Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavrsavam Ljuljasku daha.
Ipak mi je Opsada poprilicno bolja, mada me je citav dan uzasno bolela glava, a bas sam se resila da je zavrsim danas.
Zbog sutrasnjeg odlaska do biblioteke. :)
Suvise sumorna, bez previse dijaloga, takodje sam se na momente osecala iscrpljeno i izgladnelo poput likova iz knjige. :(
Mislim da cu neko vreme izbegavati knjige sa ratnom tematikom, mada jedva cekam Tajni govor...

Sutra pocinjem sa istorijsko-ljubavnim romanom Zlatna lala, koji govori o Amsterdamu, slikarstvu, poljima lala...;)

Pocela sam Majka je samo jedna.
Videcemo :)
:(

Upravo sam procitala sa Laguninog sajta o knjizi.
Uh, meni ovo deluje tuzno.
Hocu reci, rastuzio me je onaj jedan postojeci komentar.
Nije to za mene, kako da se izrazim, zato sto sam prava mala, slinava kukavica, a najzesce je kad mi ljudi kazu da delujem jako hrabro!:mrgreen:

Lamar, javi kad zavrsis. :)

E, tek sad vidim da je Mikloš Vamoš pisao i Knjigu očeva.
Čini mi se da ste pisale o njoj, da se većini svidela.
Neko je napisao da podseća na Vidu Ognjenovic, to sam iščeprkala.;)
Ne grešim ili grešim? :)

Poslednja izmena:
Jedva sam sinoć zaspala, i jedva sam se jutros probudila. Ipak, smogla sam snage da u busu čitam Živkovićevu Čitateljku, koja mi je baš prijala. Posle ovog Saramaga koji me ubi u pojam, Zoki dođe kao osveženje.:zaljubljena: Ne znam zašto mnogi osporavaju njegove romane; meni je on gotivan.

Gde ste moje
smilie_les_024.gif
i
smilie_les_062.gif
:D

Ovako, ja uzela skoro od Miklosa Vamosa "Majka je samo jedna" jer sam od njega citala "Knjigu oceva" i njome sam bila odusevljena.Medjutim , nista bez toga kod mene ocito :mrgreen:, bibliotekarka mi je domah rekla da je pisana sasvim drugacije od one koju sam citala.I tako ja krenem sa citanjem ali ono "medjutim" meni ne legne uopste.Prvenstveno sto je majka, koja nas vodi kroz pricu,tako oholo i surovo prica o svojoj deci , i pored svoje jake volje, nisam mogla da je procitam.Da li sto sam i sama majka male dece pa u njima ne vidim nista lose, negativno niti ista slicno tome, ja sam se sve vreme jezila i jednostavno vratila neprocitanu.
A za maler opet mi se pala ona bibliotekarka da mi ni spisak nije pomogao mnog bas.Elem trazila "Otmenost jeza" po vasoj preporuci, oni to i nemaju.:( Pa tako uzeh, isto po vasoj ranijoj preporuci "sto od limunovog drveta" to je sa spiska a ova druga mi je pala pod ruku "Slusaj sta ti srce kaze" i uzasno mi izgleda poznato, ali videcu kad pocnem sa citanjem.Prvo cu limunovo drvo.

Evo moj utisak pomenute knjige :(.Nego bi da pitam , da li je kod mene bila stamparska greska ili je kjniga tako sa namerom napisana, nije imala tacke na kraju recenice i nije imala velika slova :eek::think:

Ja i dalje nemam da prijavim nista procitano, ali ipak vam se javljam, makar i za off topic caskanje :heart:
Hvala na porukicama u reputacijama, ja to retko pogledam a uvek bude nesto lepo :) Divne ste, devojke :)

Moon, ti toliko divno pises, dovoljno mi je da svratim na temu i da osetim da sam nesto kvalitetno procitala. Da se ne ljute ostale devojke, ali ti imas poseban stil.
Nadam se da ces naci posao u struci, i da ti preseljenje nece previse tesko pasti.

Arvena, divno sto ste medeni mesec proveli u Srbiji. Bas retko to cujem. I mi smo isto ovde bili na nasem medenom mesecu, ali na Tari. :)

Posto smo pre tri dana usli u 8. mesec, evo i jedne slicice da nas vidite :bye:

IMG_0575.jpg

Pogledaj Les femmes du 6ème étage http://www.imdb.com/title/tt1805297/

Beskrajno topao film s divnim zenskim likovima. :)

60ih godina proslog veka, dvoje Francuza, sredovecni bracni par, zaposljavaju Spanjolku da im vodi domacinstvo.

On je tih, odmeren, sujeveran, patrijarhalan, finih manira.
Poseduje celu zgradu a ipak nikada nije imao vlastitu sobu niti bio istinski slobodan.
Jaje koje mu se servira za dorucak, mora biti kuvano tacno 3,5 minuta.

Ona svakog popodneva, uz caj, prelistava Elle, organizuje zabave i igra bridz s drugaricama.
Ipak, i dalje se oseca kao provincijalka.

Kada u njihov tihi dom udje srdacna, vehementna Maria, i donese nasmejana srca svojih sunarodnica, njihovu grlenu pesmu, iskrzane tonove gitare, zacinjenu paelju i marljive ruke bez stida, ovaj ce dom, utihnuo poput zaboravljene humke, zaiskriti!

Ove su zene spremacice, pralje, kuvarice, vidarice.
Supruge, majke, sirocad. Ostavljane, tucene, zavaravane.
Ipak, nasmejane!
Iako su nastanjene tudjinom, u njihovim srcima nicu rodne kuce.

Carmen Maura je i u ovom filmu odlicna.
Volim je jos od Mujeres al borde de un ataque de nervios http://www.imdb.com/title/tt0095675/, Volver http://www.imdb.com/title/tt0441909/, La Comunidad http://www.imdb.com/title/tt0255067/

Kad' vec pomenuh Almodovarove glumice, ovde je i Lola Duenas.
Fantasticna, britka, cinicna, povredjena.

Vehementnoj Mariji je Zan Lui (glavni protagonista) poput umilne tisine nakon tonuca, ona njemu neznost nezaspala.

Hvala na preporuci :)
Pogledala sam film i bas mi se svideo, ovakav je kako si ga i opisala - beskrajno topao.
Glavni lik mi je divan, zene sa sestog sprata takodje.

Jao, što je meni ta knjiga bila dosadna. Ne volim Hesea, pravi sam izrod. :(

:heart: Srećan vam svima Vaskrs :heart: Zbog praznika sam malo batalila čitanje (spremala tortu, ovo ono), sad se vraćam Kumu.

Dragonfly, divne su ti sličice. Imaš li možda neki svoj blog na koji ih kačiš, volela bih da pogledam? A ako nemaš, šta čekaš :D

Ja i dalje nemam da prijavim nista procitano, ali ipak vam se javljam, makar i za off topic caskanje :heart:
Hvala na porukicama u reputacijama, ja to retko pogledam a uvek bude nesto lepo :) Divne ste, devojke :)

Moon, ti toliko divno pises, dovoljno mi je da svratim na temu i da osetim da sam nesto kvalitetno procitala. Da se ne ljute ostale devojke, ali ti imas poseban stil.
Nadam se da ces naci posao u struci, i da ti preseljenje nece previse tesko pasti.

Arvena, divno sto ste medeni mesec proveli u Srbiji. Bas retko to cujem. I mi smo isto ovde bili na nasem medenom mesecu, ali na Tari. :)

E pa srecan ulazak u osmi mesec!
Pozdrav za sve iz biblioteke!
Ja citam i uzivam u Savrsenim samoubistvima Petra Lazica. Stvarno je sjajan!

Kao devojcica :)

@ tema: ne citam.... :rumenka: :prstic:
smisljam ubitacnu kombinaciju za rodjendansku tortu :mrgreen:

Qq,tek sad videh ko je ona.:eek:

Ispadoh glupa u drustvu.:D

Majo, nisi ispla glupa, taman posla. Ja sam Zemunka, ali za tu Sašu nisam čula. Nego sam i ja sad izguglala malo da vidim o kome i o čemu se radi. I mrzelo me i da čitam o njoj. Zbog takvih i tih njenih "idola" izadjoše Zemunci na loš glas i vicevi se pričaju kao da smo svi ganci i kriminalci. A mi smo u stvari jedan divan i kulturan narod. Dobro, beše Ljuba Zemunac, svakom se omakne, a onaj Zemunski klan, oni uopšte nisu bili Zemunci.
Ja sam morala malo da ustanem u odbranu sebe i svojih sugradjana.

Kanela, baš ste lepi, ali si se obukla i zauzela pozu kao da si spremna za trku. Tako i treba, da navratiš i kad nemaš novu pročitanu knjigu. Uvek ima neka stara:
Ja sam Hesea čitala u svojim dvadesetim godinama uglavnom i meni je on bio sasvim OK. A kruzile su priče, kao on je za zrelije, ne može da se razume... ne znam, valjda, Demijan i Narcis i Zlatousti može, ali Stepski vuk i Igra staklenih perli, ne, to je teško. Sve sam ja to pročitala i čak i ako nisam razumela, nisam to primetila.

Sad ste me zainteresovale za taj film http://www.imdb.com/title/tt1805297/
a s druge strane, posle Radinog "oduševljenja", odustajem od traženja Smrti i njenih hirova. Pročitaću jednog dana Godina smrti Rikarda Rejša koju imam.

Upravo zavrsila "Pre nego sto zaspim" Stiven Votson, Alnari. Juce popodne pocela i veceras zavrsila.
Citljiva veoma.
O zeni koja nakon nesrece ne moze da pamti duze od 24h, kako zaspi tako obrise sve od prethodnog dana, a onda pocinje da vodi dnevnik...
Interesantna prica sa elementima trilera, zapletom, dok citas jedva cekas njen sledeci dan, sledecu stranicu njenog dnevnika...
Zavrsetak klasican i ocekivan za mene bar, ali interesantno zamisliti kako bi bilo da zaista pamtimo 24h, kako bi bilo predivno da se nekih ruznih stvari ne secamo i ujedno jos strasnije da ni one lepe ne pamtimo...
Za nedeljno popodne, uz neki lepi keks koji se ne mrvi u krevetu cista 10-tka, za svaku preporuku :p

Procitala pre neki dan "Pre nego sto zaspim", meni se dopala, nisam je ispustila iz ruku. Slazem se sa prethodno recenim. Hvala za preporuku :)

Pre toga zavrsila 'A prefectly good family", Lionel Shriver. Nije losa knjiga ali u poredjenju sa Kevinom daleko manje interesantna. Porodicna prica, troje dece, sestra koja balansira izmedju starijeg i mladjeg brata koji se ne podnose.

A sad citam nesto sto pojma nemam sta je, zove se 'Montenegro', pisac Starling Lawrence. Natrcala sam na ovo u nekoj knjizari i malo prelistala, i morala sam da je uzmem iz biblioteke da vidim sta je to. Za sad interesantno, spijunski roman al u nasim krajevima i pre drugog svetskog rata. U glavnoj ulozi (za sad, tek sam na pocetku) Englezi, kakvo iznenadjenje :mrgreen:

Nalence, mozda bi ti se Majka je samo jedna ipak dopala da si joj dala malo vise sanse/strana.
U tom prvom delu koji si ti procitala sve jeste tako nekako kako ti kazes, ali sve to ima neko svoje objasnjenje kasnije.
Ima delova koje govori majka, i ti delovi su bez znakova interpukcije i velikog slova osim zareza, i delova koje govori njen sin koji su u tom smislu normalni.

Meni je knjiga dobra, cak odlicna za sada, a na polovini sam.
Vise mi se dopada od Knjige oceva, i zaista je potpuno drugacija po svemu. Nemas ni najmanji utisak da je isti pisac u pitanju.

Tako da, to je moj utisak za sada :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back