Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kanela, sto ste lepi u 8. mesecuuuu :zaljubljena: :D
Tatjana, prvu nisam citala ali je ovde dosta hvaljena.
Ova druga je preeeeleeepaaa. Mislim da se ovde svima koji su je procitali dopala.
Vanka, ova Pre nego sto zaspim mi je odavno na spisku i deluje bas zanimljivo.

Dragonfly, divne su ti sličice. Imaš li možda neki svoj blog na koji ih kačiš, volela bih da pogledam? A ako nemaš, šta čekaš :D

Hvala, rumene mi se obrazi od ovako lepih reci. :)

Nemam blog, mnogo ljudi me to pita. :)

Zaista bi bilo lepo da imam svoj kutak na kome bih pisala i postavljala fotografije. Mozda cu se osmeliti i napraviti ga. :)

Od pre nekoliko dana postavljam fotografije na Instagramu, ali to su samo iskrice iz zivota, trenutne impresije.

Dosla sam iz biblioteke.
I nisam mogla da im odolim, onako sam ih odmah spazila. :)

http://www.laguna.rs/n396_knjiga_malo_ostrvo_laguna.html
http://www.laguna.rs/n914_knjiga_kradljivica_knjiga_laguna.html

Neka od vas citala? :)
Znam da se nekom jako svidela prvopomenuta, samo ne znam kome. :think:

Prvu nisam citala, a druga je zaista dobra.
U to vreme kada je izasla, mislim na Kradljivicu knjiga - morala sam prosto da je imam, jer sam tada slusala o njoj sve najbolje. Dobra je i preporucujem je za citanje.
A knjiga ``Moramo da razgovaramo o Kevinu`` (Lajonel Srajver), je vec sada moja knjiga godine. I to mogu da potpisem.

Prvu nisam citala, a druga je zaista dobra.
U to vreme kada je izasla, mislim na Kradljivicu knjiga - morala sam prosto da je imam, jer sam tada slusala o njoj sve najbolje. Dobra je i preporucujem je za citanje.
A knjiga ``Moramo da razgovaramo o Kevinu`` (Lajonel Srajver), je vec sada moja knjiga godine. I to mogu da potpisem.

Mislim da je i meni. Teško da ću pročitati neku originalniju i snažniju.
Zainteresovala me je Pre nego što zaspim.
Pri kraju sam sa Kakaom, još 35 strana. Sad mi nešto postalo uzbudljivo pred kraj, a već pretpostavljam šta će da se desi. Ali, pisaću kad završim. Kako to kod mene ide, može da potraje još dva dana. Mada mi je sutra rok za vraćanje pa ću da se potrudim.

Citam vas redovno iako se ne javljam:). Pocela Kuca orhideja, Lusinda Rajli. Za pocetak (60-ak stranica), dobra.Na momente vuce na lagano i vec vidjeno, ali, tek sad pocinje prava prica, pa cemo da vidimo. Javljam utiske.Inace, toliko ste naslova ovdje pomenule, da ja ne znam kako i kad cu stici da to procitam, a toooliko zelim:).

Machi, sad si naša, pa ćeš polako, kao i mi. Nešto pročitamo, više toga ne pročitamo, ali razmenimo mišljenja, pa kao da smo pročitale. Pominjana je Kuća orhideja više puta.

Kradljivica knjiga je diiiivna.Mnogo mi se dopala.Toliko da sam kupila svoj primerak nakon pročitane knjige....I verujem da bi se većini ovde dopala...

Konačno se oporavih od onog mutanta gripa i hvala svima na porukicama za ozdravljenje...

Poslednja izmena:
Kad zaredja kisa ovako danima, uvek se setim pocetka jednog poglavlja iz 'Sto godina samoce':
"Kisa je padala cetiri godine, jedanaest meseci i dva dana."
Je l' se i vi osecate kao da ste u Makondu? :mrgreen:

Moram da se pohvalim da mi je ostalo samo 50 strana do kraja Murakamija, nadam se konacnom utisku do veceri.

Kerefeka, drago mi je da si ozdravila :)

Tatjana, nisam citala nijednu od ove dve knjige.

Upravo sam završila Kakao, Mišel Kan, Laguna, 430 strana.
Možda ne bi trebalo odmah da pišem nego da pustim malo da se slegne. Ali sad iz nekih razloga ne mogu da radim ništa drugo nego da sedim za kompom, pa da iskoristim.
Istorija bilo čega, pa čak ni nastanka čokolade, nije moja omiljena tema. A kad se uz to, veći deo knjige opisuje progon, pokrštavanje i svakakvo drugo obespravljivanje Jevreja, onda je to još manje nešto što se meni dopada. Uz rizik da zvučim antisemitski, ali stvarno dokle više.
Priča je o Davidu Alvarezu Sarmientu, koji prodaje šećer, cimet, kakao i začine iz Novog sveta i priprema čokoladu. On je star, radnju polako preuzima njegova unuka Luna. Pošto su Jevreji u Bajoni sve uspešniji u pripremi i prodaji i čokolade i ostalog, konkurenti katolici od vlasti traže da im zabrane rad. David se trudi da nadje istorijske činjenice koje će dokazati da su Portugalci, kako nazivaju Jevreje, doneli čokoladu u Francusku. Sad tu imamo malo preplitanja sadašnjosti (ako uzmemo da su godine od 1761. do 1767. koje se obradjuju u knjizi - sadašnjost) i prošlosti. Ko je, kada i kuda otišao i šta je naučio, doneo, odneo, preneo.... Imamo i porodično stablo na početku knjige, koje sam ja u početku stalno proučavala, kao i lica, kao u drami, na koja sam se takodje vraćala. A posle shvatila da to nije tako ni važno.
Naravno imamo i jednu tanku ljubavnu nit u knjizi (kako bi bez toga) izmedju Lune i .... od početka se naslućuje koga, pa onda vrlo neobičnim i po meni neubedljivim promenama vera ta veza postaje moguća.
Ono što je meni bilo interesantno je opis kako se u stvari dobija kakao, pa onda i čokolada. Nešto o čemu se ne razmišlja mnogo, uzima se zdravo za gotovo, a u stvari gajenje drveta kakaovca, branje plodova, sušenje, čuvanje, razbijanje čaure, vadjenje ploda, mlevenje, mućenje, mešanje sa drugim sastojcima kako bi se dobili različiti ukusi i arome.... uopšte nije jednostavno i pažljivo se prenosi s kolena na koleno...

I sad ocena... onako osrednja. Što bi neki ovde rekli, za iz biblioteke. Nije nezanimljivo, ni u jednom momentu nisam pomislila da ostavim knjigu, što mi se sa nekima dešava, ali nije me ni nešto oborila s nogu.

Bi, prikaz je lep, ali ja je ipak necu uzeti :lol:
Srecan povratak Kerefeko :D

Da se ne ponavljam...:D

Čitam vas, čitam i Ljuljašku daha...sad sam i ja odužila čitanje, strašno.
Mislim da me uništava anđeo gladi koji dominira u knjizi.
Stalno je prisutan , pokušavam da ga izbegnem novim poglavljima ali on se vraća, prati likove i stoji iznad njihove glave dok rade , dok sanjaju :(

Poslednja izmena:
Majka je samo jedna – Miklos Vamos, Laguna, 260 str, 10/10

Pri karaju sam, imam jos samo malo, ali sto kaze Bi sad imam vremnena pa…

Ova knjiga se meni vise dopala od Knjige oceva (iako ja jako volim porodicne sage).
Imena mi se jako svidjaju, lepa su mi i lepo mi zvuce. Piroska, Lacika, Sarika… prijaju uhu nekako :D.

Tema je: kako se deca bore sa starim roditeljima i kako se sami roditelji u tim okolnostima bore sa svojom decom.
Ovde je konkretno u pitanju majka.
Napisana je saljivo, ironicno, sa puno humora kao i sa dosta crnog humora.
Mene je knjiga potpuno osvojila. Bakica je ludilo :lol: a deca se trude kako i koliko znaju i umeju. Sve je napisano lagano, saljivo… a u stvari se na taj nacin samo maskira sva tezina problema. Kraj takodje nije veseo, ali je ocekivan.

Knjiga me je istovremeno jako rastuzila, i puno, puno nasmejala. Nisam je ispustala iz ruku, kao retko koju u poslednje vreme. E sad, da li zato sto sam od nje ocekivala upravo suprotno, da mi se ne dopadne, ili bi mi se dopala svakako, ne znam.
Zakljucak je u svakom slucaju da se meni jako dopala :D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back