Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e ja sam juche sva hepi otishla u biblioteku i vec sam napisala na nekoj prethodnoj strancii shta zelim da uzmem, kad ono malo morgen
vec 2 nedelje rade reviziju, sredjuju deo sa piscima engleskog govornog podruchja i odatle nishta ne izdaju :(
kaze mi bibliotekarka, pa uzmi neshto domace, imasg ruse, francuze, shpance...
a nemaju ni ULJKIPLJ, shto me je bash iznenadilo jer kod mene u biblioteci nema shta nema:eek:
elem...ja se bash bila naoshtrila da uzmem neshto lagano, da odmorim mozak..bash me neshto muche knjige u poslednje vreme..gde cu ruse, chim chujem za njih odmah me zima obuzme:confused:...
kao uzecu neshto od Djurdjevicke i ajde redom da krenem po policama, pa na shta naletim...kao za inat ni jedan pisac mi ne pada na pamet pa da bar znam shta trazim(pao mi Safon na pamet, ali kontam da je od njega verovatno sve na chitanju)...
i na kraju sam vukla sa sobom 6-7 knjiga, Djurdjevicku i 6 shpanaca :lol:
vratila nju, napravila neku selekciju medj tim shpancima..jedna je od Safona, prvi roman shto je napisao-Princ magle, bash je omladinska knjiga..200tinak strana i velika slova, ne trebaju mi ni naocare da je chitam :lol:
druge dve..kad ih budem chitala napisacu kako se zovu, mrzi me sad da ih donosim iz dnevne

Svidja mi se Barns, hvala na preporuci.

A to što ti se nije svideo Sto od limunovog drveta, to je zato što si brzo čitala, da bi meni dala. :zag: Evo, završila sam. :) Nije loše, neki novi Barns, malo slobodniji u izražavanju, na kakvog nisam navikla, Ili su matorci o kojima piše zista, tako, malo, k'o pubertetlije?;)
Pretposlednji pasus poslednje priče Tišina lepo opisuje celu knjigu:

"Stvari se ne odvijaju onako brzo kao ranije... Istina. Ali, zašto bi smo očekivali da poslednji stav života bude rondo allegro? Kako bi smo ga najbolje označili? Maestoso? Malo ih je koji imaju tu sreću. Largo- i dalje malo suvišedostojanstveno. Largamente e appassionto? Poslednji stav bi mogao tako početi- tako je počela moja Prva simfonija. Ali u životu to ne vodi ka allegro molto, uz dirigenta koji tera orkestar da brže i glasnije svira. Ne, poslednji stav života je pijanica na podijumu, starac koji ne prepoznaje sopstvenu muziku, budala koja ne razlikuje probu i glavnu izvedbu. Da označimo to sa tempo buffo? Ne, znam. Označite jednostavno kao sostenuto, i ostavite dirigentu da sam odluči. Naposletku, istina se može izraziti na više od jednog načina."

Mislim da je u pitanju smrt koja je obeležila knjigu...loš momenat, imam toliko smrti oko mene i u stvarnom životu.
I u pravu ste...bolje da sam čitala jednu po jednu.
Ovako, toliko smrti na jednom mestu , jedva sam prežvakala...ali mi je drago što nisam odustala od Barnsa.

Daklem, postajemo sekta definitivno :D Lamar, ja sam pre neki dan uzela "Cudo u Poskokovoj Dragi" i to sa idejom da ti preporucim ako mi se dopadne jer volis pisce nasih naroda i narodnosti :) "Treci sektor" je meni bio bas simpa, ne naravno na nivou "Djed Ranka" koji mi ostaje trajno u srcu, ali veoma veselo i drustveno-kriticki nastrojeno a opet i leprsavo. Jeidna njena koju sam dosad pocela i odustala je "Cim prezivim ovaj roman", nesto mi nije legla.
:Seksi zivot" je simpa, nista epohalno ali simpa i nije bas isti sablon sa svim letnjim (za pocetak, glavna junakinja nije devojka kasnih dvadesetih godina koja ne zna sta hoce a na kraju se uda za milijardera iz ljubavi).
E za "Kisni paviljon" je nesporazum - ja sam preporucivala Kisa na dar, a za "Kisni paviljon" sam rekla da sam dobila odlicne preporuke i da je kultna knjiga u Engleskoj i da mi se cita ali nikako da je procitam. Znaci ti moras da probijes led :D
Pa draga moja :zag: meni je i sama tvoja namera da citas Kisni paviljon, preporuka :lol:

Cim prezivim ovaja roman sam mozada, sto se tice Djurdjevicke, procitala sa najvecim uzivanjem. Onako opustenicja bas, bas (tako da ipak nismo sekta ;) )

Cudo u Poskokovoj Dragi citam i smejem se. Utisci slede :)

Sta je ovo, danas niko ne cita.
Ili su svi otputovali...bice da je to :think:

ja nesto nemam volje, sta god da pocnem, ne drzi me...a nedostaje mi citanje, imam osecaj da dangubim...:lol:...
.........sto znaci da cu da predjem ili na decije, ili na nesto provereno i mnogo puta citano.

ja nesto nemam volje, sta god da pocnem, ne drzi me...a nedostaje mi citanje, imam osecaj da dangubim...:lol:...
.........sto znaci da cu da predjem ili na decije, ili na nesto provereno i mnogo puta citano.

Čita se, čita, nego šta:D
Ja uživam u Francuskoj sviti, baš mi godi;)
A sledeća je Dolazim po tebe i vodim te sa sobom, vidim da ste je sve koje ste čitale kritikovale osim Lamar koja preporučuje ovu knjigu što je za mene sasvim dovoljno:heart:

Francuska svita - Irina Nemirovska

Ne znam da li mi je interesantnije bilo kako i na koji način je knjiga pisana, život spisateljice, način pisanja ili sama radnja knjige. Irina Nemirovska je Jevrejka koju su nacisti ubili u Aušvicu u II sv.ratu. Knjigu je pisala u toku samog rata štedeći i papir i mastilo, želela je da napiše knjigu iz 4 dela od 1000 strana, ali nažalost uspela je samo da napiše 500 strana. Na svu sreću njene dve devojčice su preživele rat i njena pisanja pretočile u knjigu. Dok sam čitala knjigu nisam mogla da zamislim kako je uspela da sitnim slovima na što manje papira, dok oko nje bukti rat piše tako da čitalac ne oseti nedostatak bilo kakve udobnosti u toku pisanja. Ono što me takođe iznenadilo je način na koji opisuje naciste, uopšte ne osećate srdžbu, mržnju, bes prema njima, samo prema ratu. U knjizi je obrađeno više likova, francuskih porodica u toku rata, bežanje i život pod okupatorom, njihov odnos jednih prema drugima, prema nemaštini, neprijatelju, "prijatelju", pa na kraju krajeva i prema samima sebi. I moram da napomenem da uopšte nije klasična ratna knjiga jer nema opisa ni ubijanja, ma nema ni prolivene krvi, silovanja, borbe ni svega onoga što prati tu tematiku.
Knjiga za preporuku u svakom slučaju, meni se baš svidela.

Cudo u Poskokovoj Dragi - Ante Tomic, Rende, 210 str.

Urnebesna komedija na dalmatinsko – splitski nacin. Slatko sam se smejala.:lol: Knjiga za razonodu i razbibrigu, ali ne bez poruke i tezine. Samo sto je sve receno kroz humor.

Vi znate da sam ja tolerantnija prema nasoj knjizevnosti (knjizevnosti “nasih naroda i narodnosti”:zaljubljena:), nego prema stranoj literaturi, ali to je upravo zato sto mogu bolje i lakse da se identifikujem.
Onda, obozavam taj dalmatinski govor, a roman je prepun uspelih dijaloga. Mada je istina da je meni dovoljno da likovi pricaju ikavicom (ili ijekavicom), pa da mi vec zato knjiga bude OK, a ako pored ikavice i ijekavice ima jos neceg, masala :D

Dianamicna radnja, zivopisni likovi i njihovo neprihvatanje civilizacije i civilizacijskih i gradjanskih navika i obicaja… Ima tu i namernog preterivanja u opisima likova i situacija (slicnog kao u Djurdjevicke), ali je to preterivanje vesto izvedeno.

Dance:heart: evo mojih utisaka :hvala: :D

Joj, tako i ja! :lol:
Zato sam i uzela Memoare Pere bogalja koje sam vec citala, ovu laganicu o kojoj napisah utiske, i Barnsove pripovetke (nisu lagane, ali ipak su pripovetke, kratko je to, izdrzi se :D )
Vidis, decije jos nisam razmatrala :think:
A valjalo bi razmotriti :D

ja chitam sad ovu omladinsku (tako ju je sam pisac okarakterisao) od Safona pred spavanje i ide mi...po 50ak stranica, nisu sitna slova :lol:
ali moram da kazem da mi nekako strashna...ja sve zamishljam shto je napisano i mashta mi bash radi:sad2:
samo chekam kad cu sanjati neshto iz knjige

ja chitam sad ovu omladinsku (tako ju je sam pisac okarakterisao) od Safona pred spavanje i ide mi...po 50ak stranica, nisu sitna slova :lol:
ali moram da kazem da mi nekako strashna...ja sve zamishljam shto je napisano i mashta mi bash radi:sad2:
samo chekam kad cu sanjati neshto iz knjige
I ja :sad2:
Zato i izbegavam strrrrraaaaasne price, za plasljivu decu :lol:

Ja sam uzivala.
Ovaj roman mi je bio nekako... kao osvezenje :zaljubljena:

Water, evo mog malog doprinosa
Letnji dan do podne – Nebojsa Romcevic, Profil, 230 str
Sahib – Nenad Velickovic, Stubovi kulture, 170 str.
Ako te ne mrzi da pretrazis malo, pisala sam o njima.
Pa, eto tako.... toga se setih :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back