Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro, dobro, kad ste radoznale :lol:

1.Cudo u Poskokovoj Dragi - Ante Tomic (Vec citam i smejem se)
2.Portret u sepiji - Izabela Aljende (Da nastaivm Kci srece)
3.Treci sektor - Mirjana Djurdjevic (Proverena Mirjana)
4.Seksualni zivot moje ujne - Mejvis Cik (Ovo cemo da vidimo)
5.Kisni paviljon - Vikram Set (Indija mi nije hm... omiljena kao tema, ali videcemo, Dana preporucila :) )

Daklem, postajemo sekta definitivno :D Lamar, ja sam pre neki dan uzela "Cudo u Poskokovoj Dragi" i to sa idejom da ti preporucim ako mi se dopadne jer volis pisce nasih naroda i narodnosti :) "Treci sektor" je meni bio bas simpa, ne naravno na nivou "Djed Ranka" koji mi ostaje trajno u srcu, ali veoma veselo i drustveno-kriticki nastrojeno a opet i leprsavo. Jeidna njena koju sam dosad pocela i odustala je "Cim prezivim ovaj roman", nesto mi nije legla.
:Seksi zivot" je simpa, nista epohalno ali simpa i nije bas isti sablon sa svim letnjim (za pocetak, glavna junakinja nije devojka kasnih dvadesetih godina koja ne zna sta hoce a na kraju se uda za milijardera iz ljubavi).
E za "Kisni paviljon" je nesporazum - ja sam preporucivala Kisa na dar, a za "Kisni paviljon" sam rekla da sam dobila odlicne preporuke i da je kultna knjiga u Engleskoj i da mi se cita ali nikako da je procitam. Znaci ti moras da probijes led :D

Evo da prijavim sta sam ja uzela iz biblioteke (da ne ispadnem najgora od sve dece, ovamo trazim da se popise lepo ulov, a s druge strane ne falim se svojim:) :
1. Gorepomenuto Cudo u Poskokovoj Dragi - ova nasa sekta postaje cudo
2. Sinovi i planete Klemens J. Zec (Mono i Manjana). Procitala sam super kritiku za tu knjigu, pa hajd da vidim. U pitanju su price o odnosu je l' te, oceva i sinova
3. Premeravanje sveta Danijel Kelman (Dereta). Citala sam njegovu "Ja i Kaminski" koja mi je bila mnogo simpaticna, a ovo mu je jos poznatiji roman pa cu videti. Govori o Humboltu i Gausu i dobu veliki naucnih istrazivanja i razmisljanja i suparnistva i postovanja (nekad sve zajedno)
4. Cekaj do proleca, Bandini Dzon Fante (Lom). On je kultni americki pisac, kao Selindzer, od kojeg ja ni redak nisam procitala, pa sam resila da se obrazujem. Inace je bio scenarista, duhovit je i poznat po tome sto su njegove knjige citali i oni koji ne citaju previse i oni koji su sladokusci, pa tako opet kao "Lovac u zitu". Videcu
5. Puna zivota Dzon Fante (Lom). To mi je dala fina teta na pultu jer je upravo neko vratio a nova je a videla je da sam uzela ovu gore pa mi je preporucila a ja rekla "Daj!" :)

A sto je najgore, sad mi se nista od toga ne cita, nesto sam mrzovoljna po pitanju beletristike, pa uzivam sa cika Brajsonom u Made in America. Negde sam do polovine dosla, pisacu...

Evo da prijavim sta sam ja uzela iz biblioteke (da ne ispadnem najgora od sve dece, ovamo trazim da se popise lepo ulov, a s druge strane ne falim se svojim:) :
1. Gorepomenuto Cudo u Poskokovoj Dragi - ova nasa sekta postaje cudo
2. Sinovi i planete Klemens J. Zec (Mono i Manjana). Procitala sam super kritiku za tu knjigu, pa hajd da vidim. U pitanju su price o odnosu je l' te, oceva i sinova
3. Premeravanje sveta Danijel Kelman (Dereta). Citala sam njegovu "Ja i Kaminski" koja mi je bila mnogo simpaticna, a ovo mu je jos poznatiji roman pa cu videti. Govori o Humboltu i Gausu i dobu veliki naucnih istrazivanja i razmisljanja i suparnistva i postovanja (nekad sve zajedno)
4. Cekaj do proleca, Bandini Dzon Fante (Lom). On je kultni americki pisac, kao Selindzer, od kojeg ja ni redak nisam procitala, pa sam resila da se obrazujem. Inace je bio scenarista, duhovit je i poznat po tome sto su njegove knjige citali i oni koji ne citaju previse i oni koji su sladokusci, pa tako opet kao "Lovac u zitu". Videcu
5. Puna zivota Dzon Fante (Lom). To mi je dala fina teta na pultu jer je upravo neko vratio a nova je a videla je da sam uzela ovu gore pa mi je preporucila a ja rekla "Daj!" :)

A sto je najgore, sad mi se nista od toga ne cita, nesto sam mrzovoljna po pitanju beletristike, pa uzivam sa cika Brajsonom u Made in America. Negde sam do polovine dosla, pisacu...

O, da! :)

Fante je odlican.

"Puna zivota" nisam citala. Hvala Dano na inspiraciji. :)

Bukovski je cenio Fantea i preporucio ga svom izdavacu i na taj nacin popularisao Dzona,
koji nije bio miljenik publike nit' kritike.

Njegove romane su opisivali kao suvise smele. :)

Stilizovan izraz i pregrst emocija, sazetak Fanteovih dela.

Znate kako kazu, samo ludaci i umetnici mogu dosegnuti kolektivno nesvesno. ;)

Dance, jesi citala Zida?
Kakav nagao prelaz na francusku knjizevnost, ali setih se njega sada.

Ako nisi, moja preporuka za "Kovace laznog novca".

Genijalna karakterizacija likova, punoca i dubina poetike nad kojom se citaoc neretko zamisli.
Andre Zid kaze da u pozadini umetnosti mora lezati neko verovanje mitoloskog tipa, ono koje je ljudima blisko i koje zahteva simbolicku formu prikazivanja.

Inace je roman ideja veoma inspirativan, likovi su ilustracija dela, muzikalizacija romana ostvaruje se kompozicijom, unosenjem diskurzivnih paragrafa.

Ja ovih dana ne citam, ne znam za koji roman da se odlucim.
Ovde se dize nekakav nemiran vetar, zvoni po krovovima.
Tamna, kupinasta noc.
U oblacima nazirem prezrele maslacke i u svakom je stotinu zelja.
Ovo je noc kao stvorena za omiljeno cebe i solju caja s aromom jabuke i cimeta, uz dobru knjigu.
Jos samo da odlucim sta zelim citati. :)

O, da! :)

Fante je odlican.

"Puna zivota" nisam citala. Hvala Dano na inspiraciji. :)

Bukovski je cenio Fantea i preporucio ga svom izdavacu i na taj nacin popularisao Dzona,
koji nije bio miljenik publike nit' kritike.

Njegove romane su opisivali kao suvise smele. :)

Stilizovan izraz i pregrst emocija, sazetak Fanteovih dela.

Znate kako kazu, samo ludaci i umetnici mogu dosegnuti kolektivno nesvesno. ;)

Dance, jesi citala Zida?
Kakav nagao prelaz na francusku knjizevnost, ali setih se njega sada.

Ako nisi, moja preporuka za "Kovace laznog novca".

Genijalna karakterizacija likova, punoca i dubina poetike nad kojom se citaoc neretko zamisli.
Andre Zid kaze da u pozadini umetnosti mora lezati neko verovanje mitoloskog tipa, ono koje je ljudima blisko i koje zahteva simbolicku formu prikazivanja.

Inace je roman ideja veoma inspirativan, likovi su ilustracija dela, muzikalizacija romana ostvaruje se kompozicijom, unosenjem diskurzivnih paragrafa.

Citala sam Zida - "Kovace laznog novca" i "Podrume Vatikana", jedno u srednjoj skoli a drugo na fakultetu. Oba su mi se dopala ali tada sam jako bila u fazonu klasike, savremeno se i nije mnogo prevodilo i objavljivalo. To mi spada u one zadatke za penziju, da obnovim klasike, a izmejdu ostalog i Zida. Bilo bi zanimljivo videti kakav bi mi tad utisak bio.

Za Puna zivota ne mogu bas da kazem da je onako najtoplija preporuka. Nije lose, ali zaista nije nista posebno. Videla sam kasnije da je snimljen film po tome, naravno posto je Fante scenarista, i zaista, ta knjiga vise prilici nekoj starinskoj komediji gde su svi likovi simpaticni ali nije bas da se vezes za njih, a ima i dosta stvari kojima verujem da su se ranije smejali ali meni sada nije nimalo smesno, naprotiv. Recimo taj njegov otac, koji bi kao trebalo da bude komican lik, koji je onaj tip patrijarhalne glave porodice koje sve zna najbolje i sa kime ne mozes da se ubedjujes - meni to uopste nije smesno kako on i njegova zena, a Fanteova majka (Italijanska mama laka na suzama i emotivnim ucenama) manipulisu svojom decom. A to je kao "topla porodica". Nisam bas odusevljena kazem, ali ok, ne mogu da kazem ni d ami je zao sto sam procitala. Dacu i Bandiniju sansu i ako bude slican utisak, zavrsicu sa Fanteom - videla, procitala, procenila, dosta i hvala :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back