Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam vas i mislim se ...mrzela sam lektiru , uvek sam izbegavala , sve sam te knjige citala kasnije kad sam ja htela :roll: pod etiketom sta oni meni sta cu ja da citam.
Al nisam citala Bukovskog i ne planiram skoro.
Nisam citala ni Selindzera ...
I ko zna sta jos nisam procitala i ne mislim da sam zbog toga ista hendikepiranija.
Procitala sam bezbroj nekih knjiga za koje zna mali broj ljudi , koje mnoge ne zanimaju,volim autore koji nisu izvikani a drmnu tetoliko da posle danima ne mozes da dodjes sebi i obozavam domace pisce.Nekako uvek se prvo za njih uhvatim pri izboru, i evo posle jedno 5 godina necitanja domacih autora (osim Petrovica i Djurdjevicke ) ponovo mi se probudila zelja da citam domace redom. Tako da sam napravila listu svoju i resila da to sve pokupujem i da krenem.

Strasno me zanima kakav je talas naisao u nasoj knjizevnosti.

Inace ne znam jesam vam ikada rekla koliko sam volela da citam npr Djukanovica ( koktel menhetn mi je bio :heart:), Danila Nikolica ( sve mi je super) ....

Ja sam se zesce smorila.
Sedim vec par dana na poslu nema sta da se radi i gubim vreme a tolike knjige stoje neprocitane i onda dodjem ovde i ljubomorna sam kako vi citate a ja ne postizem :confused:

A nema sanse da ovde citam.

Nisam nesto mnogo citala domace ali nemam otpor prema domacim piscima, nego ih citam kako mi dodje. Evo sad sam za vreme Sajma pod Mirkinim pozitivnim uticajem procitala "Djeda Ranka" i umirala ali bukvalno umirala od smeha. Ne da mi je legla nego samo tako :) VEc sam narucila od drugarice "Kaju". I cita mi se jos gomila nekog finog domaceg sveta.
Citala sam ove godine knjizevni komsiluk - Jergovica, Mirka Kovaca, moju voljenu Ugresicku i tako. Pa i ovaj Alek Popov, Bugarin, k'o da je nas, po stilu, sarkazmu i tematici...

Ja sam se zesce smorila.
Sedim vec par dana na poslu nema sta da se radi i gubim vreme a tolike knjige stoje neprocitane i onda dodjem ovde i ljubomorna sam kako vi citate a ja ne postizem :confused:

A nema sanse da ovde citam.

Nemoj Mirce da si nam smorena. Ja sam na poslu znala i da citam ispod klupe, najbukvalnije, pa sklanjam kad naidje sef, ali posle sam se presaltala da citam na kompu kao elektronsku knjigu tako kad imam viska vremena. Sta mislis o tome? Mozes cak i da nadjes onu knjigu koju citas i na papiru, pa kombinujes

Vala sam mislila da skinem Djurdjevickin Čas anatomije na građevinskom fakultetu sa neta secam se da je bilo na Bane prevozu al ovde svi pricaju ne znam koliko bi to islo lako.
A ispod stola nece da moze , nas troje u kancelariji , tri telefona i kojekakvi zahtevi bez smisla.
Ostaje mi online citanje ako uspem da se koncentirsem.

Poslednja izmena:
Mirka, sad kad pomenu domace pisce.... Ako iskljucimo "proverene" uopste mi nikada ne padne na pamet da kupim knjigu nekog mladog, domaceg pisca.:confused: Probala sam sa Vidojkovicem, uzas, umislio da je Bukovski, a ja sam jos uvek zaljubljena u Bukovskog :rumenko: narocito volim njegove pesme. :heart: Ali davno mi je zapao za oko Valjarevic, jel citao neko nesto njegovo, Samizdat je izdavac?

Vidojković je za tinejdžere. Ja probala da čitam, bilo mi grozno, ali zato se moj sin oduševio i ne samo da je pročitao sve, nego je i pokupovao većinu.
Mene je svojevremeno oduševio Arsenijević - U potpalublju. On je dobio i NIN-ovu nagradu za taj roman, ali narednim delima nisam ni blizu bila tako oduševljena.
Još jedan dobitnik pomenute nagrade Vladan Matijević za delo "Pisac izdaleka" za koje sam se sve vreme pitala zašto je to napisano i o čemu se radi.
Svidela mi se Marija Jovanović u to vreme kad sam je čitala...
Čitala sam neke od tih novijih domaćih pisaca, ali ne bih sad mogla nikog da se setim na brzaka, a pogotovo ne da preporučim.

Vidojković je za tinejdžere. Ja probala da čitam, bilo mi grozno, ali zato se moj sin oduševio i ne samo da je pročitao sve, nego je i pokupovao većinu.
Mene je svojevremeno oduševio Arsenijević - U potpalublju. On je dobio i NIN-ovu nagradu za taj roman, ali narednim delima nisam ni blizu bila tako oduševljena.
Još jedan dobitnik pomenute nagrade Vladan Matijević za delo "Pisac izdaleka" za koje sam se sve vreme pitala zašto je to napisano i o čemu se radi.
Svidela mi se Marija Jovanović u to vreme kad sam je čitala...
Čitala sam neke od tih novijih domaćih pisaca, ali ne bih sad mogla nikog da se setim na brzaka, a pogotovo ne da preporučim.

Ja poznajem neke koji odavno nisu tinejdzeri, a vole Vidojkovica. Mada, kazu da su Kandze dobre, a ostalo nije ni prineti, a ja sam citala neku drugu....

Od domacih moja preporuka

Valjarevic - Komo, (meni je bio super, pa ako ti se dopadne ima on jos toga)
Goran Samardzic - Sumski duh, (pripovetke, odlicne)
Djordje Milosavljevic - Djavo i mala gospodja (ako volis pustolovine iz Srbije iz XIX veka)
Vida Ognjenovic - Kuca mrtvih mirisa i Preljubnici

A ako volis susede iz Bosne i Hrvatske (ja Bosance obozavam, samo mi preporucujte, nove, stare, ne pitam koje, samo da su dobri):
Ugresicka, recimo -Baba jaga snijela jaje
Miljenko Jergovic - Sarajevski marloboro
Kecmanovic - Top je bio vreo
Dezulovic - J*ebo sad 1000 dinara
Emir Imamovic Pirke - Jel neko video devojcice, ku*rve, ratne zlocince

Poslednja izmena:
Vidojkovic je po meni za tinejdzere i za one koji imaju tinejdzere, jer ce ih mozda bolje razumeti. Ja volim sto sam procitala (samo sto ne znam sta tacno :mrgreen:, znam da je nesto u nekoj srednjoj birotehnickoj skoli, pa zaljubljivanje, pa neke pocepane farmerke.... pojma nemam), jer imam sestrica za malo pa tinejdzera, pa volim sto sam videla svet iz tog ugla. Koliko ovih "pa" u jednoj mojoj recenici :roll:

Baš sam njuškala Jergovića sad na sajmu, ali nisam prelomila da ga uzmem.
Znači, dobar?

Meni je baš prijao Miomir Petrović, tj. Lisičje ludilo i Persijsko ogledalo. Sad sam uzela Bakarne bubnjeve.

I moram da pohvalim i Konstantinovo raskršće (Stoiljković?). Možda nije baš opravdala sve one silne nagrade i publicitet, ali je meni bila jako osvežavajuća.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back