Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo, drage moje
Mene neka bolest smlatila (nije ništa ozbiljno, prehlada, otečeno grlo i nenormalna potreba za spavanjem), već sam pomislila kako nikad neće proći. :mrgreen:
Vidim da je ovde veselo kao i uvek.
I ja nameravam da uzmem Velikog Getsbija. Kafu ne pijem, ali uvek dobro dođe za goste (ili kao poklon mami).

U poslednje vreme sam pročitala sledeće:

''Deseta simfonija'' Jozef Jelinek (Alnari): triler čija je radnja smeštena u Španiju. Navodno je pronađena Betovenova deseta simfonija, delo za koje nije potvrđeno ni da uopšte postoji. Ubistva počinju, a naš glavni junak, nedužni muzikolog, traga za dragocenom partiturom. Ništa specijalno. Informacija o Betovenovom životu je zanemarljivo malo, tako da se ne može bogznašta ni naučiti. Slobodno preskočite.

''Bilo jednom na Dorćolu'' Siniša Živković (Laguna): ovo je zbirka crtica iz života stanovnika Dorćola u doba Titove Jugoslavije. Meni je bila simpatična.

''Devojka iz dvadesetih'' Sofi Kinsela (Laguna): od Sofi dobijemo ono što očekujemo, laganu razbibrigu. Ova knjiga je malo drugačija od ostalih jer se dešavaju nemoguće stvari (konkretno duh), te mi je slična knjigama Aleksandre Poter, što je pozitivno. Slatko i opuštajuće.

''Sloboda'' grupa autora (Laguna): zbirka priča napisana u čast Opšte deklaracije o ljudskim pravima. Ima tu i manje poznatih autora, do onih popularnih, na čelu sa Prodavcem Magle Koeljom. Složiću se s Danom i reći da je veliko razočaranje i samo me je inat naterao da je pročitam do kraja.

''Svet pre nje'' Debora Vajsgal (Mono i Manjana): ovde imamo dve junakinje koje razdvaja čitav jedan vek. Jedna od njih je spisateljica Marijan Evans, poznatija kao Džordž Eliot, a druga Karolina Spingold, kao neka umetnica. Radnja se dešava u jednom od najlepših gradova na svetu, Veneciji, ali to nije bilo dovoljno da obezbedi uživanje u ovoj knjizi. Stil je nekako nezgrapan (zaista ne znam kako bih ga drugačije opisala jednom rečju). I ovo spada u ''knjige za udate'' jer se obe junakinje bave preispitivanjem svojih brakova.

p.s. još mi se malo muti u glavi tako da sam možda nešto i lupila, ne zamerite. :)

Čitam Noćni razgovori-Freja Nort.
Do sada nije ostavila neki utisak na mene..
Izdavač- Laguna
Broj strana 436.
Zanosno osećajna drama koja će se sigurno naći na listi bestselera.- piše na koricama knjige. Iskreno, ne delim ovo mišljenje. Jedino, ako kraj ne donese nove i bolje utiske.
Moja nova bibliotekarka me ne poznaje dobro, pogrešan izbor za mene.
Ljubavna priča o dvoje mladih koji se sreću nakon 17 godina. Njihova ljubav traje sve vreme jer su se voleli na onaj tajnovit način ne priznavši to jedan drugome. Nakon 17 godina imaju priliku za popravak.
Ništa posebno, klasičan ljubavni roman :confused:

Možda baš u tom grmu leži zec! :think:
Ni jednog momenta nisam ni pomislila da čitam roman, već autobiografiju. Možda se zbog toga nisam razočarala.
I ne bih se složila s tobom da je Laušević patetičan. Naprotiv. Ni jednog momenta nisam osetila da nam se pravda ili traži oproštaj, što je doprinelo tome da ga cenim još više. Desilo se šta se desilo, i povratka nema.
Ja sam zadovoljna. Dobila sam upravo ono što sam očekivala.

O Lausevicevoj knjizi mislim isto sto i Rada, Giovanna, Moono...
Pri tom naravno da postoje i drugacijea misljenja, a narocito ako neko ne voli ovakve forme.
Nego sam, sve od kada o toj knjizi pricamo, htela ovo da kazem pa nikako.
Ali evo Pile mi dade "slagvort", sto bi rekla Tanja Peternek :lol:

Ja mislim da tu knjigu drugacije dozivljavamo mi koji smo u to doba bili odrasli, od onih koji su bili vrlo mladi ili deca.
Jer samo onaj ko je tada bio odrasla osoba zna koje je to bilo vreme nesigurnosti, osionosti pojedinaca...
(To se mozda najbolje vidi u filmu Bure baruta).

Hocu da kazem da smo svi bili u tom mehanizmu, samo je neko stradao (ovako ili onako), a neko se provukao.

Meni se čini da je to vreme i dan danas prisutno...Nažalost ne verujem da će se ikad išta promeniti.

Potpisujem!

ja dizjavim da sam pročitala jednu desetinu od moje knjige..tj.po' kile
e, pa, ovako..ne leži mi baš, al' izazov je izazov
priča je lagana, smorena, kao Čarobni breg....piše se o početku XXvijeka, tačnije o Austiji od 192o...radnja se sadzasad dešava u Beču

Eto i ja da se pohvalim, opet sam u elementu posle Dugih noci... ponovo sam pocela da citam.
Htedoh Pana da ``navatam``, ali u poslednjem momentu dohvatih Kinga i njegovu ``Pod kupolom``.
Sta cu, King je moja ljubav iz mladosti :zaljubljena:
Kako mi je lepo u Biblioteci, uzivam sa vama, dusice moje :heart:

Razumem šta hoćeš da kažeš.
Pitah baš zbog toga što je meni Hoseinijeva ženska knjiga, kako neki nazivaju roman Hiljadu čudesnih sunaca bila lošija od muške, odnosno Lovca na zmajeve.
Drugopomenuti roman mi se zaista dopao.
Prvi je ostavio neki mlak utisak.

Meni se Lauševićev roman dopao.
Nekako, ponajviše zbog stila, zbog neke umilnosti pisanja.

Kažem, ne bih se usudila da sa Crnjanskim i Kišom merim bilo koji od pomenuta tri romana i autora, ipak i jednog i drugog izuzetno volim i cenim, i mnogo volim ono što je posle njih ostalo u našoj književnosti.
I u meni nakon čitanja.
Nekako, ipak su ove druge neka laganija štiva. :)
Svakako i dobrodošla.
Za uživanje.
Zabavu, razonodu.
Pa i diskusiju.
I razmenu iskustava i utisaka.;)
Žao mi je ako je moj post zazvučao neljubazno, nije mi bila namera. :rumenko: Pisah ga na poslu pa je možda malkice radne nervoze (greškom) upalo u njega.
Kada su knjige u pitanju, mogu reći samo da li su meni dobre ili loše, zanimljive ili dosadne. Izbegavam da preporučim knjigu prijateljima i poznanicima jer je knjiga kao parfem ili kolač, nekome "legne" nekome ne.
Recimo "Devojku sa agrumima" (kako sam šaljivo nazvala "Devojku sa narandžama") moje drugarice obožavaju a meni je "zev"...Sa druge strane omiljeni mi Bulgakov njima je dosadan. Tako da, izbor knjige je stvar ukusa. I trenutka. "Pazi šta želiš..." sam čitala u nekoj razbarušeno-veseloj fazi i dodatno me zabavila. Kao i Bridžit Džons.

Moram da priznam da je mene onaj Kevin upropastio..citalacki. Mislm,sve mi je nesto mlakusnjavo posle njega.
Pocela sam Vestalkinu pricu, i na pola je ostavila, nesto mi ne ide. Nije dosadna al sad mi ne ide. Kuca orhideja mi stoji neotvorena...
Slepilo me je zahvaljujuci vasim komentarima zaintrigiralo, obisla sam gomilu knjizara i na kraju porucila i stigal mi je pre neki dan, pa je u planu za vikend.
Ali, sam zato procitala Poslednji voz iz Hirosime...e sad, nije Kevin, ali je da se mislis i mslis i mislis nakon knjige..
Na stranu cinnjenice koje smo svi znali o tom dogadjaju, ali ima toliko toga sto ja licno nisam znala i toliko toga sto ovu knjigu za mene cini jednom od onih koja se ne zaboravlja.
Nema maste, samo cinjenice, stvarni ljudi i stvarni dogadjaji, i neverovatne sudbine ljudi.
Zamilsi da prezivis atomsku bombu u Hirosimi, i sednes na poslenji voz koji vozi za Nagasaki i koji stize tamo tacno na vreme za sledecu atomsku bombu..
Kazu, da zemljama treba da vladaju zene koje doje, jer tada nikada ne bi dolazilo do ovakvih strahota...
Knjiga svakako za preporuku, za kucnu arhivu i za prosledjivanje dalje da je sto vise ljudi procita.

Moram da priznam da je mene onaj Kevin upropastio..citalacki. Mislm,sve mi je nesto mlakusnjavo posle njega.
Tako je bilo sa svima nama :D

Ali, sam zato procitala Poslednji voz iz Hirosime...e sad, nije Kevin, ali je da se mislis i mslis i mislis nakon knjige..
Na stranu cinnjenice koje smo svi znali o tom dogadjaju, ali ima toliko toga sto ja licno nisam znala i toliko toga sto ovu knjigu za mene cini jednom od onih koja se ne zaboravlja.
Nema maste, samo cinjenice, stvarni ljudi i stvarni dogadjaji, i neverovatne sudbine ljudi.
Zamilsi da prezivis atomsku bombu u Hirosimi, i sednes na poslenji voz koji vozi za Nagasaki i koji stize tamo tacno na vreme za sledecu atomsku bombu..
Kazu, da zemljama treba da vladaju zene koje doje, jer tada nikada ne bi dolazilo do ovakvih strahota...
Knjiga svakako za preporuku, za kucnu arhivu i za prosledjivanje dalje da je sto vise ljudi procita.
Auuu, ala ovo dobro zvuci :think:

Eto i ja da se pohvalim, opet sam u elementu posle Dugih noci... ponovo sam pocela da citam.
Htedoh Pana da ``navatam``, ali u poslednjem momentu dohvatih Kinga i njegovu ``Pod kupolom``.
Sta cu, King je moja ljubav iz mladosti :zaljubljena:
Kako mi je lepo u Biblioteci, uzivam sa vama, dusice moje :heart:
Ja posle par stranica Kinga cvokocem zubima
smilie_girl_189.gif
od straha :lol:

Ima jos i bolje, kosta 299,oo din. :) A ne znam zasto, uopste mi nije jasno. Pa samo papir kosta vise od toga.
Veoma cesto dobre knjige kostaju malo.
Diskutovale smo pre izvesnog vremena o tome.
I slozile se da je to u stvari bas super, jer one totalne gluposti i komercijala i trebaju da budu skupe.
Pa ko voli da ispira mozak, neka ga barem to kosta :lol:

Cao :heart:

Ja juce ceo dan bila u Beogradu, a bas odavno nisam bila. Pa sam se danas oporavljala, uglavnom u krevetu sa Murakamijem.
Dobar je Murakami, zadovoljavajuc. :zper:

U busu sam citala 'Ukus kostica jabuke' i mislila na vas.
Procitala samo 60-ak strana, laganica je ali dobra, nije plitka. Javicu konacne i detaljnije utiske kad zavrsim.

Danas sam se, kao sto rekoh, vratila Murakamiju, on mi je za citanje kod kuce.
I ova 'Okorela zemlja cuda' mi najvise lici na prvu njegovu knjigu koju sam citala 'Igraj, igraj, igraj', pa mi se javio taj osecaj otkrivanja Murakamija :)
Stvarno mislim da bi mnogi savremeni pisci mogli da uce od njega.
Sa koliko samo strpljenja pise, kako smireno i sa digresijama (tacno mu vidim tok misli dok je pisao knjigu), i kako postepeno gradi likove i uvlaci nas u pricu. Ja potpuno odusevljena.

A sad osvrt na ono sto sam ovde propustila...

Vana, zaboravila sam da ti odgovorim u vezi imena za devojcicu. Ne bi morala da se zove po svekrvi, mm'u je bitno da se decak zove po svekru, a onda je previse da trazi i za devojcicu ime po svojoj majci, tako da bi za nju bilo ili po mojim roditeljima ili neutralno, a ja uvek biram drugu varijantu.
Inace, za 'Cekajuci sneg u Havani' se nicega bukvalno ne secam, osim utiska.

Giovanna, Kerefeka, hvala vam :zag:

Moram i ja svratiti u taj citalacki klub kod Rade, sad ste me zainteresovale :)
I kod Munlajt cu da svratim takodje :)

Bi citala sam 'Post i gozba' i 'Kratku istoriju traktora'. Obe su laganice ali nisu lose, mislim da je prva malo 'dublja' i dotice vise tema, a druga je zabavnija.

Lamar, da brisem 'More' sa mog spiska za kupovinu? :)

Inace, Lausevica nisam citala. Propustila sam kad je tek izasla knjiga, nisam bila u Srbiji. A posle nekako kad su svi procitali meni se vise nije ni citalo. Ne znam zasto...

I meni se bas svidja sto je ova biblioteka ovakva kakva jeste, sto moze usput i da se procaska o svemu i svacemu :heart:

I da vam pokazem moje nove obelezivace, dobila ih juce od dve drugarice :)
Skupljam ih inace i svi to znaju, pa se jedna drugarica setila mene kad je bila na nekom sajmu rukotvorina i kupila mi ovaj od presovanog cveca, a druga mi sama napravila ovaj plavi :heart:

bg8.jpg

Dobro jutro:)
Samo da se oglasim...

Nisam citala Lausevica.
Obozavam romansirane biografije.
Strasno mi se dopao Lovac.
Hvala za stihove.
Da,sumorna je knjiga More i nije bas za kupovinu.
Trenutno me je briga za Anonimuse.
Vestalkina prica nije losa knjiga.
Poslednji voz iz Hirosime cu kasije proceprkati.
Posto imam smisla za rucne radove,mnogo mi se svidjaju obelezivaci.:)

Mislim da sam sve od juce ukratko prokomentarisala.:lol:

E,sad odoh da zavrsim film
Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (2003)
;)

Poslednja izmena:
E, Rado zbog ovakvih spiskova (a procitala sam skoro sve) ja danas ne mogu svakome da verujem na peporuci da se nesto procita. Moja merila za dobru knjigu su dela klasicne knjizevnosti (kao sa ovog spiska), a nikako dobrokotirajuca prodaja u momentu. Ulazim cesto u sukob sa ljudima oko 'dobre knjige' u savremenoj knjizevnosti, jer neke knjige su knjige samo po pakovanju, ne i po sadrzaju. Ne moze da se objasni ljudima da nikako ne mogu da vagaju kad u startu kazu - mrzim klasiku!!! :eek: Namerno necu da pominjem danasnja popularna imena, jer i ja procitam mnogo toga 'da odmorim mozak' , ali moram da priznam da od kad je marketing uzeo knjizevnost pod svoje, uglavnom kupujem knjige nasumice, pa sta zakacim, jer se moj ukus cesto ne poklapa sa marketinskom top-listom. :lol:
Inace volim dobru naraciju, pa ako i fali nesto drugo u celoj prici, mogu da oprostim. :)
Filozofiranje oko citanja sa 'predumisljajem' (skolskim savladavanjem pravaca u knjizevnosti) je izlisno medju ljudima koji jednostavno vole knjigu. Raspravljanje ima smisla samo medju strucnim licima....pod uslovom da nisu mnogo toga zaboravili... :rumenko:

Žao mi je ako je moj post zazvučao neljubazno, nije mi bila namera. :rumenko: Pisah ga na poslu pa je možda malkice radne nervoze (greškom) upalo u njega.
Kada su knjige u pitanju, mogu reći samo da li su meni dobre ili loše, zanimljive ili dosadne. Izbegavam da preporučim knjigu prijateljima i poznanicima jer je knjiga kao parfem ili kolač, nekome "legne" nekome ne.
Recimo "Devojku sa agrumima" (kako sam šaljivo nazvala "Devojku sa narandžama") moje drugarice obožavaju a meni je "zev"...Sa druge strane omiljeni mi Bulgakov njima je dosadan. Tako da, izbor knjige je stvar ukusa. I trenutka. "Pazi šta želiš..." sam čitala u nekoj razbarušeno-veseloj fazi i dodatno me zabavila. Kao i Bridžit Džons.
Znam na sta si mislila i ja isto vec pisala.
Zato i postoje nekakve zvanicne klasifikacije, kao i licne kad je izbor knjiga u pitanju. Neke knjige jednostavno nije moguce porediti. Iz razlicitih "kuhinja" su, za razlicite ukuse. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back