Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
NIsam ni ja citala Idiota, pa sta :p A Carobni breg..to bese tako davno, da je isto kao da nisam.

Trenutno citam Bogomdana domacica od Kinsele i slatko se smejem, posle cu da predjem na Bog, zivot i delo od Zana D' Ormesona ...ima vise od mesec dana kako sam kupila knjigu i jos je nisam pocela :rumenka:, a onda cu da predjem na Prsten i Gospodare prstena, cist SF.:lol:

I tako...kako kad sam raspolozena, nekad namerno napravim sebi raspored knjiga da bas bude raznovrsno :D

I bas me briga.

E, to i ja radim. Jedan Andric, pa neki Rus, pa jedan Pamuk, pa Kinesko-engleski recnik za ljubavnike, pa neki noviji Bosanac (obozavam ih, i stare i nove), pa...
I tako. K'o torta od puno razlicitih spratova. Pa onda sve ispocetka. Mmmm, :zaljubljena: ukus je caroban.

nisam jos zavrsila
ovako:stil moze da popravi,nije bas najvestija od autora,ponekad te smotano prevede iz jedne sekvence u drugu
ali meni se dopada iz sledecih razloga:
-pronadji svoj put iz pera obicne zene,tj kako je ona to uradila,ne volim kvazipsihologe koji te uce da moras ono pa moras ono
-italija,zivela sam u rimu i u svakoj recenici sam prepoznavala te ljude,te obicaje,ta mesta,i tako doslo mi da placem kad sam se setila svojih dana u tom gradu,sa stefanom,restorani i otkrivanje tog italijanskog uzivanja,i sve to..
-moja zelja od pre 100god je da obidjem indiju,i nisam znala zasto,a sad sam shvatila:jer u indiji ne postoji vreme,ne postoji 24h,ne postoji 2010.god+kultura
mmmm sigurno ima jos al sad sam malo dekoncentrisana
e sad moram da trazim te pohvale i kritike

A ja ne mogu da verujem da su kod nas izdata samo dva romana od D'Ormesona :eek:
Oba vrhunska i duboko verujem da su i ostali odlični.

Mene on podseća na našeg Pekića, erudita, elokventan, majstor rečenice...sa takvima nema greške.

nisam jos zavrsila
ovako:stil moze da popravi,nije bas najvestija od autora,ponekad te smotano prevede iz jedne sekvence u drugu
-pronadji svoj put iz pera obicne zene,tj kako je ona to uradila,ne volim kvazipsihologe koji te uce da moras ono pa moras ono
-italija,zivela sam u rimu i u svakoj recenici sam prepoznavala te ljude,te obicaje,ta mesta,i tako doslo mi da placem kad sam se setila svojih dana u tom gradu,sa stefanom,restorani i otkrivanje tog italijanskog uzivanja,i sve to..
-moja zelja od pre 100god je da obidjem indiju,i nisam znala zasto,a sad sam shvatila:jer u indiji ne postoji vreme,ne postoji 24h,ne postoji 2010.god+kultura

Procitacu je. :) Na osnovu tvog misljenja o M.Atvud sam pokupovala skoro sve njene romane i bas mi se dopada njen stil i masta i detaljisanje ponekad i cinizam i sve :D Ja moram da priznam da sam gledala film :rumenko: (olaksavajuca okolnost je to sto sam ga gledala sa mamom koja je u fazonu, dosta mi je muke u zivotu necu da gledam vesti i filmove sa tuznim krajem :lol:) i bas sam pomislila na to sto ti rece, to je prica zene koja je to dozivela a ne neko samopomoc nju ejdz sr*nje. I bio mi je zanimljiv taj izbor zemalja, Italija, sladak zivot, hedonizam, pa Indija, koja je kontrast sa jedne strane, ali sa druge strane nudi mir i izolaciju, ono sredjivanje sopstvenih misli.... da se nateras da malo razmislis o sebi, a ne da sve zamaskiras vinom i hranom:lol:

Ima tamo na Knjizevnosti neka tema "Sta ste poslednje procitali". Ja tamo ucestvujem, ali kakvo je tamo mrtvilooooo! Svi samo napisu naziv knjige i gotovo. Pa sta to meni moze da znaci? Retko kada neko napise neki utisak, a od skora ja i jos po neko napisemo sta smo procitali i damo nasu ocenu, a ja cesto dam i mali komentar. Nije ni blizu k'o ovde.
Ja trenutno citam "Plavi cas" - Alonso Kueto, izdavac Dereta (tuga jedna kada vidim pozadi "tiraz 500 primeraka". Obicno je makar jadnih 1 000, ali 500 :sad2: ). Pricacu vam o njoj kad zavrsim.

Ja sam zbog toga prestala da postujem na Knjizevnosti iako i dalje redovno citam komentare. Ali nekako ne postoji dijalog, a mene dijalog zanima. Smesno mi je kad ljudi nabacaju nazive 10 knjiga i super, svaka cast, ali sta s tim. Ja volim da razgovaram o knjigama (sto se da primetiti po opstirnosti mojih postova :rumenko:).
I bas vam svima hvala na podrsci i drustvu:cmok2: Mnogo vas sve :heart:

Citala sam "Plavi cas". Zanimalo me je da citam knjigu Peruanca (jedini Peruanac kojeg sam citala je bio Vargas Ljosa, ali on mi je nekako latino univerzalan a ne samo Peruanac) i jos o tako opskurnoj temi - za one koji ne znaju, rec je o knjizi koja se bavi, izmedju ostalog, zlocinima za vreme diktature u Peruu koji nikad prakticno nisu raskrinkani. Mracna epizoda kakve ima gotovo svaka latinoamericka zemlja. Uglavnom, tema je bila zanimljiva i knjiga je zanimljiva. Nisam je do sad zaboravila a citala sam je pocetkom godine sto nesto znaci. Medjutim, nakon 2/3 knjige nekako kvalitet pada, ne uspeva da odrzi tempo radnje, kvalitet, kompleksnost likova i sve se nekako rasplinjava u novinarski stil koji ne uspeva da prenese dileme protagonista nego sam sve posmatrala sa distance. Bilo mi je drago sto sam je procitala ali mi je bilo zao sto sam je kupila - to je recimo tip knjige kakve citam iz biblioteke.
Nadam se da ti nisam nesto pokvarila, mozda i nisam u pravu,, to je samo bio moj dozivljaj. U svakom slucaju ne mislim da je baceno vreme citanja sto nekad pomislim (pa psujem sebe sve vreme dok citam knjigu :besna:)

:kiss: za lamar. Tačno je da su na Književnosti sve neki nabeđeni likovi. Oni se podsmevaju svemu što je beletristika, a ne znam kako znaju koliko je to loše kad nisu čitali. Nikada nisam krila da čitam iz zadovoljstva i relaksacije radi, a ne radi nekog dokazivanja. Lektire i klasike sam davno pregurala, tako de je meni tamo zaista postalo dosadno.
Danče nam je unela živost ovde, a vidim da većina nas tako misli. Hvala ti Dano što postojiš. Evo i za tebe jedan :kiss:.

Ma ne daj nam se Rado draga, pusti nabedjene. Oni koji su sigurni u svoj ukus ne gube vreme kritikujuci druge vec razgovaraju. Ti si jedno :heart:
I bas vam svima :hvala:

Ja sam klasike najvise citala u gimnaziji i na pocetku fakulteta mozda i zato sto nije bilo mnogo novih knjiga a i zato sto to i jeste period kada se citaju i otkrivaju klasici. Secam se da sam tada odlepila recimo na "Carobni breg" (to sam citala tokom jednog letnjeg raspusta i potpuno sam se prenela u knjigu, uopste nisam postojala u realitetu), skoro kompletnog Tolstoja, "Karamazove", "Mrtve duse", "Vreme smrti" i gomilu drugih stvari. I tacno da su one potrebne makar zarad opste kulture, zarad razumevanja nekih drugih stvari ili bar da bi se shvatilo sta drugi misle kada pominju neki segment tih knjiga ili prave analogiju sa njima. Ali recimo "Lovca u zitu" sam citala "matora", pre par godina, i zaista nije ostavio nikakav utisak na mene. Verovatno bi bilo drugacije da sam ga procitala sa 15 god, ali nisam, pa mi je bilo bezveze i nekako prenaduvan. Uvek sam svesna kad na mene ostavi utisak neka knjiga zato sto mi je za nju pogodan trenutak a da bi u drugo vreme bila potpuno rabvnodusna ili bi me cak i nervirala. To mi se milion puta desilo sa "lakom" literaturom.

nisam jos zavrsila

Meni se ta knjiga neprocitana smucila kad sam bila letos na Baliju (to je neka varijanta s rancem na ledjima, ne fensi) i tamo gledala copore, ali bukvalno copore, belkinja od oko 40 godina kao grcevito stezu tu knjigu na grudi i zveraju naokolo u potrazi za prosvetljenjem i pravom ljubavlju. Izgubila sam zelju i da je citam i da gledam film, mada volim Dzuliju Roberts. Bas sam se negativno naelektrisala. Ali kapiram da bi mi mozda u nekom drugom periodu zivota mozda i legla, ali sada mogu samo da budem sarkasticna. Tako to ide kod mene. Secam se kako sam bila nevidjeno potresena i uzdrmana do srzi kad sam citala "Kada si otisao" Megi O'Farel a posle dve godine uopste nisam kontala sta me je to toliko uzdrmalo pobogu i zaboga. Mada je i dalje volim i citacu ovu njenu novu, ali iz biblioteke. Jedina njena koju sam zelela da imam je bila "Kako je nestajala Esme Lenoks". Isto i sa Kinselom. "Kupoholicarka" mi je sela i slatko sam se ismejala s njom, a ona "Umes li da cuvas tajnu?" me ubila u pojam od nepostojanja pravog humora, a ako nema humora nema ni uzitka jer se takvi romani sigurno ne citjau zbog nepredvidivosti kraja price :)

E, to i ja radim. Jedan Andric, pa neki Rus, pa jedan Pamuk, pa Kinesko-engleski recnik za ljubavnike, pa neki noviji Bosanac (obozavam ih, i stare i nove), pa...
I tako. K'o torta od puno razlicitih spratova. Pa onda sve ispocetka. Mmmm, :zaljubljena: ukus je caroban.

I ja tako. S tim sto ja kombinujem sa non-fiction, pa red istorije ili sociologije ili kulturologije ili neceg slicnog, pa red epske fantastike, pa modernih klasika, pa starih klasika (obicno price), pa chick-lit pa ponekad i neki krimic (ali retko, nesto me nerviraju zbog bas previse loseg pisanja), pa domacica pa ukrug...
E bas k'o torta s vise spratova, dobra ti asocijacija. Uopste za mene je svaka asocijacija s finom hranom nailazi na ovacije :klap:

za ove i N.Sada, bila je jedna knjižarica, ogranak neke..e sad kako ću da objasnim..od Spensa pa put centra, pored onog kao nešto za zdravstvo(stalno su redovi) pa tim ulicama...oni su izbacivali godišnje tako besplatne knjige...neke polovne, neke ne...i tu je svega bilo...nisam bila u N.Sadu nekoliko godina, pa ne znam ni ima li knjižare više...u suterenu je bila, nadam se još uvijek
izvinite za objašnjenje, ja se ne snalazim ni ovako, a ne kad objašnjavam gdje je nešto

Mislis na onu preko puta Izvrsnog veca i Isidorine gimnazije? :)

Nu blu. :) Ona je u suterenu, rusticno opremljena, sjajna knjizara.

Ima antikvarnih izdanja.

Nedavno sam kupila kod njih Platonovu Gozbu i Dostojevskog, Zapise iz mrtvog doma.

Izdate '64 god. potpuno ocuvane, samo su stranice pozutele od vremena, tvrdo ukoricene.
200 din knjiga. :)

Nu blu je jedna od mojih omiljenih knjizara, mogu se naci fenomenalni naslovi. :)

Ma ne daj nam se Rado draga, pusti nabedjene. Oni koji su sigurni u svoj ukus ne gube vreme kritikujuci druge vec razgovaraju. Ti si jedno :heart:
I bas vam svima :hvala:

Ja sam klasike najvise citala u gimnaziji i na pocetku fakulteta mozda i zato sto nije bilo mnogo novih knjiga a i zato sto to i jeste period kada se citaju i otkrivaju klasici. Secam se da sam tada odlepila recimo na "Carobni breg" (to sam citala tokom jednog letnjeg raspusta i potpuno sam se prenela u knjigu, uopste nisam postojala u realitetu), skoro kompletnog Tolstoja, "Karamazove", "Mrtve duse", "Vreme smrti" i gomilu drugih stvari. I tacno da su one potrebne makar zarad opste kulture, zarad razumevanja nekih drugih stvari ili bar da bi se shvatilo sta drugi misle kada pominju neki segment tih knjiga ili prave analogiju sa njima. Ali recimo "Lovca u zitu" sam citala "matora", pre par godina, i zaista nije ostavio nikakav utisak na mene. Verovatno bi bilo drugacije da sam ga procitala sa 15 god, ali nisam, pa mi je bilo bezveze i nekako prenaduvan. Uvek sam svesna kad na mene ostavi utisak neka knjiga zato sto mi je za nju pogodan trenutak a da bi u drugo vreme bila potpuno rabvnodusna ili bi me cak i nervirala. To mi se milion puta desilo sa "lakom" literaturom.

e pa ja sad skoro citala lovca u zitu i skroz se razocarala,uopste nije pronasao put do mene,pisala sam ovde utisak
a nekad sam bila zaljubljena u bukovskog (pre 15god)

Mislis na onu preko puta Izvrsnog veca i Isidorine gimnazije? :)

Nu blu. :) Ona je u suterenu, rusticno opremljena, sjajna knjizara.

Ima antikvarnih izdanja.

Nedavno sam kupila kod njih Platonovu Gozbu i Dostojevskog, Zapise iz mrtvog doma.

Izdate '64 god. potpuno ocuvane, samo su stranice pozutele od vremena, tvrdo ukoricene.
200 din knjiga. :)

Nu blu je jedna od mojih omiljenih knjizara, mogu se naci fenomenalni naslovi. :)

..mislim :D...i baš mi drago što je još tu...sjajna knjižarica:heart:

Joj secam se, ja sam prerano citala Bukovskog. Jedan decak u kojem sam bila zaljubljena sa 13 godina dao mi je "Bludnog sina" kao mnogo mnogo dobra knjiga. A u stvari njemu je definicija "mnogo mnogo dobre knjige" bilo sto se cesto spominje rec "s.i.s.a", "j...nje" i sl. A ja sam odrasla u porodici u kojoj se o seksu otvoreno govorilo tako da se nisam sablaznjivala, ali sam bila premlada da bih ista razumela, tako da sam se samo smorila. A on se smorio sto ne spoznajem dubinu Bukovskove genijalnosti. Kasnije je verovatno trebalo da mu dam bolju sansu ali nisam nesto mogla da se nateram...

e pa ja sad skoro citala lovca u zitu i skroz se razocarala,uopste nije pronasao put do mene,pisala sam ovde utisak

Ja sam Selindžera(4 knjige) kupila sa 18 godina u Bg-u, kada sam polagala prijemni za Famaceutski fakultet(neuspešno). Tada sam ga i čitala. Sećam se, bio je toliko moderan da nisam smela da priznam da mi nije bio ništa naročito, sem Lovca u raži, koga sam pročitala ranije. Sada se više ne sećam ničega. Razmišljala sam da probam ponovo, ali kasno je. Mnogo sam matora.

Meni se ta knjiga neprocitana smucila kad sam bila letos na Baliju (to je neka varijanta s rancem na ledjima, ne fensi) i tamo gledala copore, ali bukvalno copore, belkinja od oko 40 godina kao grcevito stezu tu knjigu na grudi i zveraju naokolo u potrazi za prosvetljenjem i pravom ljubavlju. Izgubila sam zelju i da je citam i da gledam film, mada volim Dzuliju Roberts. Bas sam se negativno naelektrisala. Ali kapiram da bi mi mozda u nekom drugom periodu zivota mozda i legla, ali sada mogu samo da budem sarkasticna. Tako to ide kod mene. Secam se kako sam bila nevidjeno potresena i uzdrmana do srzi kad sam citala "Kada si otisao" Megi O'Farel a posle dve godine uopste nisam kontala sta me je to toliko uzdrmalo pobogu i zaboga. Mada je i dalje volim i citacu ovu njenu novu, ali iz biblioteke. Jedina njena koju sam zelela da imam je bila "Kako je nestajala Esme Lenoks". Isto i sa Kinselom. "Kupoholicarka" mi je sela i slatko sam se ismejala s njom, a ona "Umes li da cuvas tajnu?" me ubila u pojam od nepostojanja pravog humora, a ako nema humora nema ni uzitka jer se takvi romani sigurno ne citjau zbog nepredvidivosti kraja price :)

Mene je sestra, koja knjigu nije čitala, ubedjivala da je pročitam, jer je smatrala da sam u "odgovarajućoj" životnoj fazi, što i jesam bila, ali u stvari, privuklo me je pominjanje Balija, jer čitav život maštam da tamo otputujem.Najinteresantniji deo mi je bio taj u Italiji, Indija me smorila, a Bali..pa tu sam subjektivna,pa onda kao ajde nije tako loš taj deo...
Da li je moguće da neko veruje da će mu se desiti isto što i junakinji iz knjige i da otputuje na drugi kraj planete, sve stežući knjigu na grudima??? Van pameti....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back