Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lapot-Živojin Pavlović, Knjiga o Milutinu-Danko Popović, Gorila-Dušan Savković, Timor mortis-Selenić. Eto, malo pronjuškah po svojoj biblioteci. Te knjige sam svojevremeno volela.

Samo sam dosla da kazem da sam danas usla samo na sekund u Laguninu knjizaru, cisto da vidim nesto i izasla sa 3 knjige
Sto znaci da sam u poslednjih 5 dana dovukla 11 knjiga koje tek treba da citam.
A gde je ono sto stoji od ranije :rumenka:

E sad ima da ponavljam : Nista bar mesec dana...nista bar mesec dana...nista bar mesec dana :dash:

Baš sam njuškala Jergovića sad na sajmu, ali nisam prelomila da ga uzmem.
Znači, dobar?

Meni je baš prijao Miomir Petrović, tj. Lisičje ludilo i Persijsko ogledalo. Sad sam uzela Bakarne bubnjeve.

I moram da pohvalim i Konstantinovo raskršće (Stoiljković?). Možda nije baš opravdala sve one silne nagrade i publicitet, ali je meni bila jako osvežavajuća.

Meni se njegov "Sarajevski Marlboro" jako dopao.
Citala sam jos samo "Ruta Tanana...." bem li ga sta tanannana, zaboravila sam, ali mi se ona nije narocito dojmila. Imam nameru da uzmem jos nesto, jer nemoguce mi je da neko ko je napisao vec pomenuti Srajevski.... nije napisao i druge dobre stvari. Mislim da je Dana nesto rekla da mu je dobro. Ali sve jedno cu ja jos nesto probati.

PS. Ove koje ti spominjes, su mi odavno na spisku ali nikako da stignem do njih.

..ja ću ti reći šta je najbolje od Jergovića---Dveri od oraha...priča o porodici unazad ispričana, 6oo strana...sirova, ali svejedno topla
..poslije sam čitala svašta nešto od njega, jedino mi taj malboro donekle opravdao Dveri

Lapot-Živojin Pavlović, Knjiga o Milutinu-Danko Popović, Gorila-Dušan Savković, Timor mortis-Selenić. Eto, malo pronjuškah po svojoj biblioteci. Te knjige sam svojevremeno volela.

U, Rada je u pravu! To su sve odlicni pisci i odlicne knjige. Selenic je meni bas ono, msim... Imam neki njegov komplet (samo da napomenem narocito Uni, izdanje Svjetlost Sarajevo :mrgreen: ), i sve su mu odlicne.

1.Ocevi i oci
2.Prijatelji sa Kosancicevog venca
3.Timor mortis
4.Pismo glava
5.Memoari Pere bogalja

Ko voli Selenica i nije procitao nesto od ovoga, neka uzima, ne zna se koja je bolja.

..ja ću ti reći šta je najbolje od Jergovića---Dveri od oraha...priča o porodici unazad ispričana, 6oo strana...sirova, ali svejedno topla
..poslije sam čitala svašta nešto od njega, jedino mi taj malboro donekle opravdao Dveri

Uuu, to! Ako je to: bolje od marlbora, ima 600 strana (volim debele knjige, sve mi nesto toplo oko srca kad ih uzmem u ruke) i porodicna je saga... Pa mojoj uzivanciji kraja biti nece. Bas ti hvala, da ne lutam sa tim Jergovicem.

Citam vas i mislim se ...mrzela sam lektiru , uvek sam izbegavala , sve sam te knjige citala kasnije kad sam ja htela :roll: pod etiketom sta oni meni sta cu ja da citam.
Al nisam citala Bukovskog i ne planiram skoro.
Nisam citala ni Selindzera ...
I ko zna sta jos nisam procitala i ne mislim da sam zbog toga ista hendikepiranija.
Procitala sam bezbroj nekih knjiga za koje zna mali broj ljudi , koje mnoge ne zanimaju,volim autore koji nisu izvikani a drmnu tetoliko da posle danima ne mozes da dodjes sebi i obozavam domace pisce.Nekako uvek se prvo za njih uhvatim pri izboru, i evo posle jedno 5 godina necitanja domacih autora (osim Petrovica i Djurdjevicke ) ponovo mi se probudila zelja da citam domace redom. Tako da sam napravila listu svoju i resila da to sve pokupujem i da krenem.

Strasno me zanima kakav je talas naisao u nasoj knjizevnosti.

Inace ne znam jesam vam ikada rekla koliko sam volela da citam npr Djukanovica ( koktel menhetn mi je bio :heart:), Danila Nikolica ( sve mi je super) ....

Nikako da iskomentarisem Mirkin komentar. Bukovskog nisam citala ni ja. A Selindzerovog "Lovca u zitu" ti ni ne preporucujem. Procitala pre par meseci i nije me dotakao ni za nokat od malog prsta na nozi. Ha, jel sam bila jasna? Ma prosto sam se zapanjila da delo o kome se toliko prica, mene ono bas ali bas nista.
Domace (pod tim mislim na ceo bivsi jugoslovenski prostor) bogami veoma volim. Do duse nemam nesto te teritorijalne :mrgreen: predrasude... Mada, kada bolje razmislim i imam. Ali one pozitivne. Ne odbijam nista, ali volim Evropu, Ruse, nase... Tako... A ovaj Danilo Nikolic mi se cini zanimljivim :think:
I jos nesto. Dakle javno priznajem da mi se "Majstor i Margarita" toliko ne dopadaju da to ne smem ni da napisem :sad2: .

"Knjige o Milutinu" se secam da sam bila potpuno odusevljena njom kad sma je citalam tamo negde krajem osnovne. Ona knjiga Ju Hua "ZIveti", objavila Geopoetika, pominjala sam je ovde, e pa ta me je podsetila na "MIlutina". Selenica bih uvek preporucila. "Ubistvo s predumisljajem" znam napamet, bukvalno, ni sam ane znam koliko sam je puta citala.
Ako cemo lepe i lagane domace preporucila bih Milovana Vitezovica "Sesir prof. Koste Vujica", "Lajanje na zvezde", "Simfonija Vinaver" - bude svu nostalgiju u meni za vremenima koja nisam dozivela.
E da, mozda je neuobicajeno, ali dve knjige Mihajla PUpina o detinjstvu "Moje detinjstvo" i "Od pasnjaka do naucenjaka", uzivala sam u njima.
I Vidu Ognjenovic "Kuca mrtvih mirisa" i pripovetke. Starije pisce da ne pominjem.
Vidojkovica sam "Kandze" i bilo mi je vise nego dovoljno. Imala je neku poentu ali nije bila vredna cimanja oko citanja. Psovala sam sebe 2/3 knjige.
"Komo" Valjarevica mi se veoma dopalo, ali nisam citala Zimske dnevnike.
Dezulovic je moj covek, to sam vec i rekla, a prvi sledeci mi je Renato Baretic.
Za Jergovica sam vec rekla da mi nesto uopste nije seo sa "Mama Leone", a "Dvori od oraha" su mi se vise dopali ali ipak ne dovoljno da pozelim skorije ponovo da ga citam. Gotivan mi je lik inace, i upoznala sam ga sad na Sajmu i lepo smo pricali i sve to, ali ipak... Bas nije nesto moj tip, kao da mu u knjigama nesto nedostaje. Sve je tu, zanimljive opaske, duhovite, a i mudre misli i lepa zapazanja, ima poente i sve to, ali opet, nije to za mene dovoljno. Nema onog "mesa" izmedju sto drzi knjigu. Ne umem bas dobro da objasnim...
"Grad u zrcalu" Mirka Kovaca mi se mnogo vise dopao (citala sam ga neposredno nakon "Dvora od oraha"), vece knjizevno majstorsto i to se vidi, ima nekih izvanrednih misli i zapazanja, likovi su mu dobro izvajani, ali mi je teze pala na dusu jer je u biti strasno pesimisticna pa te sve pritiska dok citas. Ali drago mi je da sam je procitala. To je kao njegova autobiografija, memoari, ali neobicna.

U, Rada je u pravu! To su sve odlicni pisci i odlicne knjige. Selenic je meni bas ono, msim... Imam neki njegov komplet (samo da napomenem narocito Uni, izdanje Svjetlost Sarajevo :mrgreen: ), i sve su mu odlicne.

1.Ocevi i oci
2.Prijatelji sa Kosancicevog venca
3.Timor mortis4.Pismo glava
5.Memoari Pere bogalja

Ko voli Selenica i nije procitao nesto od ovoga, neka uzima, ne zna se koja je bolja.

Ovu knjigu imam. Cim procitam Slepog ubicu, pocinjem sa njom.

Da li je neko od vas čitao knjigu "Lovac na zmajeve"? :)

Čula sam da je odlična... :think:

nemoj da pričaš da nisi čitala? nećeš se pokajati.
u svakom slučaju, nađoh u ''delta sitiju'' u knjižari ''vulkan'' roman ''na drini ćuprija'' za 551 dinar...missim, toliko novaca za fenomenalan roman, a kojekakve gluposti koštaju mnogo više.
moraću sledeći put tamo da kupim ''budenbrokove'' tomasa mana. jednostavno, mnogo volim tog pisca, a nemam ni jednu njegovu knjigu.

nemoj da pričaš da nisi čitala? nećeš se pokajati.
u svakom slučaju, nađoh u ''delta sitiju'' u knjižari ''vulkan'' roman ''na drini ćuprija'' za 551 dinar...missim, toliko novaca za fenomenalan roman, a kojekakve gluposti koštaju mnogo više.
moraću sledeći put tamo da kupim ''budenbrokove'' tomasa mana. jednostavno, mnogo volim tog pisca, a nemam ni jednu njegovu knjigu.

Pricalice,na zalost tako je.U Delfiju Marijana Mateus kosta 700 i nesto dinara(meki povez),Mesa Selimovic tvrd povez 324 din...:besna:

Ma, bre....Sa'ću da vas nalupam :besan2: :D

Tako, bre, i treba. Vredna knjiga i treba da košta malo, da bude u masovnim tiražima, da bude pristupačna. Ko bi je kupio za 1500 ili više, ko?
Ja svaki put popi.zdim zbog obrnutih slučajeva.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back