Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nikako da završim Kratku istoriju bezmalo svačega, ja očigledno ne znam da čitam dve knjige istovremeno, jer onda uvek odaberem onu zanimljiviju i navalim na nju a onu drugu batalim...
Pročitala sam konačno Derviš i smrt i moram reći da me oduševila. Na početku sam mislila da odustanem, poprilično je teška i treba se dosta koncentrisati a meni moje malo dete uzme svu snagu u toku dana i onda kad nađem vremena za knjigu misli mi lutajuuuuu. Međutim, kad se pređe prvih nekoliko stranica postaje sve uzbudljivije, na kraju nisam mogla da je ispustim iz ruku. I moram reći da sam našla dosta sličnosti sa njegovom knjigom Tvrđava, kao da je par likova premestio iz jedne knjige u drugu i samo im izmenio imena.
Sad sam počela Očevi i oci od Selenića i za sada je vrlo interesantno, sviđa mi se njegov stil pisanja, a da ga vi niste toliko nahvalile ne bih ni primetila da tu knjigu imam u kući, tj mm je dobio kao neku zahvalnicu na poslu i do sada je skupljala prašinu.

Nikako da završim Kratku istoriju bezmalo svačega, ja očigledno ne znam da čitam dve knjige istovremeno, jer onda uvek odaberem onu zanimljiviju i navalim na nju a onu drugu batalim...
Pročitala sam konačno Derviš i smrt i moram reći da me oduševila. Na početku sam mislila da odustanem, poprilično je teška i treba se dosta koncentrisati a meni moje malo dete uzme svu snagu u toku dana i onda kad nađem vremena za knjigu misli mi lutajuuuuu. Međutim, kad se pređe prvih nekoliko stranica postaje sve uzbudljivije, na kraju nisam mogla da je ispustim iz ruku. I moram reći da sam našla dosta sličnosti sa njegovom knjigom Tvrđava, kao da je par likova premestio iz jedne knjige u drugu i samo im izmenio imena.
Sad sam počela Očevi i oci od Selenića i za sada je vrlo interesantno, sviđa mi se njegov stil pisanja, a da ga vi niste toliko nahvalile ne bih ni primetila da tu knjigu imam u kući, tj mm je dobio kao neku zahvalnicu na poslu i do sada je skupljala prašinu.
:eek: BoKte, ne zna se koja je bolja :)

Ćao devoje... svašta imam da vam pričam, ne znam odakle da počnem. Da znate kako je super sad kad sam napravila spisak pročitanih knjiga, pa ukucam Selenić a ono izadje da sam čitala: Ubistvo s predumišljajem, Prijatelji s Kosančićevog venca 7, Očevi i oci i Timor mortis. Prve dve se sećam, druge dve ne :rumenko: Verovatno bih se setila kad bi me neko malo podsetio. Uglavnom znam da mi Selenić jako svideo.

Nego šetala ja po ovom divnom kišnom danu, pa svratila u knjižaru. I to ne jednu, nego dve. Prvo naletim na Evro djunti (kako god da se piše), pa tamo malo pogledam šta ima... ima Izabela Aljende.. to bih čitala... ima Aleksandar Mekol Smit.. i to mi deluje zanimljivo. Jesmo pisali o tome?

A posle naidjem na Lagunu... a tamo :eek: "Kad kume kuvaju"! Isidora Bjelica i Vesna Radusinović... "prvi srpski roman-kuvar". Malo sam prelistala ... mozda recepti za spravljanje jela i nisu loši.
Ali njihove recepte za zaljubljivanje, odljubljivanje, zavođenje, razvođenje... nisam sigurna da želim da znam...
Možda sam suviše kritična i nadobudna :evil:

Pri kraju sam sa Jergovićem.. pa pišem kasnije i o Ruti Tannenabaum

Aleksandar Mekol Smit - Prva damska detektivska agencija i jos 2-3 kao produzetak ove, ja citala pre 2-3 godine. Lepo, prijatno, nenametljivo, smireno (kao sto si i ti Bi kako se meni cini). Nekako obicno, a lepo. Ne znam kako da ti kazem drugacije.
I pise o Bocvani, u danasnje vreme, o obicnom zivotu... Ma jednom recju prijatno. Samo ima ih bogami oho-ho, jedno 10-ak mozda. Meni je ovih 3-4 bilo dovoljno.
Nego taj Smit ima i neke u kojima se radnja desava u Engleskoj. Te planiram (na spisku su mi), da uzmem. Ne znam da li je neko citao.
Inace su to sve kao neki lagani krimici, mozda najslicniji (po sporosti radnje) Agati :).
Eto, toliko od mene :D

PS. Kisa je divna :heart:. Ja sam pre pola sata usla u kucu.

Nego šetala ja po ovom divnom kišnom danu, pa svratila u knjižaru. I to ne jednu, nego dve. Prvo naletim na Evro djunti (kako god da se piše), pa tamo malo pogledam šta ima... ima Izabela Aljende.. to bih čitala... ima Aleksandar Mekol Smit.. i to mi deluje zanimljivo. Jesmo pisali o tome?

A posle naidjem na Lagunu... a tamo :eek: "Kad kume kuvaju"! Isidora Bjelica i Vesna Radusinović... "prvi srpski roman-kuvar". Malo sam prelistala ... mozda recepti za spravljanje jela i nisu loši.
Ali njihove recepte za zaljubljivanje, odljubljivanje, zavođenje, razvođenje... nisam sigurna da želim da znam...

Nisi suvise kriticna i nadobudna nego pametna i normalna. Ja kad ti kazem :D

Nego, Aleksandar Mekol Smit. E vidis, to je jedna od knjiga (tj. serijala knjiga, odnosno stila autora, kako god hoces) koji meni nikako, ali nikako nije legao. Dopao se i mojoj sestri i mojoj mami i zapravo vecini ljudi koje znam, ali za mene je banalan, povrsan, ima tipicno kolonizatorski odnos prema Africi (ovde mislim na serijal o Prvoj damskoj detektivskoj agenciji koji se dogadja u Bocvani) - crnci su simpaticni, jednostavni i pomalo kao deca i takvi su im i problemi i njihova razresenja (implicitno, mi belci smo komplikovaniji ali nadmocniji pa mozemo crncima da se smejemo i da ih volimo kao sto je odraslima simpaticno sta deca rade i kako razmisljaju). Tako nekako. Ostale njegove knjige nisam citala, prosla me volja, iako sam takodje sa vise strana cula da su simpaticne (tu su oni serijali o Nedeljnom filozofskom klubu a vidim sad ima i neku novu).
Tako da sam po pitanju njega sklona da zakljucim da su to stalke, simpaticne i pozitivne knjige ali ja sam previse komplikovana nadzak-baba (da pravim drustvo Mirki :) ) da bih u tome uzivala na taj nacin te me samo nerviraju...

Zanimaju me tvoji utisci o Jergovicu. Ja cu posle "Dvora od oraha" i "Mama Leone" na neko neodredjeno vreme napraviti pauzu od njega.

Nisi suvise kriticna i nadobudna nego pametna i normalna. Ja kad ti kazem :D

Nego, Aleksandar Mekol Smit. E vidis, to je jedna od knjiga (tj. serijala knjiga, odnosno stila autora, kako god hoces) koji meni nikako, ali nikako nije legao. Dopao se i mojoj sestri i mojoj mami i zapravo vecini ljudi koje znam, ali za mene je banalan, povrsan, ima tipicno kolonizatorski odnos prema Africi (ovde mislim na serijal o Prvoj damskoj detektivskoj agenciji koji se dogadja u Bocvani) - crnci su simpaticni, jednostavni i pomalo kao deca i takvi su im i problemi i njihova razresenja (implicitno, mi belci smo komplikovaniji ali nadmocniji pa mozemo crncima da se smejemo i da ih volimo kao sto je odraslima simpaticno sta deca rade i kako razmisljaju). Tako nekako. Ostale njegove knjige nisam citala, prosla me volja, iako sam takodje sa vise strana cula da su simpaticne (tu su oni serijali o Nedeljnom filozofskom klubu a vidim sad ima i neku novu).
Tako da sam po pitanju njega sklona da zakljucim da su to stalke, simpaticne i pozitivne knjige ali ja sam previse komplikovana nadzak-baba (da pravim drustvo Mirki :) ) da bih u tome uzivala na taj nacin te me samo nerviraju...

Zanimaju me tvoji utisci o Jergovicu. Ja cu posle "Dvora od oraha" i "Mama Leone" na neko neodredjeno vreme napraviti pauzu od njega.
Hm, vidis nisam o tome razmisljala na taj nacin :think:
A tacno je tako. Crnci i to sve sto kazes, kolonijalni nacin razmisljanja i tako...
I kada razmisljam na taj nacin, tacno moze da me nervira, ali ja sam to procitala pre nego sto si ti meni ubacila ovaj crvic u glavu :D

Hm, vidis nisam o tome razmisljala na taj nacin :think:
A tacno je tako. Crnci i to sve sto kazes, kolonijalni nacin razmisljanja i tako...
I kada razmisljam na taj nacin, tacno moze da me nervira, ali ja sam to procitala pre nego sto si ti meni ubacila ovaj crvic u glavu :D

Podsetila si me na moju sestru koja tako kad gleda neki film ili seriju da odmori mozak a ja krenem da preterano analiziram i recju .... ona kaze "Ti Dano sve umes da izvrnes" jer je nervira sto posle ne moze da isti nacin da uziva jer samo vidi to o cemu sam pricala pa joj smeta :zcepanje: Ma prava sam vestica :metla:

Ćao devoje... svašta imam da vam pričam, ne znam odakle da počnem. Da znate kako je super sad kad sam napravila spisak pročitanih knjiga, pa ukucam Selenić a ono izadje da sam čitala: Ubistvo s predumišljajem, Prijatelji s Kosančićevog venca 7, Očevi i oci i Timor mortis. Prve dve se sećam, druge dve ne :rumenko: Verovatno bih se setila kad bi me neko malo podsetio. Uglavnom znam da mi Selenić jako svideo.

Nosim se mišlju da kupim ovaj kuvar, Kuvarni glumci. Deluje zanimljivo. :think:
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1401

Zetu sam za rođendan obećala Gastonomada
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1483

Videla sam Gastronomada... nemam o tome šta da kažem... ali za ovu prvu http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1401
imam, tj. za autora Milana Špičeka.. godinama sam slušala njegovu emisiju o filmu na radiju Beograd 202. Sad sam malo izguglala, pa sam se setila tog vremena i tih emisija. Zvale su se "Krug dvesta dvojkom" i išle su u neke setne popodnevne sumrake. Svaki dan drugi voditelj. Možda ću pomešati dane.. ali mislim da je petkom vodio Momo Kapor. O njemu ne treba ništa reći. Bio je tu i Voki Kostić sa puno lepe muzike i zanimljivih priča. Pomenuti Špiček, sa anegdotama i zanimljivostima iz sveta filma. I drugi autori.. sa svojim ličnim pečatima, ali uvek da se čuje nešto interesantno i nauči nešto novo. Uz predivnu muziku...

Sad ne mogu da pišem o Ruti Tannenabaum. Suviše mi je prozaično i nategnuto u poredjenju sa ovim veličinama koje sam pomenula. Sva sam se rasentimentalisala.
Ko bi rekao da će moje pominjanje "voluminiziranih kuma" dovesti do Milana Špičeka (a nisam videla knjigu u Laguni) i ostalih njegovih kolega i kultne emisije.

Procitala sam Kaju.

Veoma mi se dopao roman, britak i razigran Djurdjevickin stil, odlicno izgradjeni likovi, siže sjajno oblikovan.

Posebno mi se dopada snaga i upecatljivost kojima je prikazan zivot 30ih godina proslog veka.
Svest i sadrzaj svesti citaoca se menja kroz vekove i individualno razlikuje,
mesta neodredjenosti pisac dopunjava, vazno opisuje a nevazno samo naznacava.
Predmetni sloj nikada nije onakav kakav je u stvarnosti jer zavisi od jezika.
U tome je Djurdjevicka fenomenalna, likove, stvari, dogadjaje docarava culno, opipljivo.
Njeni likovi gotovo su zivi.
Kitidraga me osvojila zanavek. :)

Roman naglaseno emotivan (cak i po pravilu funkcija jezika, jer poruka koju roman nedri dublje progovara o autoru).

Djurdjevickino delo probudilo je u meni setu.
Poput vatre ljubicaste, putanjom srca nosila me cigra ceznje i osmeh.

Sve moje misli, kao lakokrile ptice, zurile su zapadno gde mi je ostalo srce.
U romanu sam pronasla otiske, znake, pepeo, zaboravljeni pejzaz, zardjalu rec,
zrno soli, komadic sunca, osmeh, tisinu, otkucaj.
Oduvek je ubog ovaj svet.
U romanu vreme je beskrajno, mesecina iskricava, sume spavaju dok macke se gnezde, zvezde sapucu.

Ovaj roman ce ostati zapisan u mojim dlanovima.

Kad Dragonfy piše ja nikad ne znam jesu li to njene reči, ili citira delove romana... tako je poetski

Inače, ajde da skinem Rutu s dnevnog reda. Tačno je onako kako je Lamar napisala. Da može da se čita, ali ništa naročito. I mislila sam da je šteta što nisam čitala nešto bolje od Jergovića, jer posle ovoga ne znam da li ću mu se vratiti.

Kad Dragonfy piše ja nikad ne znam jesu li to njene reči, ili citira delove romana... tako je poetski

Inače, ajde da skinem Rutu s dnevnog reda. Tačno je onako kako je Lamar napisala. Da može da se čita, ali ništa naročito. I mislila sam da je šteta što nisam čitala nešto bolje od Jergovića, jer posle ovoga ne znam da li ću mu se vratiti.

Moje reci. Uvek samo moje. :)

Pitanja za devojke koje su citale Djurdjevicku daleko vise od mene -

Da li su romani u serijalu o prljavoj inspektorki Harijeti vezani radnjom te se moraju citati hronoloskim redom, ili to nije slucaj?

Da li je u ostalim romanima opisano drugacije, minulo vreme?

Znam da je Mirka preporucila "Cuvare svetinje".

Ne znam sta sledece da uzmem od Djurdjevicke.
Sugestije molim! :)

Romani o inspektorki Hari nisu vezani, može bili kojim redom.
Meni su se najviše svidele Deda Rankove riblje teorije. Možda zato što je to bilo prvo od nje što sam čitala, pa sam bila potpuno zatečena i oduševljena. Nisam imala pojma šta me čeka. Posle sam čitala Parking Svetog Savatija i Prvi, drugi, treći čovek... pa je sa svakom narednom knjigom moje oduševljenje opadalo.... Tako da mi nije u planu za skoro ponovno čitanje. Koliko god da hvalite Kaju. Mada, vidim da je baš i ne hvale svi.

p.s. Ovi su svi romani savremeni...

Poslednja izmena:
Podsetila si me na moju sestru koja tako kad gleda neki film ili seriju da odmori mozak a ja krenem da preterano analiziram i recju .... ona kaze "Ti Dano sve umes da izvrnes" jer je nervira sto posle ne moze da isti nacin da uziva jer samo vidi to o cemu sam pricala pa joj smeta :zcepanje: Ma prava sam vestica :metla:
Ne bi me tvoj komentar previse remetio da mi nije skrenuo paznju na taj " pogled s' visoka".
To je svakako nesto sto ne volim, a jeste prisutno u ovim romanima. :)

Nosim se mišlju da kupim ovaj kuvar, Kuvarni glumci. Deluje zanimljivo. :think:
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1401

Zetu sam za rođendan obećala Gastonomada
http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1483

Prvi imam, a ovaj drugi merkam, ali mi je još uvek skup.
'Kuvarni glumci' i nisu bog zna šta, ja sam mislila da će biti baš zanimljivo. Posebno me iritiraju komentari koautora Mine Mart koja, kad priča o nekom glumcu, kaže 'Dala bih mu'. Koga to još zanima.

završila devojku sa pomorandžama, ok je, ali nešto mi tu fali, nekako mi knjiga nije potpuna a ne znam šta je to što fali, samo onaj osećaj da nešto nedostaje...

počela sputnik ljubavi
zna li neko, tj da li je čitao neko institut za podešavanje vremena?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back