden :) . nekome je frka za novac pa spusti cenu, neko ne zna koliko vredi, neko skine zbog mana ... imas 100 solucija
sve jedno prodat je a i ne odgovara mi velicina rama

danas sam rasturio moj bajs, generalno odmastio i oprao, sutra sledi smirglanje i farbanje, ram u belo, viljuska mat crno, i onaj deo gde uvek prska ulje sa lanca (znam ima stitnik za to), moram uzeti nekoliko lagera koji mi fale u kaseti,nove sajle i oterati majstoru da skine pogon i nasteluje zice na zadnjem tocku, ne vredi, nemam alat za skidanje pogona a i nece da spadne, tako sam i ujebo patronu, kucajuci cekicem po kurbli, pa da vidim ima li neku patronu makar i polovnu koja ne skripuce, da buduci vlasnik bude zadovoljan.
postavicu slike pre i posle farbanja, napravicu i spisak delova pa da bacimo na papir koliko bi on ovako realno vredeo. kad ga sredim od mana moze da ima samo izlizaniji zadnji slik koji prebacujem napred , i izlizanija dva zuba na pogonu

sve je od aluminijuma, ram, sticna, rogovi, nosac bidona, selna sedista, felne, samo je glupi volan od celika

nego koja fora, krenuo da skidam rucice menjaca i kocnica, i prvo mora da se skine gumeni rukohvat, natezem ga i nikako da sklizne, kao da je zalepljen, grejao fenom i nista, na kraju mi dodje iz dupeta u glavu, gurnem srafciger , sipnem malo detardzent za sudove obidjem u krug srafcigerom i sa dva prsta sam svukao rukohvat :)

Poslednja izmena:
haha znas koja je fora za gripove spricem se voda ubaci i spada odma:lol:i tu gde ide lanac na ram on uvek izgrebe uvek zastita koja nije skupa par 100tina din ali sacuva ram..ja sam isto kod majstora olabavio patronu i posle otisao samo na dotezanje..sve ostalo sam osim sto mi je i 1 buzir trebao duzi pa je i to naplatio..znaci vise dok majstora nista samo neophodno..bolje da kupim alat pa sam..recimo kad budem hidrauliku punio to naplacuju 100din paz da im ne dam

[TABLE="width: 768"]
[TR]
[TD="class: textSmall, width: 455"]Međunarodna biciklistička tura "DKMT'', 20-28. jul
Omladinski SportskiKlub ''Tinet'' iz Skorenovca kod Kovina, u saradnji sa BS Vojvodine i MZ Skorenovac, organizuje tradicionalnu međunarodnu biciklističku turu DKMT (Dunav, Kriš, Maroš, Tisa).
Ruta: od Kovina do Skorenovca pa preko Temišvara, Arada, Segedina, Vrbasa, Novog Sada i Pančeva, nazad do Skorenovca. Tura se organizuje po jedanaesti put i nije takmičarskog karaktera - pobednici su svi koji u njoj učestvuju. Cilj je popularizacija rekreativnog bavljenja biciklizmom i drugim sportovima, kao i povezivanje regiona kroz koje tura prolazi sportskim i kulturnim manifestacijama i drugim oblicima druženja . Na ovom kružnom putu od oko 800 km, nosićemo poruke mira, tolerancije i međunarodne saradnje.
Učesnici: ekipa koja će realizovati ovu turu sastojaće se od 20 biciklista mešovitog sastava i 2 osobe u obezbeđenju. Sve vreme ekipu će pratiti jedan automobil.
Omladinski klub ''Tinet'' iz Skorenovca je neprofitabilna organizacija mladih i onih koji se tako osećaju i ima za cilj, pored ostalog, i organizovanje sportskih i kulturnih manifestacija u zemlji i inostranstvu.
[/TD]
[TD="width: 267"][/TD]
[TD="width: 5"] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: textSmall, width: 267"] Ovu manifestaciju ćemo finansirati iz
sopstvenih priloga i donacija.
Dani Tibor
064 267 5937
013 744 851
tinetclub@gmail.com
[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[/TABLE]

danas sam ga ofarbao, malo sam se zabrinuo da li ce koroman i pedale koje su niklovane il sta vec prihvatiti boju ali se super primila, uzeo sam belu sjajnu i crnu mat,crna je ispala super, ali mi se bela ne svidja, ima teksturu na ramu kao papir ,malte ne i ona mat ,nigde tog sjaja koji sam imao sa predhodnom perla zelenom bojom, al sta je tu je, 2 sloja sam presao, mozda bi bezbojni lak izvukao stvar al lud sam da kupujem jos i njega, da farbam za sebe pa ajde. na ram je otislo 1,5 konzerve bele
ofarbao koroman, rogove,lulu,kurble ,sipku sedista i viljusku,soljice,drzac bidona, sve crno,da i jedan deo felne, ram beo, i ubacujem crvene buzire, jos da imam crvenu farbu pa da predjem soljice viljuske i selnu sedista, koja bi to kombinacija bila :)

zaboravih da slikam pre farbanjaa ali imam negde stare slike,izvucicu ih

zadnji tocak je kod majstora na centriranju, 600din za zatezanje zica i podmazivanje te osovine i njeno stelovanje, par lagera mi je falilo
skinuo mi je i pogon, pogledali smo patronu ona deluje super, nigde lufta, nista ne krcka, mora da je skriputala kurbla ,nema sta drugo,tako da patronu necu menjati samo cu je zaliti sa wd sprejom ako uspe nesto da udje
videcu i da uzmem ako ima crne imbus srafove da sve bude uklopljeno ko bombona

ako sve bude kako treba sutra sklapanje i bacam slike

Poslednja izmena:
nisam stigao danas da sklopim bajs , sutra cu.
sto se tice "servisera" u Borci koji se nalazi iza komercijalne banke, za slucaj da neko od komsija ovo cita, sada mi je namestao bajs i nikada vise. precicu pola grada ako treba ali da radi pravi majstor u svakom smislu te reci,a ne sarlatan. ne govorim o kvalitetu rada, to ce vreme pokazati ,deluje ok odradjeno, ali odnos prema kupcu i papreno naplacivanje su za osudu. steta sto drugi covek koji radi sa njim nije glavni jer je on sasvim ok osoba. silom prilike morao sam tu,jer se drugi covek koji se isto kao bavi servisom nije odazivao na zvono u kuci, a kod treceg nisam ni smeo da ostavim bajs, bez uvrede ali cigansko dvoriste sa tonama metala i krsa je lepse, mogu misliti kako li tek on popravlja bicikle, a par krseva koje je imao izlozeno je strasno

prvobitno je bilo 600din za stelovanje zadnjeg tocka, ok, toliko kosta i na to sam pristao, ali skidanje i vracanje pogona ( naprskan wd sprej na patronu) , skidanje i vracanje vile koje nisam trazio ( podmazan lezaj) , skidanje i vracanje lanca, i secenje "teflonskog" buzira po meri sa kapicama da kosta dodatnih 1400din mi deluje sumanuto.
donesem coveku da namesti pogon i kazem da sam ocistio patronu i da je samo naprska wd-om ako ima efekta uopste, a on ce meni," ma sta si ti ocistio", ja ga pitam pa kako znate kad niste ni pogledali, a on ce opet nesto na tu foru snisholjivo ko da treba biti raketni naucnik da ocistis glupu patronu koja je zatvoren sistem, pa kad je video, kao vidi cista je. e zbog takvog odnosa sada me je video i nikada vise, pare nisu neke i para dodje i ode, ali seljak ostaje seljak

zainteresovao se za bajs jer sam rekao da cu ga prodavati, valjda mu voda krenula na usta jer je pitao par puta koliko trazim za njega, sto sam precutao jer ni ne znam koliko vredi

Poslednja izmena:
jel se neko vise razume, pa mi moze reci sta li mi to moze biti sa pogonom jer je pocelo da se cuje neko krckanje,najvise kad tek krecem da pedalam,ili kad malo ustanem sa sedista pa je onda cela moja tezina na pedalama...?? treba li da brinem ili nije nista to? :D

i hteo sam da pitam kako najbolje da odaberem sediste posto mi ovo ne odgovara-jako mi neudobno cak posle kratke voznje...?? mogu da dam max 20e,naravno ne iz prodavnice...

jel se neko vise razume, pa mi moze reci sta li mi to moze biti sa pogonom jer je pocelo da se cuje neko krckanje,najvise kad tek krecem da pedalam,ili kad malo ustanem sa sedista pa je onda cela moja tezina na pedalama...?? treba li da brinem ili nije nista to? :D

i hteo sam da pitam kako najbolje da odaberem sediste posto mi ovo ne odgovara-jako mi neudobno cak posle kratke voznje...?? mogu da dam max 20e,naravno ne iz prodavnice...

sto se patrona tice, moze da te zeza i voda, ako si prao bajs ili ti je ostao na kisi, ako prodje za par dana onda znaj da ti je to, ili pici u servis oni ce da obrisu i provere do cega je (nije vise od 200din). Sto se sedista tice, ja sam nasao odlicno za 1700din, imalo je veliku kolicinu gela a nije bilo previse siroko, ali sam tad gume kupio :lol: tako da moras da prosetas ili pak kupi one pro gace sa kilo gela i sediste od 20grama :D

Poslednja izmena:
danas sam ga ofarbao, malo sam se zabrinuo da li ce koroman i pedale koje su niklovane il sta vec prihvatiti boju ali se super primila, uzeo sam belu sjajnu i crnu mat,crna je ispala super, ali mi se bela ne svidja, ima teksturu na ramu kao papir ,malte ne i ona mat ,nigde tog sjaja koji sam imao sa predhodnom perla zelenom bojom, al sta je tu je, 2 sloja sam presao, mozda bi bezbojni lak izvukao stvar al lud sam da kupujem jos i njega, da farbam za sebe pa ajde. na ram je otislo 1,5 konzerve bele
ofarbao koroman, rogove,lulu,kurble ,sipku sedista i viljusku,soljice,drzac bidona, sve crno,da i jedan deo felne, ram beo, i ubacujem crvene buzire, jos da imam crvenu farbu pa da predjem soljice viljuske i selnu sedista, koja bi to kombinacija bila :)

zaboravih da slikam pre farbanjaa ali imam negde stare slike,izvucicu ih

zadnji tocak je kod majstora na centriranju, 600din za zatezanje zica i podmazivanje te osovine i njeno stelovanje, par lagera mi je falilo
skinuo mi je i pogon, pogledali smo patronu ona deluje super, nigde lufta, nista ne krcka, mora da je skriputala kurbla ,nema sta drugo,tako da patronu necu menjati samo cu je zaliti sa wd sprejom ako uspe nesto da udje
videcu i da uzmem ako ima crne imbus srafove da sve bude uklopljeno ko bombona

ako sve bude kako treba sutra sklapanje i bacam slike

WD sprej nije za podmazivanje, a slike cekamo :pivce:

sklopio sam ga danas ali bolje da nisam, posto je bio jedan od onih dana kada nista ne ide za rukom, popizdeo sam. koje god da je danas slovo ili praznik preselo mi je.
inace crveni buzir je super legao na beli ram, stvarno mi se svidja, mnogo bolje izgleda nego pre, sutra ce slike.

ps. majstora cu takodje da posetim sutra, jer ako ga ja ne nalupam niko nece, ocigledno je sarlatan posto zadnji tocak seta kao i pre, znaci 0 od majstora. da vidim sta je on to radio i za sta je uzeo pare
svaki buzir koji je isekao je bio zatvoren teflonom, znaci morao sam da skidam kapice koje nije naravno ni stegao pa je pola spalo, pa da prosirujem i otvaram rupu
sve cu sutra da mu natrljam na nos

Back