Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ja bas volim knjige o islamu (izmedju ostalog), jako mi je zanimljivo.

Zasto taj veroucitelj ima protiv? :think: Zato sto je islam ili..?

Ja ima 2 knjige oca Tadeja, procitala sam, i iako ga izuzetno cenim i sve sto je rekao, ne slazem se sa svim napisanim.

Juce sam u biblioteci uzela ove knjige (nista sa mog spiska al' dobro)
http://www.monoimanjana.rs/adafde64-ac08-47cd-a5a8-6e48d1cf01a9/POD-MERMERNIM-SVODOM.aspx

Da li je neko citao neke od ovih knjiga?

Waterfall, baš me zanima Pod mermernim svodom, mada se naš veroučitelj ne slaže sa mnom kad čitam te muslimanske knjige. Juče mi je poklonio duhovne pouke i blagorečja starca arhimandritaTadeja, Kada se neko jako voli onda se i razume. Rešio čovek da me pročisti još od Bazenske biblioteke (to je tek bio šok za njega:)). Nešto mi govori da je Pod mermernim svodom baš po mojoj meri.:think:
Ja sam pre 2-3 godine citala Pod mermernim svodom.
Da se razumemo, to nije knjiga koja se pamti ceo zivot, ali nije ni promasaj. Mislim da je pristojno napisana, da lepo tece radnja, i s’ obzirom da ti volis ove “istocne” :) teme mislim da ces je ti citati sa uzivanjem.
Cak mislim da sam tebi i Seherezadi svojevremeno napomenula ovu knjigu.
Eto. Javi utiske, bas me zanima da li sam pogodila kolicinu svidjanja u vezi ove knjige u tvom slucaju :D

Ja ima 2 knjige oca Tadeja, procitala sam, i iako ga izuzetno cenim i sve sto je rekao, ne slazem se sa svim napisanim.

Ne podnosim profesiju "veroucitelj".
Sta je to?
Kako se to "verouci"?
Zar to (verovanje) ne dolazi iznutra?
Itd, itd..
Mislim to je samo moje skromno misljenje, ali mislim da su veroucitelji (o bilo kojoj veri da je rec), u danasnje doba izlisni i stetni. Vec to sto je ovaj gospodin Radi skrenuo paznju o "stetnosti" ili cemu vec u vezi neke knjige, govori u prilog mom misljenju.
E sad ce neko da me ubije, al' eto nisam izdrzala.

Lamar, slazem se sa tobom oko veroucitelja.
Mada ja vise volim rec duhovnik ali nije ni svaki duhovnik - duhovnik, ako me razumete.

Pre svega, ja volim knjige o Bliskom istoku a mnogo, mnogo manje o Indiji jer mi se cini da uvek osecam onaj zagusljivi miris Indian shop-a :mrgreen: :lol:
Indija me kao zemlja i kultura skoro pa i ne privlaci.
Ovo sam uzela jer ima veze sa istorijom Tadz Mahala.

Rado
ako volis takve knjige, slicne kao i ja, procitaj Tri soljice caja, mnogo lepa knjiga. Bar je mene odusevila

Ja volim da čitam o drugim verama, nisam fanatik. Vernik sam dovoljno da nisam grešnik. Nerviraju me ovi novokomponovani što poste, s brojanicama koje i ne znaju čemu služe i krstačama oko vrata. A kradu li, kradu. I meni se čini da otac Tadej, iako sam u mnogome pronašla sebe, preteruje s Bogom. Pa, ne možemo svi u kaluđere.:)

Ako mogu da predlozim, sad sam se setila recimo dve knjige cenjenih islamskih pisaca (mislim da je jedan od njih Nobelovac) - Tetka Safija i manastir Baha Tahir (Paideia) i Zov kerevana Taha Husein (Narodna knjiga). Obe su zaista divne price, ali su i kvalitetna proza i na kraju, ipak su pisane od strane nekog ko pise o svojoj kulturi i domovini, a ne od nekog sa strane koji sve to interpretira na koji god mu je nacin zgodno.
Ne znam da li se mogu naci u prodaju (mislim da ce se Rada bachiti na Limundo) ali ih u bibliotekama sigurno ima, izdanja su stara nekoliko godina.

Ne znam zene al ja vam se divim na tome sto volite i mozete da citate te knjige.
Meni to ne ide nikako ...samo na pogled ovih korica iz linka sam se najezila ...
Ne volim pa bog.

Al' ćeš ti biti džangrizava kad ostariš. Samo nalaziš mane. Ne sećam se šta ti se dopalo posle Sirenine stolice? :lol:

Ako mogu da predlozim, sad sam se setila recimo dve knjige cenjenih islamskih pisaca (mislim da je jedan od njih Nobelovac) - Tetka Safija i manastir Baha Tahir (Paideia) i Zov kerevana Taha Husein (Narodna knjiga). Obe su zaista divne price, ali su i kvalitetna proza i na kraju, ipak su pisane od strane nekog ko pise o svojoj kulturi i domovini, a ne od nekog sa strane koji sve to interpretira na koji god mu je nacin zgodno.
Ne znam da li se mogu naci u prodaju (mislim da ce se Rada bachiti na Limundo) ali ih u bibliotekama sigurno ima, izdanja su stara nekoliko godina.

Dano i ostale moje drugarice, posvađaćete me s veroučiteljem. Moraću krišom da čitam. :zper:

Al' ćeš ti biti džangrizava kad ostariš. Samo nalaziš mane. Ne sećam se šta ti se dopalo posle Sirenine stolice? :lol:

:roll:

1. Ja sam vec dzangrizava ne treba da omatorim i ponekad sam vrlo ponosna na svoju dzangrizavost zovem je STAV
2. Ne vidim nista simpaticno u tim knjigama (kao ni uostalom u njihovoj licimernoj veri ) ali nisam dosla i napisala da su odvratne nego da se divim vama koje to mozete da citate i kojima prija, obrzirom kakvu emociju kod mene izazivaju, ne misleci pri tom nista lose. Ko je to hteo da procita tako taj je i procitao ...odlican zakljucak ukusi su razliciti.
3. Kad su vec razliciti jel treba da cutimo o tome sta mislimo da ne bi uvredili nekog sa kim se ne slazemo ili je iznosenje svog drugacijeg misljenja jos uvek dozvoljeno ?
4. Pamcenje mozes da osvezis listajuci ovu temu....

Pozdrav svima :bye:
Učlanila sam se na forum samo zbog ove teme, mnogo mi je drago što sam našla na jednom mestu toliko iskustava, preporuka i lepih misli o knjigama. Mnogo slobodnog vremena provodim u čitanju pa se nadam da ću moći da vam se pridružim.

osla ja danas u grad cvrsto resena da kupim neku suknju za gospodje. i slucajno prodjoh pored kuce knjiga, za koju nisam ni znala da je tu, usla kao aj da vidim sta ima, i izasla sa ogromnom astronomskom enciklopedijom, na 500 strana, masan papir,sa puno teksta i fotografija, zvezdanim mapama, istorijom astronomije itd po nekoj smesnoj ceni za takvu knjigu, tri puta sam proveravala da li sam dobro videla. onda umalo da uzmem jos jednu knjigu al sam ipak rekla da necu pre nego sto zavrsim neke dve sto sada imam :neutral: i videla sam neki dan i videla oba dela nove murakamijeve knjige 1q84 u jednoj knjizi, ali ocu da potrazim da li ima i na engleskom, za promenu jer mi se smucilo tolko na spanskom da citam. jel cito neko kojim slucajem, jel vredi kupovati?

inace shvatila sam da svaki put kad udjem u knjizaru izadjem napolje sa bar jednom knjigom, i da ako me nesto dovede do bankrota to ce biti knjige. sto je najgore nemam ni gde da ih cuvam, ni srca da ih preprodajem posle,al bitno da ih brlozim samo tako :(

Dano i ostale moje drugarice, posvađaćete me s veroučiteljem. Moraću krišom da čitam. :zper:

A zašto ti uopšte pričaš veroučitelju šta čitaš?
Ja volim te knjige, ali ne kao knjige o islamu, nego o drugačijoj kulturi i načinu življenja. A privukle su me moža i zbog toga što mi je preko glave naturanja anglosaksonske kulture. Isto tako mi se dopalo nekoliko knjiga pisaca sa dalekog istoka, kao nešto novo. Verovatno bi mi i to dosadilo kad bih čitala samo to.

Ja volim knjige o islamu jer me islam kao vera, nacin zivota, kultura itd. zanima.Obicno je to neka ljudska, zivotna prica kroz koju se u manjoj ili vecoj meri provlaci islam.(ne bih mogla da citam Kuran n.pr) Malo sam se zasitila anglosaksonske kulture (u raznim oblicima)
pa mi je ovo nekako egzoticno :lol:

Potpuno kapiram da nekome to nije zanimljivo i ne bi mogao da cita kao ni sto ja verovatno ne bih mogla (lupam sad) epsku ili naucnu fantastiku.

Ok mi je da su ukusi razliciti i to je to :)

Ja volim knjige o islamu jer me islam kao vera, nacin zivota, kultura itd. zanima.Obicno je to neka ljudska, zivotna prica kroz koju se u manjoj ili vecoj meri provlaci islam.(ne bih mogla da citam Kuran n.pr) Malo sam se zasitila anglosaksonske kulture (u raznim oblicima)
pa mi je ovo nekako egzoticno :lol:

Potpuno kapiram da nekome to nije zanimljivo i ne bi mogao da cita kao ni sto ja verovatno ne bih mogla (lupam sad) epsku ili naucnu fantastiku.

Ok mi je da su ukusi razliciti i to je to :)

isti slučaj :D
ja samo to i gutam :lol:

Ne! Necu da se uclanim u kljub ljubitelja knjiga - Virdzinija Ajronsajd, Laguna, 250 str.

Sinoc zavrsila.
U klasi Chick-lit literature (moram da pokazem da sada znam da se to tako zove), super knjiga.
Odlicno sam se zabavila. Ali ne samo to!
Ipak vam ova knjiga skrece paznju na neke stvari o kojima nemate ni blagog pojma. Neke su vrlo licne. (Rekosmo vec da knjiga govri o zeni koja puni 60 godina i to dozivljava na svoj nacin). Tako da vam te informacije mogu koristiti kada vam budu zatrebale ili cete bolje razumeti nekog bliskog vama.
U tom periodu svog zivota ona se srece sa smrcu svojih dragih (prijatelja), sa novim zivotom (dobija unuce), sa novim odnosom prema muskarcima i jos koje-cemu… Naravno to je samo jedno (njeno), vidjenje zivota u sezdesetoj. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back