Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ester, jel to roman?
Ja izguglala da je to neki esej :think:

ne bih znala šta je
neki esejistički roman...ili..romansirani esej
aaaaaa...udavi..a ono najgore, ni da čitaš ni da ostaviš
mislio je, pa nije mislio, pa je mislio, pa je možda mislio, pa kad je mislio možda nije mislio....:dash::dash:

sad mislim, da je moja knjiga, tačno bi je ostavila
ovako, kako ću od sramote da je vratim nepročitanu, ovoliku u biblioteku..
klasika..šta mi je ovo trebalo

Čitam Deseti dar -Džejn Džonson

Čitala sam ovo. Nemojte davati nekom muškarcu da čita jer će reći ''Eto šta ti je prevrtljivo žensko!'' :mrgreen:

I ja sam merkala taj Poslednji voz iz Hirošime, ali mi je delovalo suviše mučno.

Videla sam pre par nedelja ovu knjigu u izlogu u zemunskim Delfima. Baš sam pre neki dan pogledala istoimeni film. Almodovar je stvarno blesav. Razmišljam da je uzmem kasnije. Stalno govorim sebi ''nema više kupovine'' jer mi se previše knjiga nagomilalo.

http://www.amazon.co.uk/Tarantula-The-Skin-Live-In/dp/1846687942

Poslednja izmena:
Hola chicas! :)

Danas je u mom gradu olovno i prohladno, spustila se spokojna tmina na krovove a ja, ususkana u omiljeno cebe,
uz solju crnog caja s kapljicom mleka, pisem, radim na nekim idejama, slusam omiljene indie bendove, citam.

Ili gledam horore pa se uklete kuce slepih prozora prikradu u moj san, zaskripe kocije i besno njiste ognjeni vranci.

Svet gordo ubrzava a ja se neutazivo spajam sa sobom i zastanem.
Blaga martovska kisa na ramenima, ogrce me poput flanelskog carsava.

U ovoj veceri pariskomodroj prepustam se cuvstvima i srastam s prezrelim kapima kise ispod napuklog zutog oluka.

Procitala sam Sineve Sulbaken, Bjernsterne Bjernson.

Veoma lepa prica.
Pogled na okean izgubljenih suma. Istinska ljubav ciji se pupoljak samo u pogledima nazire.

Poznajete li osecaj kada je pogled preambula u ljubav?
Kada je osoba nomad osmeha i svetlosti?

Sanjarenje na uzglavlju svilenog belog povecerja. Nikada obezglavljeno.

Prica napisana starinskim jezikom, bliskim, od cipke vezenim.

Svakako cu procitati i ostale price iz zbirke. :)

Procitah Knjiga lekova Deliverans Dejn, Katrin Hau.

Tematski okvir me zadovoljio jer je roman zasnovan na istorijskim cinjenicama te obradjuje sudjenje zenama koje su optuzivane za vesticarenje, u Salemu 17og veka.

Da se primetiti da je autorka posveceno istrazivala.
Cak i sitnice kao sto su nacini oblacenja ili raspored prostorija u kucama, su verno i detaljno opisani.

Prica tece u dva sizejna toka opisujuci vreme koje se trenutno odigrava i nosi vecinsku radnju,
a zatim opisujuci pomenuti 17 vek, gde citalac zaviri u opskurni, neprosveceni svet ubogih varosica, kaljavih puteva, vidarki, mirisnih trava i sujeverja.

Romani koji uz glavnu radnju, imaju i onu koja je smestena u proslost, neretko bivaju rascepljeni, medjutim to ovde nije slucaj jer se sporedna radnja pominje u svega nekoliko poglavlja dajuci tek naznaku onoga sto je odzivljeno.

Poetika romana je raskosna.
Osobi koja ne uziva u brojnim culnim opisima, ovakva tkanica moze zasmetati.

Nepretenciozno, pitko, opulentno, ezotericno.

Medjutim, vrlo predvidljivo.

Ovaj roman smestam u skrinjicu uma u kojoj je i Zaboravljeni vrt, Kejt Morton.

Procitala sam Zaboravljeni vrt, Kejt Morton.

Iako prilicno obiman roman (520 str), cita se s izuzetnom lakocom jer je tkanje nepretenciozne poetike,
jasnih, culnih, gotovo opipljivih slika, zivo profilisanih likova.

Radnja tece u tri vremenska toka, Engleska, London i Kornvol 1900 godine, Australija i Engleska danasnjice (2005 god.) i opet Engleska 1975 god.

Roman bremenit bojama i mirisima.
Gotovo sam mogla osetiti miris soli u vazduhu, tajanstvenu, ljubicastu tamu stena na obali, cipku penusavog mora.

London s pocetka 20 veka je veoma lepo opisan; Temza koja sumi i dise sireci opor miris, sivo ruho magle boji kaldrmisane ulice olovnim karminom, vrani konji u nemirnom kasu nose crne kocije, u naselju luckih radnika, sitnih lopova i probisveta, sive, nakrivljene kucice tesno se oslanjaju jedna na drugu...

Radnja je predvidiva.
Mnoge tajne su utkane u nedra ovog romana, ali citajuci, uspela sam da ih naslutim i odgonetnem.

Zaboravljeni vrt je prava knjiga za odmor, more, vikend.
Pitka je i dovoljno zanimljiva, ali ne moze se svrstati medju dela ozbiljne knjizevnosti.

Uz ovaj roman se sanjari.
Hrli se ka svrsetku ne bi li se razmrsilo klupko od ljubavi i boli.

U romanu su date tri bajke Elize Mejkpis.
Ona je jedna od likova romana, knjizevnica, tkalja cudesnih bajki za decu.

Tri odabrane bajke su alegorija pojedinih veoma vaznih dogadjaja iz romana, dogadjaja koji su odredili Elizin zivot.

To mi se zaista dopalo.
Cak sam primetila da je Kejt Morton pisuci pazila na kompozicionu strukturu, morfologiju bajke,
jer se jasno uocavaju funkcije vezane za radnje i postupke junaka.

Formulativna radnja pored nekakve nesrece nastavlja potragom junaka (u Elizinim bajkama je to uvek princeza) koji nailazi na razne kusnje.
Neke funkcije se utrojavaju sto je cesto u bajkama.
Prisutno je i carobno sredstvo.
Na kraju je junak superioran jer je bajka prica inicijacije.

Ipak, u jednoj bajci u romanu ne uocavaju se gore navedene funkcije.
Istinski junak ne spozna srecu, u iskusenjima bira pogresan put.
I bas tu je pomenuta alegorija najuocljivija.
Ne smem vam reci zasto.

Roman uz koji se odmara, sanjari. :)

Videla sam pre par nedelja ovu knjigu u izlogu u zemunskim Delfima. Baš sam pre neki dan pogledala istoimeni film. Almodovar je stvarno blesav. Razmišljam da je uzmem kasnije. Stalno govorim sebi ''nema više kupovine'' jer mi se previše knjiga nagomilalo.

http://www.amazon.co.uk/Tarantula-The-Skin-Live-In/dp/1846687942

Almodovar jeste blesav. :) I lucidan, saren, eklektican.

Volim pogledati njegova dela. :)
Doduse ne uvek, jer njegov svet od neuroticnih zena, povredjenih, neostvarenih, u roza Sanel kostimima na vespama,
zahteva budna, naostrena cula.

The skin I live in je na hardu, vec dugo ga zelim pogledati.
No, volela bih prvo procitati roman. Cak nisam ni znala da postoji. :)

Istrazivala sam. :)

Tijeri Žonke (1954–2009) je francuski književnik i jedan od glavnih predstavnika neo-krimi romana koji spaja crnu hroniku sa političkom i društvenom satirom. U ciklusu „Savremena francuska proza“, u tri nastavka, emitujemo delove iz njegovog romana Tarantula koji je adaptiran za novi film Pedra Almodovara „Koža u kojoj živim”.

Tarantula je prvo Žonkeovo delo prevedeno na srpski jezik. Roman su prevele Iva Brdar i Jovana Papović, a biće objavljen u izdanju „Čarobne kuće".

Roman Tarantula se sastoji od tri priče (Pauk, Otrov i Plen) koje autor naizmenično ukrštajući razvija kao paukovu mrežu i tek na samom kraju otkriva kako su priče međusobno povezane. Prva priča je o Rišaru Lafargu, poznatom specijalisti za estetsku hirurgiju. Niko ne zna da je mlada žena, u čijem prisustvu ga ponekad viđamo, zapravo njegov zatvorenik. Ričard tera Evu na prostituciju na luksuznim pariskim žurkama, gde posmatra kako mušterije postupaju sa njom, i uživa u njenoj patnji i gađenju prema životu koji joj je nametnuo. U drugoj priči upoznajemo se sa Aleksom Barnijem koji je upravo izvršio pljačku. Ubio je policajca, a i sam je ranjen. Mora da se krije, jer ga traže. Tokom pljačke, neko je skinuo fantomku sa njegove glave, i sigurnosna kamera je snimila njegovo lice. Aleks je spreman na sve kako bi izašao iz ove mučne situacije. U priči Plen pratimo Vinsenta Moroa koji jedne noći odlazi da se provoza na svom motoru. Međutim u jednom trenutku shvata da ga prate. Pokušavajući da se otarasi osobe koja ga prati, on se gubi u šumi. Misteriozna osoba ga sustiže. Prolazi četiri godine otkako je nestao.

Izvor: Rts: Savremena francuska proza

Poslednja izmena:
Ester, odustani. Kad je budes vracala u biblioteku nahvali je za sve pare i jos zamoli bibliotekarku da je stavi tu negde blizu na vidno mesto, kako bi se i drugi clanovi primili da je nose kuci :mrgreen:
Sto da se mucis kad ima toliko dobrih knjiga.

Arvena, je l' to nesto licitiras? Sta bi? I koja je knjiga?

Ester, odustani. Kad je budes vracala u biblioteku nahvali je za sve pare i jos zamoli bibliotekarku da je stavi tu negde blizu na vidno mesto, kako bi se i drugi clanovi primili da je nose kuci :mrgreen:
Joooj, nemoj, nema smisla.:sad2:
Arvena, je l' to nesto licitiras? Sta bi? I koja je knjiga?
Pregrizi jezik. :lol: To ti je kao da si pitala čoveka s pecaljkom ide li na pecanje.;)

Blago tebi Esterita mila! Ides na more!
Ja svakom ko ide na more kazem da more pozdravi u moje ime kada ga ugleda. Nisam videla Jadransko more evo vec deseta godina ce proci...
Ja sutra idem na jedan deciji rodjendan, ponosna sam tetka jednog plavusana koji puni 3 godine, nece ni meni biti lose, familija, sestrini klinci, torta i jos neki mezetluci.
A za knjigu?
Pobedila sam, ali problem je u tome sto je prodavac sa Kosova. Ne znam kako da obavimo trgovinu, ispascu najveca budala kad mi bude citao poruku, kao da nikad nisam kupovala knjige preko vocaka... cula sam razne price, te ne rade tamo poste, te nema nekih ekspozitura banaka, te vrse razne opstrukcije transakcija, sta mi je sve ovo trebalo... ali tako je to kad nisam pogledala odakle je prodavac, vec ko ``luda nasta`` samo da kliknem kad vidim nesto sto me zainteresuje u taku i eto meni nevolja. Jos cu i da popijem negativnu... ako se ne snadjem kako treba.

Znam da je ovakva podela nepravilna ali svi znamo da postoje knjige koje vishe citaju zene i one koje su vise naklonjene muskarcima.
Ja sam kao neko ko je uvek bio naklonjen literaturi podjenako i jednom i drugom polu uvek izbegavala knjige koje su okarakterisane kao "zenske" i svesno bezala od toga da ih procitam. Pod "zenskim knjigama" na smatram knjige koje su napisale zene, vec one sa puno emocija i koje se brzo citaju,tacnije "jedu".
Htela bih da preporucim knjigu koja me je odusevila, u nastavcima je i ja sam procitala dve knjige i jedva cekam da kupim trecu. Prvi deo se zove "Prva damska detektivka agencija", a druga "Zirafine suze", mislim da ima 5-6 delova ali nisu svi prevedeni kod nas. Radnja se odvija u Bocvani. Roman ima dusu i cas vas navodi na suze cas na smeh. Dosta se govori o
Africi o osamostaljivanju Bocvane, poslozaju zena, aparthejdu i sudbini zene koja pokusava i uspeva da udje u muski posao, ali na potpuo emotivni nacin, bez puno podataka i sl, vise kako je to dozivela glavna junakinja. Pritom je vrlo dinamicna jer je pomenuta gospodja detektivka. Mene je knjiga odusevila i toplo bih je preporucila svima.
Volela bih kad bismo ovde mogli jedni drugima da preporucujemo ovakve knjige. Samo napred!

Knjige čitam prema trenutnom raspoloženju. Jedno moje dete ima običaj da kaže da kad mama čita Remarka, znači da je depresivna ali na sreću to je kratkog veka, iliti dok traje iščitavanje gosn.Remarka, otprilike dve nedelje 24 knjižurine od po 300-400 strana.
Drugo dete se žali da knjige čitam da bih njemu "naudila" tj. knjige iz psihologije, a matori je imao običaj reći da kad čitam njemu najbolje, ostavljam ga na miru, a boli ga uvo šta čitam.
Sada sam ponovo u fazi Hese-a i njegovog -stepskog vuka- koliko god puta da ga čitam, svaki put mi je novo i svaki put manje razumljivo:rumenko:

Rado, da ti tata ozdravi sto pre :zag:
Je l' idu i tvoji djaci na takmicenje? :)

Arvena, koju si kupila?
Uzivaj sutra, cestitaj plavusanu rodjus i od nas :)

Ester, povedi i meeeene.

Ja cu sutra samo da mirujem, uz mog Murakamija.

Knjige čitam prema trenutnom raspoloženju. Jedno moje dete ima običaj da kaže da kad mama čita Remarka, znači da je depresivna ali na sreću to je kratkog veka, iliti dok traje iščitavanje gosn.Remarka, otprilike dve nedelje 24 knjižurine od po 300-400 strana.
Drugo dete se žali da knjige čitam da bih njemu "naudila" tj. knjige iz psihologije, a matori je imao običaj reći da kad čitam njemu najbolje, ostavljam ga na miru, a boli ga uvo šta čitam.
Sada sam ponovo u fazi Hese-a i njegovog -stepskog vuka- koliko god puta da ga čitam, svaki put mi je novo i svaki put manje razumljivo:rumenko:
Remarka sam citala bas davno.
Sada kada ga neko spomene, sve hocu da ponovim barem nesto od njega.
Sta bi mi ti rekala ako se resim, koju bi bilo najbolje da uzmem.
Ja sam bgUmi skoro sve zaboravila :rumenko:

Sto se Latino pisaca tice, njih sam potpuno nepravedno zapostavila tokom citavog svog citalackog staza.
Sada po malo to ispravljam.
Za pocetak sam iscitala Aljendeovu.
Videcu sta dalje od njih.

Citam Peto dete. Zavrsicu je verovatno danas.

Zdravo, devojke moje.
Samo da vam se javim.
Čitam knjigu Putnici od stakla.
Geopoetikino izdanje.
Mnooogoooo loša lektura.
Ili odsustvo iste.
Priča o prožimanju sna i jave, tupo snoviđenje koje diše bez predaha i mira.
Čini se zasad finim romanom.
Bode oči nedovoljna prisutnost interpunkcije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back